Sponzorováno

Slintavka a kulhavka u lidí – je nebezpečná? A jak se projevuje a léčí? 4.4/5 (10)

  • Slintavka a kulhavka je vysoce nakažlivé virové onemocnění, které postihuje především domácí i volně žijící kopytníky, jako jsou krávy, prasata, ovce a kozy.
  • Toto onemocnění je způsobeno virem z rodu Aphthovirus v čeledi Picornaviridae (pikornaviry).
  • Infekce lidí jsou velmi vzácné, protože virus primárně napadá zvířata. Případy u lidí byly zdokumentovány jen ve velmi omezeném počtu.
  • U lidí, kteří se nakazí, se mohou objevit příznaky jako horečka, bolesti hlavy, bolesti svalů, vředy v ústech a na rukou, podobně jako u jiných virových infekcí. Infekce obvykle není závažná a příznaky odezní během několika dní.
  • Přestože slintavka a kulhavka je vážnou chorobou pro zvířata, její význam pro lidské zdraví je velmi malý a většinou není považována za významnou zoonotickou hrozbu.

Slintavka a kulhavka je závažné, vysoce nakažlivé virové onemocnění hospodářských zvířat. Onemocnění postihuje skot, prasata, ovce, kozy a další spárkaté přežvýkavce. Onemocnění je zřídka smrtelné u dospělých zvířat, ale často je vysoká úmrtnost mladých zvířat v důsledku myokarditidy nebo nedostatku mléka.

Organismus, který způsobuje slintavku a kulhavku, je aftovirus z čeledi Picornaviridae. Existuje sedm kmenů (A, O, C, SAT1, SAT2, SAT3 a Asia1), které jsou endemické v různých zemích světa. Každý kmen vyžaduje specifickou vakcínu, která zajistí imunitu očkovanému zvířeti.

Může se kulhavka a slintavka přenést na lidi?

Ano, slintavka a kulhavka se mohou přenést na lidi, ale tento přenos je velmi vzácný. Virus slintavky a kulhavky primárně napadá kopytníky (např. krávy, prasata, ovce, kozy) a lidské infekce jsou ojedinělé.

Přenos na lidi:

  • K přenosu na člověka může dojít přímým kontaktem s infikovanými zvířaty nebo jejich sekrety, jako jsou sliny, mléko, krev a jiné tělesné tekutiny. Kontaminované prostředí nebo předměty mohou také hrát roli v přenosu.
  • Pokud dojde k přenosu, příznaky u lidí mohou znamenat horečku, bolesti hlavy, bolesti svalů, a vředy v ústech nebo na rukou. Tyto příznaky jsou obvykle mírné a přechodné.

Příznaky

Vůči viru jsou nejvíce vnímavé děti. Onemocnění se projeví zčervenáním sliznice úst, jazyka a nosní sliznice, někdy se objeví afty.

Sponzorováno

Slintavka a kulhavka je u lidí velmi vzácná, ale pokud dojde k přenosu, příznaky mohou být následující:

Horečka: Zvýšená teplota a horečka jsou běžné.
Únava a slabost: Pocit vyčerpání a slabosti.
Bolesti svalů a kloubů: Bolesti těla, podobně jako u chřipky.

Vředy a puchýře se mohou objevit na těchto místech:

  • Ústa: Bolestivé vředy a puchýře na jazyku, dásních a vnitřní straně tváří.
  • Ruce a nohy: Puchýře a léze mohou vznikat na rukou a i na nohou.
  • Bolesti hlavy: Mírné až středně silné bolesti hlavy.
  • Ztráta chuti k jídlu: Snížená chuť k jídlu kvůli nepohodlí v ústech.

Tyto příznaky jsou obvykle mírné a přechodné, a většina lidí se zotaví během několika dní až týdnů bez nutnosti specifické léčby.

Prevence

Nejlepší prevencí je vyhýbat se kontaktu s infikovanými zvířaty a jejich sekrety. Osoby pracující se zvířaty by měly dodržovat hygienické standardy, včetně nošení ochranného oděvu a rukavic, a důkladně si umývat ruce po manipulaci se zvířaty nebo živočišnými produkty.

Jak se slintavka a kulhavka léčí?

Pokud dojde k přenosu na člověka, léčba je obvykle zaměřena na zmírnění příznaků. Důležité je odpočívat a pít dostatek tekutin. Léky jako paracetamol nebo ibuprofen mohou být použity k úlevě od bolesti a snížení horečky.

Někdy se mohou u lidí vytvořit vředy v ústech. Může být doporučena ústní hygiena a kloktání solným roztokem nebo antiseptickými roztoky.

Vzhledem k tomu, že infekce u lidí je velmi vzácná a obvykle mírná, specifická lékařská péče není nutná. V závažnějších případech by měl být pacient sledován lékařem.

Shrnu to

Sponzorováno

Přenos slintavky a kulhavky na lidi je vzácný a obvykle nezpůsobuje závažné onemocnění. Přesto je důležité dodržovat hygienické postupy a bezpečnostní opatření při práci se zvířaty a živočišnými produkty, aby se minimalizovalo riziko přenosu.

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva