Sponzorováno

Malrotace střeva – porucha rotace střeva – příznaky, příčiny a léčba 4.75/5 (8)

  • Malrotace střeva je stav, který se vyskytuje při neúplném nebo abnormálním "zatočení" střevní trubice během embryonálního vývoje. Malrotace je porucha fyziologické rotace tenkého a tlustého střeva.
  • Během normálního vývoje střeva se střevo obvykle obrací a připojuje se ke střevní stěně správně. Malrotace střeva nastává, když tento proces není úplný nebo je nesprávný, což může vést k různým komplikacím.
  • Malrotace střeva je obvykle diagnostikována pomocí různých obrazových vyšetření, jako jsou ultrazvuk břicha, rentgenové snímky a počítačová tomografie (CT).
  • Léčba může znamenat nutnost chirurgického zákroku k opravě této anomálie a odstranění případných komplikací. Čím dříve je diagnóza provedena a léčba zahájena, tím lepší jsou vyhlídky na úspěšné vyléčení.

Co je střevní malrotace?

Střevní malrotace je abnormalita, ke které může dojít na začátku těhotenství, kdy se střeva dítěte nezformují do spirály v břiše. Malrotace znamená, že se střeva nesprávně „kroutí“, což může způsobit obstrukci (blokádu).

Některé děti s malrotací nikdy nemají žádné problémy a tento stav není diagnostikován. U většiny se však nějaké příznaky rozvinou a jsou diagnostikovány do 1 roku věku. Ačkoli je k nápravě malrotace nutný chirurgický zákrok, většina dětí po léčbě poroste a vyvine se normálně.

Malrotace znamená poruchu rotace střeva nebo poruchu jeho upevnění na zadní stěnu břišní.

Příčiny – jak dochází k malrotaci střev?

Střeva jsou nejdelší částí trávicího systému. Pokud by se natáhly do své plné délky, měřily by v dospělosti více než 7 metrů, ale protože jsou složené, vejdou se do relativně malého prostoru uvnitř břicha.

Když se plod vyvíjí v děloze, střeva začínají jako malá, rovná trubice mezi žaludkem a konečníkem. Jak se tato trubice vyvíjí do samostatných orgánů, střeva se přesouvají do pupeční šňůry, která dodává živiny vyvíjejícímu se embryu.

Ke konci prvního trimestru těhotenství se střeva přesunou z pupeční šňůry do břicha. Pokud se po přesunutí do břicha správně neotočí, dochází k malrotaci střev. Stává se to cca u 1 z každých 500 porodů a přesná příčina není známa.

Některé děti s malrotací střeva se rodí s dalšími přidruženými stavy, jako třeba:

  • jiné problémy trávicího systému
  • srdeční vady
  • abnormality jiných orgánů, včetně sleziny nebo jater

Jaké problémy může způsobit malrotace střev?

Malrotace může vést k těmto komplikacím:

Ve stavu zvaném volvulus (otočení, zauzlení) se střevo samo o sobě zkroutí, přeruší průtok krve do tkáně a způsobí odumírání tkáně. A právě symptomy volvulu, včetně bolesti a křečí, jsou často tím, co vede k diagnóze malrotace.

Malrotace střeva a volvulus - ilustrace

Malrotace střeva a volvulus – ilustrace

 

Mohou se tvořit pruhy tkáně zvané Laddovy pruhy, které ucpávají první část tenkého střeva (duodenum).

Obstrukce způsobená volvulusem nebo Laddovými pruhy je potenciálně život ohrožující problém. Střevo může přestat fungovat a střevní tkáň může odumřít z nedostatku krevního zásobení, pokud není překážka rozpoznána a léčena. Zvláště Volvulus je velkým problémem, kde je ohroženo celé tenké střevo.

Jaké jsou příznaky malrotace střev?

Střevní blokáda může bránit správnému průchodu potravy. Takže jedním z prvních příznaků malrotace a volvulu je bolest břicha a křeče, ke kterým dochází, když střevo nemůže vytlačit potravu skrz tuto blokádu.

Dítě s křečemi může:

  1. natahovat nohy a plakat
  2. pak přestat náhle plakat
  3. chovat se normálně po dobu 15 až 30 minut
  4. opakujte se tento vzorec chování při další křeči

Kojenci mohou být také vybíraví, letargičtí nebo mít problémy s kakáním.

Zvracení je dalším příznakem malrotace a může pomoci lékaři určit, kde je překážka. Zvracení, ke kterému dochází brzy poté, co dítě začne plakat, často znamená ucpání tenkého střeva; opožděné zvracení obvykle znamená, že je problém v tlustém střevě. Zvratky mohou obsahovat žluč (která je žlutá nebo zelená) nebo mohou připomínat výkaly.

Sponzorováno

Další příznaky malrotace a volvulu mohou být následující:

  • oteklé břicho, které je citlivé na dotek
  • průjem a/nebo krvavé výkaly (nebo někdy žádné výkaly)
  • nervozita nebo pláč bolestí, zdá se, že nic nepomáhá
  • rychlý srdeční tep a dýchání
  • malé nebo žádné močení kvůli ztrátě tekutin
  • horečka

Jak se diagnostikuje střevní blokáda?

Pokud máte podezření na volvulus nebo jinou střevní blokádu, lékař vaše dítě vyšetří a poté může nařídit rentgenové záření, počítačovou tomografii (CT) nebo ultrazvuk břicha.

Lékař může použít baryum nebo jinou tekutou kontrastní látku, aby viděl rentgenový snímek nebo skenování jasněji. Kontrastní látka může pěkně ukázat, zda má střevo malformaci a obvykle dokáže najít, kde je problém.

Dospělí a starší děti obvykle pijí baryum v tekuté formě. Kojencům může být nutné podávat baryum sondou zavedenou z nosu do žaludku nebo někdy dostávají baryový klystýr, při kterém je tekuté baryum zavedeno přes konečník.

Léčba – jak se léčí malrotace střev?

Léčba významné malrotace téměř vždy vyžaduje chirurgický zákrok. Načasování a naléhavost operace bude záviset na stavu dítěte. Pokud již existuje volvulus, je nutné okamžitě provést operaci, aby se zabránilo poškození střeva.

Každé dítě s neprůchodností střev bude muset být hospitalizováno. Trubice nazývaná nazogastrická (NG) sonda se obvykle zavádí nosem a dolů do žaludku, aby se odstranil obsah žaludku a horní části střev. To zabraňuje hromadění tekutin a plynu v břiše. Dítěti mohou být také podávány intravenózní (IV) tekutiny, aby se zabránilo dehydrataci, a antibiotika, aby se zabránilo infekci.

Během operace, která se nazývá Laddova procedura, se střevo narovná, Laddovy pruhy se rozdělí, tenké střevo se přeloží na pravou stranu břicha a tlusté střevo se položí na levou stranu.

Vzhledem k tomu, že apendix se obvykle nachází na levé straně břicha, když dochází k malrotaci (normálně se apendix nachází vpravo), je odstraněn. V opačném případě, pokud by se u dítěte někdy vyvinula apendicitida, mohlo by to zkomplikovat diagnostiku a léčbu.

Pokud se zdá, že krev stále neteče správně do střev, může lékař provést druhou operaci do 48 hodin od první. Pokud v tuto chvíli střevo stále vypadá nezdravě, může být poškozená část odstraněna.

Pokud je dítě v době operace vážně nemocné, obvykle se provede ileostomie nebo kolostomie. Při tomto postupu je nemocné střevo úplně odstraněno a konec normálního zdravého střeva je vyveden otvorem na kůži břicha (tzv. stomie). Výkaly pak procházejí tímto otvorem a do sáčku, který je přilepen páskou nebo lepidlem na bříško dítěte.

U malých dětí je ileostomie nebo kolostomie často dočasným stavem, v závislosti na množství odstraněného střeva, které lze později zvrátit další operací.

Většina z těchto operací je úspěšná, ačkoli některé děti mají po operaci opakující se problémy. Recidivující volvulus je vzácný, ale druhá obstrukce střeva v důsledku adhezí (nahromadění jizevnaté tkáně po jakémkoli typu břišní operace) může nastat později.

Děti, kterým byla odstraněna velká část tenkého střeva, mohou mít příliš málo střev na udržení dostatečné výživy (stav známý jako syndrom krátkého střeva). Mohou potřebovat intravenózní (IV) výživu po určitou dobu po operaci (nebo dokonce trvale, pokud zůstává příliš málo střev) a mohou poté vyžadovat speciální dietu.

Většině dětí, u kterých jsou volvulus a malrotace nalezeny a léčeny brzy, ještě předtím, než dojde k trvalému poškození střeva, se daří dobře a normálně se vyvíjejí.

Pokud máte podezření na jakýkoli druh střevní obstrukce, protože vaše dítě má žlučové (žluté nebo zelené) zvracení, oteklé břicho nebo krvavou stolici, okamžitě zavolejte svého lékaře a okamžitě vezměte své dítě na pohotovost.

Sponzorováno

Máte s malrotací střev nějaké zkušenosti? Budeme rádi za komentáře pod článkem.

Studie a zdroje článku

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva