Sponzorováno

Postmenopauzální krvácení – kdy a proč vzniká a kdy je nebezpečné? 4.75/5 (12)

  • Postmenopauzální krvácení se vyskytuje u žen po období menopauzy, což je přirozený stav v životě ženy, kdy dochází k definitivnímu ukončení menstruačního cyklu. Menopauza se obvykle vyskytuje kolem středního věku, obvykle ve věku 45–55 let. Po menopauze by menstruační krvácení nemělo být běžné a jakékoli krvácení, které se objeví po tomto období, vyžaduje pečlivé vyšetření a diagnostiku.
  • Pokud žena zažije postmenopauzální krvácení, je důležité vyhledat lékařskou pomoc. Lékař může doporučit různá diagnostická vyšetření, jako jsou ultrazvuk, biopsie nebo další testy, aby identifikoval příčinu krvácení a navrhl vhodnou léčbu v souladu s diagnózou.
  • Rychlá diagnostika a léčba zde mohou být hodně klíčové. Tak na to myslete.

S postmenopauzálním krvácením raději zamiřte k lékaři

S postmenopauzálním krvácením raději zamiřte k lékaři

Postmenopauzální krvácení je krvácení z pochvy, ke kterému dochází po menopauze. Menopauza je, když žena, která má menstruaci, neměla menstruaci po celý rok. Obvykle se vyskytuje ve věku 45 až 55,1 let.

I když postmenopauzální krvácení často pramení z benigních (nerakovinných) stavů, může být také prvním příznakem rakoviny dělohy. Vaginální krvácení po menopauze jako takové vyžaduje lékařskou péči. Takže s jeho návštěvou v případě tohoto příznaku moc neotálejte.

Tento článek shrnuje příznaky, příčiny a léčbu postmenopauzálního krvácení. Podívám se také na léky spojené s postmenopauzálním krvácením a rizikové faktory pro rakovinu dělohy.

Příznaky postmenopauzálního krvácení

Vaginální krvácení po menopauze se může projevovat různými podobami. Každopádně, jakýkoli typ takového krvácení vyžaduje lékařské vyšetření.

Postmenopauzální krvácení může být:

  • Malý pruh nebo malá kapka krve na spodním prádle nebo toaletním papíru
  • Slabé krvácení (špinění)
  • Krvácení, které je podobné menstruačním obdobím před menopauzou
  • Silné krvácení s krevními sraženinami nebo bez nich
  • Krvácení, ke kterému dochází po sexu
  • Růžový, šedý nebo hnědý vaginální výtok

Doprovodné příznaky

V závislosti na příčině postmenopauzálního krvácení mohou být přítomny i další příznaky. Jako třeba:

  • Bolest nebo tlak v dolní části břicha/pánve
  • Horečka
  • Závrať
  • Únava
  • Bledá kůže
  • Bolest v kříži
  • Zácpa
  • Problémy s močením (např. časté močení nebo pocit nutkání na močení navzdory prázdnému močovému měchýři)

Příčiny krvácení po menopauze

Existuje mnoho možných příčin krvácení po menopauze.

Mezi běžné příčiny patří:

  • Polypy jsou výrůstky vnitřní výstelky dělohy. Obvykle jsou benigní; u postmenopauzálních osob je však, dle studií, ve srovnání s premenopauzálními pacientkami vyšší riziko vzniku rakovinných děložních polypů. Méně často se mohou polypy tvořit v děložním čípku a velmi vzácně i ve vagíně.
  • Atrofie je nadměrné ztenčení tkáně pokrývající pochvu a/nebo dělohu. Toto ztenčení se vyvíjí v důsledku nedostatku estrogenu souvisejícího s menopauzou. Kromě vaginálního výtoku nebo špinění mohou ženy s atrofií pociťovat vaginální suchost a bolest při sexu.
  • Myomy jsou přemnožení děložní svaloviny a obvykle se po menopauze zmenšují. Obvykle způsobují postmenopauzální krvácení pouze u žen na hormonální substituční terapii. Mezi další možné příznaky patří tlak v pánvi, zácpa a bolesti v kříži.

Nejzávažnější příčinou postmenopauzálního krvácení je rakovina endometria. U rakoviny endometria rostou buňky ve vnitřní výstelce dělohy abnormálně a nekontrolovatelně.

Příznaky rakoviny endometria: Vaginální krvácení se vyskytuje u přibližně 90 % žen s rakovinou endometria, i když příznakem může být i nekrvavý vaginální výtok. Symptomy, jako je bolest pánve, pocit hmoty v pánvi nebo neúmyslný úbytek hmotnosti, obvykle naznačují pokročilejší fázi rakoviny.

Mezi další možné příčiny postmenopauzálního krvácení patří:

  • Endometriální hyperplazie: ztluštění děložní výstelky, které může, ale nemusí být spojeno s abnormálními prekancerózními buňkami
  • Endometritida: Infekce dělohy
  • Cervicitida – Infekce děložního čípku
  • Jiné typy rakoviny, konkrétně rakovina děložního čípku nebo rakovina vaječníků
  • Příčiny nesouvisející s reprodukčním traktem, jako je infekce močových cest nebo divertikulitida (střevní infekce)
  • Některé léky

Jaké léky jsou spojeny s postmenopauzálním krvácením?

Kombinovaná hormonální substituční terapie, která zahrnuje užívání dvou hormonů, estrogenu a progestinu, je spojena s postmenopauzálním krvácením.

Sponzorováno

Estrogen je hormon, který zmírňuje příznaky menopauzy, zejména návaly horka nebo vaginální suchost.

Progestin (hormon podobný progesteronu) je potřebný k prevenci rakoviny endometria u lidí s dělohou. Bez progestinu může estrogen vést k nadměrnému růstu děložní tkáně.

Mějte na paměti, že faktory, jako dávka estrogenu a to, zda je progestin užíván cyklicky nebo nepřetržitě, ovlivňují načasování a povahu očekávaného krvácení. Pokud tedy užíváte HRT, promluvte si se svým lékařem o tom, co můžete očekávat ohledně krvácení a kdy zavolat nebo co přesně máte sledovat.

I když to není úplný seznam, další léky spojené s postmenopauzálním krvácením jsou:

Jak diagnostikovat, co způsobuje postmenopauzální krvácení

Zjištění, proč může mít žena postmenopauzální krvácení, vyžaduje anamnézu, vyšetření pánve a vyšetření dělohy.

Zdravotní historie ženy

Diagnóza postmenopauzálního krvácení začíná důkladnou anamnézou gynekologa.

Během vyšetření může lékař položit některé z těchto otázek:

  • Kdy jste prošla menopauzou?
  • Kdy začalo krvácení?
  • Jak velké je krvácení? (např. větší nebo jde o jedinou kapku krve?)
  • Objevuje se krvácení po sexu?
  • Existují nějaké další příznaky? (např. bolest pánve, abnormální močové/střevní příznaky nebo vaginální výtok)

Žena bude také dotázána, jaké léky užívá, včetně jakýchkoli volně prodejných léků nebo bylinných doplňků, a zda má v rodinné anamnéze rakovinu.

Vyšetření pánve a Pap stěr

Po lékařské anamnéze lékař provede fyzické vyšetření, včetně vyšetření pánve, aby pomohl určit místo krvácení a hledat podezřelé výrůstky nebo známky infekce.

Bude také proveden Pap stěr pro kontrolu rakoviny děložního čípku. Tento postup je většinou nezbytný, protože může být náročné odlišit zdroj krvácení.

Vyšetření dělohy

Ve všech případech postmenopauzálního krvácení je klíčové vyšetřit dělohu.

Transvaginální ultrazvuk umožňuje lékaři vizualizovat dělohu a hledat známky možné rakoviny endometria, jako je hmota nebo ztluštění vnitřní děložní sliznice. Může být také použit k hledání polypů.

Během ultrazvuku bude děložním čípkem do dělohy umístěno malé lubrikované zařízení zvané snímač. Převodník vytváří zvukové vlny, které se odrážejí od dělohy. Počítač pak překládá vracející se zvukové vlny (ozvěny) jako obrazy.

Biopsie endometria je nejčastěji používaným testem k diagnostice rakoviny endometria a může být provedena v ordinaci gynekologa.

Během biopsie lékař umístí tenkou, osvětlenou trubici skrz děložní hrdlo do dělohy. Trubice má na sobě odsávací zařízení, které umožňuje odstranění malého množství děložní tkáně. Vzorek děložní tkáně je poté vyšetřen pod mikroskopem poskytovatelem zdravotní péče nazývaným patolog pro rakovinné buňky.

Léčba a zastavení postmenopauzálního krvácení

Léčba postmenopauzálního krvácení závisí vždy na základní příčině. Například může být nutná operace k odstranění nerakovinných výrůstků, jako jsou fibroidy nebo polypy.

Podobně vaginální estrogenová terapie (dostupná jako krém nebo tableta) může často vyřešit postmenopauzální krvácení v důsledku ztenčení děložní a vaginální tkáně (atrofie).

Léčba karcinomu endometria nejčastěji vyžaduje operaci nazývanou totální hysterektomie bilaterální salpingo-ooforektomie. Při této operaci se odstraní děloha, vejcovody a vaječníky.

V závislosti na stadiu rakoviny endometria (jak daleko se rakovina rozšířila) lze zvážit další způsoby léčby, jako je ozařování a/nebo chemoterapie. U pokročilého karcinomu endometria lze použít imunoterapii.

Souhrn

Vaginální krvácení po menopauze není normální a vyžaduje urgentní lékařské vyšetření gynekologem. Příznaky postmenopauzálního krvácení se mohou pohybovat od špinění po silný výtok. Může se také objevit vaginální výtok nebo doprovodné příznaky, jako je tlak v oblasti pánve a i bolesti v této oblasti.

Dobrou zprávou je, že ve většině případů je krvácení po menopauze způsobeno nezhoubnými výrůstky nebo hormonálně podmíněným ztenčením děložní/vaginální tkáně. To znamená, že vážné příčiny, zejména rakovina endometria, musí být důkladně vyhodnoceny pomocí diagnostických testů, jako je transvaginální ultrazvuk a biopsie endometria.

Sponzorováno

Máte s postmenopauzálním krvácením nějaké zkušenosti? Napište nám je do komentářů. Budu ráda za vaše zkušenosti.

Dále si o menopauze přečtěte

Studie a zdroje článku

  • Zdroj obrázku ve článku: atdigit / depositphotos.com
  • Postmenopausal Bleeding Autoři: Sharon Sung; Aaron Abramovitz.

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Dara Slánská (více o nás)

 

Dara má na starosti ženská témata v našem magazínu. Má rozhled, životní zkušenosti, ráda bloguje. Mezi její oblíbená témata patří zdravý životný styl, cvičení, ženská krása a obecně problémy, které trápí něžnější část populace. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva