Sponzorováno

8 znaků, že pijete hodně kofeinu 4.22/5 (23)

  • Pití přílišného množství kofeinu může vést k různým příznakům a vedlejším účinkům.
  • Přílišná konzumace kofeinu může způsobit problémy se spaním, což může zahrnovat obtíže s usínáním nebo nespavost.
  • Kofein může zvýšit hladinu úzkosti a nervozity u některých lidí, což může mít za následek pocit neklidu nebo nervozity.
  • Přílišné množství kofeinu může způsobit třes rukou nebo pocit neklidu.
  • Kofein může stimulovat srdeční činnost, což může vést k pocitu zvýšené srdeční frekvence neboli palpitacím.
  • U některých jedinců může nadměrná konzumace kofeinu způsobit trávicí potíže, jako je nevolnost, žaludeční problémy nebo i průjem.
  • Přílišná konzumace kofeinu může vést k závislosti a abstinenčním příznakům, jako jsou bolesti hlavy, únava a podrážděnost, pokud se člověk pokusí přestat.
  • Je důležité si uvědomit, že citlivost na kofein se liší u každého jednotlivce, a co může být pro jednoho člověka přílišné množství, nemusí být pro druhého problematické. Je dobré sledovat své tělo a příznaky, které se objevují po konzumaci kofeinu, a případně přizpůsobit svou spotřebu podle potřeby.

Podle těchto 8 znaků poznáte, že pijete kofein až moc

Podle těchto 8 znaků poznáte, že pijete kofein až moc

Nemáte někdy pocit, že váš kofeinový zvyk zašel příliš daleko? Nemáte někdy příznaky, které by na přílišný přísun kofeinu ukazovaly?

Vědci z britské univerzity v Portsmouthu zjistili, že existuje jeden způsob, jak zjistit, že nadměrné přijímáte kofein. Tým se rozhodl zjistit rozdíly v tom, jak lidé reagují na vůni kávy, v závislosti na tom, zda jsou či nejsou velkými konzumenty kávy.

Nakonec zjistili, že obvyklí konzumenti kávy jsou mnohem citlivější na vůni kávy a i v nejslabším šálku kávy cítí i malé stopy kofeinu.

„Zjistili jsme, že čím vyšší je požití kofeinu, tím rychleji člověk poznal vůni kávy,“ vysvětlil jeden ze spoluautorů studie. Výzkumný tým také zjistil, že ti, kteří měli silnou chuť na kávu, byli citlivější na vůni kávy a byli schopni rychleji rozpoznat její vůni. Tito častí konzumenti kávy s vyšším obsahem kofeinu dokázali detekovat zápach silně zředěné kávy i při mnohem nižších koncentracích. Čím více tedy kofein chtěli, tím lepší byla jejich schopnost rozeznat vůni kávy.

Takže když příště ucítíte i ten nejslabší závan kávy z daleké kavárny nebo si všimnete, že zalitý šálek kávy pro vás voní podezřele silně, stojí za to se zeptat, jestli váš kofeinový zvyk nezašel příliš daleko.

Toto není úplně exaktní věda, co budeme povídat. Někdo má holt čich lepší, někdy (jako třeba já po Covidu) horší. To ještě nemusí ukazovat na nadměrný příjem kofeinu. Pojďme se ale podívat, jak nadměrný příjem kofeinu můžete poznat.

8 příznaků, že přijímáte příliš mnoho kofeinu

Když budete ke svému tělu všímaví, opravdu můžete poznat, že kofeinu přijímáte hodně. Jak?

1. Pocení

Káva vám může dodat více energie, ale pokud jste si jí však nalili do šálku příliš mnoho, s touto energií může přijít i nadměrný pot.

Je to z důvodu, že kofein je stimulant, který urychluje funkce ve vašem nervovém systému, zvyšuje srdeční frekvenci a pumpuje krevní tlak – to vše vám může způsobit nadměrné pocení.

I když mírné dávky kofeinu by neměly tento problém spustit, některé studie poukazují na to, že konzumace více než 400 miligramů – neboli čtyř šálků – denně může způsobit tyto vedlejší účinky.

2. Poruchy srdečního rytmu

Podle kardiologů si mnoho lidí, kteří užili příliš mnoho kofeinu, jako první všimne bušení srdce. Při vysoké dávce kofeinu lidé pocítí arytmie, bušení nebo znatelně rychlý srdeční rytmus.

V jedné případové studii se u ženy, která při pokusu o sebevraždu užila skutečně masivní dávku kofeinového prášku a tablet, rozvinul velmi rychlý srdeční tep, selhání ledvin a další vážné zdravotní problémy. Zdá se však, že tento efekt se nevyskytuje u každého. Dokonce i někteří lidé se srdečními problémy mohou být schopni tolerovat velké množství kofeinu bez jakýchkoli nežádoucích účinků. V jedné studii, kdy 51 pacientů se srdečním selháním konzumovalo 100 mg kofeinu za hodinu po dobu pěti hodin, jejich srdeční frekvence a rytmy zůstaly normální.

Bez ohledu na výsledky smíšené studie, pokud zaznamenáte jakékoli změny srdeční frekvence nebo rytmu po pití nápojů s kofeinem, zvažte snížení jeho příjmu.

3. Nevolnost

U některých lidí se po vypití většího množství kofeinu často objeví nevolnost, může se objevit i při vysazení této návykové látky.

Pokud pocítíte nepříjemné pocity, pravděpodobně to znamená, že váš žaludek produkuje příliš mnoho kyseliny jako reakci na kofein-stimulant, a je čas v tomto směru zvolnit tempo.

4. Pocit úzkosti

Kofein doslova uvolňuje adrenalin do vašeho systému a způsobuje reakci „boj nebo útěk“. Výsledek může být ve skutečnosti někdy tak závažný a výrazný, že existuje diagnóza „úzkostná porucha vyvolaná kofeinem“ (je to jedna ze čtyř duševních poruch souvisejících s kofeinem).

Pokud po druhém nebo třetím šálku kávy zpozorujete zvýšenou úzkost nebo neklid, přišel čas na snížení přísunu kofeinu.

Kofein také funguje tak, že blokuje účinky adenosinu, mozkové chemické látky, která způsobuje únavu. Zároveň spouští uvolňování adrenalinu, hormonu „bojuj nebo uteč“ spojeného se zvýšenou energií. Při vyšších dávkách kofeinu se však tyto účinky mohou zvýraznit, což vede k úzkosti a nervozitě.

Sponzorováno

Ve studiích bylo hlášeno, že extrémně vysoký denní příjem kofeinu (1 000 mg nebo více denně) způsobuje úzkost, nervozitu a podobné příznaky u většiny lidí (i mírný příjem kofeinu může vést k podobným účinkům u jedinců citlivých na kofein).

Pokud si všimnete, že se často přes den cítíte nervózní nebo nervózní, může být dobrý nápad podívat se na příjem kofeinu a snížit ho.

5. Nespavost

No jasně, schopnost kofeinu pomáhat lidem zůstat vzhůru je jednou z jeho nejvíce ceněných vlastností. Na druhou stranu ale příliš mnoho kofeinu může ztížit dostatek regeneračního spánku.

Studie zjistily, že vyšší příjem kofeinu zřejmě prodlužuje dobu potřebnou k usnutí. Může také zkrátit celkovou dobu spánku, zejména u starších osob. To asi není moc překvapivé, vzhledem k tomu, že kofein je stimulant a pokud si ho dáme večer, tak čučíme do stropu i dvě hodiny, než usneme.

Možná si nyní neuvědomujete, že příliš mnoho kofeinu narušuje váš spánek, pokud podceníte množství kofeinu, které přijímáte. I když káva a čaj jsou nejkoncentrovanějšími zdroji kofeinu, nachází se také v různých colových nápojích, kakau, energetických nápojích a několika typech léků. Některé energetické nápoje mají obsah až 505 mg kofeinu na plechovku, což je popravdě celkem brutální dívka.

Důležité je, že množství kofeinu, které můžete konzumovat, aniž by to ovlivnilo váš spánek, bude záviset na vaší genetice a dalších faktorech. Kromě toho kofein konzumovaný později během dne může narušovat spánek, protože jeho účinky mohou trvat i několik hodin, než odezní.

Takže? Pokud jste unavení, a to i ráno hned po probuzení, pijte méně kofeinu. A poslední kávu si dejte tak někdy odpoledne, určitě ne večer.

6. Zažívací problémy & problémy s trávením

Mnoho lidí zjišťuje, že ranní šálek kávy pomáhá rozhýbat jejich střeva. To je super, taky musíte po kávě hned utíkat na záchod? Projímavý účinek kávy byl připisován uvolňování gastrinu, hormonu, který žaludek produkuje a který urychluje činnost v tlustém střevě. A co víc, bylo prokázáno, že káva bez kofeinu vyvolává podobnou odezvu.

Vzhledem k tomuto účinku není překvapivé, že velké dávky kofeinu mohou u některých lidí vést k „řídké stolici“ nebo dokonce k průjmu.

Přestože se po mnoho let věřilo, že káva způsobuje žaludeční vředy, rozsáhlá studie na více než 8 000 lidech mezi nimi nenašla žádnou souvislost. Na druhou stranu některé studie naznačují, že nápoje s kofeinem mohou u některých lidí zhoršit gastroezofageální refluxní chorobu (GERD). Zdá se, že to platí zejména pro kávu.

Takže vzhledem k tomu, že káva může mít zásadní vliv na trávicí funkce, možná popřemýšlejte o tom, že snížíte množství kávy, které pijete, nebo zkuste přejít na čaj, pokud zaznamenáte nějaké problémy s trávením během dne.

7. Závislost

Navzdory všem zdravotním přínosům kofeinu nelze popřít, že se může stát návykovým.

Studie ale ukazují, že ačkoli kofein spouští určité chemické látky v mozku podobně jako kokain a amfetaminy, nezpůsobuje klasickou závislost jako tyto drogy. Může však vést k psychické nebo fyzické závislosti, zejména pak při vysokých dávkách.

I když se zdá, že tato sloučenina nezpůsobuje úplnou a skutečnou závislost, pokud pravidelně pijete hodně kávy nebo jiných kofeinových nápojů, je velmi dobrá šance, že se stanete závislými na jejích účincích. Pociťujete je? Pozor na to a zmírněte příjem kofeinu.

8. Vysoký krevní tlak

Celkověvzato, kofein u většiny lidí nezvyšuje riziko srdečních onemocnění nebo mrtvice. V několika studiích však bylo prokázáno, že zvyšuje krevní tlak díky svému stimulačnímu účinku na nervový systém.

Zvýšený krevní tlak je rizikovým faktorem pro srdeční infarkt a mozkovou mrtvici, protože může časem poškodit tepny a omezit tok krve do vašeho srdce a mozku. Naštěstí se účinek kofeinu na krevní tlak zdá být dočasný. Také se zdá, že má nejsilnější dopad na lidi, kteří nejsou zvyklí jej konzumovat. Bylo také prokázáno, že vysoký příjem kofeinu zvyšuje krevní tlak během cvičení u zdravých lidí, stejně jako u lidí s mírně zvýšeným krevním tlakem.

Takže je důležité věnovat pozornost dávkování a načasování kofeinu, zvláště pokud již máte vysoký krevní tlak.

Sečteno a podtrženo

Zdá se, že mírný až střední příjem kofeinu poskytuje mnoha lidem působivé zdravotní výhody.

Na druhou stranu mohou velmi vysoké dávky vést k vedlejším účinkům, které narušují každodenní život a mohou dokonce způsobit vážné zdravotní problémy. Na to pozor.

Ačkoli se reakce u jednotlivých osob liší, účinky vysokého příjmu kofeinu ukazují, že více nemusí být nutně lépe. U kofeinu toto neplatí s určitostí.

Chcete-li získat výhody kofeinu bez nežádoucích účinků, proveďte poctivé posouzení svého spánku, energetické hladiny, srdeční frekvence a dalších faktorů, které mohou být ovlivněny, a v případě potřeby snižte jeho příjem.

Sponzorováno

A co vy? Dáváte si pozor, kolik kofeinu konzumujete? Napište nám o tom do komentářů.

A dále si o kofeinu přečtěte

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Dara Slánská (více o nás)

 

Dara má na starosti ženská témata v našem magazínu. Má rozhled, životní zkušenosti, ráda bloguje. Mezi její oblíbená témata patří zdravý životný styl, cvičení, ženská krása a obecně problémy, které trápí něžnější část populace. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva