Sponzorováno

Makulopatie – onemocnění či poškození makuly a ztráta centrálního vidění – příznaky, příčiny a léčba 4.2/5 (10)

  • Makulopatie je termín, který označuje onemocnění makuly, což je centrální část sítnice oka. Makula je zodpovědná za ostré, centrální vidění, které je klíčové pro čtení, rozeznávání obličejů a další činnosti, které vyžadují přesné vidění.
  • Existují různé formy makulopatie.
  • Léčba makulopatie závisí na konkrétní formě a může zahrnovat léky, laserové ošetření nebo chirurgické zákroky.

Makulopatie je poškození či onemocnění makuly, která je zodpovědná za ostré centrální vidění. Nachází se v centrální části sítnice, světlocitlivé tkáně oka. Poranění makuly má za následek rozmazané centrální vidění a může být způsobeno různými základními stavy.

Makulopatie - ilustrace

Makulopatie – ilustrace

 

Jaké jsou příznaky makulopatie?

Makula je zodpovědná za ostré, centrální vidění, které je klíčové pro čtení, rozeznávání obličejů a další činnosti, které vyžadují přesné vidění. V tomto místě je vysoká koncentrace fotoreceptorových buněk zvaných tyčinky a čípky. Tyto buňky přeměňují světlo na elektrické signály, které jsou posílány do mozku, aby byly zpracovány jako obrazy. Poškození těchto buněk může vést k těžké ztrátě centrálního vidění.

Vidění jemných detailů je nezbytné pro mnoho každodenních úkolů, jako je vaření, čtení, sledování televize a nebo třeba rozpoznávání značek za jízdy. Protože makula je zodpovědná za centrální vidění, periferní vidění není u makulopatie obvykle postiženo.

Příznaky makulopatie jsou:

  • Snížená ostrost zraku
  • Zkreslené vidění
  • Špatné barevné vidění
  • Slepý bod v centrálním vidění
  • Citlivost na světlo
  • Špatné vidění při slabém osvětlení

Příčiny – co způsobuje makulopatii?

Makula může být poškozena v důsledku řady očních onemocnění a stavů. Mezi nejčastější příčiny poškození makuly patří věkem podmíněná makulární degenerace a diabetická retinopatie.

Věkem podmíněná makulární degenerace

Věkem podmíněná makulární degenerace je poškození makuly způsobené stárnutím. Může k němu dojít při proliferaci a prosakování abnormálních krevních cév (vlhká makulární degenerace). Může také nastat bez prosakování krevních cév (suchá makulární degenerace). Většina případů věkem podmíněné makulární degenerace (asi 80 %) je suchá forma. Tento problém nastává, když se makula ztenčuje a hromadí se shluky bílkovin, nazývané drúzy. To vede k postupné ztrátě centrálního vidění.

Diabetická retinopatie

Diabetes má za následek přebytek cukru cirkulujícího v krevních cévách těla. V důsledku toho začnou krevní cévy v těle slábnout a prosakovat. Diabetická retinopatie může způsobit únik krevních cév v sítnici.

Makulární edém

„Netěsné“ krevní cévy v sítnici jsou častou příčinou poškození makuly. Často jsou způsobeny onemocněními, jako je věkem podmíněná makulární degenerace a diabetická retinopatie, a mohou vést ke stavu zvanému makulární edém. Makulární edém vzniká, když makula oteče a zhoustne v důsledku nahromadění tekutiny. To vede ke zkreslenému a rozmazanému centrálnímu vidění. Může také zhoršit vaše barevné vidění.

Další příčiny makulárního edému jsou:

  • Komplikace v důsledku operace očí
  • Blokáda krevních cév sítnice
  • Zánětlivá onemocnění vedoucí k poškození sítnice

Jaké jsou různé typy makulopatie?

I když věkem podmíněná makulární degenerace a diabetická retinopatie jsou běžnými příčinami makulopatie, existují specifické typy makulopatie, které také způsobují poškození makuly:

Myopická makulopatie

Myopická makulopatie je také známá jako myopická makulární degenerace. Jde o poškození makuly z progresivního abnormálního prodlužování oční bulvy, které má za následek degenerativní změny v zadní části oka. Vyskytuje se u patologické myopie nebo degenerativní myopie, která je celosvětově hlavní příčinou poškození zraku.

Prodloužení způsobuje natažení sítnice a zadní části oční bulvy. To má za následek ztenčení a degenerativní změny sítnice, cévnatky a skléry.

Makulopatie „býčí oko“

Makulopatie „býčí oko“ je popis používaný lékaři k popisu vzhledu makuly, když je obklopena kruhovými pásy bledých, poškozených oblastí. Tento vzhled makuly „býčí oko“ může být způsoben mnoha různými stavy, jako:

  • Makulopatie související s léky – dlouhodobé užívání léků, které léčí revmatoidní artritidu nebo lupus, jako je chlorochin nebo hydroxychlorochin.
  • Juvenilní makulární degenerace (Stargardtova choroba) – Vzácné genetické onemocnění, které způsobuje postupnou ztrátu zraku v obou očích, obvykle začínající v dětství.
  • Čípkové dystrofie – Vzácná oční onemocnění, která způsobují poškození čípkových fotoreceptorových buněk sítnice. Příznaky jsou snížen8 zrakov8 ostrost, špatné barevné vidění a citlivost na světlo.
  • Battenova nemoc – skupina vzácných genetických stavů, které jsou důsledkem metabolické poruchy. Výsledkem je ztráta zraku, záchvaty, kognitivní a pohybové problémy a krátká délka života.

Pigmentární makulopatie

Tato makulopatie je způsobena chronickým užíváním léku Elmiron (pentosan polysulfát sodný). Tento lék se používá při léčbě intersticiální cystitidy, což je syndrom, který vede k zánětu a bolesti močového měchýře.

Sponzorováno

Zraková ostrost může být ovlivněna jemným ukládáním pigmentu v makule. Pacienti popisují potíže se čtením a adaptací na slabé osvětlení.

Celofánová makulopatie

Celofánová makulopatie způsobuje zkreslené a rozmazané centrální vidění. Je výsledkem abnormálního růstu celofánu podobné tkáně nebo membrány nad makulou.

Vzhledem k tomu, že změny zraku jsou obvykle mírné a obvykle postihují pouze jedno oko, léčba nemusí být nutná. Pokud je však zrak vážně postižen, může být doporučena operace, jako je vitrektomie. Tato ambulantní operace je obvykle docela úspěšná a obvykle zlepšuje vidění.

Solární makulopatie

Poškození makuly při pohledu do slunce (sledování slunce) nebo při sledování zatmění slunce může mít za následek snížení zrakové ostrosti nebo centrální slepou skvrnu. I když je zrak obvykle postižen pouze na 3 až 6 měsíců, může dojít k trvalé ztrátě zraku. Solární makulopatie je také známá jako solární retinopatie.

Při solární makulopatii je makula poškozena teplem a chemickým poškozením z dlouhodobého vystavení slunečnímu záření. Lékaři mohou k diagnostice stavu použít postup zvaný optická koherentní tomografie (OCT). OCT jim umožňuje vidět vrstvy sítnice, které mohly být poškozeny slunečním zářením.

Děti a další mladí lidé mají vyšší riziko poškození makuly slunečním zářením, protože oční čočka nemá plně vyvinutou schopnost blokovat UVB světlo (tato ochrana roste s věkem). Některé léky, jako je tetracyklin, mohou také zvýšit riziko poškození makuly intenzivním slunečním zářením. Pokud se vidění nezlepší do šesti měsíců, prognóza je špatná, že se vrátí k normálu.

Léčba – jak se makulopatie léčí?

Makula může být poškozena v důsledku řady očních onemocnění a stavů. Vzhledem k tomu se bude konkrétní léčebný plán u každého z pacientů lišit. Obecně se léčba zaměřuje na snížení neovaskularizace, růstu nových prosakujících krevních cév. To se provádí, aby se zabránilo nevratné ztrátě zraku, což je běžná komplikace neovaskularizace sítnice.

Biologická léčba – Anti-VEGF terapie

Bylo zjištěno, že anti-VEGF terapie je účinná při léčbě makulopatie. To znamená injekci do oka s lékem, jako je intravitreální bevacizumab (Avastin) a ranibizumab (Lucentis), který snižuje růst abnormálních krevních cév. Ihjekce brání krvácení, otokům a ukládání škodlivých látek a mohou zlepšit zrakovou ostrost. Injekce se aplikují ambulantně po předchozím dokonalém znecitlivění oka.

Fotodynamická terapie

Další léčbou, která může být účinná, je fotodynamická terapie. Jedná se o proceduru v ordinaci, která využívá laser a lék (Verteporfin) k utěsnění netěsných, problematických krevních cév.

Vitrektomie

Nakonec, pokud je zaznamenána trakce v makule, může být provedena vitrektomie. Jedná se o chirurgický zákrok, při kterém se odstraní sklivec (gelovitá látka, která vyplňuje střed oka) a nahradí se fyziologickým roztokem.

Tato operace se provádí, aby se zabránilo komplikacím ohrožujícím zrak, které mohou být důsledkem tahání sklivce v makule.

Jak se dá snížit riziko makulopatie?

Zdravotní problémy, které způsobují makulopatii, jako je věkem podmíněná makulární degenerace a diabetická retinopatie, mají určité rizikové faktory, jako je věk, kouření a obezita. Chcete-li snížit riziko vzniku těchto onemocnění, doporučuji vám:

  • Nekuřte – kuřáci mají dvojnásobné riziko rozvoje věkem podmíněné makulární degenerace.
  • Jezte zdravou a výživnou stravu – Jezte hodně zelené listové zeleniny, ovoce a nízkotučných potravin.
  • Cvičte – Buďte aktivní 30 až 60 minut denně, celkem tedy alespoň 150 minut (2,5 hodiny) každý týden.
  • Hlídejte si váhu – Obezita výrazně zvyšuje riziko vzniku očních a srdečních chorob.
  • Noste sluneční brýle – Vaše sluneční brýle by měli mít 99% až 100% UV ochranu.

Podle některých studií mohou lidé s určitými typy makulárních onemocnění, jako je suchá věkem podmíněná makulární degenerace, mít prospěch z doplňků výživy. Promluvte si se svým očním lékařem, který vám poskytne doporučení ohledně užívání vitamínů vhodných pro oči a pro váš konkrétní stav. Kromě toho, pokud jste dostali Amslerovu mřížku pro sledování vašeho zraku, používejte ji denně.

Amslerova mřížka je jednoduchá pomůcka používaná v očním lékařství, která umožňuje pacientovi i lékaři odhalit malé defekty centrálního vidění či změny při věkem podmíněné makulární degeneraci.

Sponzorováno

A pamatujte: Rutinní komplexní oční vyšetření jsou prvním krokem k udržení zdravých očí a jasného vidění.

Studie a zdroje článku

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva