Sponzorováno

Vědci našli mikroplasty v mužských varlatech. Co to znamená pro jejich plodnost? 4.13/5 (8)

  • Mikroplasty jsou malé částice plastu, které vznikají z rozkladu větších plastových objektů nebo se přidávají do různých produktů. Jsou schopny pronikat do lidského těla prostřednictvím potravin, vody a vzduchu.
  • Výzkumníci našli mikroplasty ve všech testovaných vzorcích lidských a psích varlat, přičemž lidské vzorky obsahovaly téměř třikrát více mikroplastů než vzorky od psů.
  • Vyšší koncentrace určitých mikroplastů, jako je PVC, ve varlatech psů byly spojeny s nižším počtem spermií a hmotností varlat.
  • Mikroplasty, které mohou obsahovat chemikálie narušující endokrinní systém a těžké kovy, by mohly narušovat produkci spermií, ale k pochopení jejich plného dopadu je zapotřebí více výzkumu.

Nález mikroplastů v mužských varlatech by mohl mít závažné důsledky pro mužskou plodnost a celkové reprodukční zdraví.

Nález mikroplastů v mužských varlatech by mohl mít závažné důsledky pro mužskou plodnost a celkové reprodukční zdraví.

Když se mikroplasty poprvé dostaly do pozornosti zdravotnické komunity, vědci se zajímali především o jejich dopad na mořský život.

Mikroplasty jsou ale nyní stále více předmětem zájmu, co se lidského zdraví týče. Výzkumníci našli mikroplasty téměř v každé části lidského těla, od krve po plicní tkáně. Dokonce je našli v placentě, nebo i v mozku.

Nedávná studie publikovaná v magazínu Toxicological Sciences identifikovala mikroplasty ve všech 23 vzorcích lidských varlat a 47 varlatech domácích psů. Lidská varlata měla téměř trojnásobné množství mikroplastů než varlata psí. Vědci se rozhodli otestovat vzorky od psů, protože psi i lidé vykazovali historický pokles počtu spermií a psi mají tendenci sdílet podobné environmentální expozice jako lidé.

Všechny testované vzorky obsahovaly alespoň jeden z 12 mikroplastů, přičemž nejvyšší zjištěné průměrné koncentrace byly polyethylen (nalezený v plastových sáčcích a fóliích) a akrylonitrilbutadienstyren (ABS).

Další běžně používané plasty byly polyvinylchlorid (v PVC potrubí), polyuretan, polyethylentereftalát (PET, široce používaný v nádobách na potraviny a nápoje) a polypropylen.

Výzkumníci k tomu uvedli, že tyto výsledky nejsou překvapivé, ale jsou naprosto alarmující.

„Obvykle si myslíme, že muži, kteří mají abnormální hormony nebo reprodukční problémy, mají mnoho komorbidních stavů, třeba silnou obezitu“ řekla jedna z výzkumnic. „Ale co muž, který vypadá velmi zdravě, přijde do ordinace, nemá žádné další komorbidní stavy, ale přesto má drastické problémy s hormony a reprodukčním zdravím?“

Prostředí pacienta je obvykle to, co přichází na mysl, kromě možnosti idiopatického nízkého testosteronu. O mikroplastech se však málokdy mluví jako o rizikovém faktoru pro reprodukční zdraví.

Počet vzorků varlat byl v této studii omezen a výzkumníci měli minimální základní informace o příčině smrti lidských subjektů. Také uvedli malou velikost vzorku jako důvod pro rozšíření a diverzifikaci budoucích studií.

Sponzorováno

Studie zjistila, že psí varlata s vyššími koncentracemi určitých polymerů, jako je PVC, byla spojena s nižším počtem spermií a nižší hmotností varlat. Studie však nemohla přímo dokázat, že mikroplasty vedly k těmto výsledkům.

V jednom výzkumu z roku 2022 vědci dospěli k závěru, že mikroplasty mohou obsahovat chemikálie narušující endokrinní systém, těžké kovy a pesticidy. Tyto chemikálie by mohly narušovat produkci spermií a hormonů v těle, které jsou nezbytné pro regulaci reprodukčních procesů.

Vědci zmínili, že budoucí studie by mohly zahrnovat i varlata odstraněná během operace kvůli změně pohlaví nebo po stavech, jako je rakovina prostaty.

Rizika?

Pokud se mikroplasty nacházejí v mužských varlatech, může to znamenat několik potenciálních rizik:

Oxidační stres: Mikroplasty mohou vyvolávat oxidační stres, což může poškozovat buňky, včetně spermií, a vést k narušení jejich kvality, životaschopnosti a motility (pohyblivosti).

Zánětlivé reakce: Přítomnost cizích částic, jako jsou mikroplasty, může vyvolat zánětlivé reakce v tělesných tkáních, včetně varlat. To může ovlivnit produkci spermií a vést k nižší plodnosti.

Hormonální disrupce: Některé mikroplasty mohou obsahovat nebo uvolňovat chemikálie, které narušují endokrinní systém. To může ovlivnit hladiny pohlavních hormonů, které jsou klíčové pro správnou funkci varlat a produkci spermií.

Mechanické poškození: Samotná přítomnost mikroplastů by mohla fyzicky poškodit jemné tkáně varlat, což by mohlo mít za následek snížení plodnosti.

I když je toto zjištění velmi znepokojivé, je důležité poznamenat, že výzkum v této oblasti je teprve v počátcích. Je potřeba dalších studií k určení přesných mechanismů a dlouhodobých důsledků přítomnosti mikroplastů v reprodukčních orgánech. Pokud se však potvrdí negativní vliv mikroplastů na mužskou plodnost, mohlo by to znamenat významné riziko pro reprodukční zdraví a celkovou populaci.

Budoucí výzvy

Vzhledem k tomu, že mikroplasty a nanoplasty jsou všudypřítomné, jak by měli vědci zkoumat dopad těchto částic na lidské zdraví, když je téměř nemožné najít kontrolní skupinu lidí bez mikroplastů v těle? Jak snížit vystavení plastům? Většina lidí nemá ponětí o všech různých místech, kde s mikroplasty přicházejí do styku. To je výzva, která nás nyní čeká.

Ačkoli riziko mikroplastů pro reprodukční zdraví zůstává nejasné, vědci ve studii uvádí, že i jednoduché věci, jako je použití menšího počtu plastových sáčků, používání skleněných lahví místo plastových, by mohly snížit vystavení mikroplastům.

Sponzorováno

Přemýšlejte o tom, jak skladujete své jídlo, používejte více skleněných než plastových nádob. Já, když piju vodu, snažím se snížit příjem vody z plastové láhve. Piji ze skleněné. Jak to máte vy?

A dále o mikroplastech píšeme

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Dara Slánská (více o nás)

 

Dara má na starosti ženská témata v našem magazínu. Má rozhled, životní zkušenosti, ráda bloguje. Mezi její oblíbená témata patří zdravý životný styl, cvičení, ženská krása a obecně problémy, které trápí něžnější část populace. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva