Sponzorováno

Myelin 4.33/5 (3)

Myelin je izolační materiál, který obaluje nervová vlákna (axony) v nervovém systému, zejména v centrální nervové soustavě (mozek a mícha) a periferní nervové soustavě (nervy v těle).

Myelin tvoří myelinovou pochvu, která má několik klíčových funkcí:

1. Izolace nervových vláken: Myelin zabraňuje úniku elektrického signálu z nervových vláken, což umožňuje, aby se signál šířil efektivněji.

2. Zrychlení přenosu signálů: Díky myelinu mohou nervové impulsy cestovat mnohem rychleji, protože myelin umožňuje tzv. saltatorní vedení, při kterém se elektrický signál „přeskakuje“ mezi jednotlivými body na axonu.

3. Ochrana nervů: Myelin také pomáhá chránit nervová vlákna před poškozením.

Myelin je tvořen převážně tuky a proteiny a je produkován speciálními buňkami nazývanými oligodendrocyty v centrální nervové soustavě a Schwannovými buňkami v periferní nervové soustavě.

Poškození myelinu, například při onemocněních jako je roztroušená skleróza, může vést k narušení přenosu nervových signálů, což způsobuje různé neurologické příznaky.

Detail myelinové pochvy neuronu

Detail myelinové pochvy neuronu

 

Složení myelinu

Myelin je složen převážně z lipidů (tuků) a proteinů. Toto složení umožňuje jeho izolační vlastnosti a funkci v nervovém systému. Toto je základní složení myelinu:

Sponzorováno

1. Lipidy (tuky)

Lipidy tvoří přibližně 70-85 % suché hmotnosti myelinu. Hlavní typy lipidů zahrnují:
Fosfolipidy: Ty tvoří základ myelinové pochvy a jsou klíčové pro tvorbu dvojvrstvy, která obaluje nervová vlákna.
Cholesterol: Cholesterol je zásadní pro stabilitu a pružnost myelinové pochvy.
Glykolipidy (např. cerebrosidy): Tyto lipidy se podílejí na tvorbě myelinové struktury a jsou důležité pro interakci s proteiny.

2. Proteiny

Proteiny tvoří zhruba 15-30 % suché hmotnosti myelinu. Mezi hlavní proteiny patří:
Myelinový bazický protein (MBP): Tento protein je klíčový pro udržení struktury myelinu a propojení lipidových vrstev.
Proteolipidový protein (PLP): PLP je důležitý pro stabilitu a integritu myelinové pochvy, zejména v centrální nervové soustavě.
Myelinový oligodendrocytový glykoprotein (MOG): Tento protein má pravděpodobně roli při imunitních reakcích a je zkoumán zejména v souvislosti s autoimunitními onemocněními, jako je roztroušená skleróza.

3. Voda

Myelin také obsahuje vodu, která tvoří přibližně 40 % jeho celkové hmotnosti, ale tato hodnota se může měnit v závislosti na stavu a lokalizaci myelinu v těle.

Toto složení je optimalizováno pro funkci myelinu jako elektrického izolátoru a umožňuje efektivní přenos nervových signálů.

Sponzorováno

Zdroj obrázku: megija / depositphotos.com

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost




Přečtěte si také naše další články