Sponzorováno

Paraparéza – částečné ochrnutí či slabost obou nohou – příznaky, příčiny a léčba 4.67/5 (9)

  • Paraparéza je neurologický stav, který se vyznačuje částečnou slabostí nebo ochrnutím dolních končetin. Termín "para-" znamená, že jsou postiženy obě dolní končetiny, zatímco "-paréza" označuje částečnou ochrnutí nebo oslabení svalů.
  • Paraparéza může být způsobena různými podmínkami a nemocemi, včetně neurologických onemocnění, jako je například roztroušená skleróza, cévní mozková příhoda, poranění míchy, Guillain-Barrého syndrom nebo nádory mozku nebo míchy.
  • Je důležité podstoupit důkladné vyšetření a diagnostiku k určení příčiny paraparézy, aby bylo možné zahájit vhodnou léčbu.
  • Léčba paraparézy se může lišit v závislosti na základní příčině a závažnosti příznaků. To může zahrnovat léky, fyzioterapii, rehabilitaci, chirurgické zákroky nebo jiné terapeutické přístupy zaměřené na obnovení funkce dolních končetin a zlepšení kvality života postižené osoby.

Někteří lidé s paraparézou mohou používat při chůzi berli či hůlku

Někteří lidé s paraparézou mohou používat při chůzi berli či hůlku

Paraparéza je částečné ochrnutí obou nohou v důsledku narušených nervových signálů z mozku do svalů. Paraparéza může být způsobena genetickými faktory a virovými infekcemi. V tomto článku se blíže podíváme na příčiny paraparézy a jak tento stav zvládnout.

Co je paraparéza?

Paraparéza je částečné ochrnutí či oslabení obou nohou. Je charakterizována progresivní slabostí a křečemi v nohou.

Příznaky mohou začít kdykoli v životě. Většina lidí s diagnózou paraparézy bude mít nakonec potíže s chůzí a také uvidí změny v chůzi (způsobu chůze).

I když v současné době neexistuje žádný lék na paraparézu, symptomy lze účinně zvládat a minimalizovat. Obvykle tento problém nemá žádný vliv na délku života.

Příčiny paraparézy

Paraparéza je způsobena degenerací nebo poškozením nervových drah. Existují dva hlavní typy paraparézy – jsou děleny podle jejich příčiny:

Dědičná spastická paraparéza (HSP)

Paraparéza, která je spojena s genetickými faktory, se nazývá hereditární spastická paraparéza (HSP). Způsobuje, že dlouhé nervy v páteři časem degenerují. Tyto míšní nervy řídí svalový tonus a pohyb v dolní části těla. Poškození těchto nervů může mít za následek postupné zhoršení pohybu, obvykle právě obou nohou.

Děti rodičů s HSP mají 50% pravděpodobnost, že budou mí problémy s paraparézou.

Tropická spastická paraparéza (TSP)

Paraparéza způsobená virovou infekcí se nazývá tropická spastická paraparéza (TSP).

Příznaky mohou začít dlouho po původní infekci, dokonce někdy i po desetiletích. TSP ovlivňuje míchu, ohrožuje imunitní systém a může způsobit svalovou slabost a ztrátu citlivosti na obou nohách. TSP typicky postihuje lidi žijící v tropických oblastech, klasicky Karibiku.

HTLV-1, virus, který může vést k TSP, se může přenášet z člověka na člověka. Může se přenést z kojící matky na její dítě společným používáním injekčních jehel a nechráněným pohlavním stykem. Méně než 2 procenta lidí přenášejících virus budou mít nějaké problémy s TSP.

Příznaky paraparézy

Lidé s HSP mají obvykle potíže s chůzí a mají zvýšené riziko pádu. To může být způsobeno přehnanými reflexy spolu s křečemi a ztuhlostí nohou. Lidé s paraparézou mají tendenci chodit po špičkách prstů s chodidly otočenými dovnitř. Tato chůze může mít za následek zvýšené opotřebení obuvi, zejména kolem palce nohy.

Sponzorováno

Příznaky HSP

Asi 90 procent lidí s dědičnou paraparézou zažívá slabost svalů nohou, stejně jako mimovolní křeče a ztuhlost. Zbývajících 10 procent má složitější formu paraparézy s dalšími příznaky. Ty mohou zahrnovat epilepsii, demenci a ztrátu sluchu. Mohou mít také problémy s rovnováhou, koordinací a řečí.

Věk nástupu HSP se velmi liší, a to i u členů stejné rodiny. Protože se příznaky vyvíjejí postupně, může být pro lidi obtížné přesně identifikovat, kdy se jejich příznaky poprvé objevily. Mírné příznaky mohou být přítomny roky, než je člověk začne řešit.

Příznaky TSP

Jak jsem již psal výše, lidé s TSP nemusí zaznamenat žádné příznaky po celá léta – dokonce desetiletí – po počáteční infekci. Příznaky obvykle začínají postupnou slabostí svalů obou nohou, následovanou dysfunkcí moči a střev a erektilní dysfunkcí u mužů.

Během pokročilých stádií TSP mohou být postiženy dokonce i paže a mohou se u nich objevit i nějaké problémy s kůží.

Diagnóza

Lékaři mohou obvykle diagnostikovat paraparézu, jakmile jsou splněny následující podmínky:

  • Člověk má příznaky chůze a pohyblivosti typické pro paraparézu.
  • Mezi nejbližšími rodinnými příslušníky existuje historie paraparézy.
  • Jiné léčitelné poruchy s podobnými příznaky byly vyloučeny.

Lékaři mohou také během diagnózy provést některé další specializované testy, včetně:

Před potvrzením diagnózy paraparézy musí lékaři také vyloučit roztroušenou sklerózu, dětskou mozkovou obrnu a dědičné onemocnění motorických neuronů.

Lékaři mohou někdy použít genetické testování k potvrzení klinické diagnózy HSP.

Léčba paraparézy

V současné době neexistuje žádný lék na paraparézu. Léčba symptomů (příznaků) je hlavním cílem léčby. Obvykle to znamená zejména fyzikální terapii a léky, jako jsou myorelaxancia.

Fyzikální terapie a cvičení mohou zlepšit pohyblivost posílením svalů a zvýšením vytrvalosti. Mohou také pomoci snížit závažnost křečí.

Kromě svalových relaxancií mohou někteří lidé užívat léky na snížení močení.

Lékaři mohou sledovat progresi paraparézy pravidelnými neurologickými vyšetřeními. Obecně se toto sledování dporučuje.

Výhled pacientů

Lidé s diagnózou paraparézy mohou očekávat normální délku života. Až čtvrtina lidí, kteří mají HSP, nepociťuje vůbec žádné příznaky.

Symptomy paraparézy u členů stejné rodiny mohou začít v různých časech, někdy s více než 50letým rozdílem ve věku nástupu.

Studie naznačují, že některé genetické příčiny paraparézy vedou k řadě závažnosti symptomů.

Sponzorováno

Většina lidí s diagnózou paraparézy chodí samostatně nebo s velmi malou podporou. Někteří jedinci s paraparézou mohou mít prospěch z používání berlí či hůlky. Velmi málo lidí s paraparézou bude potřebovat invalidní vozík, aby si udrželi pohyblivost.

Studie a zdroje článku

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva