Sponzorováno

Jak řešit strach z létání (aviofobie)? TOP rady 4.33/5 (18)

  • Strach z létání, známý také jako aviofobie, může být hodně závažný a omezující. Pokud se snažíte překonat tento strach, můžete zvážit moje rady ze článku.
  • Vzdělávejte se o letadlech a letecké dopravě: Porozumění fungování letadel a letecké bezpečnosti může snížit nejistotu a obavy. Přečtěte si o technologii letadel, bezpečnostních opatřeních a statistikách bezpečnosti. To překvapivě hodně pomáhá.
  • Kognitivně-behaviorální terapie může být účinným nástrojem k identifikaci a změně negativních myšlenek a chování spojených s letem. Odborný terapeut vás může podporovat a poskytnout vám nástroje k řešení strachu.
  • Zkuste i expoziční terapii, což je technika, při které se postupně vystavujete situacím spojeným s letem, začínající od méně intenzivních a postupující k těm náročnějším. To vám může pomoci postupně zvykat si na stresující situace spojené s létáním.
  • Učte se relaxačním technikám, jako je hluboké dýchání, meditace nebo postupná relaxace svalů, abyste snížili úzkost a napětí.
  • Používejte aplikace, které nabízejí informace o letech, bezpečnostních procedurách a reálném čase letu. To může poskytnout pocit kontroly a předvídatelnosti.
  • Cestujte s důvěryhodnými lidmi: Cestování s rodinou nebo přáteli může poskytnout psychologickou podporu a pocit bezpečí.
  • Nebojte se zkusit i odborníka. Pokud je strach z létání závažný, konzultujte to s psychologem nebo psychiatrem, kteří mohou poskytnout odbornou pomoc a případně předepsat léčbu.
  • Překonávání strachu z létání může vyžadovat trpělivost a úsilí, mnoho lidí nachází úlevu a pohodu s postupem času a s podporou vhodných strategií a odborníků.

Jak překonat strach z létání?

Jak překonat strach z létání?

Všichni jsme asi slyšeli větu „je pravděpodobnější, že zemřete při autonehodě, než při letecké havárii“. Ale upřímně – to je jen malá útěcha pro ty, kteří jsou strachy bez sebe z představy letu kilometry nad zemí v nějakém kusu kovu. I když, statisticky je to pravda: statistické údaje uvádí pravděpodobnost úmrtí při nehodě motorového vozidla asi 1 ku 93 na základě zaznamenaných úmrtí, zatímco pro pravděpodobnost úmrtí při letecké havárii je asi 15x menší.

ZAJÍMAVOST: Všeobecně panuje mylný názor, že většina účastníků letecké havárie umírá. Není to ale pravda. Pravděpodobnost, že v letadle zahynete, je velmi malá. Až 90% leteckých nehod lze přežít.

Když lidé přijdou za odborníkem s tím, že chtějí řešit svůj strach z létání, často rovnou říkají, že moc dobře vědí, že létání je bezpečná forma cestování a že jim to i dává smysl racionálním a logickým způsobem. Problém je v tom, že jejich tělo si vytvořilo vzorec odezvy, kdy jsou letadla přímo spojována s úzkostí. Strach tedy nemohou logikou nijak ovládnout.

I když klinická diagnóza aviofobie – strachu z létání – je poměrně vzácná a podle některých studií postihuje pouze 2,5 procenta populace, obecná úzkost z létání je mnohem častější. Někteří lidé se obávají, že budou příliš dlouho v uzavřeném prostoru, jiní nemají rádi výšky a vybraná skupinka lidí se děsí, že by se mohly náhodou otevřít dveře letadla uprostřed letu. Kromě toho se někteří cestující obávají bakterií a virů od jiných cestujících a jiní se jen obávají, že by se v letadle mohli cítit úzkostně.

Ať už je váš spouštěč jakýkoli, zde je 14 tipů, které vám pomohou překonat strach z létání nebo úzkost z létání.

1. Prozkoumejte kořen svého strachu

Často to není samotné létání, kterého se ve skutečnosti bojíte – proto je důležité analyzovat svou úzkost, než se ji pokusíte překonat. Častějšími strachy spojenými s létáním jsou mimo jiné strach z umírání, malých prostor (to je klaustrofobie), nevolnosti z pohybu, strach z nakažení nějakou nemocí od spolucestujících. Jakmile zjistíte, co spouští vaši úzkost z létání, můžete se zaměřit na překonání tohoto konkrétního spouštěče. Definice spouštěče strachu a úzkosti je velmi důležitá.

2. Demystifikujte si turbulence

Turbulence nejsou nic jiného než neklidné větrné proudy, které způsobují, že se letadla trochu pohupují. jsou vlastně podobné jízdě po hrbolaté silnici nebo plavbě po rozbouřeném moři. Ale vážně, není třeba se obávat: letadla jsou speciálně navržena tak, aby zvládala a minimalizovala turbulence.

Když se podíváte z okna a uvidíte, jak se křídlo pohupuje nahoru a dolů, jak letadlo zažívá turbulence, nebojte se, že se letadlo brzy rozpadne. Místo toho buďte vděční, protože ta ohebná křídla jsou jako tlumiče, které se snaží vyrovnat hrbolatou jízdu na polní cestě.

Navíc dnes se moderní technologie používá k předpovídání oblastí turbulencí, aby se jim piloti mohli vyhnout a zajistit co nejhladší jízdu.

3. Seznamte se s vestavěnými bezpečnostními prvky v letadle

Letadla jsou mystické – i když běžné – stroje. Vydávají podivné zvuky a poskytují jedinečné pocity. Utěšte se tím, že se naučíte, jak jsou letadla navržena tak, aby vydržela nouzové situace. Připravenost je klíčová v jakékoli nouzové situaci, takže vědomí, že jste vybaveni na zvládnutí různých scénářů, vám může pomoci zmírnit obavy.

Je také užitečné provést průzkum o cirkulaci vzduchu v letadlech, abyste zmírnili svůj strach z nákazy nemocemi během letu. Do letadla je neustále čerpán čerstvý vzduch – vzduch v kabině se obnovuje každé tři minuty – a veškerý recyklovaný vzduch je protlačován přes HEPA filtry, které odstraňují 99,9 procent nečistot, včetně bakterií a virů. Vzduch v kabině také obvykle proudí od stropu k podlaze, nikoli zepředu dozadu, takže nečistoty obvykle nevíří kolem.

4. Prostudujte si historii leteckých neštěstí

Může to znít fakt divně a kontraproduktivně, ale vyzbrojit se znalostmi o minulých leteckých incidentech vám může pomoci cítit se v letu pohodlněji. Zkuste se podívat na pořad jako Letecké katastrofy, který vzdělává diváky o leteckých haváriích – řekne vám, co se pokazilo, proč se to pokazilo a jak se průmysl změnil, aby se podobný incident neopakoval.

Můžete se také podívat na videa všech testů, které musí letadla podstoupit před schválením k letu, od zátěžových testů, které ukazují, jak moc se mohou křídla ohnout, až po extrémní letové testy, které posouvají limity letadla. Letadla jsou opravdu silné a pevné stroje.

5. Promluvte si s letuškami

Letušky jsou tu vždy pro vás. Jsou vaším nejlepším obhájcem. Budou vás kontrolovat a sledovat, jak si vedete, abyste se během letu cítili dobře. Jsou vyškolené, aby zvládly mdloby, hyperventilaci a celý dlouhý seznam různých zdravotních příhod, které se mohou v letadle vyskytnout.

Sponzorováno

Jsou také experty na leteckou bezpečnost: jednou ročně absolvují osobní školení – a to doplněné pravidelným online školením –, aby vždy měly aktuální informace o nouzových postupech. Jejich prioritou číslo jedna je zajistit bezpečnost cestujících – vězte, že u nich jste v dobrých rukou.

6. Zajděte si na lekci létání

Opravdu věřím, že lidé se obecně létání nebojí; bojí se spíše toho, co neznají, nebo se bojí, že se něco vymkne kontrole. Odstraňte neznalost prostředí tím, že si zajdete na letiště nebo si přímo zaplaťte lekci létání — když ne ve skutečném letadle, tak alespoň na simulátoru. Tímto způsobem, až nastoupíte na další let jako cestující, budete mnohem důkladněji rozumět tomu, jak letadlo funguje.

7. Vyberte si sedadlo a místo v letadle, které vám pomůže vyhnout se nepříjemným pocitům

Jedna z mála věcí, které mají cestující na letu pod kontrolou, je výběr sedadla. A pokud se v letadle necítíte dobře, vyplatí se tomuto výběru dát více času, nebo za dobré místo utratit trochu peněz navíc. Jakmile zjistíte, čeho se při létání přesně bojíte, použijte výběr vhodného sedadla, abyste se vyhnuli spouštěčům.

Pokud se bojíte výšek, držte se dál od oken. Ale pokud potřebujete neustále vědět, co se děje venku, berte sedadlo u okna. Sedadla v uličkách mohou být užitečná pro ty, kteří se cítí klaustrofobicky nebo neklidně a potřebují se pohybovat. Prostě sáhněte po sedadle, které vás uklidní.

8. Vizualizujte si cestu

Často si jednoduše v hlavě projděte kroky po opuštění domova, odcestujte v hlavě na letiště a představte si sami sebe, jak čekáte na let, jak jste letuškou vítán u nástupu do letadla a jak si můžete let skutečně užít. Pokud s tímto procesem nejste obeznámeni, požádejte o pomoc přítele nebo člena rodiny, kteří pravidelně cestují – takto vám řekne, co vás bude čekat a vy si to můžete pěkně představit – pak pro vás už realita bude více v pohodě, protože jste si to v hlavě prošli už mnohokrát.

9. Navštivte terapeuta

Pokud je váš strach skutečně paralyzující, pravděpodobně bude nejlepší vyhledat odbornou pomoc. Profesionálové v oblasti duševního zdraví mohou pomoci jednotlivcům překonat strach z létání pomocí kognitivně behaviorální terapie a expoziční terapie. I jen povídání o problému s odborníkem vám může neskutečně pomoci. Lékaři vám mohou také předepsat léky proti úzkosti, které jistě mohou pomoci hodně nervózním cestujícím.

Kognitivně-behaviorální terapie pomáhá lidem změnit způsob myšlení o věcech, kterých se bojí. Při této terapii se lidé učí zpochybňovat negativní myšlenky a emoce, aby zjistili, zda jsou realistické a užitečné. Pokud tomu tak není, musí být tyto myšlenky „opraveny“, aby se z nich nevyvinuly negativní vzorce chování.

Tato studie ukazuje, že dovednosti získané při léčbě kognitivně-behaviorální terapií byly spojeny se sníženou úzkostí z létání. Kognitivně-behaviorální terapie má pozitivní dlouhodobé účinky. Existuje řada takových kurzů, které jsou dostupné online.

10. Najděte si rozptýlení, které u vás funguje

Někteří lidé mohou rozptýlit obavy a nervozitu v dobrém filmu nebo podcastu – to by i vás mohlo odvést od toho, že letíte. Jde jen o to najít poutavou aktivitu, která odvede vaši pozornost od úzkosti. Pár tipů? Takže jste například levák, a když začnou nějaké turbulence, vytáhněte kus papíru a druhou rukou pište své jméno znovu a znovu. Pomáhá to udržet můj mozek soustředěný na něco trochu jiného.

11. Používejte uzemňovací nebo dýchací techniky na palubě letadla

Uzemnění pomáhá člověku dostat se z hlavy a soustředit se na své okolí. Když se člověk uzemní, uvědomí si svých pět smyslů ve svém prostředí. Například, co kolem sebe slyším? Zkuste procítit prsty v botách, ruce položené na kalhotách. Co cítím? Chuť? Co vidím? Když se člověk soustředí pouze na své smysly, pomáhá to snížit úzkostné myšlenky a způsobí to, že zůstane přítomný v daném okamžiku.

Obecně se také doporučuje používat dýchací techniky ke snížení úzkosti, jako je krabicové dýchání. To člověku umožňuje maximalizovat dech, místo aby dovolil strachu a obavám zvýšit srdeční frekvenci a potenciálně způsobit záchvat paniky.

12. Expozice strachu je super

Expoziční terapie je podle některých odborníků skutečně spolehlivým způsobem, jak čelit fobii. Expozice umožňuje člověku přijít do kontaktu s obávaným podnětem a vyvrátit jeho přehnané, iracionální poznání obklopující strach. Vyhýbání se fobii naopak strach jen zhoršuje. Pokud tedy opravdu chcete překonat strach z létání, to nejlepší, co pro sebe můžete udělat, je sednout si do letadla. Je to pro vás nemyslitelné? Začněte s virtuální realitou. Pak začněte jezdit na letiště a koukejte na letadla. Pak zkuste let v malém letadle (velmi krátký let), pak se postupně propracujte k delším letům.

13. Cestujte se člověkem, kterému důvěřujete

Pokud se hodláte postavit svému strachu čelem, trocha osobní podpory může hodně pomoci. Spolehněte se na důvěryhodného člověka, který s vámi poletí letadlem. Buďte upřímní o svých obavách a podělte se o to, co si myslíte, že by pro vás mohlo být užitečné, pokud se začnete bát. Ideálně někdo z rodiny, manžel, manželka, matka, otec nebo někdo z kamarádů.

14. Farmakologická léčba (tedy léky)

Léky se někdy předepisují dočasně k léčbě příznaků fobie z létání, jako je úzkost a nevolnost. Tyto léky se obvykle užívají krátce před letem. Mohou to být:

  • Léky proti úzkosti, jako je diazepam (Valium) nebo alprazolam (Xanax).
  • Léky proti kinetóze, jako je dimenhydrinát (Dramamine) či Kynderil.

Před použitím těchto léků je důležité navštívit lékaře. Jsou vnímány pouze jako krátkodobé řešení; při dlouhodobém užívání mohou být ale návykové.

Sponzorováno

A jak bojujete se strachem z létání vy? Napište nám do komentářů.

A dále si o fobiích přečtěte

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Dara Slánská (více o nás)

 

Dara má na starosti ženská témata v našem magazínu. Má rozhled, životní zkušenosti, ráda bloguje. Mezi její oblíbená témata patří zdravý životný styl, cvičení, ženská krása a obecně problémy, které trápí něžnější část populace. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva