Sponzorováno

Minimalismus a zdraví – má mentální a psychologické přínosy 4.58/5 (19)

  • Životní styl vyznávající minimalismus může vést ke zlepšení duševní pohody a jasnější a organizovanější mysli.
  • Upřednostněním toho, co je důležité, a zbavením se nepotřebného majetku mohou jednotlivci objevit svůj skutečný potenciál. Neruší je přehršel majetku a věcí okolo.
  • Minimalismus může přinést člověku větší štěstí a naplnění tím, že poskytne více svobody a času soustředit se na to, na čem skutečně záleží.
  • Je důležité přistupovat k minimalismu jako k doplňkové praxi a chápat, že to není lék na duševní choroby. Spíše je to jedna z cest k duševní pohodě.

Minimalismus je víc než jen módní volba životního stylu – je to záměrný závazek žít pouze s nejnutnějšími věcmi. Ta jednoduchost je velmi osvojující. Pokud jde o přijetí minimalistického myšlení, je to o přehodnocení našeho vztahu k hmotným statkům.

Minimalismus není o deprivaci nebo životě bez ničeho; jde o upřednostnění toho, co skutečně přidává hodnotu a přináší radost do našich životů. Jde o to pustit přebytek a soustředit se na to, co má smysl. Tím, že záměrně upravujeme své okolí a zefektivňujeme naše každodenní rutiny, vytváříme prostor pro jasnost, klid a osobní růst.

Minimalisté chápou, že odstraněním rušivých vlivů a zbytečných povinností se mohou soustředit na to, na čem jim skutečně záleží.

Z pohledu zdraví, minimalismus pomáhá zmírnit stres tím, že snižuje počet věcí, které mohou rušit mysl. Umožňuje jasnější a organizovanější mysl, což vede ke zlepšení celkového duševního zdraví. Tím, že se jednotlivci zbaví nepotřebného majetku a zaměří se na to, co je skutečně důležité, mohou objevit svůj skutečný potenciál a stanovit a dosáhnout smysluplných cílů.

Minimalismus prospívá naší psychice, to říkají studie

Minimalismus prospívá naší psychice, to říkají studie

 

Už chápete, co je minimalismus?

Minimalismus je filozofie životního stylu, která klade důraz na záměrné omezování hmotných statků a zjednodušení fyzického a duševního prostoru. Jde především o reakci na přehnaný konzum a nepřehledné prostředí, které se v moderní společnosti rozmohlo. Obecně bylo zjištěno, že minimalismus má hluboký dopad na duševní zdraví, podporuje pocit klidu, jasnosti a celkové pohody.

Například článek publikovaný v magazínu Journal of Positive Psychology naznačuje, že dodržování filozofie minimalismu a dobrovolné jednoduchosti má určité psychologické výhody.

V naší dnešní společnosti jsme často vedeni k tomu, abychom dělali „ještě více“ – například vydělávali více peněz, měli větší dům, měli větší a luxusní auto atd. – a jsme vedeni k tomu myslet si, že nám to udělá radost. Ale ve skutečnosti studie ukázaly, že snížení vaší spotřeby a snížení vašeho zaměření na materiální statky ve skutečnosti souviselo s daleko větším štěstím. Jde jen o to tuto skutečnost vnitřně přijmout.

Zde je pět způsobů, jak může minimalismus pozitivně ovlivnit vaše duševní zdraví.

1. Lepší nálada

Jednou z hlavních výhod minimalismu je jeho schopnost snižovat stres a úzkost. Naše prostředí hraje významnou roli při určování stavu naší duševní pohody a život v přeplněném prostoru může být nepohodlný, pro mnohé až zdrcující. Když odstraníte fyzický nepořádek, zaznamenáte také snížení psychického nepořádku, což vám může zvednout náladu. Jednoduché a funkční.

Ve studii publikované v časopise Personality and Social Psychology Bulletin zaznamenaly ženy, které popsaly své domovy jako méně zaneřáděné a více organizované, zlepšení depresivní nálady v průběhu dne. Jinými slovy, domácí prostředí bez nepořádku a, promiňte mi to slovo, „bordelu“, může přispět k pozitivnějšímu emocionálnímu stavu. A věřte, toto funguje spolehlivě.

Minimalismus může lidem pomoci udržet jejich životní prostor bez stresu a zbavit je velkého množství úzkosti. Také uvolňuje prostor v mozku (obrazně řečeno) pro jiné aktivity, které jsou příjemnější, než neustálé uklízení domu.

2. Lepší soustředění a produktivita

Minimalismus vede ke zvýšené produktivitě a lepšímu soustředění tím, že účinně odstraňuje nepořádek v hlavě a rozptylování. Když se obklopíme méně věcmi, minimalizujeme šance, že nás zahltí nebo odvedou k nepotřebné činnosti. Toto záměrné snížení fyzického nepořádku vytváří jasnější a organizovanější prostředí, které nám umožňuje soustředit se na naše priority.

Sponzorováno

Psychologové to vysvětlují tím, že přeplněné prostředí může vytvářet obrazné „tření“ – tedy nadměrnou stimulaci a nežádoucí rozptýlení, které brání pozitivnímu chování. Pro snížení tohoto tření je důležité eliminovat drobné rušivé vlivy, které narušují naše soustředění.

S menším počtem rozptýlení soupeřících o naši pozornost můžeme nasměrovat svou energii a duševní zdroje k úkolům, na kterých skutečně záleží.

3. Finanční výhoda minimalismu

Ta je asi zřejmá. Minimalismus podporuje finanční hojnost tím, že podporuje uvědomělé utrácení a vědomou spotřebu. Přijetím minimalistického myšlení si více uvědomujeme naše skutečné potřeby oproti našim přáním. Tento posun v perspektivě nám umožňuje činit informovaná rozhodnutí o našich nákupech a rozlišovat mezi základními položkami a zbytečnými požitky.

Když omezíme impulzivní nákupy a vyhneme se zbytečným výdajům, ušetříme peníze a rozdělíme své zdroje moudřeji. Zaměřujeme se více na svá finanční rozhodnutí a upřednostňujeme investice, které jsou v souladu s našimi hodnotami a dlouhodobými cíli.

A opět je to podpořeno odbornými studiemi. Studie publikovaná v Journal of Economic Psychology zjistila, že jedinci, kteří podporovali materialistické hodnoty, vykazovali vyšší úroveň finančních starostí, horší schopnosti hospodařit s penězi a větší tendenci k nutkavému nakupování a utrácení. Studie také zjistila přímé souvislosti mezi nadměrným utrácením a hlubokými finančními dluhy.

Moudré utrácení tedy může nejen zabránit plýtvání, ale také ve vás bude pěstovat větší pocit finanční jistoty a svobody.

4. Nebudete osamělí

Ve společnosti, která často klade rovnítko mezi materiální statky a vlastní hodnotu, minimalismus přesměrovává naše zaměření na zážitky, osobní růst a smysluplná spojení.

Podle studie zveřejněné v Journal of Consumer Research, když jednotlivci dávají rovnítko mezi úspěch a hromadění materiálu, mohou se cítit nuceni neustále získávat a vystavovat majetek, aby tak potvrdili své úspěchy. Tento důraz na materiální úspěch může neúmyslně izolovat jednotlivce od smysluplných sociálních interakcí, protože honba za majetkem má přednost před budováním a udržováním vztahů. V důsledku toho se tito lidé mohou nakonec cítit osamělí.

Když omezíte svou neustálou honbu za hmotnými statky, budete investovat více času a energie do udržování vztahů, budování sociálních vazeb a hledání naplnění prostřednictvím lidské interakce.

5. Větší pocit pohody

Zjednodušení našich životů a omezení nepořádku může vytvořit prostor, který podporuje klid a harmonii. Život v prostředí bez přebytečných věcí nám umožňuje ocenit krásu jednoduchosti a být více přítomnými v daném okamžiku.

Například studie publikovaná v International Journal of Applied Positive Psychology zjistila, že jedinci, kteří přijali minimalismus, zaznamenali řadu pozitivních dopadů na jejich celkovou pohodu. Studie identifikovala pět klíčových témat, a to:

  1. Autonomie
  2. Kompetence
  3. Mentální prostor
  4. Povědomí
  5. Pozitivní emoce
Minimalismus má mnoho různých podob

Minimalismus má mnoho různých podob

 

Tato zjištění potvrzují myšlenku, že záměrné a uvědomělé přístupy ke spotřebě a držení mohou mít pozitivní účinky, které nejsou jen tím, že vám trochu usnadní každodenní život. Když se nebudete muset starat o hromadění dalších věcí, může to rozšířit váš obzor a vytvořit smysluplné změny ve vašem pohledu na svět.

Sponzorováno

Také propadnete minimalismu, jako já? :)

A dále si přečtěte

Studie a zdroje článku

  • Zdroj obrázku ve článku: Aleutie / depositphotos.com
  • Zdroj obrázku: KostPhoto / depositphotos.com

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Dara Slánská (více o nás)

 

Dara má na starosti ženská témata v našem magazínu. Má rozhled, životní zkušenosti, ráda bloguje. Mezi její oblíbená témata patří zdravý životný styl, cvičení, ženská krása a obecně problémy, které trápí něžnější část populace. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva