Sponzorováno

Achluofobie – strach ze tmy – příznaky, příčiny a léčba 4.67/5 (6)

  • Achluofobie je termín, který se někdy používá k označení specifické fobie spojené s tmou nebo strachem z tmy. Jedná se o druh úzkostné poruchy, kde jedinec prožívá intenzivní a neadekvátní strach ze situací, kde převládá tma nebo kde je omezena viditelnost.
  • Příznaky achluofobie mohou být obecně tyto: Intenzivní úzkost: Jedinec může zažívat silný a nekontrolovatelný strach, když je v tmavém prostoru nebo když není schopen vidět okolí. Fyzické projevy: Příznaky fyzické úzkosti, jako jsou zrychlený srdeční tep, pocení, závratě nebo nádech, mohou být přítomny. Omezení v životě: Lidé s achluofobií mohou aktivně vyhýbat situacím, kde je tma, nebo mohou vykazovat obranné mechanismy, jako je nutnost mít vždy světlo zapnuté.
  • Achluofobie může mít velký vliv na každodenní život jedince, omezovat jeho aktivity a způsobovat emoční nepohodlí.
  • Každý prožívá nějaké občasné obavy z tmy. Fobie jsou však charakterizovány extrémním a nekontrolovatelným strachem, který má výrazný vliv na každodenní fungování jedince. Pokud máte podezření, že trpíte achluofobií nebo jakoukoli jinou fobií, je vhodné vyhledat odbornou pomoc, jako je terapie nebo konzultace s psychologem.

Cítíte se ve tmě nesví?

Cítíte se ve tmě nesví?

Strach ze tmy je běžně klasifikován jako achluofobie. Achluofobie je nadměrný a iracionální strach ze tmy nebo noci. Je klasifikována jako specifická fobie, což je typ úzkostné poruchy, která zahrnuje intenzivní strach nebo vyhýbání se konkrétnímu objektu nebo situaci. Lidé s achluofobií mohou pociťovat silnou úzkost nebo paniku, když jsou v tmavém prostředí, nebo mohou zajít hodně daleko, aby se vyhnuli tomu, aby byli ve tmě sami. Strach ze tmy může souviset se strachem z neznáma, strachem ze zranitelnosti nebo strachem z nebezpečí.

Jaké jsou příčiny achluofobie?

Konkrétní příčiny achluofobie nejsou plně pochopeny, ale předpokládá se, že je výsledkem kombinace genetických, environmentálních a psychologických faktorů. Některé možné faktory, které mohou přispět k rozvoji achluofobie, jsou:

  • Traumatické zážitky: Prožití traumatické události ve tmě, jako je uvěznění nebo napadení, může vést ke strachu ze tmy a temnoty.
  • Naučené chování: Strachu z tmy se lze také naučit pozorováním druhých, kteří mají ze tmy strach.
  • Genetika: Někteří lidé mohou být více geneticky náchylní k rozvoji fobií a úzkostných poruch.
  • Environmentální faktory: Život v oblasti, která je náchylná ke tmě nebo není dostatečně vystavena světly, může zvýšit riziko rozvoje achluofobie.
  • Jiné psychologické stavy: Lidé s úzkostnými poruchami, depresí nebo jinými duševními stavy mohou mít větší pravděpodobnost rozvoje achluofobie.

Je důležité si uvědomit, že příčiny achluofobie se mohou lišit od člověka k člověku a mohou zahrnovat více faktorů. Odborník na duševní zdraví může pomoci identifikovat konkrétní faktory přispívající k fobii člověka a vyvinout účinný plán léčby.

Jaké jsou příznaky achluofobie?

Příznaky achluofobie, stejně jako jiné specifické fobie, se mohou lišit od člověka k člověku a mohou se pohybovat od mírných až po těžké. Některé běžné příznaky achluofobie mohou být tyto:

Sponzorováno

  • Nadměrný strach nebo úzkost ve tmě nebo i ve slabě osvětleném prostředí.
  • Záchvaty paniky, včetně zrychleného srdečního tepu, pocení, chvění nebo třesu.
  • Fyzické příznaky, jako je nevolnost, závratě, bolest na hrudi nebo potíže s dýcháním.
  • Vyhýbavé chování, jako je vyhýbání se vycházení po setmění, vyhýbání se vstupu do tmavých místností nebo spaní při rozsvícených světlech.
  • Iracionální myšlenky, jako je víra, že se stane něco špatného, když zhasnou světla.
  • Obtížné fungování nebo provádění běžných činností kvůli strachu ze tmy.
  • Vtíravé myšlenky nebo obavy ze strachu ze tmy, které mohou vést k úzkosti a stresu.

Je důležité si uvědomit, že zažívání některých z těchto příznaků v konkrétních situacích nemusí nutně znamenat, že osoba má achluofobii.

Achluofobie je běžná a není způsobena samotnou tmou, ale běžně je způsobena domnělým nebezpečím tmy. Se strachem ze tmy se běžně setkáváme u dětí mladších 4 let, ale pouze v případě, že je stupeň fobie natolik závažný, že se dá léčit patologicky, se nazývá achluofobie. Strach ze tmy je do určité míry přirozený a patří do stádia vývoje dítěte.

Proto pokaždé, když se člověk bojí tmy, není to achluofobie. Ale když je strach nekontrolovaný nebo ho nelze překonat postupujícím věkem, je důležité navštívit terapeuta nebo vyhledat pomoc. Důvod nebo příčina vzniku fobie není známa, ale někteří vědci naznačují, že strach ze tmy se projevuje jako separační úzkostná porucha. Některé děti se bojí imaginárních předmětů ve tmě, jako jsou monstra nebo noční můry, které je děsí. Strach je tak intenzivní, že je děsí i pomyšlení na pobyt ve tmě.

Léčba – jak léčit tuto fobii?

Existuje několik možností léčby achluofobie, obecně to jsou tyto:

Expoziční terapie

Jedná se o postupné vystavování osoby obávanému předmětu nebo situaci, v tomto případě tmě, v bezpečném a kontrolovaném prostředí. Cílem expoziční terapie je pomoci dotyčnému naučit se vyrovnat se strachem a úzkostí, které v těchto situacích vznikají.

Kognitivně-behaviorální terapie

Jedná se o typ terapie, která pomáhá osobě identifikovat a změnit negativní vzorce myšlení a chování, které přispívají k její fobii.

Relaxační techniky

Hluboké dýchání, progresivní svalová relaxace a další relaxační techniky mohou člověku pomoci zvládnout úzkost a uklidnit jeho mysl, když je konfrontován s obávanou situací.

Léky

V některých případech mohou být předepsány léky proti úzkosti nebo antidepresiva, které pomohou zvládnout příznaky achluofobie.

Dobrý životní styl

Dostatek spánku, pravidelné cvičení, zdravá strava a vyhýbání se alkoholu a kofeinu, může také (do jisté míry) pomoci zvládat příznaky achluofobie.

Je důležité vyhledat odbornou pomoc, pokud strach ze tmy hodně zasahuje do každodenního života nebo způsobuje značné utrpení. Odborník na duševní zdraví může pomoci identifikovat konkrétní faktory přispívající k fobii člověka a vyvinout účinný plán léčby.

Sponzorováno

A jak to máte se tmou vy? Máte taky někdy strach? Budu ráda za komentáře pod článkem.

Studie a zdroje článku

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Dara Slánská (více o nás)

 

Dara má na starosti ženská témata v našem magazínu. Má rozhled, životní zkušenosti, ráda bloguje. Mezi její oblíbená témata patří zdravý životný styl, cvičení, ženská krása a obecně problémy, které trápí něžnější část populace. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva