Sponzorováno

Myelinová pochva 4.5/5 (4)

Myelinová pochva je ochranný obal, který obaluje axony (nervová vlákna) neuronů v nervovém systému. Je tvořena myelinem, což je izolační materiál složený převážně z lipidů a proteinů. Myelinová pochva má několik klíčových funkcí:

Funkce myelinové pochvy

  1. Izolace nervových vláken: Myelinová pochva funguje jako izolátor, který zabraňuje úniku elektrických signálů z axonu do okolních tkání.
  2. Zrychlení přenosu nervových impulsů: Myelinová pochva umožňuje rychlejší přenos nervových signálů pomocí tzv. saltatorního vedení. To znamená, že elektrický signál „přeskakuje“ mezi uzly Ranvierovy zářezy (malé neizolované oblasti na axonu), což výrazně zrychluje přenos.
  3. Ochrana nervů: Pochva chrání axony před mechanickým poškozením a zajišťuje, že signály zůstanou silné a přesné během svého přenosu.
Detail myelinové pochvy neuronu

Detail myelinové pochvy neuronu

 

Struktura myelinové pochvy

Myelinová pochva není spojitá, ale přerušovaná krátkými intervaly, které se nazývají Ranvierovy zářezy. Tyto zářezy jsou klíčové pro saltatorní vedení, protože umožňují regeneraci a zesílení nervového signálu na těchto místech.

Sponzorováno

Tvorba myelinové pochvy

V centrální nervové soustavě (mozek a mícha) je myelinová pochva tvořena buňkami zvanými oligodendrocyty, zatímco v periferní nervové soustavě (nervy v těle) je tvořena Schwannovými buňkami. Tyto buňky obalují axon vrstvami své vlastní membrány, která je bohatá na myelin.

Poškození myelinové pochvy, jako například při roztroušené skleróze, může vést k narušení přenosu nervových signálů, což způsobuje různé neurologické problémy.

Sponzorováno

Zdroj obrázku: megija / depositphotos.com

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost




Přečtěte si také naše další články