Sponzorováno

Léčba a zotavování po mrtvici – jak probíhá? Co čeká pacienta? 4.65/5 (31)

  • Léčba po mrtvici (cévní mozkové příhodě) je komplexní proces, který zahrnuje akutní léčbu bezprostředně po příhodě a dlouhodobou rehabilitaci.
  • Cílem léčby je minimalizovat poškození mozku, obnovit ztracené funkce a předcházet dalším příhodám.
  • Pravidelné kontroly u lékaře, monitorování zdraví a přizpůsobení léčebného plánu jsou důležité pro dlouhodobé zvládání stavu a prevence komplikací.
  • Léčba po mrtvici je tedy komplexní a vyžaduje multidisciplinární přístup zahrnující různé zdravotní odborníky, zaměřený na maximální zotavení pacienta a prevenci další mrtvice.

Léčba po mrtvici by měla začít bezprostředně po mrtvici (co nejdříve je to možné), aby se dosáhlo co nejlepších výsledků. Obnovení může trvat týdny až roky, ale s trpělivostí a vytrvalostí může být možné získat zpět mnoho dovedností.

Mrtvice nastane, když krevní sraženiny nebo prasklé krevní cévy přeruší přívod krve do vašeho mozku. Dle studií téměř 1 ze 4 mozkových příhod se vyskytuje u někoho s předchozí mozkovou příhodou.

Mrtvice mohou způsobit výrazné zhoršení jazyka, kognice a motorických a smyslových dovedností. To je důvod, proč je považována za hlavní příčinu vážného dlouhodobého postižení.

Léčba a zotavení z mrtvice může být zdlouhavý proces, který vyžaduje trpělivost, tvrdou práci a odhodlání. Obnovení může trvat opravdu i roky a některým lidem se ztracené dovednosti nemusí nikdy zcela obnovit. Zahájení procesu léčby co nejdříve po mrtvici může zvýšit pacientovi šance na obnovení postižených funkcí mozku a těla.

Časová osa léčby z mrtvice může často začít poté, co lékaři stabilizují pacientův stav během jeho počátečního pobytu v nemocnici. To znamená obnovení průtoku krve do mozku a snížení tlaku v okolí. Znamená to také snížení rizikových faktorů mrtvice.

Příznaky mozkové mrtvice - ilustrace

Příznaky mozkové mrtvice – ilustrace

 

Jaká místa nabízejí rehabilitaci po cévní mozkové příhodě?

Typ zařízení, ve kterém se pacient zotavuje, závisí hlavně na druzích problémů, které má, a na tom, co pokrývá zdravotní pojištění. Lékař vám může pomoci rozhodnout, které místo nejlépe vyhovuje vašim potřebám.

Rehabilitační jednotky

Některé nemocnice a kliniky mají rehabilitační jednotky. Pokud se léčíte na lůžkovém oddělení, můžete pak v daném zařízení zůstat několik týdnů.

Pokud dostáváte ambulantní péči, budete docházet každý den na určitou dobu cvičit na rehabilitaci. Tato zařízení mohou pomoci monitorovat vitální funkce a poskytovat různé terapie k řešení ztracených funkcí po mrtvici.

Podle studie z roku 2017 je optimální frekvence a délka rehabilitačních terapií v tomto období stále vyvíjející se vědou. Většina studií ale dochází k závěru, že je třeba co nejdříve zahájit včasnou intenzivní rehabilitační terapii. Prostě, čím dříve, tím rozhodně lépe.

Odborné pečovatelské domy – sanatoria

Některé pečovatelské domy nabízejí specializované programy rehabilitace po cévní mozkové příhodě. Jiné nabízejí fyzickou, pracovní a další typy terapií, které vám mohou pomoci zotavit se. U nás je to třeba sanatorium v Klimkovicích, kde byl po mozkové příhodě můj otec. Určitě fajn místo pro řešení problémů po mrtvici.

Váš domov

Je možné, že i k vám domů přijdou specialisté, kteří vám pomohou se zotavováním po mrtvici. I když to může být pohodlnější, než absolvovat rehabilitaci mimo domov, tato možnost má své limity. Pravděpodobně nebudete schopni provádět cvičení, která vyžadují specializované vybavení, a vaše pojišťovna nemusí tento typ péče hradit. Za mě lepší jít do specializovaného zařízení. Je tam více možností i odborníků a pracovníků.

Jak se mozek zotavuje po mrtvici?

V hodinách a dnech po mrtvici se vystřídá několik biologických procesů. Váš mozek začne přirozeně provádět dva procesy:

  1. opravuje neurony a další poškozené mozkové buňky
  2. čistí a odstraňuje odumřelé mozkové buňky

Následně mozek potřebuje opravit a restrukturalizovat poškozenou oblast. Tento proces je známý jako neuroplasticita. Jinými slovy, je to schopnost mozku měnit se, učit se a znovu se učit. Během tohoto procesu může mozek změnit spojení mezi mozkovými buňkami. To může zahrnovat restrukturalizaci buněk k provádění nových úkolů, zvýšení nebo snížení signálů mezi buňkami nebo zlepšení síly spojení.

Může také vytvářet nové neurony v procesu známém jako neurogeneze. Stále je však zapotřebí dalšího výzkumu, abychom plně pochopili, jak tento proces pomáhá zotavení mozku.

Jaké dovednosti se mohu u pacienta po mrtvici obnovit?

Cílem rehabilitace je zlepšit nebo obnovit pacientovi řečové, kognitivní, motorické nebo smyslové dovednosti tak, aby byl co nejvíce nezávislý.

Řečové dovednosti

Cévní mozková příhoda může způsobit poruchu řeči nazývanou afázie. Pokud byl pacientovi diagnostikován tento stav, může mít velké potíže s mluvením. Je také běžné, že pacient má potíže s hledáním správných slov nebo má potíže s mluvením v celých větách.

Problémy s řečí může mít také v případě, že jsou poškozeny svaly, které řeč ovládají. Logopedi pacientovi mohou pomoci naučit se mluvit souvisle a jasně. Pokud je poškození příliš vážné, mohou pacienta také naučit jiné způsoby komunikace.

Logoped může pomoci s těmito aspekty:

  • funkční komunikace
  • čtení s porozuměním
  • konkrétní jazyk
  • psaní

Kognitivní dovednosti

Cévní mozková příhoda může narušit pacientovo myšlení a uvažování, vést ke špatnému úsudku a může také způsobit problémy s pamětí. Může také způsobit změny chování. Pacient mohl být komunikativní extrovert, ale nyní je stažený do sebe, nebo naopak.

Může mít také méně zábran po mrtvici a v důsledku toho dělat věci, které by člověk normálně nedělal a které by mu mohly ublížit. Je to proto, že již nechápe potenciální důsledky svých činů. To vede k obavám o bezpečnost, takže je důležité pracovat na obnovení těchto kognitivních dovedností.

Často jsou kognitivní problémy nejhorší během prvních několika měsíců a mohou a často se postupně zlepší. Odborníci poznamenávají, že nejrychlejší zotavení pacient bude mít během prvních 3 měsíců, zatímco se mozek aktivně snaží o regeneraci. Po prvních několika měsících bude už kognitivní zotavení pomalejší, ale stále bude ještě probíhat.

Motorické dovednosti

Mrtvice může pacientovi svaly na jedné straně těla a narušit i pohyb kloubů. To zase ovlivňuje jeho koordinaci a ztěžuje pacientovi chůzi a jiné fyzické aktivity. Může také zaznamenat bolestivé svalové křeče.

Fyzioterapeuti pacienta mohou pomoci naučit udržovat rovnováhu a posilovat svaly. Mohou mu také pomoci ovládat svalové křeče tím, že je naučí protahovací cvičení. Možná někteří pacienti budou muset použít pomůcku při chůzi, aby se znovu naučili motorické dovednosti a zlepšili rovnováhu.

Pracovní terapeuti také mohou pacientům po mrtvici pomoci zajistit, aby jejich domov byl bezpečným prostředím, zatímco se fyzicky a kognitivně zotavují.

Smyslové dovednosti

Cévní mozková příhoda může ovlivnit schopnost části těla cítit smyslové vstupy, jako je teplo, chlad nebo tlak. Terapeuti mohou s pacientem spolupracovat, aby pomohli jejich tělu přizpůsobit se změnám.

Jaké další komplikace po mrtvici lze léčit?

Zhoršená řeč, kognice nebo motorické dovednosti mohou způsobit další komplikace. Některé komplikace po mrtvici mohou být léčeny. Patří sem třeba tyto:

Problém s kontrolou močového měchýře a střev

Mrtvice mohou způsobit problémy s močovým měchýřem a střevy. Možná nepoznáte, že musíte na záchod. Nebo se možná nebudete moci dostat na toaletu dostatečně rychle. Můžete mít průjem, zácpu nebo ztratíte kontrolu nad střevy. Může se také objevit časté močení, potíže s močením a ztráta kontroly nad močovým měchýřem (inkontinence).

Specialista na močový měchýř nebo střeva může pomoci léčit tyto problémy, stejně jako ergoterapeuti a behaviorální terapeuti. Možná budete potřebovat speciální židli blízko sebe po celý den.

Někdy mohou pomoci i léky. V závažných případech vám lékař zavede močový katétr k odvodu moči z vašeho těla.

Problémy s polykáním

Mrtvice může vést k potížím s polykáním. Můžete zapomenout polykat při jídle nebo mít poškození nervů, které ztěžuje polykání. To vše může způsobit, že se budete dusit, kašlat, když jíte.

Logopedi vám mohou pomoci naučit se znovu normálně polykat a jíst. Dietologové vám také mohou pomoci najít výživná jídla, která se snáze konzumují.

Problémy s depresemi po mrtvici

Dle studií se až u 30 % až 50 % lidí se po mrtvici rozvine nějaká forma deprese.

Psychiatr, psycholog nebo jiný odborník na duševní zdraví vám může pomoci zvládnout depresi nebo jiné problémy s duševním zdraví, které se mohou objevit. Léčba může sestávat z terapie, antidepresiv nebo kombinace obou.

Sponzorováno

Je rehabilitace po mrtvici vždy úspěšná?

Doba zotavení po mrtvici je u každého pacienta jiná – může trvat týdny, měsíce nebo dokonce roky. Někteří lidé se plně uzdraví, ale jiní mají dlouhodobé nebo celoživotní postižení. Podle studií35–40 % pacientů, kteří přežili mrtvici, omezení v základních činnostech každodenního života 6 měsíců po mrtvici; dalších 40 % má středně těžké až těžké postižení a 10 % vyžaduje péči v pečovatelském domě nebo jiném zařízení pro dlouhodobou péči.

Úspěšné zotavení z mrtvice závisí na řadě faktorů, jako třeba:

  • jak velké škody mrtvice způsobila
  • jak brzy začne léčba a následná rehabilitace
  • kdy pacient vstoupí do procesu rehabilitace a léčby
  • na věku pacienta, kdy se mrtvice stala
  • zda máte jiné zdravotní problémy, které mohou ovlivnit zotavení po mrtvici

Lékaři, kteří vám pomohou s rehabilitací, mohou také ovlivnit, jak dobře se po mrtvici zotavíte. Čím kvalifikovanější budou, tím lepší může být vaše léčba po mrtvici. Možná budete také muset spolupracovat s několika terapeuty pro kompletní léčbu, jako například:

  • dietetik
  • logoped
  • pracovní terapeut
  • fyzioterapeut
  • sociální pracovník
  • neuropsycholog
  • rehabilitační sestra
  • fyziatr
  • neurolog

Členové rodiny a přátelé mohou také pomoci zlepšit váš výhled tím, že vám poskytnou povzbuzení a tolik potřebnou podporu.

Pravidelným cvičením rehabilitačních cvičení můžete zvýšit své šance na úspěšné uzdravení.

Jak probíhá léčba po mrtvici?

Léčba po mrtvici je komplexní proces, který zahrnuje různé fáze a metody s cílem zlepšit kvalitu života pacienta, obnovit jeho funkce a snížit riziko opakované mrtvice. Zde je přehled hlavních kroků a postupů v léčbě po mrtvici:

1. Akutní fáze

Bezprostředně po mrtvici je nezbytné rychlé lékařské ošetření v nemocnici, které zahrnuje:

  • Trombolýza: Podání léků na rozpuštění krevních sraženin (pokud je příčinou ischemická mrtvice) do 4,5 hodin od vzniku příznaků.
  • Mechanická trombektomie: Chirurgické odstranění krevní sraženiny z mozkových cév (vhodné pro určité typy mrtvice).
  • Monitorování vitálních funkcí: Kontrola krevního tlaku, srdeční frekvence, dýchání a hladiny kyslíku v krvi.

2. Rehabilitace

Po stabilizaci pacienta následuje rehabilitace, která může zahrnovat:

  • Fyzioterapie: Cvičení na zlepšení motorických dovedností, rovnováhy a síly.
  • Ergoterapie: Trénink na zlepšení schopností vykonávat každodenní aktivity (oblékání, jídlo, hygiena).
  • Logopedie: Terapie zaměřená na obnovu řeči a komunikačních dovedností.
  • Psychologická podpora: Pomoc s emocionálními a psychologickými následky mrtvice, jako je deprese nebo úzkost.

3. Farmakologická léčba

Podávání léků na:

  • Krevní tlak: Kontrola hypertenze (vysokého krevního tlaku).
  • Antikoagulace: Ředění krve k prevenci tvorby krevních sraženin.
  • Kontrola cholesterolu: Léky na snížení hladiny cholesterolu (statiny).

4. Změna životního stylu

Po mrtvici je důležité přijmout zdravější životní styl, který zahrnuje:

  • Strava: Zdravá a vyvážená strava bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a zdravé tuky.
  • Fyzická aktivita: Pravidelný pohyb a cvičení podle doporučení lékaře.
  • Omezení alkoholu a kouření: Přestat kouřit a omezit konzumaci alkoholu.

5. Kontrola a sledování

Pravidelné lékařské kontroly jsou nezbytné k monitorování zdravotního stavu pacienta a úpravy léčby podle potřeby. Lékař může sledovat:

  • Krevní tlak a cholesterol: Pravidelné kontroly a úpravy léčby.
  • Rehabilitační pokrok: Hodnocení pokroku v rehabilitaci a případné úpravy terapie.
  • Psychologický stav: Monitorování a podpora psychického zdraví pacienta.

Léčba po mrtvici je dlouhodobý proces, který vyžaduje spolupráci mezi pacientem, rodinou a týmem zdravotnických profesionálů. S cílenou terapií a podporou může pacient dosáhnout významného zlepšení kvality života a snížení rizika další mrtvice.

Co jíst po mrtvici?

Po mrtvici je klíčové dodržovat vyváženou a zdravou stravu, která podporuje zotavení a snižuje riziko další mrtvice. Strava by měla být bohatá na živiny, které podporují zdraví srdce a cév, a měla by zahrnovat potraviny, které pomáhají kontrolovat krevní tlak, hladinu cholesterolu a krevní cukr. Zde jsou některé konkrétní doporučení, co jíst po mrtvici:

Co jíst po mrtvici? Ovoce, zeleninu, zdravé tuky, hodně vlákniny a libové bílkoviny

Co jíst po mrtvici? Ovoce, zeleninu, zdravé tuky, hodně vlákniny a libové bílkoviny

 

Ovoce a zelenina

  • Ovoce: Jablka, pomeranče, banány, bobulovité ovoce (jako jahody, borůvky), kiwi, hrušky.
  • Zelenina: Špenát, brokolice, mrkev, sladké brambory, rajčata, papriky, kapusta.
  • Výhody: Obsahují vitamíny, minerály a antioxidanty, které podporují zdraví cév a srdce. Také mají vysoký obsah vlákniny, což pomáhá udržovat zdravou hmotnost a regulovat krevní cukr.

Celozrnné produkty

  • Celozrnný chléb a cereálie: Ovesné vločky, hnědá rýže, quinoa, celozrnné těstoviny.
  • Výhody: Bohaté na vlákninu, která pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a snižuje hladinu cholesterolu.

Libové bílkoviny

  • Ryby: Losos, makrela, sardinky, pstruh (bohaté na omega-3 mastné kyseliny).
  • Drůbež: Kuřecí prsa bez kůže, krůtí maso.
  • Luštěniny: Fazole, čočka, cizrna.
  • Výhody: Bílkoviny jsou důležité pro obnovu svalů a tkání. Ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky a podporují zdraví srdce.

Zdravé tuky

  • Olivový olej: Vynikající pro přípravu jídel a jako zálivka na saláty.
  • Avokádo: Bohaté na mononenasycené tuky.
  • Ořechy a semena: Mandle, vlašské ořechy, chia semínka, lněná semínka.
  • Výhody: Zdravé tuky pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu (LDL) a zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu (HDL).

Nízkotučné mléčné výrobky

  • Nízkotučné jogurty: Přírodní nebo řecké jogurty bez přidaného cukru.
  • Nízkotučné sýry a mléko.
  • Výhody: Obsahují vápník a bílkoviny, které podporují zdraví kostí a svalů.

Omezit sůl

  • Omezit přidanou sůl: Vyhýbat se slaným snackům, konzervovaným potravinám a rychlému občerstvení.
  • Kořenit bylinkami a kořením: Namísto soli používat bylinky jako bazalka, oregano, česnek, zázvor, kurkuma.
  • Výhody: Snížení příjmu soli pomáhá udržovat zdravý krevní tlak.

Omezit cukr a nasycené tuky

  • Vyhnout se sladkostem a sladkým nápojům: Omezit konzumaci cukrovinek, limonád, džusů s přidaným cukrem.
  • Omezit červené maso a tučné mléčné výrobky: Volit libové druhy masa a nízkotučné mléčné výrobky.
  • Výhody: Snížení příjmu cukru a nasycených tuků pomáhá předcházet obezitě, diabetu a kardiovaskulárním onemocněním.

Hydratace

  • Pít dostatek vody: Udržovat dostatečnou hydrataci je důležité pro celkové zdraví.
  • Omezit alkohol: Konzumace alkoholu by měla být velmi omezená nebo ideálně zcela vynechaná.

Po mrtvici je důležité sledovat stravu a dbát na zdravý životní styl, který podporuje zotavení a snižuje riziko další mrtvice. Konzultace s dietologem nebo nutričním specialistou může pomoci vytvořit individuální stravovací plán, který zohledňuje specifické potřeby a zdravotní stav pacienta.

Máte se zotavováním a léčbou po mrtvici nějaké zkušenosti? Napište nám do komentářů.

O mrtvici si u nás dále přečtěte

VIDEO: Rehabilitace po cévní mozkové příhodě

Sponzorováno

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva