Sponzorováno

Biopsie lymfatických uzlin – kdy a jak se provádí? 4.33/5 (15)

  • Biopsie lymfatických uzlin je lékařský postup, při kterém se odeberou vzorky tkáně z lymfatických uzlin pro laboratorní vyšetření. Lymfatické uzliny jsou částí lymfatického systému, který hraje klíčovou roli v imunitním systému těla. Tyto uzliny obsahují bílé krvinky a slouží k filtraci lymfy, což je tekutina, která obklopuje buňky v těle.
  • Biopsie lymfatických uzlin může být prováděna z různých důvodů, včetně diagnostiky nebo sledování onemocnění spojených s lymfatickým systémem, jako jsou lymfomy (nádory lymfatické tkáně) nebo metastázy rakoviny, které se mohou šířit do uzlin. Tato procedura může pomoci lékařům určit povahu a rozsah onemocnění, a také plánovat vhodnou léčbu.
  • Existují různé metody biopsie lymfatických uzlin, včetně chirurgické biopsie, aspirační biopsie a odběru jemnou jehlou. Výběr konkrétní metody závisí na typu a umístění uzliny, stejně jako na diagnostických potřebách pacienta.
  • Lékaři využívají výsledky biopsie k posouzení stavu pacienta a rozhodování o nejvhodnějším postupu léčby.

Co je biopsie lymfatických uzlin?

Biopsie lymfatických uzlin je test, který kontroluje onemocnění ve vašich lymfatických uzlinách. Lymfatické uzliny jsou malé orgány oválného tvaru umístěné v různých částech vašeho těla. Nacházejí se v blízkosti vnitřních orgánů, jako je váš žaludek, střeva a plíce, a nejčastěji se vyskytují v podpaží, tříslech a krku.

Lymfatické uzliny jsou součástí vašeho imunitního systému a pomáhají vašemu tělu rozpoznat a bojovat s infekcemi. Lymfatická uzlina se může zvětšit v reakci na infekci někde ve vašem těle. Oteklé lymfatické uzliny se mohou projevit jako bulka pod vaší kůží.

Váš lékař může při běžném vyšetření objevit oteklé nebo zvětšené lymfatické uzliny. Oteklé lymfatické uzliny, které jsou důsledkem menších infekcí nebo kousnutí hmyzem, obvykle nevyžadují lékařskou péči. Je to normální stav. Aby však lékař vyloučil jiné problémy, může lékař v čase sledovat a kontrolovat vaše zduřené lymfatické uzliny.

Lymfatický systém těla - obrázek

Lymfatický systém těla – obrázek

 

Pokud vaše lymfatické uzliny zůstanou oteklé nebo se ještě zvětší, může váš lékař nařídit biopsii lymfatických uzlin. Tento test či vyšetření pomůže vašemu lékaři hledat známky chronické infekce, imunitní poruchy nebo rakoviny.

Jaké jsou typy biopsie lymfatických uzlin?

Obvykle se jedná o ambulantní zákrok, což znamená, že v nemocnici nemusíte zůstávat přes noc.

Při biopsii lymfatických uzlin může lékař odstranit celou lymfatickou uzlinu nebo jen odebrat vzorek tkáně z oteklé lymfatické uzliny. Jakmile lékař uzlinu nebo vzorek odebere, pošle je patologovi do laboratoře, který prohlédne vzorek lymfatické uzliny nebo tkáně pod mikroskopem.

Existují 3 způsoby, jak provést biopsii lymfatických uzlin.

Biopsie jehlou

Biopsie jehlou odebere malý vzorek buněk z vaší lymfatické uzliny. Tento postup trvá asi 10 až 15 minut. Zatímco ležíte na vyšetřovacím stole, lékař vyčistí místo pro biopsii a aplikuje léky na znecitlivění oblasti. Pak lékař zavede jemnou jehlu do vaší lymfatické uzliny a odebere vzorek buněk. Poté vyjme jehlu a na místo dá obvaz či náplast.

Otevřená biopsie

Otevřená biopsie odstraní buď část vaší lymfatické uzliny, nebo celou lymfatickou uzlinu. Lékař může tento postup provést v lokální anestezii s použitím znecitlivujícího léku aplikovaného na místo biopsie. Můžete také požádat o celkovou anestezii, která vám umožní spát během procedury.

Celá procedura trvá 30 až 45 minut. Obecné kroky této biopsie jsou:

  1. lékař udělá malý řez v kůži
  2. odstraní lymfatickou uzlinu nebo malou část lymfatické uzliny<*li>
  3. sešitím místo biopsie uzavře
  4. přiloží obvaz či náplast

Bolest je po otevřené biopsii obecně jen mírná a váš lékař může případně doporučit volně prodejné léky proti bolesti. Trvá asi 10 až 14 dní, než se řez zahojí. Během hojení řezu byste se měli vyvarovat namáhavé činnosti a cvičení. Lékař vám dá instrukce, jak se o řez starat.

Sentinelová biopsie

Pokud máte rakovinu, může váš lékař provést sentinelovou biopsii, aby určil, kde se vaše rakovina pravděpodobně rozšíří.

Při tomto postupu vám lékař vstříkne do těla poblíž místa rakoviny modré barvivo, které se také nazývá stopovač. Barvivo putuje do sentinelových uzlin, což jsou první lymfatické uzliny, do kterých odtéká nádor.

Váš lékař pak odstraní tuto lymfatickou uzlinu a pošle ji do laboratoře, aby v ní zkontrolovaly rakovinné buňky. Váš lékař doporučí léčbu na základě laboratorních výsledků. Sentinelová biopsie má od svého zavedení do terapie karcinomu řadu příznivců i odpůrců.

Jaká rizika jsou spojena s biopsií lymfatických uzlin?

S každým typem chirurgického zákroku jsou spojena určitá rizika. Většina rizik je u všech tří typů biopsie lymfatických uzlin podobná. Mezi významná rizika patří:

Sponzorováno

  • citlivost v okolí místa biopsie
  • infekce
  • krvácení z místa biopsie
  • necitlivost způsobená náhodným poškozením nervů

Infekce je poměrně vzácná a lze ji léčit antibiotiky. Pokud se biopsie provádí v blízkosti nervů, může se objevit necitlivost. Jakákoli necitlivost obvykle zmizí během několika měsíců.

Pokud si necháte odstranit celou lymfatickou uzlinu – to se nazývá lymfadenektomie – můžete mít další vedlejší účinky. Jedním z možných účinků je stav zvaný lymfedém. To může způsobit otok v postižené oblasti. Váš lékař vám může říci více.

Jak se připravit na biopsii lymfatických uzlin?

Před naplánováním biopsie lymfatických uzlin informujte svého lékaře o všech lécích, které užíváte. Ano, i léky bez předpisu, jako je aspirin, další léky na ředění krve a doplňky. Také informujte svého lékaře, pokud jste těhotná, a řekněte jim o jakýchkoli alergiích na léky, alergiích na latex nebo poruchách krvácení, které máte. Vše může být důležité.

Přestaňte užívat léky na ředění krve na předpis i bez předpisu alespoň pět dní před plánovaným zákrokem. Před plánovanou biopsií také několik hodin nejezte ani nepijte. Váš lékař vám dá konkrétnější pokyny, jak se připravit.

Lymfatická uzlina a systém - ilustrace

Lymfatická uzlina a systém – ilustrace

 

Co následuje po biopsii lymfatických uzlin?

Bolest a citlivost mohou trvat několik dní po biopsii. Jakmile se dostanete domů, udržujte místo biopsie vždy čisté a suché. Váš lékař vás může požádat, abyste se několik dní po operaci vyhýbali sprchám nebo koupelím. To kvůli infekci, která by se do rány po biopsii mohla dostat.

Velkou pozornost byste měli věnovat místu biopsie a také svému fyzickému stavu po zákroku. Zavolejte svého lékaře, pokud zaznamenáte příznaky infekce nebo komplikací, jako třeba horečka, zimnice, otok v místě biopsie, intenzivní bolest, krvácení nebo výtok z místa biopsie.

Výsledky biopsie lymfatických uzlin

Výsledky testu jsou v průměru připraveny do 5 až 7 dnů. Váš lékař vám může zavolat s výsledky, nebo možná budete muset naplánovat následnou návštěvu ordinace lékaře.

Možné výsledky

Při biopsii lymfatických uzlin váš lékař pravděpodobně hledá známky nějaké infekce, imunitní poruchy nebo rakoviny. Výsledky vaší biopsie by mohly ukázat, že nemáte žádné z těchto stavů, nebo to může naznačovat, že můžete mít jeden z nich.

Pokud jsou v biopsii detekovány rakovinné buňky, může to být příznak jednoho z následujících stavů, například:

Pokud biopsie vyloučí rakovinu, může váš lékař nařídit další testy k určení příčiny vašich zvětšených lymfatických uzlin.

Abnormální výsledky biopsie lymfatických uzlin mohou také znamenat, že máte infekci nebo poruchu imunitního systému, jako například:

  • HIV nebo jiné pohlavně přenosné onemocnění, jako je syfilis nebo chlamydie
  • revmatoidní artritida
  • tuberkulóza
  • horečka kočičího škrábání
  • mononukleóza
  • infikovaný zub
  • kožní infekce
  • systémový lupus erythematodes neboli lupus

Promluvte si se svým lékařem o výsledcích biopsie

Biopsie lymfatických uzlin je relativně malý postup, který může pomoci lékaři určit příčinu zduření lymfatických uzlin. Promluvte si se svým lékařem, pokud máte otázky ohledně toho, co můžete očekávat od biopsie lymfatických uzlin nebo výsledků biopsie. Požádejte také o informace o dalších lékařských testech, které vám může lékař navrhnout.

Sponzorováno

Biopsie lymfatických uzlin se tedy provádí k diagnostice příčiny přetrvávajícího zvětšení lymfatických uzlin. U dětí je celkem běžné, že se lymfatické uzliny zvětší během virových infekcí nebo se skupina uzlin zvětší a zcitliví, pokud je v blízkosti kožní infekce.

A dále si o lymfatickém systému těla přečtěte

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: , ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva