Sponzorováno

Glioblastom – co je to – příznaky, příčiny a léčba 4.75/5 (12)

  • Glioblastom je nejagresivnější forma maligního nádoru mozku, která vzniká z astrocytů, typu nervových buněk v mozku, které podporují a zásobují neurony. Tento typ nádoru je považován za glioblastom multiforme (GBM), což znamená, že je velmi heterogenní a obsahuje různé typy buněk.
  • Glioblastom je charakterizován vysokou mírou buněčného dělení a rychlým růstem nádoru. To vede k tvorbě velkého objemu nádoru v relativně krátkém čase.
  • Nádorové buňky glioblastomu mají tendenci pronikat do okolní normální mozkové tkáně, což ztěžuje chirurgické odstranění a zvyšuje náchylnost k recidivě (znovuobjevení) nádoru.
  • Glioblastomy jsou schopny vyvolat tvorbu nových cév (angiogeneze), což zajišťuje dodávku kyslíku a živin nádoru. To může přispět k rychlému růstu.
  • Glioblastomy jsou obvykle odolné vůči mnoha typům léčby, včetně radioterapie a chemoterapie. Tato odolnost může být spojena s heterogenitou buněk v nádoru a rychlým vývojem rezistence na léčbu.

Glioblastomy jsou to, co je známé jako primární mozkové nádory. To znamená, že jsou to nádory, které mají původ v mozku. Tím se zcela liší od metastatických neboli sekundárních mozkových nádorů, což jsou nádory, které nejprve vznikají v jiných orgánech a poté se šíří do mozku. Je to důležitý rozdíl, protože primární a sekundární mozkové nádory se léčí zcela odlišně.

Jak se glioblastomy liší od jiných mozkových nádorů?

Nádory, které začínají v gliových buňkách, což jsou buňky v mozku, které drží nervové buňky na místě a pomáhají jim pracovat, jsou známé jako gliomy. Asi 30 procent všech mozkových nádorů jsou gliomy. Zahrnují astrocytomy, oligodendrogliomy a ependymomy. Astrocytomy začínají v gliových buňkách zvaných astrocyty. Glioblastomy jsou jedním druhem astrocytomu – nejagresivnějším druhem.

Astrocytom je typ rakoviny mozku, který vzniká v astrocytu, neboli gliové buňce v cerebru.

Jedním z problémů astrocytomů je to, že se mohou šířit po celém mozku a mísit se s normální tkání. Díky tomu je téměř nemožné je zcela odstranit chirurgicky. I když se obecně nešíří do jiných částí těla, mohou se šířit mozkomíšním mokem.

Stejně jako ostatní mozkové nádory se astrocytomy vyskytují ve čtyřech stupních.

  1. Neinfiltrující astrocytomy (1. stupeň) – Obvykle se nešíří do blízkých tkání a lze je snadněji odstranit chirurgicky. Pacienti s těmito nádory mají často dobrou prognózu. Tyto nádory jsou častější u dětí než u dospělých.
  2. Astrocytomy nízkého stupně (2. stupně) – Mohou se pomalu rozrůstat do blízkých oblastí a časem se mohou stát agresivnějšími.
  3. Anaplastické astrocytomy (3. stupně) – Rostou rychleji a mohou se změnit na glioblastomy.
  4. Glioblastomy (stupeň 4) – Toto je stadium, ve kterém tyto nádory rostou nejrychleji. Jsou nejčastějšími zhoubnými nádory mozku u dospělých.

Známky a příznaky glioblastomu

Příznaky mohou být: bolesti hlavy, problémy s pamětí, slabost na jedné straně těla, potíže s myšlením a mluvením, ospalost, nevolnost, zvracení a záchvaty.

Příznaky glioblastomu mohou také zahrnovat následující:

  • Dvojité nebo rozmazané vidění
  • Ztráta chuti k jídlu
  • Změny nálady a osobnosti

Jak a kde glioblastom začíná?

Glioblastom se vyvíjí z astrocytů, mozkových buněk ve tvaru hvězdy, které pomáhají chránit mozek před nemocemi v krvi a poskytují mozkovým neuronům živiny.

Astrocyty samotné jsou typem gliových buněk. Gliové buňky dodávají mozku živiny a dávají mozku jeho fyzickou strukturu. Také izolují neurony od sebe a vytvářejí stabilní chemické prostředí v mozku.

Ačkoli glioblastom může začít kdekoli v mozku, nejčastěji se tvoří ve frontálním a temporálním laloku. Frontální lalok se nachází v blízkosti čela a hraje důležitou roli v řeči, dobrovolném pohybu, chování a paměti. Temporální lalok se nachází ve spodní části mozku a tvoří nové vzpomínky, zpracovává jazyk a zpracovává vstupy ze smyslů sluchu, zraku, chuti a hmatu.

Nejčastější místa, kde se glioblastom nachází, a odhadovaná procenta výskytu

Nejčastější místa, kde se glioblastom nachází, a odhadovaná procenta výskytu

 

Příčiny a rizikové faktory pro glioblastom

Vědci identifikovali některé rizikové faktory mozkových nádorů, ale většina nádorů nemá žádnou známou příčinu. Některé rizikové faktory jsou pod vaší kontrolou, zatímco jiné, jako je věk a rodinná anamnéza onemocnění, nelze změnit.

Jedním z rizikových faktorů pro glioblastomy a mozkové nádory – možná nejznámější a nejdůležitější – je vystavení záření. K tomu často dochází, když se záření používá k léčbě jiného stavu. Než byla rizika známa, byly děti s kožním onemocněním na pokožce hlavy léčeny nízkou dávkou záření. Tragicky se později zjistilo, že to zvyšuje jejich riziko mozkových nádorů, když stárnou – rizikový faktor, který již lékaři nemohli vrátit zpět.

Mnoho lidí s mozkovými nádory bylo vystaveno zvýšenému riziku radiační terapie používané k léčbě jiných druhů rakoviny. U dětí, jejichž mozek je vystaven radiaci k léčbě leukémie, se například může o 10 až 15 let později vyvinout mozkový nádor.

Radiací vyvolané nádory nejsou běžné, ale lékaři nyní před použitím radiační terapie velmi pečlivě zvažují rizika a přínosy. Radiační expozice z rentgenových paprsků nebo CT vyšetření je mnohem menší než expozice radioterapii a riziko mozkových nádorů v důsledku těchto typů vyšetření je považováno za zanedbatelné.

Jak se diagnostikuje glioblastom?

Pro diagnostiku glioblastomu neexistuje jednoduchý test. Lékaři mají podezření, že mozkový nádor je potenciální diagnózou na základě příznaků a symptomů, které onemocnění obecně doprovázejí.

To může být náročné, protože některé z typických ukazatelů, jako jsou bolesti hlavy, nevolnost a zvracení, jsou přítomny i u jiných onemocnění.

Sponzorováno

Osoba, která glioblastom diagnostikuje, je neurolog, který se bude ptát na vaše příznaky a historii a zkontroluje takové věci, jako jsou vaše reflexy, rovnováha a krátkodobá paměť. Pokud má neurolog podezření na nádor na mozku, pošle vás na další vyšetření.

Tyto testy mohou lékaři pomoci určit, zda jsou vaše příznaky způsobeny nádorem nebo něčím jiným, jako je infekce, absces nebo mrtvice. Diagnostické testy na glioblastom mohou zahrnovat MRI, CT sken, magnetickou rezonanční spektroskopii (MRS), biopsii nebo krevní test.

Prognóza glioblastomu

Glioblastomy se zřídka šíří do jiných částí těla, ale jde o velmi agresivní rakovinu se špatnou prognózou. Rychle roste uvnitř mozku a ničí přitom mozkovou tkáň.

Pokrok proti této nemoci je pomalý. Zatím jsme nebyli schopni najít lék, ale viděli jsme postupná zlepšení v přežití. Střední délka přežití byla v polovině 90. let pouze 8 až 10 měsíců, ale nyní se téměř zdvojnásobila na 15 až 18 měsíců.

Malé procento lidí žije déle s glioblastomem. Studie z roku 2019 analyzovala 48 652 případů glioblastomu, aby se podívala na míru přežití. Výzkumníci zjistili, že 5,5 procenta pacientů žije pět let po diagnóze.

Léčba – Možnosti léčby a medikace pro glioblastom

Glioblastomy byly dlouho zdrojem frustrace pro onkology, kteří nebyli schopni léčit pacienty s tímto typem rakoviny zdaleka tak efektivně, jak by si přáli. Udělali jsme obecně zatím velmi pomalý pokrok v prodlužování délky života pacientů s touto nemocí.

Glioblastom se léčí chirurgicky, ozařováním a chemoterapií.

Cílem operace je odstranit co největší část nádoru, aniž by došlo k poranění mozkové tkáně, která jej obklopuje. Bohužel jsou glioblastomy obklopeny migrujícími, infiltrujícími nádorovými buňkami, které napadají okolní tkáně, což chirurgům znemožňuje nádor úplně odstranit.

Po operaci a zhojení rány obvykle začíná radiační terapie ve spojení s medikamentózní terapií. Studie o radiační terapii ukazují, že lidé žijí v průměru déle, když jsou léčeni chirurgickým zákrokem a radiační terapií než samotnou operací. Denní dávky temozolomidu (Temodar) se obvykle podávají spolu s ozařováním. Tento perorální lék na chemoterapii činí nádor citlivějším na záření, čímž je kombinovaná léčba účinnější než samotné ozařování.

Jednou z výzev při léčbě glioblastomů je, že mozek má vrstvu buněk zvanou hematoencefalická bariéra, která blokuje vstup látek, které by mohly potenciálně poškodit mozek. Je těžké dostat přes tu zeď určité chemoterapeutické léky.

Možnosti medikace při léčbě glioblastomu

V některých případech se k léčbě glioblastomu používá cílená léková terapie zvaná bevacizumab (Avastin). Lék se podává intravenózně, aby se zastavila tvorba nových krevních cév, čímž se přeruší přívod krve do nádoru a zabijí nádorové buňky.

Polifesrosan 20 s implantátem karmustin (Gliadel) je lék, který se někdy používá jako doplněk k chirurgickému zákroku k prodloužení života u pacientů s recidivujícím glioblastomem, kteří podstupují operaci.

Experimentální terapie mohou pomoci přežití glioblastomu

Existují dva hlavní experimentální přístupy k vývoji lepší léčby glioblastomu.

Jedním z nich je použití imunoterapie – strategie, která se nyní používá u mnoha druhů rakoviny. Tato léčba „manipuluje“ s imunitním systémem těla, aby posílila jeho schopnost rozpoznat, napadnout a zabíjet nádorové buňky.

Druhým přístupem je přímé zacílení na nádorové buňky, konkrétně na buněčné signální dráhy, které řídí buněčný růst a které se zhroutily v důsledku genetických mutací.

Vědci také vyvíjejí lepší způsoby zobrazování nádorů, aby chirurgové mohli odstranit co nejvíce nádorových buněk. Zůstávající buňky, které chirurgové neodstraní, vedou k dalšímu růstu nádoru. Čím větší část nádoru mohou chirurgové zachytit, tím lepší výhled pravděpodobně bude pro pacienta.

Alternativní a doplňkové terapie

Existuje velmi málo výzkumů alternativních nebo doplňkových léčebných postupů pro glioblastom. K dnešnímu dni neexistují žádné alternativní terapie, které by prokazatelně pomohly při léčbě glioblastomů.
Doplňkové léčby mohou lidem pomoci vyrovnat se s léčbou i následcích po ní. Jsou to:

Je důležité nejprve si promluvit se svým lékařem, než začnete užívat nějaké vitamíny, bylinky nebo nutriční terapie, abyste se vypořádali s problémy nebo vedlejšími účinky souvisejícími s rakovinou nebo její léčbou.

Komplikace glioblastomu

Pokud není glioblastom léčen, může dále růst a šířit se po celém mozku. To může způsobit pokračující funkční ztrátu a větší tlak v lebce, zhoršení některých příznaků, jako jsou záchvaty, změny osobnosti, problémy s mluvením a ztráta paměti.

Při léčbě chirurgickým zákrokem, ozařováním a chemoterapií mohou komplikace zahrnovat depresi, recidivu rakoviny a vedlejší účinky léků používaných při léčbě.

Chemoterapie může zvýšit riziko infekce nebo krvácení a operace a ozařování mohou způsobit změny ve funkci mozku.

Steroidy se někdy používají ke zmírnění otoku mozku a mohou způsobit nespavost, zvýšené riziko infekce, přibírání na váze a změny nálady.

Glioblastom je obvykle diagnostikován u starších lidí; střední věk v době diagnózy je 64 let. Nemoc je u dětí vzácná.

Glioblastom je nejčastější primární rakovinou mozku neboli rakovinou, která začíná v mozku. Všechny glioblastomy jsou mozkové nádory stupně IV, což znamená, že obsahují nejvíce abnormálně vypadající buňky a jsou nejagresivnější.

Sponzorováno

Máte s glioblastomem nějaké zkušenosti? Napište nám do komentářů.

A dále si přečtěte

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva