Sponzorováno

Jaké výhody pro zdraví má cyklistika? 4.56/5 (9)

  • Pravidelná jízda na kole posiluje srdce, zlepšuje krevní oběh a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, jako jsou infarkt a mrtvice.
  • Cyklistika pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu (LDL) a zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu (HDL).
  • Cyklistika je hodně efektivní způsob spalování kalorií a může pomoci při hubnutí nebo udržování zdravé hmotnosti.
  • Cyklistika posiluje svaly dolní části těla, zejména kvadricepsy, hamstringy, lýtka a hýžďové svaly.
  • Pravidelné cyklistické tréninky zlepšují vytrvalost a celkovou fyzickou kondici. Zvyšuje kapacitu plic a zlepšuje efektivitu využívání kyslíku.

Cyklistika je velmi zdravý sport

Cyklistika je velmi zdravý sport

Cyklistika je vlastně hodně příjemný způsob, jak zůstat zdravý, navíc vám pomůže zhubnout, snížit hladinu cholesterolu a moc pěkně si během jízdy na kole posílíte i nohy.

Cyklistika je skvělé aerobní cvičení bez nárazů, které nabízí řadu zdravotních (a i jiných) výhod. Navíc, a to je hodně super, si každý z nás může uzpůsobit intenzitu, takže cyklistika je vhodná pro všechny lidi, různé úrovně fyzičky a i věku.

Cyklistika je skvělé cvičení, které vás udrží aktivní. Může pomoci utvářet zdravý životní styl, jak fyzicky, tak psychicky.

V tomto článku se podívám na některé způsoby, jak může jízda na kole zlepšit vaši kondici a i celkovou pohodu.

Výhody cyklistiky pro vaše zdraví

Výhod jízdy na kole je mnoho. Zmíním zde ty největší:

1. Jízda na kole vám může pomoci zhubnout

Dle studií jízda na kole, zejména ta s vysší intenzitou, může pomoci snížit hladinu tělesného tuku, což podporuje udržení zdravé hmotnosti. Prostě nebudete mít nadváhu.

Další studie naznačují, že zahrnutí silového tréninku s pravidelnou jízdou na kole může zrychlit váš metabolismus a vybudovat svalovou hmotu, což vám umožní spálit více kalorií, i když jste v klidu.

2. Jízda na kole pomůže posílit nohy

To je asi jasné každému, kdo někdy jel delší trasu na kole. Bolely vás nohy jako čert, že? Cyklistika zlepšuje celkovou funkci dolní části těla a posiluje svaly nohou, aniž by přetěžovala klouby. Zaměřuje se na vaše svaly stehen, hýžďové svaly, hamstringy a lýtka.

Chcete-li, aby vaše nohy byly ještě silnější a zlepšily se vaše cyklistické výkony, zkuste několikrát týdně cvičit vzpěračská cvičení, jako jsou dřepy, tlaky na nohy a výpady. Pak budete mít nohy ještě silnější a na kole podáte ještě lepší výkon.

3. Cyklistika je vhodná pro začátečníky

Jízda na kole je poměrně jednoduchá. Pokud máte potíže s jízdou na standardním kole, rotopedy i stacionární kola jsou skvělou alternativou.

Pokud s fitness teprve začínáte nebo se zotavujete po zranění či nemoci, můžete jezdit na kole s nízkou intenzitou, prostě jen tak na „pohodku“. Jak budete více fit, můžete o něco zvýšit intenzitu jízdy. A to je na cyklistice skvělé, můžeme si ji škálovat tak, jak nám to bude vyhovovat.

Studie ukázaly, že i lidé se sedavým zaměstnáním hodně těží ze zdravotních výhod cyklistiky, takže to může být skvělý úvod pro nováčky do oblasti cvičení.

Cyklistika je také velmi šetrná ke kloubům ve srovnání s běháním nebo jinými sporty, což je výhodné pro lidi s artritidou nebo jinými kloubními problémy.

4. Jízda na kole může snížit hladinu cholesterolu

Zdraví zlepšující účinky cyklistiky mohou pomoci zlepšit hladinu cholesterolu, což může podstatně snížit vaše šance na mrtvici a srdeční infarkt.

Podle přehledu 300 studií má cyklistika pozitivní vliv na celkový cholesterol. Může zvýšit hladinu HDL (dobrého) cholesterolu a zároveň snížit hladinu LDL (špatného) cholesterolu a triglyceridů.

5. Jízda na kole posiluje duševní zdraví a výkon mozku

Jízda na kole může zmírnit pocity stresu, deprese nebo úzkosti. Zaměření na silnici nebo frekvenci šlapání při jízdě na kole vám může pomoci rozvíjet koncentraci a uvědomění si přítomného okamžiku. To vám může pomoci odvést vaši pozornost od problémů vašeho dne.

A výzkum to potvrzuje. Jedna studie zjistila, že jízda na kole venku zlepšila kognitivní funkce a pohodu starších dospělých.

Pokud se cítíte letargický, apatický nebo že je váš mozek vyčerpán starostmi, nasedněte na kolo alespoň na 10 minut a projeďte se. Bude vám lépe.

Cvičení podporuje uvolňování endorfinů ve vašem těle, což vám pomáhá cítit se celkově lépe a zároveň snižuje hladinu stresu. A jak zjistila výše uvedená studie, cvičení venku tyto účinky krásně zvyšuje.

Možná se budete cítit sebevědoměji a spokojeněji, jakmile učiníte jízdu na kole běžnou součástí svého života.

6. Cyklistika může pomoci lidem s rakovinou

Cyklistika je fantastickým doplňkem vašeho plánu péče, pokud máte rakovinu nebo se z ní zotavujete. Mnoho pacientů s rakovinou pociťuje během léčby nízkou energii a bolest, takže se ujistěte, že spolupracujte se svým pečovatelským týmem, poslouchejte své tělo a cvičte, pouze pokud na to máte chuť a máte to povoleno od lékaře.

Jízda na kole vám také může pomoci udržet si štíhlou postavu a kondici, což může snížit riziko některých typů rakoviny, třeba rakoviny prsu.

Podle jednoho výzkumu z roku 2019, pokud máte rakovinu prsu, zůstat aktivní může pomoci snížit vedlejší účinky léčby rakoviny, včetně únavy, a zlepšit celkovou kvalitu života.

Sponzorováno

7. Jízda na kole může nabídnout pozitivní začátek vašeho rána

Zahájení dne zdravou aktivitou, jako je jízda na kole, vás probudí tím, že posílí krevní oběh a umožní vám začít den s pocitem úspěchu a s pocitem dobře vykonané práce. A víte, co je super výhoda? Že s postupem dne se budete cítit více nakloněni činit zdravá, pozitivní rozhodnutí.

Ranní vyjížďky na lačno s nízkou intenzitou mohou spalovat tuky, zvyšovat vytrvalostní výkon a zvyšovat hladinu energie a metabolismu po celý den. A pokud si na to zvyknete, už nebudete chtít tento zdravý zvyk opustit.

8. Cyklistika může pomoci předcházet a zvládat zdravotní problémy

Ať už chcete předejít zdravotním problémům nebo zvládnout stávající stavy, pravidelné cvičení je klíčové. Pravidelná jízda na kole je jedním ze způsobů, jak se vyhnout sedavému způsobu života a jeho možným doprovodným zdravotním problémům.

STUDIE DOKAZUJÍ: Pravidelné cvičení může pomoci předcházet srdečním problémům, jako je mrtvice, srdeční infarkt a vysoký krevní tlak.

Jízda na kole může také dle studií pomoci při prevenci a léčbě diabetu 2. typu. Ve skutečnosti nedávný výzkum naznačuje, že pravidelná jízda na kole může snížit úmrtnost lidí s diabetem o 24 % a pokud bude pokračovat alespoň 5 let, může snížit úmrtnost o 35 %. A to stojí za to, ne?

9. Cyklistika je šetrná k životnímu prostředí

Snižte svou uhlíkovou stopu jízdou na kole, kdykoli je to možné. Nedávný výzkum provedený v Evropě zjistil, že dojíždění na kole místo autem jednou denně snižuje uhlíkovou stopu z vaší dopravy o 67 %.

Jízda na kole je skvělou náhradou za klasickou dopravu. Je to užitečné zejména, když jedete na místa, která jsou příliš daleko na procházku, ale nechcete jet autem. Bonusem je, že nemusíte bojovat o parkovací místo v přeplněných oblastech.

10. Jízda na kole zlepšuje rovnováhu, držení těla a koordinaci

Když musíte stabilizovat své tělo a musíte se udržet na kole vzpřímené, zlepšíte svou celkovou rovnováhu a koordinaci a dokonce i stabilitu při chůzi.

Rovnováha má tendenci klesat s věkem a nečinností, takže je životně důležité zůstat v tomto směru aktivní. Zlepšená rovnováha je prospěšná při prevenci pádů a zlomenin, což může pomoci snížit riziko zranění.

11. Cyklistika je pohyb a sport bez nárazů a otřesů

Cyklistika je šetrná k vašemu tělu (když se nenabouráte). Je ideální pro lidi, kteří chtějí intenzivní cvičení bez namáhání kloubů.

Cyklistika je skvělou volbou pro lidi, kteří mají problémy s klouby nebo celkovou ztuhlostí, zejména v dolní části těla.

12. Jízda na kole může snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění

Cyklistika je fantastický způsob, jak zvýšit tepovou frekvenci, zlepšit kardiovaskulární funkce a zlepšit celkovou kondici.

Výsledky studie z roku 2019 naznačují, že cyklistika je spojena s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Je také spojena s nižší úmrtností a nižší mírou fyziologických rizikových faktorů, jako je cukrovka, fyzická nečinnost a vysoký krevní tlak.

Nevýhody cyklistiky? Hlavně pozor na bezpečnost

Je třeba zvážit i několik nevýhod cyklistiky. Ty se týkají hlavně venkovní cyklistiky, kde jsou proměnné mimo vaši kontrolu.

Závažnou nevýhodou je riziko úrazu, ať už ve městě nebo na venkově. Při pádu může dojít k nepěknému zranění a nebo dokonce i k úmrtí. Tak pozor na to a rozum do hrsti. Pokud je to možné, jezděte v pruzích vyhrazených pro cyklisty nebo v okolních ulicích, ne po velkých cestách.

Vždy také dodržujte dopravní předpisy. Buďte opatrní při průjezdu křižovatkami a frekventovanými oblastmi, i když máte přednost. Investujte do kvalitní helmy a dalších ochranných pomůcek, které budete potřebovat.

Nenoste také žádné volné oblečení, které by se mohlo zachytit do řetězů vašeho kola. Používejte světla na kole a reflexní vybavení pro noční cyklistiku nebo jízdu na kole brzy ráno, než vyjde slunce.

Překážkou může být i nevlídné počasí. Ve dnech, kdy není možné jezdit na kole venku, můžete doma jezdit na rotopedu či stacionárním kole nebo zvolit jinou aktivitu.

Pokud je vaším způsobem dopravy do práce jízda na kole, investujte do vybavení do deště a chladného počasí a mějte záložní plán dopravy pro případ, kdy podmínky pro jízdu nejsou bezpečné.

Při delších jízdách během dne používejte opalovací krém na veškerou exponovanou pokožku. Aplikujte znovu každé 2 hodiny, zvláště pokud se potíte. Používejte sluneční brýle s UV ochranou. Zvažte investici do oblečení s ochranou proti UV záření.

Znečištění ovzduší je dalším problémem, pokud jedete na kole ve městě. Provozujte cyklistiku raději ve dnech, kdy je vzduch čistší, nebo jezděte mimo město.

Jezděte na kole klidně každý den

Ano, je možné jezdit na kole každý den, zvláště pokud k přepravě používáte kolo nebo jezdíte s nízkou intenzitou. Udělejte si přestávku, pokud pociťujete bolest, únavu nebo silnou bolest svalů.

Pokud jezdíte na kole kvůli kondici, možná si budete chtít dopřát každý týden alespoň 1 celý den odpočinku – zvláště pokud jsou vaše jízdy delší nebo intenzivnější. Odborníci a fitness trenéři se shodují, že zotavení a regenerace jsou nezbytné k prevenci zranění a zvýšení výkonu. To je zvláště důležité, pokud jezdíte ve vysoké intenzitě nebo když vás tělo hodně bolí.

Kdo by neměl jezdit na kole

Pokud máte nějaké zranění, které cyklistika ovlivní, je nejlepší na kole nejezdit, dokud se úplně nezotavíte.

Promluvte si se svým lékařem, pokud máte nějaké stavy, které může cyklistika nějak negativně ovlivnit. Lidé, kteří mají obavy o rovnováhu, zrak nebo sluch, mohou preferovat stacionární nebo adaptivní kolo.

Pokud nechcete jezdit na kole, ale chcete svému tělu dopřát podobné kardio cvičení, zvolte veslování či eliptical. Můžete také běhat v přírodě, plavat nebo dělat rychlou chůzi.

Sponzorováno

A co vy? Také milujete cyklistiku? Kolik ujedete o víkendu třeba? A jste zastánci elektrokol? Napište mi do komentářů.

A dále ke čtení

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva