Sponzorováno

Co může způsobit ztrátu zraku v jednom oku? 4.69/5 (13)

  • Ztráta zraku v jednom oku může být způsobena různými faktory, zde ve článku zmíním ty nejdůležitější.
  • Poranění oka: Úaz oka, například rána, penetrace cizího tělesa nebo chemické popáleniny, může poškodit oční struktury a způsobit trvalou či dočasnou ztrátu zraku.
  • Různé oční choroby: Různá oční onemocnění, jako je makulární degenerace, glaukom, diabetická retinopatie nebo katarakta, mohou vést k postupné ztrátě zraku v jednom oku.
  • Neurologické problémy: Některá neurologická onemocnění, jako je cévní mozková příhoda (mrtvice), intrakraniální nádory nebo demyelinizační choroby, mohou ovlivnit funkci zrakových nervů a vést k ztrátě zraku v jednom oku.
  • Amblyopie (tupozrakost): Tupozrakost je stav, kdy není jeden zrakový nerv dostatečně stimulován v mozku, což vede ke ztrátě zraku v jednom oku, i když oční struktury jsou zdravé.
  • Některá infekční onemocnění, jako je například zánět sítnice (retinitida) způsobená cytomegalovirem nebo toxoplazmóza, mohou mít za následek trvalou ztrátu zraku v jednom oku, pokud není léčba zahájena včas.

Ztráta zraku na jedno oko může být i pouze dočasným problémem.

Ztráta zraku na jedno oko může být i pouze dočasným problémem.

Ztráta zraku je vždy nepříjemná – zrak můžete ztratit v jednom nebo i v obou očích. Ztráta zraku může být kompletní, částečná nebo můžete mít jen rozmazané vidění. Možné příčiny mohou být například odchlípená sítnice, katarakta a glaukom.

Některé formy ztráty zraku jsou dočasné, zatímco jiné jsou bohužel nevratné. V obou případech ale často mohou lidé podniknout kroky ke zlepšení nebo nápravě svého zraku. Ztráta zraku může nastat náhle nebo postupně v průběhu času. Nejlepší metoda léčby bude záviset samozřejmě vždy na příčině.

Problémy se zrakem patří mezi 10 nejčastějších postižení u dospělých a jsou jedním z nejčastějších postižení u dětí.

Tento článek se zabývá příznaky a možnými příčinami ztráty zraku na jednom oku. Podíváme se také na možnou léčbu ztráty zraku v jednom oku.

Příznaky ztráty zraku v jednom oku

„Ztráta zraku“ je termín pro ztrátu schopnosti správně vidět bez nutnosti nějaké formy zásahu, jako jsou brýle.

Existují různé typy ztráty zraku s různými příčinami:

  • centrální ztráta zraku – neboli potíže s viděním věcí v centru vidění
  • ztráta periferního vidění, která postihuje okraje vidění
  • celková ztráta zraku
  • šeroslepost nebo potíže s viděním při slabém osvětlení
  • rozmazané, mlhavé nebo neostré vidění
  • potíže vidět tvary nebo vidět pouze stíny

V závislosti na příčině ztráty zraku se mohou objevit i další příznaky.

Příčiny náhlé ztráty zraku

K náhlé ztrátě zraku dochází rychle, během několika sekund nebo minut až několika dní. Níže najdete možné příčiny náhlé ztráty zraku.

Migréna

Opravdu, je to tok. Migréna může často způsobit vizuální příznaky známé jako migrenická aura. Typické vizuální příznaky migrény jsou v oblasti, kterou člověk nevidí jasně.

Odhaduje se, že 25–30 % lidí s migrénou má příznaky zrakové aury. Aura se může objevit s bolestí hlavy nebo bez ní. Migrenická aura je tedy přechodný fokální neurologický jev, který se objevuje před nástupem bolesti hlavy nebo v jejím průběhu. Aura přichází postupně v řádu minut a obvykle trvá méně než 60 minut.

Mezi běžné poruchy vidění při migréně patří:

  • vidět klikaté čáry
  • tunelové vidění
  • ztráta zraku na levé nebo pravé oko
  • úplná dočasná ztráta zraku

Migrénové aury obvykle trvají 10–30 minut nebo méně než hodinu. Některé dokonce trvají jen pár sekund. Ideální je vyhýbat se jasnému světlu a hlasitým zvukům + užívání léků na migrénu může zmírnit příznaky.

Poranění oka, modřina

Poranění oka a může ovlivnit vidění člověka. Poranění může být ve formě modřiny kolem oka, obvykle je způsobeno nárazem do této oblasti. Zvýšený tlak uvnitř oční bulvy může nastat z jakéhokoli otoku způsobeného úrazem. To zase může vést ke ztrátě zraku.

Poškrábání rohovky

Náhlá ztráta zraku může také nastat v důsledku poranění oka. Poškrábání rohovky je malý škrábanec na rohovce, což je průhledné okénko v přední části oka. V závislosti na tom, jak vážné je zranění, mohou být oděrky rohovky dočasné nebo trvalé a léčba se může podle toho lišit.

Většina oděrek rohovky se zahojí za 24–72 hodin sama a bez dalších komplikací. Pokud však v oku něco uvízne, měl by člověk okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Sponzorováno

Odchlípená sítnice

Odchlípená sítnice je stav, kdy se sítnice „zvedne“ (oddělí) od zadní části oka. Může způsobit úplnou nebo částečnou ztrátu zraku v postiženém oku. Když má člověk odchlípnutou sítnici, může se zdát, že jakoby něco blokuje část jeho vidění.

Takto může vypadat odchlípnutá sítnice

Takto může vypadat odchlípnutá sítnice

 

Odchlípnutá sítnice je vážná. Pokud se neléčí, může vést k trvalé ztrátě zraku. Léčba zahrnuje určitou formu chirurgického zákroku v závislosti na tom, co doporučí lékař.

Příčiny postupné ztráty zraku

V některých případech dochází ke ztrátě zraku postupně a může být obtížnější si ji včas všimnout. U některých lidí to souvisí se stárnutím. V jiných případech to může pramenit z nějakého problémového zdravotního stavu.

Amblyopie

Amblyopie, známá také jako líné oko, je druh oční vady, která postihuje pouze jedno oko.

Dle studií je amblyopie nejčastější příčinou ztráty zraku u dětí, která postihuje až 3 % z nich.

Porucha toho, jak mozek a oko spolupracují, znamená, že mozek nepřekládá obrazy z jednoho oka a dítě se více spoléhá na druhé oko.

To způsobuje, že se vidění v postiženém oku časem zhoršuje. Léčba může zahrnovat korekční zařízení, jako jsou brýle, a v některých případech je potřeba dokonce chirurgický zákrok. Nošení oční náplasti přes silnější oko může pomoci přetrénovat slabší oko.

Šedý zákal

Katarakta je zakalená oblast v oční čočce. Katarakta (šedý zákal) může být jednostranná, postihující jedno oko, nebo oboustranná, kdy se vytvoří v obou očích.

Šedý zákal může způsobit, že vidění člověka bude rozmazané, zamlžené nebo méně barevné. Často se vyvíjí postupně, takže mnoho lidí si neuvědomuje, že se vyvíjí.

Katarakta je velmi častá. Podle studií má více než polovina všech lidí ve věku 80 let nebo starších buď šedý zákal, nebo podstoupili operaci k odstranění šedého zákalu. Operace oka je primární léčbou tohoto očního onemocnění.

Glaukom (zelený zákal)

Glaukom je název pro skupinu onemocnění, která mohou poškodit zrakový nerv, který se nachází v zadní části oka. Glaukom může vést ke ztrátě zraku a slepotě.

Příznaky mohou být tak pozvolné, že člověk nemusí vědět, že má glaukom, dokud nepodstoupí oční vyšetření. Může pomalu ztrácet zrak, počínaje periferním viděním. Glaukom se může objevit na jednom nebo obou očích.

V případě akutního glaukomu s uzavřeným úhlem může nitrooční tlak rychle stoupat a způsobit bolest, nevolnost, zvracení nebo ztrátu zraku. Zdravotníci to obvykle léčí očními kapkami. Někdy však může být nezbytný laserový nebo chirurgický zákrok.

Bez léčby může glaukom nakonec způsobit slepotu. Oční kapky na předpis jsou hlavní léčbou glaukomu. Snížením tlaku v oku mohou oční kapky zabránit dalšímu poškození zrakového nervu. Nemohou však zvrátit již způsobené škody.

Kdy kontaktovat lékaře

Osoba by měla okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, pokud se některý z následujících příznaků objeví současně s příznaky ztráty zraku:

  • těžká bolest hlavy
  • potíže s mluvením
  • pokles svalů obličeje
  • ztráta kontroly svalů na jedné straně těla
  • silná bolest očí

Mohou to být příznaky mrtvice nebo jiného vážného zdravotního stavu.

Souhrn

Ztráta zraku v jednom oku obvykle není důsledkem přirozeného stárnutí oka. Ztráta zraku jen v jednom oku je obvykle výsledkem onemocnění oka, poranění oka nebo obojího.

Sponzorováno

Ztráta zraku není vždy trvalá. V mnoha případech mohou lidé léčit nebo korigovat ztrátu zraku.

Studie a zdroje článku

  • Zdroj obrázku ve článku: EdZbarzhyvetsky / depositphotos.com
  • The Impact of Vision Loss Committee on Public Health Approaches to Reduce Vision Impairment and Promote Eye Health; Welp A, Woodbury RB, McCoy MA, et al., editors.

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva