Sponzorováno

Pineoblastom – zhoubný (maligní) nádor mozku v epifýze – příznaky, příčiny a léčba 4.43/5 (7)

  • Pineoblastom je vzácný a agresivní typ nádorového onemocnění, které se vyskytuje v epifýze, což je malá žláza ve tvaru šišky umístěná v mozku. Tato žláza, známá také jako šišinka, produkuje hormon melatonin, který reguluje spánkový cyklus.
  • Pineoblastom patří do skupiny nádorů zvaných pineocytomy, které se liší svou agresivitou a chováním. Na rozdíl od jiných, méně agresivních typů pineocytomů, je pineoblastom vysoce maligní (zhoubný) a má tendenci rychle růst a šířit se do okolních mozkových tkání nebo do jiných částí centrálního nervového systému.
  • Tento nádor se nejčastěji vyskytuje u dětí a mladých dospělých, i když může postihnout i starší osoby.
  • Léčba pineoblastomu často zahrnuje kombinaci chirurgie, radioterapie a chemoterapie. Prognóza závisí na mnoha faktorech, včetně velikosti nádoru, jeho umístění, a toho, zda se rozšířil do dalších částí mozku nebo těla.

Co je pineoblastom?

Pineoblastom je zhoubný (maligní) nádor mozku v epifýze. Tento typ rakoviny rychle roste a může se rozšířit do tkání a tekutin kolem vašeho mozku.

Co je to epifýza?

Šišinka neboli epifýza (lat. glandula pinealis) je malá endokrinní žláza, která se nachází hluboko v mozku. Tato žláza vylučuje hormon melatonin, který pomáhá regulovat cirkadiánní rytmus vašeho těla. Cirkadiánní rytmy jsou změny, které vaše tělo provádí, aby sledovalo 24hodinový cyklus. Tyto rytmy vám pomáhají zůstat vzhůru během dne a usnout v noci.

Epifýza - ilustrace

Epifýza – ilustrace

 

Jaký typ rakoviny je pineoblastom?

Pineoblastom je rychle rostoucí nádor ve vašem mozku. Lékaři ho mohou také označovat jako intrakraniální mozkový nádor 4. stupně. Můžete také slyšet, že se nazývá zhoubný nádor, což znamená, že je rakovinný.

Jak častý je pineoblastom?

Pineoblastom je vlastně velmi vzácný. Nádory mozkové šišinky tvoří méně než 0,2 % všech mozkových nádorů diagnostikovaných ve Evropě. Tento typ rakoviny je nejčastější u dětí nebo lidí mladších 20 let, ale obecně může postihnout kohokoli v jakémkoli věku.

Jaké jsou příznaky pineoblastomu?

Příznaky pineoblastomu jsou:

  • Bolest hlavy
  • Silná únava
  • Potíže s pohybem očí
  • Problémy s rovnováhou a koordinací
  • Změny ve vašem chování
  • Nevolnost

Příznaky pineoblastomu se vyskytují v důsledku hydrocefalu neboli nahromadění mozkomíšního moku kolem vašeho mozku. Rakovina se šíří mozkomíšním mokem do dalších částí vašeho mozku a centrálního nervového systému (CNS). Pineoblastom se jen velmi zřídka šíří mimo váš CNS.

Příčiny – co vlastně způsobuje pineoblastom?

Přemnožení buněk pinealocytů, což jsou buňky v epifýze vašeho mozku, způsobuje pineoblastom. Výzkum naznačuje, že změna vašeho genetického kódu (mutace) může ovlivnit abnormální fungování těchto buněk. Dítě může zdědit genetické změny od svých biologických rodičů, když se vajíčko a spermie setkají během početí (zárodečná mutace). Naproti tomu tyto změny mohou nastat náhodně po početí (sporadicky), aniž by v minulosti došlo k genetické změně v biologické rodině dítěte.

Jaké jsou rizikové faktory pro pineoblastom?

Pokud máte retinoblastom, můžete mít vyšší riziko vzniku pineoblastomu. Retinoblastom je typ rakoviny, která postihuje sítnici vašich očí.

Kromě toho, pokud máte genetickou změnu v genech RB1 a DICER1, je pravděpodobnější, že se u vás rozvine pineoblastom. Dítě může buď zdědit tuto genetickou změnu, nebo ke změně dojde náhodně v jeho DNA po početí.

Jak se diagnostikuje pineoblastom?

Lékař diagnostikuje pineoblastom po fyzickém vyšetření a dalších vyšetřeních. Během fyzického vyšetření vám lékař položí otázky týkající se vašich příznaků a vaší anamnézy a zkontroluje i váš pohyb očí. Další vyšetření mohou být:

Sponzorováno

Léčba – jak se pineoblastom léčí? Existuje lék na pineoblastom?

I když není k dispozici lék na pineoblastom, existuje několik možností léčby. Lékař může chirurgicky odstranit nádor, pokud se nerozšířil. Pineoblastom může být náročný na léčbu, což zvyšuje riziko komplikací tohoto typu rakoviny. Může to vést k příznakům, které se časem zhoršují a způsobují zkrácení očekávané délky života. Existuje šance, že se i po léčbě vrátí.

Léčba pineoblastomu může probíhat takto:

  • Chirurgické řešení k odstranění části nebo celého nádoru. Chirurg vám dá vědět, zda je vhodná a možná operace a potenciální rizika.
  • Chirurgické řešení k léčbě hydrocefalu. Chirurg může zavést zkrat nebo malou hadičku, aby odčerpal přebytečný cerebrospinální mok z nahromadění kolem vašeho mozku.
  • Radiační terapie. Běžná léčba po operaci, radiační terapie, může podstatně zmenšit nádory nebo dokonce i zničit rakovinné buňky.
  • Chemoterapie. Chemoterapie je možností léčby vedle radiační terapie a chirurgického zákroku. Chemoterapie může zmenšit nádor před operací nebo zničit zbývající rakovinné buňky po operaci.
  • Vysokodávková chemoterapie následovaná autologní transplantací kmenových buněk. Lékař shromáždí vaše vlastní kmenové buňky předtím, než dostane určitou vysokou dávku chemoterapie. Poté dostanete injekci kmenových buněk zpět po chemoterapii.

Hledejte účast v klinických studiích. To může znamenat zkoušení nové metody léčby – zkoušení nové cílené terapie nebo imunoterapeutických léků.

Kdo léčí pineoblastom?

Celý tým lékařů může léčit pineoblastom:

  • Podílí se i obvodní lékař
  • Neurolog
  • Onkolog
  • Radiační onkolog
  • Neurochirurg

Vedlejší účinky léčby

Radiační terapie může negativně ovlivnit vaši endokrinní funkci, včetně těchto faktorů:

  • Růst
  • Energetické hladiny
  • Plodnost

Před zahájením léčby prodiskutujte možné vedlejší účinky se svým doktorem. Bude s vámi také plánovat pravidelné kontroly ke sledování a léčbě vedlejších účinků, pokud se vyskytnou.

Prevence – lze pineoblastomu předejít?

Ne. Neexistuje žádný známý způsob, jak zabránit pineoblastomu.

Výhled a prognóza – můžete přežít pineoblastom?

Ano, někteří lidé mohou přežít pineoblastom. Pětileté přežití u pineoblastomu je 60 % až 69,5 %. To znamená, že 60 až téměř 70 % lidí s tímto onemocněním je stále naživu o pět let později, po diagnóze. I když pineoblastom může vést ke zkrácení očekávané délky života, je k dispozici léčba, která vám pomůže cítit se lépe a pomůže vám žít déle.

Obecné faktory ovlivňující prognózu:

Věk pacienta: Děti, zejména mladší děti, obvykle mají horší prognózu než starší děti a dospělí. Nádory u mladších dětí mají tendenci být agresivnější.

Velikost a umístění nádoru: Čím větší a obtížněji přístupný je nádor, tím těžší může být jeho úplné odstranění chirurgicky. Nádory, které se rozšířily do jiných částí mozku nebo páteře, mají obvykle horší prognózu.

Metastázy: Pokud se nádor rozšířil do jiných částí centrálního nervového systému nebo do jiných částí těla, prognóza bývá méně příznivá.

Reakce na léčbu: Pokud nádor dobře reaguje na léčbu, která může zahrnovat chirurgii, radioterapii a chemoterapii, může to zlepšit dlouhodobé vyhlídky. Schopnost odstranit nádor během operace a citlivost nádorových buněk na léčbu jsou klíčové faktory.

Příznivější výhledy mají pacienti, u nichž bylo možné nádor kompletně odstranit a kteří podstoupili následnou léčbu. Je důležité si uvědomit, že prognóza se může výrazně lišit v jednotlivých případech, a rozhodující je individuální přístup k léčbě, stejně jako podpora a sledování odborníky na léčbu mozkových nádorů. Pokroky v lékařské vědě a léčbě mohou zlepšit prognózu u některých pacientů.

Sponzorováno

Máte s pineoblastomem nějaké zkušenosti? Napište nám do komentářů.

Studie a zdroje článku

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva