Sponzorováno

Paraplegie – úplná nebo částečná ztráta funkce dolní části těla – příznaky, příčiny a léčba 4.4/5 (15)

  • Paraplegie je stav, při kterém dochází k úplné nebo částečné ztrátě funkce dolní části těla, tedy dochází ke ztrátě funkce nohou.
  • Tento stav je nejčastěji způsoben poraněním míchy v oblasti hrudní nebo bederní páteře. Může také vzniknout v důsledku nemocí, jako jsou nádory, infekce nebo záněty, které ovlivňují míchu nebo nervový systém.
  • Lidé s paraplegií mohou ztratit schopnost pohybu a citlivost v dolních končetinách a případně i v dolní části trupu.
  • Paraplegie také často vede k problémům s kontrolou močového měchýře a střev.
  • Léčba a rehabilitace se zaměřují zejména na zlepšení kvality života a nezávislosti postižených osob pomocí fyzioterapie, ergoterapie a případně mohou pomoci i chirurgické zákroky.

Paraplegie není konec života

Paraplegie není konec života

Paraplegie označuje ochrnutí (k úplné nebo částečné ztrátě funkce), ke kterému dochází v dolní polovině těla. Může to být třeba následek úrazu nebo chronického onemocnění.

Lidé s paraplegií budou mít problémy s pohyblivostí a mohou potřebovat používat invalidní vozík. Existují však možnosti dlouhodobé léčby, které pomáhají zlepšit příznaky a komplikace u lidí s paraplegií.

V tomto článku se zaměřím na to, co to je paraplegie, na její příčiny a léčbu.

Poškození mozku nebo míchy může vést k paraplegii

Paraplegie je tedy forma ochrnutí, která postihuje pohyb dolní části těla. Lidé s paraplegií nemusí být schopni dobrovolně pohybovat nohama, chodidly a někdy i břichem (či obecně střední částí těla).

Někteří pacienti zažívají neúplnou paraplegii. To je případ, kdy ochrnutí postihne pouze jednu nohu.

Jiné typy ochrnutí (paralýzy)

Existuje několik dalších typů paralýz (ochrnutí)y. Lékaři mohou rozlišovat mezi různými typy ochrnutí v závislosti na závažnosti, umístění nebo svalovém napětí.

Například různé formy paralýzy podle jejich umístění jsou:

  • monoplegie, která postihuje jednu část těla, například ruku
  • hemiplegie, která postihuje jednu stranu těla, jako je levá paže a levá noha
  • tetraplegie, která postihuje obě paže a obě nohy
Typy paralýz - ilustrace

Typy paralýz – ilustrace

 

Příznaky paraplegie

Existuje vlastně mnoho příznaků, které se mohou u paraplegie objevit. Někdy se tyto příznaky mění v průběhu času nebo dokonce ze dne na den.

Příznaky paraplegie mohou být následující:

  • ztráta citu a citlivosti v dolní části těla
  • zhoršená pohyblivost
  • přibývání na váze
  • deprese
  • fantomové záchvaty bolesti nebo pocitu v dolní části těla
  • chronická bolest
  • sexuální dysfunkce
  • potíže s funkcí močového měchýře a střev
  • sekundární infekce, jako jsou proleženiny a kožní problémy
  • autonomní dysreflexie

Příčiny paraplegie

Lidé s paraplegií mají obvykle poranění mozku nebo míchy, které brání přenosu signálu do dolní části těla. Ztráta této „signalizace“ způsobuje paralýzu dolní části těla.

Dle studií bylo od roku 2015 38,3 % poranění páteře následkem dopravní nehody a 31,6 % bylo způsobeno pády. Mezi další celkem běžné příčiny patří násilné trestné činy a sportovní nehody.

Některé chronické stavy mohou také vést také k paraplegii. Podmínky, které mohou způsobit paraplegii, jsou:

Diagnóza

K diagnostice paraplegie lékař posoudí příznaky a anamnézu osoby. Může se také zeptat na nedávné nehody a na to, zda tato osoba má nebo nemá v rodinné anamnéze určité stavy.

Je důležité, aby lékaři dobře určili příčinu paraplegie a určili nejvhodnější možnosti léčby.

Diagnostika paraplegie obvykle znamená použití zobrazovacích metod (rentgen, CT, MRI). Tyto testy pomáhají lékařům posoudit poškození a identifikovat příčinu paralýzy. Mohou tedy například použít vyšetření MRI, CT nebo rentgen.

Sponzorováno

K testování nervových funkcí může lékař použít elektromyografii. Toto vyšetření měří reakce těla na stimulaci svalu.

Léčba paraplegie

V současné době neexistuje žádná léčba, která by paraplegii úplně zabránila nebo ji zvrátila. Je však možné léčit některé symptomy a komplikace, které se vyskytují. U některých lidí je také možné časem získat částečnou nebo dokonce i úplnou kontrolu nad postiženými oblastmi.

Například lékař může předepsat fyzikální nebo pracovní terapii, která pomůže s bolestí a svalovými problémy. Fyzikální terapie může také pomoci člověku zachovat sílu a rozsah pohybu.

Obvykle jsou nezbytná také pomocná zařízení na podporu mobility, jako je invalidní vozík nebo mobilní skútr.

Lékař může také doporučit nějaké léky. Například užívání léků na uvolnění svalů může pomoci od bolesti nebo křečí. Užívání léků na ředění krve sníží riziko vzniku krevních sraženin.

V některých případech může být nutná operace. Chirurgie může pomoci s otoky a odstraněním lézí.

Dopad paraplegie na tělo

V průběhu času může ochrnutí způsobit různé problémy v těle. Tyto problémy se mohou lišit v závislosti na tom, jak závažná je paraplegie a které části těla postihuje.

Například paralýza může vést ke spasticitě. Spasticita je stav charakterizovaný zvýšeným svalovým napětím a reflexními kontrakcemi, které vedou k ztuhlosti a omezení pohyblivosti. Tento jev je často spojen s poškozením centrálního nervového systému, konkrétně míchy nebo mozku, což narušuje normální kontrolu svalového tonusu.

Narušení signalizace přes míchu může způsobit hyperaktivní svalové reakce. To pak může způsobit:

  • zvýšený svalový tonus
  • svalové křeče
  • rychlé svalové kontrakce
  • abnormální šlachové reflexy

Některé metody léčby paraplegie, jako jsou léky na uvolnění svalů a fyzikální terapie, mohou pomoci se spasticitou.

Paralýza může postihnout i trávicí systém. Časem to může způsobit problémy se stolicí. Problémy se pohybují od zácpy až po neschopnost kontrolovat stolici. Podobné problémy mohou nastat s močovým měchýřem.

Paraplegie může také způsobit svalovou atrofii, ke které dochází, když ubývá svalové hmoty. To způsobuje, že svaly ochabnou a ochabnou.

Existuje také zvýšené riziko infekcí, jako je sepse. Některé léky, jako jsou antibiotika, však mohou pomoci snížit riziko těchto infekcí.

Paraplegie a cvičení

Fyzikální terapie je důležitou součástí péče o lidi s paraplegií. Bude zahrnovat řadu individuálních cvičení.

Cvičení mohou být například:

  • jóga
  • vzpírání
  • vodní aerobik
  • aerobik prováděný vsedě

Pravidelné provádění těchto cvičení sníží riziko svalové atrofie. To také pomůže udržet pohyblivost, sílu a rozsah pohybu pacienta.

VIDEO: Cvičení a protahování pro paraplegiky

Výhled pacientů s paraplegií

Paraplegie je celoživotní stav. Může mít zásadní dopad na každodenní fungování a nezávislost člověka. Časem se mohou objevit komplikace a příznaky se mohou zhoršit.

Lidé s paraplegií však mají v dnešní době k dispozici různé možnosti léčby a péče. Ty mohou lidem pomoci vypořádat se s jakýmikoli příznaky a komplikacemi, které by mohly nastat.

Shrnu to

Paraplegie vážně ovlivňuje pohyblivost v dolní polovině těla. Může to být důsledek chronického stavu nebo nehody, která způsobí poškození mozku nebo míchy.

Lidé s paraplegií mohou časem zaznamenat komplikace, jako je spasticita. Obvykle vyžadují každodenní péči a léčbu na dlouhodobé bázi.

V současné době neexistuje žádný lék na paraplegii. Existuje však celá řada možností dlouhodobé léčby, včetně fyzikální terapie, léků a někdy i chirurgická řešení. Ty mohou lidem pomoci získat částečnou kontrolu nad postiženými oblastmi.

Jste paraplegik? Napište nám o tom do komentářů. Budu moc rád.

VIDEO: Paraplegie po skoku do vody

Sponzorováno

Studie a zdroje článku

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva