RADA: Extrémně silná menstruace. Co s tím?« Zpět na seznam otázek

Je mi 17 let a mívám velmi silné bolesti při menstruaci. Většinou mívám i průjmy a bolí mě kříže. Jenže tentokrát toho už bylo víc. Menzes jsem dostala před spaním ale pak jsem šla raději hned spát ještě dříve než začaly ty bolesti a nad ránem jsem se vzbudila na ty ukrutné bolesti a zase jsem měla průjem. Jenže najednou se k tomu přidala i nevolnost a začala jsem být tak malátná. Nezvládala jsem ani vyjít nahoru po schodech do pokoje, tak jsem si lehla do obývacího pokoje na gauč. Začalo se mi těžko dýchat a začalo mi strašně hučet v hlavě a na chvíli jsem jako kdyby ztratila sluch. Hrozně jsem se bála. Chtěla jsem křičet na mámu, ale ani to jsem nezvládala a už jsem si myslela, že bude můj konec. Bylo to hrozné. Vím, že to možná přeháním, ale nikdy se mi tohle ještě nestalo. Stalo, nebo stává se to pokud vám. Může to být nebezpečné?

Zeptal se na 28 září, 2024 09:37
0

Ahoj, to, co popisuješ, zní opravdu velmi těžko a stresující. Menstruační bolesti mohou být pro některé dívky a ženy velmi silné, ale to, co jsi zažila, může být něco víc než jen běžné menstruační křeče. Zde je několik věcí, které bys měla zvážit a udělat:
 
Navštiv lékaře:
Je velmi důležité, aby sis o svých příznacích promluvila s lékařem, ideálně gynekologem. On může provést potřebná vyšetření a zjistit, zda se nejedná o nějaký zdravotní problém, například endometriózu nebo jinou gynekologickou poruchu.
 
Symptomy, které popisuješ: Silné bolesti, průjmy, bolest v kříži, nevolnost a malátnost mohou být příznaky vážnějšího problému. Může jít o silné menstruační křeče, ale také o jiné zdravotní problémy, které by měl posoudit odborník.
 
První pomoc při silných bolestech: Pokud se ti takovéto bolesti opět objeví, zkus si lehnout, odpočívat a pít dostatek vody. Teplý obklad na břicho nebo kříže může také pomoci zmírnit křeče. Léky proti bolesti jako ibuprofen mohou být také užitečné, ale nejlepší je poradit se o jejich užívání s lékařem.
 
Strava a životní styl: Zdravá strava a dostatek pohybu mohou také pomoci zmírnit menstruační bolesti. Některé dívky zjistily, že omezení kofeinu a sladkostí během menstruace může pomoci zmírnit příznaky.
 
Komunikuj se svými rodiči: Je důležité, aby tvoji rodiče věděli, čím procházíš. Mohou ti pomoci při návštěvě lékaře a poskytnout ti potřebnou podporu.
 
Nebezpečí příznaků:
Přestože jsou silné menstruační bolesti běžné, příznaky, které popisuješ, jako například malátnost a potíže s dýcháním, mohou být znakem vážnějšího problému. Určitě to neber na lehkou váhu a vyhledej odbornou pomoc.
Nestyď se o svých problémech mluvit a hledat pomoc. Je důležité, aby ses cítila dobře a byla zdravá. Držím palce, aby si našla řešení a měla brzy úlevu od těchto nepříjemných příznaků.

Dara Slánská
Odeslal Dara Slánská + Mudr. Radim Poslepek
Odpověděl 28 září, 2024 09:55
1

To, co popisujete, může být velmi děsivé, a rozhodně není něco, co by se mělo ignorovat. Silné menstruační bolesti spojené s příznaky, jako jsou průjem, nevolnost, malátnost a problémy s dýcháním, mohou naznačovat stav zvaný dysmenorea, nebo i jiný zdravotní problém.

Možné příčiny:

a) Primární dysmenorea: Běžný stav, kdy jsou menstruační bolesti způsobeny kontrakcemi dělohy. Symptomy mohou zahrnovat silné bolesti v podbřišku a kříži, průjem, nevolnost a celkovou slabost.
b) Sekundární dysmenorea: Pokud je bolest způsobena jiným zdravotním problémem, jako je endometrióza nebo myomy, může být bolest ještě intenzivnější a doprovázena dalšími symptomy.
c) Vasovagální synkopa: Malátnost, hučení v hlavě, ztráta sluchu a slabost mohou být způsobeny krátkým poklesem krevního tlaku nebo kolapsem při silné bolesti či stresu.

Nebezpečné to může být, pokud:

– Bolest je nesnesitelná a přetrvává.
– Přidávají se dýchací problémy nebo ztráta vědomí.
– Opakují se epizody těchto symptomů.

Doporučení: Určitě doporučuji co nejdříve navštívit gynekologa, aby se vyloučily případné zdravotní problémy, jako je endometrióza. Lékař vám také může doporučit vhodné léky proti bolesti nebo hormonální antikoncepci pro zmírnění symptomů.

Pokud se situace zhorší a budeš mít opět problémy s dýcháním nebo silnou slabost, vyhledej co nejdříve lékařskou pomoc.

Odeslal Daniel Borník + Mudr. Radim Poslepek
Odpověděl 28 září, 2024 09:51