Sponzorováno

Leukostáza 4.67/5 (6)

Leukostáza je termín používaný v lékařství k popisu situace, kdy dojde ke zvýšení hladiny bílých krvinek (leukocytů) v cévách. Tyto bílé krvinky jsou důležité pro imunitní systém a boj proti infekcím.

Leukostáza se obvykle vyskytuje, když jsou cévy blokovány přítomností velkého množství bílých krvinek. To může nastat v důsledku různých stavů, včetně leukémie (nádorové onemocnění bílých krvinek), závažných infekcí, zánětů nebo jiných poruch krevního oběhu.

Sponzorováno

Následky leukostázy mohou být závažné, protože může dojít k narušení normálního průtoku krve a dodávání kyslíku do tkání. To může způsobit různé symptomy a komplikace, jako jsou neurologické problémy, poruchy srdečního rytmu a další.

Léčba leukostázy závisí na základní příčině a může zahrnovat léčbu infekcí, chemoterapii (v případě leukémie) nebo jiné léčebné metody. Je důležité, aby léčba byla řízena lékařem, který identifikuje konkrétní příčinu a určí vhodný způsob léčby.

Sponzorováno

Leukostáza je tedy porucha mikrocirkulace vznikající v důsledku hromadění leukocytů.

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost




Přečtěte si také naše další články