Sponzorováno

Japonská encefalitida – příznaky, příčiny a léčba 4.58/5 (12)

  • Japonská encefalitida je virové onemocnění způsobené virem japonské encefalitidy (JEV), který patří do rodu Flavivirus. Tento virus je přenášen komáry, zejména druhem Culex tritaeniorhynchus, který se nachází v celé Asii a v některých částech západního Pacifiku.
  • Většina infekcí je asymptomatická nebo způsobuje jen mírné příznaky jako horečka a bolest hlavy.
  • U malého procenta nakažených může dojít k vážnému zánětu mozku (tj. encefalitidě), který může zahrnovat příznaky jako vysokou horečku, silné bolesti hlavy, zmatenost, křeče a neurologické poruchy.
  • Virus se přenáší kousnutím infikovaných komárů. Komáři se infikují při sání krve z nakažených zvířat, obvykle prasat a ptáků, která fungují jako rezervoáry viru.
  • Neexistuje specifická antivirová léčba pro japonskou encefalitidu. Léčba je většinou podpůrná, zaměřená na zmírnění příznaků a podporu funkcí životně důležitých orgánů.

Virus se přenáší kousnutím infikovaných komárů. Komáři se infikují při sání krve z nakažených zvířat, obvykle prasat a ptáků, která fungují jako rezervoáry viru.

Virus se přenáší kousnutím infikovaných komárů. Komáři se infikují při sání krve z nakažených zvířat, obvykle prasat a ptáků, která fungují jako rezervoáry viru.

Virus japonské encefalitidy se přenáší na člověka kousnutím infikovaných komárů druhu Culex, zejména Culex tritaeniorhynchus. Virus japonské encefalitidy je hlavní příčinou encefalitidy v Asii a západním Pacifiku, jíž lze předejít očkováním. Pro většinu cestovatelů do Asie je riziko japonské encefalitidy celkem nízké, ale liší se v závislosti na destinaci, délce cesty, sezóně a aktivitách.

Většina lidí nakažených japonskou encefalitidou nemá příznaky nebo má jen mírné příznaky. U malého procenta infikovaných lidí se však rozvine zánět mozku (encefalitida) s příznaky jako bolest hlavy, horečka, dezorientace, záchvaty, slabost a kóma. Z pacientů, u kterých se rozvine encefalitida, zemře asi 1 ze 4 (20–30 %).

Nejlepší prevencí japonské encefalitidy je chránit se před bodnutím komárem. Některým turistům se doporučuje očkování.

Primární příčina

Japonská encefalitida je způsobena virem, který se vyskytuje v Asii a západním Pacifiku.

Virus patří do skupiny virů nazývaných flaviviry. Jiné flaviviry způsobují podobné onemocnění, jako třeba Západonilskou horečku, klíšťovou encefalitidu a je zde také virus Powassan.

Jak se šíří

Virus japonské encefalitidy cirkuluje v prostředí mezi komáry (především druh Culex) a dalšími zvířaty, zejména brodivými ptáky a prasaty.
Lidé se virem nakazí, když se komáři živí jinými infikovanými zvířaty a poté kousnou lidi.

Sponzorováno

Lidé jsou považováni za „slepé hostitele“, což znamená, že se jim v krevním řečišti nevyvinou dostatečně vysoké hladiny viru a nemohou virus přenést na jiné kousavé komáry. Virus se nepřenáší z člověka na člověka, kromě případů krevních transfuzí. Vzhledem k tomu, že virus může být přenášen krví, osoby, u kterých byla nedávno diagnostikována infekce virem japonské encefalitidy, by neměly darovat krev a kostní dřeň po dobu 120 dnů po infekci.

Virus se nepřenáší přímo z člověka na člověka a nešíří se:

  • Prostřednictvím kašle, kýchání nebo dotyku
  • Dotykem živých zvířat
  • Z manipulace s živými nebo mrtvými infikovanými zvířaty. Při manipulaci s mrtvým zvířetem se vyhněte kontaktu holýma rukama. Likvidujete-li uhynulé zvíře, použijte rukavice nebo dvojité igelitové pytle k umístění mršiny do popelnice.
  • Prostřednictvím konzumace infikovaných zvířat. Vždy ale dodržujte pokyny pro úplné propečení masa.

Příznaky japonské encefalitidy

U osob, u kterých se rozvinou příznaky japonské encefalitidy, je doba od infekce do začátku onemocnění (inkubační doba) obvykle 5–15 dní.

  • Počáteční příznaky japonské encefalitidy jsou často horečka, bolesti hlavy a zvracení.
  • Během několika příštích dnů se může vyvinout dezorientace, slabost a kóma.
  • Záchvaty jsou také časté, zejména u dětí.

U většiny lidí však nejsou přítomny žádné příznaky. Většina lidí (více než 97-99 %) infikovaných virem japonské encefalitidy nemá příznaky nebo má jen mírné příznaky.

U méně než 1 % lidí infikovaných virem japonské encefalitidy se vyvine neurologické onemocnění. Mezi pacienty, u kterých se rozvine encefalitida (zánět mozku), zemře asi 1 ze 4 (20–30 %).

Ačkoli se některé symptomy po akutním onemocnění zlepšují, 30 % až 50 % pacientů, u kterých se rozvine encefalitida a přežijí, má i nadále problémy s pohybem, myšlením nebo se změnami chování.

Léčba

K léčbě japonské encefalitidy nejsou k dispozici žádné léky. Léčba je zaměřena na zmírnění příznaků. K prevenci onemocnění je však dostupná vakcína.

  • Odpočinek, tekutiny a volně prodejné léky proti bolesti mohou zmírnit některé nepříjemné příznaky nemoci.
  • Obecně je nutná hospitalizace za účelem podpůrné péče a pečlivého a odborného sledování.

Geografické rozšíření

Japonská encefalitida je endemická v mnoha zemích východní, jihovýchodní a jižní Asie. Epidemie se vyskytují především v zemědělských oblastech, kde je vyšší koncentrace komárů.

Prevence

Očkování je nejúčinnější způsob prevence japonské encefalitidy. Vakcíny jsou k dispozici a doporučují se zejména cestovatelům do endemických oblastí. Další preventivní opatření jsou hlavně používání repelentů, nošení dlouhého oblečení a používání moskytiér.

Sponzorováno

Japonská encefalitida obecně představuje vážné zdravotní riziko v endemických oblastech, ale díky preventivním opatřením, jako je očkování a kontrola populací komárů, lze toto riziko výrazně snížit.

Studie a zdroje článku

  • Japanese Encephalitis Autoři: Leslie V. Simon; Divyajot S. Sandhu; Amandeep Goyal; Brian Kruse.
  • Zdroj obrázku: By Muhammad Mahdi Karim - Own work, GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7673048

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva