Sponzorováno

Vliv běhu na kostní dřeň – běhání může udělat vaši kostní dřeň „mladší“ 4.7/5 (10)

Běh má pozitivní vliv na kostní dřeň.

Běh má pozitivní vliv na kostní dřeň.

Výzkumníci říkají, že běh může zlepšit vaši kostní dřeň. Další druhy cvičení, jako je třeba jízda na kole nebo plavání, tak moc kostní dřeni nepomáhají. Jak je to možné? Přečtěte si o tom v našem dnešním článku.

Pokud hledáte motivaci jít po práci běhat, tady je. Běh udržuje kostní dřeň mladou. A to je samozřejmě super. Výzkumníci z Deakin University v Austrálii studovali v jedné studii 101 mužů a žen ve věku od 25 do 35 let. Zjistili, že ti, kteří běhali více než 20 kilometrů za týden, měli kostní dřeň ekvivalentní s o osm let mladšími lidmi než ti, kteří dlouho seděli a pravidelně necvičili. Zjistili také, že za každých 8 kilometrů týdně, které člověk naběhal, byla kostní dřeň o rok mladší.

Tato zjištění naznačují, že průměrný člověk by mohl mít mladší kostní dřeň už při relativně malém množství běhu.

Kostní dřeň je polotuhá tkáň v měkké části kosti. Kostní dřeň produkuje krevní buňky.

„Lidé se rodí převážně s kostní dření produkující červené krvinky. Nicméně, s postupujícím věkem se přemění na jakousi žlutou dřeň. To může negativně ovlivnit metabolismus krve a kostí v oblastech, jako jsou pánve, obratle, stehna a boky, a přispět k dalším chronickým stavům, jako je diabetes a osteoporóza,“ řekl jeden z výzkumných lékařů.

Jde o více než jen o spalování kalorií

Vzniká z kostní dřeně červené nahrazováním původního retikulárního vaziva vazivem tukovým, proto je charakteristická žlutou barvou; na krvetvorbě se nepodílí. Přibližně od 20. roku věku člověka začíná být podíl červené a žluté kostní dřeně vyrovnaný. V dospělosti se nachází v prostředních částech dlouhých kostí, jako je stehenní, záprstní, nártní, lýtková apod.). Za určitých okolností se může změnit zpět na dřeň červenou.

Výzkum naznačuje, že existuje souvislost mezi určitými typy cvičení a žlutou dření (také nazývanou tuková tkáň kostní dřeně). Ale není to tak jednoduché, jako spalování kalorií. Třeba cyklisté, kteří v této studii jezdili více než 93 kilometrů týdně, neprokázali žádný významný přínos pro v tomto směru. Tato tuková tkáň kostní dřeně se tedy řídí jinými pravidly, než je ukládání tuků pod kůží. Není to jako spalování kalorií.

Čím to je?

Sponzorováno

„Podle našeho názoru se toto děje, protože také potřebujeme mechanickou zátěž páteře k ovlivnění tukové tkáně kostní dřeně. Důležité tedy je mechanické zatížení páteře,“ řekl výzkumník.

Takže kolik toho potřebujete uběhnout, aby byla vaše kostní dřeň opět mladá?

Výzkumníci říkají, že to je oblast, na kterou je třeba se podívat podrobněji. Ale může to být méně, než si myslíte. Stejně jako běžci na dlouhé vzdálenosti, jeho tým studoval ty, kteří běhali za 18 až 40 kilometrů za týden. I ti, co toho nenaběhali tolik, ukázali také „mladší“ kostní dřeň – i když ne o tolik mladší jako ti, kteří v nohách měli delší vzdálenost.

Cyklistika ukázala, že nemá vliv na žlutou kostní dřeň, a výzkumníci mají podezření, že totéž by se dalo říci o plavání. Ale uvádí, že přínosy na kostní dřen může být pravděpodobně také dosaženo prostřednictvím jiných sportů.

„Každý náročnější sport bude mít v tomto směru pravděpodobně dopad. To zahrnuje i sporty jako fotbal, tenis a basketbal. Naše data také silně ukázala, že aktivity s velkými dopady a nárazy, jako je sprint a skákání, mají pozitivní vliv na kostní dřeň v tomto směru. To znamená, že i sporty jako volejbal budou spojeny s tímto pozitivním vlivem. To se však musí ještě ukázat,“ řekl jeden z výzkumníků.

Jak nejlépe běhat

Z běhu naše tělo velmi těží. Běh je velmi prospěšný pro celkové zdraví. Nejenže snižuje riziko chronických onemocnění, ale také zlepšuje hustotu kostí, duševní bdělost a napomáhá pocitům štěstí.

Říká však, že je lepší běhat na krátkou dobu pravidelně, než občas běžet daleko. Nejlepší způsob, jak se vyhnout zranění při běhu, je nejprve vše konzultovat s lékařem před zahájením jakéhokoli cvičebního programu. Kvalifikovaný trenér, snižuje se riziko zranění. Nebo alespoň přečtení nějaké knihy, která začínající běžce může vhodně poučit i motivovat.

A co vy? Běháte? Pokud ne, tohle je dostatečná motivace.

Co si dále o běhání přečíst?

VIDEO: Běhání – Tipy pro začátečníky

Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky: ,

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva