RADA: Proč se alergie u moře tak zlepšuje?« Zpět na seznam otázek

Mám celkem silnou alergii na pyl. U moře je to vždy pohodička a o mnoho lepší. Žádná dušnost, kýchání. Proč to tak je? Jak to moře vlastně funguje na tu alergii? Jezdím k moři také v létě. Doma hrůza, příznaky alergie, u moře najednou o mnoho lepší. Proč to tak je? Zdenek

Zeptal se na 22 srpna, 2024 13:46
1

Je skvělé, že u moře nacházíte úlevu od svých alergických příznaků. Existuje několik důvodů, proč pobyt u moře může výrazně zmírnit příznaky pylové alergie:

Nižší koncentrace pylu
U moře je obecně nižší koncentrace pylu ve vzduchu. Pyl je produkován rostlinami, které se typicky vyskytují ve vnitrozemí, takže na pobřeží, zvláště u otevřeného moře, je pylová zátěž výrazně nižší. Mořský vzduch neobsahuje pylové částice v takové míře jako vzduch ve vnitrozemí, což znamená menší expozici alergenům.

Mořský vzduch
Mořský vzduch je vlhčí, což může pomoci uklidnit podrážděné sliznice v nosu a dýchacích cestách. Vysoká vlhkost také pomáhá snižovat počet částic pylu ve vzduchu, protože vlhkost způsobuje, že se pyl usazuje a nepoletuje ve vzduchu.

Vzduch u moře obsahuje sůl, která může působit jako přírodní antihistaminikum. Sůl vdechovaná s mořským vzduchem může napomáhat k čištění dýchacích cest a zmírňovat záněty spojené s alergiemi.

Vítr a proudění vzduchu
Mořské pobřeží často zažívá stálý vítr, který fouká od moře směrem k pevnině. Tento vítr přináší čistý, pylu prostý vzduch z moře, což dále snižuje pravděpodobnost vdechnutí pylu.

Relaxační účinek
Pobyt u moře je často spojen s relaxací a klidem, což může pomoci zmírnit stres a napětí. Stres je známý faktor, který může zhoršovat alergické reakce, takže celkový klid a pohoda u moře může přispět k lepšímu zvládání alergických příznaků.

Absence alergenů z domácnosti
U moře se také vyhnete jiným alergenům, jako jsou roztoči, plísně nebo zvířecí srst, které mohou být přítomny ve vašem domově. Tento čistší a méně znečištěný vzduch může také přispět ke zmírnění příznaků.

Slunce a UV záření
UV záření ze slunce může mít protizánětlivý účinek a může potlačovat některé imunitní reakce, které vedou k alergiím.

Tyto faktory společně přispívají k tomu, že pobyt u moře je pro mnoho lidí s pylovou alergií mnohem příjemnější a bez příznaků, které zažívají ve vnitrozemí, kde je vyšší koncentrace pylu.

Odeslal Daniel Borník + Mudr. Radim Poslepek
Odpověděl 22 srpna, 2024 13:49