Sponzorováno

Meesovy proužky – co je to a kdy se objevují? 4.7/5 (20)

  • Meesovy proužky jsou specifickým znakem na nehtech, které mohou naznačovat určité zdravotní problémy. Jsou to horizontální pruhy nebo proužky, které se objevují na nehtech a mohou mít různou šířku a intenzitu.
  • Tyto proužky mohou být způsobeny různými faktory, jako jsou traumata nehtového lůžka, zánětlivé procesy, metabolické poruchy nebo vliv toxických látek.
  • Jedním z nejčastějších důvodů vzniku Meesových proužků je však otrava těžkými kovy, jako je arzen, rtuť nebo thallium. Tyto látky mohou narušit růst nehtů a způsobit vznik těchto pruhů. Proto se Meesovy proužky někdy používají jako indikátor možné otravy těžkým kovem.
  • Pozor na to, že Meesovy proužky samy o sobě nejsou diagnózou, ale spíše signálem, že by měl být proveden další lékařský výzkum, aby se určila příčina.

Meesovy proužky

Meesovy proužky

Co jsou to Meesovy linie?

Meesovy proužky jsou bílé čáry nebo pásy, které se objevují na nehtech rukou nebo nohou. Mohou být příznakem vážného zdravotního stavu.

Linky vedou přes nehty (ze strany na stranu, ne nahoru a dolů). Jsou rovnoběžné s vaší kůžičkou a bílými vršky nehtů. Obvykle probíhají po celé šířce vašeho nehtu. Meesovy linie začínají dole, nejblíže k nehtové kůžičce, a pak se postupem času pohybují směrem k horní části nehtu.

Meesovy linky se mohou objevit pouze na jednom nehtu nebo na všech nehtech současně. Jsou hladké, bez hrbolků nebo rýh.

Nazývají se také Aldrich-Meesovy linie, Reynoldsovy linie či pravá leukonychie.

Možné příčiny – Co způsobuje Meesovy linie?

Jsou Meesovy řádky vážné? Meesovy linie jsou často příznakem základního zdravotního problému. Pokud si všimnete těchto pruhů na nehtech, měli byste si promluvit s lékařem.

Historicky byly Meesovy linie spojovány s otravou arsenem nebo jinými těžkými kovy, jako je thalium nebo selen. Ale příznak může také souviset s těmito problémy:

  • Výšková nemoc
  • Rakovina
  • Otrava oxidem uhelnatým
  • Chemoterapie
  • Srdeční selhání
  • Hodgkinův lymfom
  • Selhání ledvin
  • Malomocenství
  • Malárie

Řešení a léčba

Protože Meesovy proužky mohou být známkou zdravotního problému, měli byste navštívit svého lékaře, aby:

Sponzorováno

  • Vás vyšetřil
  • Udělal přehled léků, které berete a prozkoumal možnou expozici toxinům.
  • Udělal testy z vlasů a nehtů, pokud máte podezření na otravu.
  • Udělal krevní testy k posouzení dalších možných zdravotních problémů.

Meesovy proužky nakonec odrostou, takže linie samotné nevyžadují ošetření. Ale možná budete potřebovat léčbu základní příčiny.

Například, pokud máte otravu arsenem, budete muset vy a váš lékař najít zdroj. Meesovy proužky se obvykle objevují několik týdnů poté, co jste vystaveni arsenu. Nehty rostou asi o 0,1 milimetru za den, takže můžete přibližně určit, jak dlouho to bylo, měřením od kůžičky po první Meesovu linii.

Zmizí Meesovy linie?

Pokud je základní příčina odstraněna nebo vyléčena, Meesovy linie nakonec vyrostou. Pokud například odstraníte expozici arsenu, proužky zmizí. Pokud přestanete brát chemoterapii, vyrostou a už se nevrátí.

Kdy volat doktora

Bílé čáry na nehtech mohou být příznakem vážného zdravotního stavu, takže pokud si jich všimnete, měli byste si promluvit se svým lékařem hned, co to bude možné.

Jaký je rozdíl mezi Meesovými liniemi a jinými bílými liniemi na nehtech?

Meesovy linie mohou vypadat jako jiný typ symptomu nehtů nazývaný Muehrckeho linie (nebo zjevná leukonychie). Nebo mohou být bílé čáry způsobeny zraněním nehtového lůžka.

Muehrckeho linie jsou párové čáry, které po stisknutí vyblednou. Meesovy proužky jsou jednoduché čáry, které tlakem nevyblednou. Také Muehrckeho linie zůstávají na stejném místě na nehtu, ale Meesovy linie se postupem času odrůstají, jak váš nehet roste.

Muehrckeho linie jsou spojeny s těmito problémy:

Meesovy proužky mohou být také zaměněny s bílými čarami způsobenými poraněním nehtového lůžka. Ale s traumatem nehtu se linky často objevují jen přes nějakou část nehtu. Meesovy proužky procházejí celou šířkou nehtového lůžka.

Shrnutí

Meesovy proužky jsou bílé čáry nebo pásy, které se objevují na nehtech kvůli nějakému problémovému zdravotnímu stavu. Příznaky zmizí, pokud lékař diagnostikuje a léčí základní příčinu. Pokud máte bílé čáry na nehtech rukou nebo nohou, promluvte si s lékařem, abyste byli vyšetřeni na otravu nebo onemocnění.

Sponzorováno

Máte s Meesovými proužky nějaké zkušenosti? Napište nám do komentářů.

A dále si přečtěte

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva