Sponzorováno

Jak na předčasný přechod? 4.47/5 (15)

Předčasná menopauza je menopauza, která nastává před dosažením věku 40 let

Předčasná menopauza je menopauza, která nastává před dosažením věku 40 let

U většiny žen začíná menopauza ve věku 45 až 55 let. Průměrný věk nástupu menopauzy v Evropě je 50-51 let. Časná menopauza obvykle znamená její nástup před 45. rokem věku. Předčasná menopauza nebo předčasná ovariální insuficience nastává před 40. rokem věku.

Menopauza nastává, když vaječníky ženy přestanou produkovat vajíčka, což má za následek nízké hladiny estrogenu. Estrogen je hormon, který řídí reprodukční cyklus.

Žena je v menopauze, když neměla menstruaci déle než 12 měsíců. Ale související příznaky, jako jsou návaly horka, začínají dlouho před menopauzou během fáze zvané perimenopauza.

Cokoli, co má negativní vliv na vaše vaječníky nebo zastavuje produkci estrogenu, může způsobit předčasnou menopauzu. Může to být například i chemoterapie pro léčbu rakoviny nebo ooforektomie (odstranění vaječníků). V těchto případech vám lékař pomůže připravit se na časnou menopauzu. Ale vaše tělo může také začít s menopauzou brzy, tak nějak samo.

Jaké jsou příznaky předčasného přechodu?

Předčasný přechod může začít, jakmile začnete mít nepravidelnou menstruaci nebo menstruaci, která je znatelně delší nebo kratší než váš typický cyklus.

Mezi další příznaky časné menopauzy patří:

  • silné krvácení
  • špinění
  • menstruační období, která trvají déle než týden
  • delší doba mezi menstruačními obdobími

V těchto případech kontaktujte svého lékaře, aby zkontroloval další problémy, které by mohly být příčinou těchto příznaků.

Mezi další běžné příznaky menopauzy patří:

  • změny nálady
  • změny sexuálních pocitů nebo touhy
  • vaginální suchost
  • problémové spaní
  • návaly horka
  • noční pocení
  • ztráta kontroly nad močovým měchýřem

Co způsobuje předčasný přechod?

Existuje několik známých příčin předčasného přechodu, ale někdy je to tak, že nelze příčinu přesně určit.

Genetika

Pokud neexistuje žádný zřejmý lékařský důvod pro předčasnou menopauzu, příčina je pravděpodobně genetická. Váš věk při nástupu menopauzy je pravděpodobně zděděn.

Pokud víte, kdy vaše maminka začala mít menopauzu, může to poskytnout vodítka o tom, kdy ji začnete pociťovat vy sama. Pokud vaše maminka začala s menopauzou brzy, je pravděpodobnější, že to tak budete mít taktéž.

Geny však vyprávějí jen polovinu příběhu.

Faktory životního stylu

Některé faktory životního stylu mohou mít vliv na to, kdy u vás začne menopauza. Tak třeba typicky kouření ovlivňuje estrogen a může přispět k předčasnému přechodu. Některé výzkumy naznačují, že dlouhodobé nebo pravidelné kuřačky pravděpodobně budou mít menopauzu dříve. U žen, které kouří, může začít přechod (menopauza) o 1 až 2 roky dříve než u žen, které nekouří.

Index tělesné hmotnosti (tzv. BMI) může také ovlivnit předčasný přechod (menopauzu). Estrogen se ukládá v tukové tkáni. Velmi hubené ženy mají méně zásob estrogenu, které se mohou dříve vyčerpat. Některé výzkumy také naznačují, že vegetariánská strava, nedostatek pohybu a nedostatek slunečního záření po celý život mohou způsobit brzký nástup menopauzy.

Problémy s chromozomy

Některé chromozomální problémy mohou vést k předčasné menopauze. Například Turnerův syndrom (také nazývaný monosomie X a gonadální dysgeneze) je charakterizován absencí nebo ztrátou jednoho z chromozomů X, což má za následek různé fyzické a lékařské charakteristiky.

Ženy s Turnerovým syndromem mají vaječníky, které nefungují podle očekávání. To často způsobuje jejich předčasný vstup do menopauzy. A i jiné chromozomální problémy mohou také způsobit předčasnou menopauzu. Třeba čistá gonadální dysgeneze, variace Turnerova syndromu. Při tomto stavu vaječníky nefungují. Místo toho musí být menstruace a sekundární pohlavní znaky vyvolány hormonální substituční terapií, obvykle během dospívání.

Ženy se syndromem křehkého X, nebo ty, které jsou genetickými přenašečkami onemocnění, mohou mít také časný nástup přechodu. Tento syndrom se dědí v rodinách.

Pokud máte předčasnou menopauzu nebo pokud máte v rodině ženy, kteří měly předčasnou menopauzu, můžete se svým lékařem prodiskutovat možnosti genetického testování.

Autoimunitní onemocnění

Předčasná menopauza může být příznakem autoimunitního onemocnění, jako je onemocnění štítné žlázy nebo revmatoidní artritida.

U autoimunitních onemocnění imunitní systém zaměňuje část těla za vetřelce a napadá ji. Zánět způsobený některým z těchto onemocnění může postihnout vaječníky. Menopauza začíná, když vaječníky přestanou fungovat.

Epilepsie

Epilepsie je záchvatová porucha, která vychází z mozku. U žen s epilepsií je pravděpodobnější primární ovariální insuficience, která vede k menopauze. Změna hladiny hormonů v důsledku menopauzy může ovlivnit záchvaty u žen s epilepsií.

Jedna studie z roku 2001 zjistila, že ve skupině žen s epilepsií mělo asi 14 procent studovaných předčasnou menopauzu, na rozdíl od 1 procenta běžné populace.

Jak se diagnostikuje předčasný přechod?

Doba vedoucí k menopauze se nazývá perimenopauza. Během této doby můžete mít nepravidelnou menstruaci a další příznaky, které přicházejí a odcházejí.

Sponzorováno

Obecně je žena považována v přechodu, pokud má 12 měsíců bez menstruačního krvácení a nemá jiný zdravotní stav, který by vysvětlil tyto příznaky. To může být indikátorem předčasného přechodu.

Testování předčasného přechodu

Testy nejsou obvykle nutné k diagnostice menopauzy. Většina žen si dokáže menopauzu diagnostikovat sama na základě svých příznaků. Ale pokud si myslíte, že zažíváte předčasný přechod, je vhodné kontaktovat svého lékaře, abyste si byla jista.

Váš lékař může nařídit hormonální testy, které pomohou určit, zda jsou vaše příznaky způsobeny perimenopauzou nebo jiným stavem. Toto jsou nejčastější hormony k testování:

  • Anti-Müllerian hormon (AMH). Test PicoAMH Elisa používá tento hormon k tomu, aby vám pomohl určit, zda se blíží menopauza nebo zda jste již dosáhla posledního menstruačního cyklu.
  • Estrogen. Váš lékař může zkontrolovat hladinu estrogenu, nazývaného také estradiol. V menopauze se hladina estrogenu snižuje.
  • Folikulostimulační hormon (FSH). Pokud jsou vaše hladiny FSH trvale vyšší než 30 mili-mezinárodních jednotek na mililitr (mIU/ml) a nemáte menstruaci rok, je pravděpodobné, že jste dosáhla menopauzy. Jediný test zvýšeného FSH však nemůže potvrdit menopauzu sám o sobě.
  • Hormon stimulující štítnou žlázu (TSH). Váš lékař může zkontrolovat vaše hladiny TSH, aby potvrdil diagnózu. Pokud máte sníženou činnost štítné žlázy (tj. hypotyreózu), budete mít hladiny TSH příliš vysoké. Příznaky tohoto stavu jsou podobné příznakům menopauzy.

Někteří odborníci tvrdí, že hormonální testy jsou někdy neúčinné, protože hladiny hormonů se během perimenopauzy stále mění a kolísají. Přesto, pokud máte obavy z příznaků menopauzy, neváhejte požádat o úplnou prohlídku u svého lékaře.

Léčba – Jak se léčí nebo zvládá předčasný přechod?

Předčasný přechod (menopauza) obecně nevyžaduje léčbu.

Existují však určité možnosti léčby, které vám pomohou zvládnout příznaky menopauzy nebo stavy s ní související. Mohou vám pomoci snáze se vypořádat se změnami ve vašem těle nebo životním stylu.

Předčasná menopauza se často léčí, protože se vyskytuje v tak raném věku. Léčba pomáhá podporovat vaše tělo pomocí hormonů, které by obvykle produkovalo, dokud nedosáhnete věku přirozené menopauzy.

Mezi nejčastější léčbu patří hormonální substituční terapie (HRT). Systémová hormonální terapie může zabránit mnoha běžným symptomům menopauzy. Nebo můžete užívat vaginální hormonální produkty, obvykle v nízkých dávkách, abyste pomohli s vaginálními příznaky.

HRT však má rizika. Může zvýšit vaše šance na:

  • srdeční choroby
  • mrtvici
  • rakovinu prsu

Před zahájením HRT se poraďte se svým lékařem o rizicích a přínosech vaší individuální péče. Nižší dávky hormonů mohou snížit riziko vzniku těchto stavů.

Životní styl a domácí metody léčby

Ačkoli nemůžete zabránit menopauze, můžete podniknout kroky, které vašim příznakům pomohou.

Zdravá strava a pravidelné cvičení může pomoci zvládnout příznaky menopauzy. Pokud kouříte, zvažte skončení, abyste také zvládla lépe své příznaky.

Existují smíšené důkazy o používání přírodních produktů ke zvládání symptomů menopauzy. Některé ženy preferují vitamíny a bylinné doplňky před konvenčními léky. Poraďte se se svým lékařem, která léčba je pro vás vhodná.

Dá se časná menopauza zvrátit?

V současnosti může dostupná léčba pomoci oddálit nebo snížit příznaky menopauzy, ale neexistuje žádný jistý způsob, jak časnou menopauzu zvrátit. Vědci však zkoumají nové způsoby, jak pomoci ženám v menopauze mít děti.

V roce 2016 oznámili vědci v Řecku novou léčbu, která jim umožnila obnovit menstruaci a získat vajíčka od malé skupiny žen, které byly v perimenopauze. Tato léčba se dostala do titulků jako způsob, jak „zvrátit“ menopauzu, ale málo se ví o tom, jak dobře funguje. Vědci oznámili, že léčili více než 30 žen ve věku 46 až 49 let injekcí plazmy bohaté na krevní destičky (PRP) do jejich vaječníků. PRP se někdy používá k podpoře hojení tkání, ale léčba se neprokázala jako účinná pro jakýkoli účel.

Vědci tvrdili, že léčba fungovala u dvou třetin léčených žen. Výzkum byl však kritizován pro svou malou velikost a nedostatek kontrolních skupin. Ačkoli výzkum může mít potenciál do budoucna, není to v tuto chvíli realistická možnost léčby.

Může časná menopauza přispět k jiným onemocněním?

Neplodnost je často velkým problémem, když ženě začne přechod o 10 nebo více let dříve. Existují však i další zdravotní problémy.

Stálý proud estrogenu do vašich tkání má mnoho využití. Estrogen zvyšuje „dobrý“ HDL cholesterol a snižuje „špatný“ LDL cholesterol. Uvolňuje také krevní cévy a zabraňuje řídnutí kostí.

Ztráta estrogenu dříve než obvykle může zvýšit vaše riziko na tyto zdravotní problémy:

  • srdeční choroby
  • osteoporóza
  • deprese
  • demence
  • předčasná smrt

Pokud máte obavy z těchto příznaků, promluvte si se svým lékařem. Kvůli těmto rizikům je ženám, které vstoupí do menopauzy brzy, často předepisována HRT.

Může vás předčasná menopauza ochránit před jinými stavy?

Včasný začátek menopauzy vás může ve skutečnosti ochránit před dalšími nemocemi. Patří mezi ně rakoviny citlivé na estrogen, jako je rakovina prsu.

Ženy, které vstoupí do menopauzy pozdě (po 55. roce věku), jsou vystaveni většímu riziku rakoviny prsu než ty, které vstoupí do přechodu dříve. Je to proto, že jejich prsní tkáň je vystavena estrogenu po delší dobu.

Sponzorováno

Máte s předčasným přechodem nějaké zkušenosti? Napište nám do komentářů. Budu moc ráda.

A dále si přečtěte

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Dara Slánská (více o nás)

 

Dara má na starosti ženská témata v našem magazínu. Má rozhled, životní zkušenosti, ráda bloguje. Mezi její oblíbená témata patří zdravý životný styl, cvičení, ženská krása a obecně problémy, které trápí něžnější část populace. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva