RADA: Co ničí a zabíjí spermie?« Zpět na seznam otázek

Co hodně ubližuje spermiím a negativně je ovlivňuje? Co ničí spermie? Začínám přemýšlet o založení rodiny, trochu kouřím a chci mít spermie co nejzdravější, co dělat a co nedělat? Jan

Zeptal se na 26 srpna, 2024 10:40
1

Zdraví spermií může být ovlivněno řadou faktorů, které bychom měli mít na paměti. Níže je několik faktorů, které mohou spermiím ubližovat a jak je můžete minimalizovat.

Faktory, které negativně ovlivňují spermie

Kouření
Kouření je jedním z největších rizikových faktorů pro zdraví spermií. Snižuje počet spermií, jejich pohyblivost a zvyšuje počet abnormálních spermií. Nikotin a další toxiny v cigaretách mohou také způsobit poškození DNA spermií. Pokud chcete zlepšit zdraví svých spermií, je dobré se pokusit přestat kouřit nebo alespoň snížit množství vykouřených cigaret.

Alkohol
Nadměrné pití alkoholu může snížit hladiny testosteronu, což vede ke snížení produkce spermií. Může také způsobit poškození spermií a jejich DNA. Omezení konzumace alkoholu na mírné množství (např. jeden drink denně) může pomoci udržet zdraví spermií.

Velký a dlouhodobý stres
Dlouhodobý stres může vést k hormonálním nerovnováhám, které mohou ovlivnit produkci spermií a jejich kvalitu. Pravidelná relaxace, cvičení, meditace nebo jiné metody snižování stresu mohou mít pozitivní vliv.

Špatná strava
Nedostatek vitamínů a minerálů může negativně ovlivnit kvalitu spermií. Například nedostatek zinku, selenu, vitamínů C a E je spojen s nižší kvalitou spermií. Zajistěte si vyváženou stravu bohatou na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty, ryby, ořechy a semena. Zvažte i doplnění stravy o vitamíny a minerály, které podporují plodnost.

Obezita
Nadměrná hmotnost může způsobit hormonální nerovnováhu, která snižuje kvalitu spermií. Udržování zdravé hmotnosti prostřednictvím vyvážené stravy a pravidelného cvičení může pomoci.

Teplo a hodně těsné oblečení
Vysoké teploty mohou snižovat produkci spermií. Časté používání sauny, horkých koupelí nebo nošení těsného spodního prádla může negativně ovlivnit zdraví spermií. Vyhýbejte se nadměrnému teplu v oblasti genitálií a noste volnější oblečení.

Chemikálie a toxiny
Pesticidy, těžké kovy a další toxické látky mohou poškodit spermií a snížit jejich počet. Snažte se minimalizovat vystavení těmto látkám, například při práci s chemikáliemi používejte ochranné prostředky.

Nedostatek pohybu
Nedostatek fyzické aktivity může vést k nadváze a špatné cirkulaci krve, což může ovlivnit zdraví spermií. Pravidelná fyzická aktivita, jako je běh, chůze nebo cvičení, může přispět ke zlepšení kvality spermií.

Také si dopřejte dostatek kvalitního spánku, protože nedostatek spánku může ovlivnit hladiny hormonů spojených s plodností.

Drogy, jako jsou marihuana a kokain, mohou mít velmi negativní dopad na kvalitu spermií.

Pokud máte obavy o své spermie, můžete zvážit návštěvu urologa nebo specialisty na plodnost, který může provést testy a poskytnout další rady na základě vašich individuálních potřeb.

Odeslal Daniel Borník + Mudr. Radim Poslepek
Odpověděl 26 srpna, 2024 10:44