Sponzorováno

Chrom – stopový prvek v našem těle – jaké má účinky? 4.71/5 (21)

Chrom je důležitý stopový prvek v našem organismu. Po chemické stránce se jedná o kov, který všichni velmi dobře známe. Krásné masky aut, pákové baterie, sportovní náčiní, či bytové doplňky – to vše vzniká z chrómu, ušlechtilého kovu s vysokým leskem. V našem těle ovšem nenajdeme kousky kovu, ale právě malá stopová množství odpovídající několika stovkám mikrogramů (μg).

Role chromu v lidském těle

Chrom má důležitou roli v aktivitách některých enzymů. Zasahuje do rozkladu enzymů a jejich přeměny na energii a tvorby některých tuků. Učinkuje společně s insulinem a je tak nezbytný pro schopnost organismu využít cukr.

Denní spotřeba chromu není velká. Doporučená denní dávka nebyla stanovena, ale průměrný denní příjem se pohybuje u dospělého jedince mezi 80 až 180 mikrogramy.

Kde chrom najdeme?

Řada potravin obsahuje stopové množství chromu. Poměrně bohatými zdroji tohoto prvku jsou:

  • maso
  • melasa
  • hnědý cukr
  • lesní plody
  • červená řepa
  • kvasnice
  • pivo
  • mléčné výrobky
  • hrubá obilná mouka

Účinky chrómu

Biologické účinky chromu jsou silně závislé na mocenství, v kterém se dostává do organismu. Zatímco trojmocný chrom pokládáme za pozitivní pro náš organismus a je obsažen v každodenní stravě, šestimocný chrom je naproti tomu vnímán jako negativně působící a pokládán za možný karcinogen. V doplňcích stravy se často objevuje v organické formě jako pikolinát chromitý. Pomáhá stabilizovat hladinu krevního tuku a tím snižuje chuť na sladké.

Tyto přípravky jsou vhodné jako doplněk diet a při sportovní činnosti. Pokud se správně a zdravě stravujeme (naše potrava obsahuje dostatek potravin v čerstvém a nezpracovaném stavu), náš organismus dostává přiměřené množství chromu.

Sponzorováno

Cukry a hubnutí

Chrom je asi nejznámější svým působením v léčebných kůrách spojených s hubnutím. Díky svým vlastnostem a biochemickému působení snižuje chuť na sladké a zároveň zajišťuje a podporuje funkci inzulínu – napomáhá tedy vstřebávání cukru buňkami, což má za následek optimální hladinu cukru v krvi. Mezi jeho další důležité úlohy řadíme vliv na metabolismus cukrů a tuků, stimulaci syntézy mastných kyselin a urychlení transportu aminokyselin do buněk. Chrom také zmírňuje bolesti hlavy, má pozitivní vliv na podrážděnost a ostatní příznaky spojené se snížením hladiny krevního cukru (hypoglykemie). Diabetikům tak pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru.

Nedostatek chromu v lidském těle

Nedostatek chromu se projevuje především bolestmi hlavy, podrážděností, návaly nevolnosti a s tím související depresí a únavou. Vysoký nedostatek chrómu vyvolává v našem organismu nadbytek cukru v krevním řečišti, čímž jsme ohroženi vznikem diabetes. Za zmínku určitě stojí, že právě stařecký diabetes se dá v mnoha případech léčit či zmírnit úpravou stravy.

Nedostatek se může projevit u starých lidí a podvyživených dětí, kteří přijímají málo minerálních látek v potravě. Dlouhodobý nedostatek chromu zhoršuje schopnost organismu využívat cukr, což vede ke zvýšení jeho množství v krvi. Ve většině případů nevyvolává nedostatek chromu výrazné projevy.

U některých pacientů se to může projevit syndromem, jehož příznaky připomínají cukrovku. Nemocný je unavený, cítí psychický zmatek, brnění nebo mravenčení nohou i rukou. Nedostatek chromu zhoršuje již existující cukrovku a u dětí zpomaluje růst. Může přispět i k rozvoji aterosklerózy (zúžení arterií). Proto jsou doplňky stravy obsahujicí chrom vhodné u diabetiků a pacientů s diabetickým syndromem.

Sponzorováno

A co vy a chrom? Doplňujete si ho? Budeme moc rádi za komentáře.

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

     

    Bez komentáře u článku “Chrom – stopový prvek v našem těle – jaké má účinky?”

    1. […] v případě chromu není tak úplně jasno, zda účinkuje, nebo ne. Předpokládá se, že chrom – pikolinát […]

    2. […] sloučeniny jako vanadyl sulfát. Proto vanadyl sulfát a (také) další sloučenina, pikolinát chromu by měly fungovat tímto způsobem. Obě sloučeniny také pomáhají zlepšovat transport živin […]

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva