Sponzorováno

Fibrinolytika 4.5/5 (4)

Fibrinolytika, také známá jako trombolytika, jsou léky používané k rozpouštění krevních sraženin, které mohou blokovat krevní cévy a způsobit závažné zdravotní problémy, jako je infarkt myokardu, ischemická mrtvice nebo plicní embolie.

Fungují aktivací plasminogenu na plasmin, enzym, který štěpí fibrin a rozpouští sraženiny.

Nejprve je proenzym plazminogen (přítomný ve sraženině a v plazmě) přeměněn na plazmin. Za to jsou zodpovědné aktivátory plazminogenu (tkáňový aktivátor plazminogenu t-PA a aktivátor plazminogenu urokinázového typu u-PA), jejichž funkčním antagonistou je inhibitor aktivátoru plazminogenu 1 (PAI-1). Plazmin působí jako proteáza štěpící fibrin na degradační produkty (působí ale s malou substrátovou specifitou a dokáže štěpit i fibrinogen). Fibrinolytika tedy fungují jako aktivátory plazminogenu.

Sponzorováno

Mezi běžná fibrinolytika patří:

Streptokináza: Přeměňuje plasminogen na plasmin.
Altepláza (tPA): Rekombinantní tkáňový aktivátor plasminogenu, používaný hlavně při infarktech a mrtvicích.
Tenektepláza: Modifikovaná forma tPA s delším poločasem.

Sponzorováno

Použití fibrinolytik je pečlivě kontrolováno kvůli riziku krvácení. K léčbě se často přistupuje v urgentních případech a pod lékařským dohledem.

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost




Přečtěte si také naše další články