Sponzorováno

Elastin – co je to a jaké jsou funkce elastinu v pleti? 4.79/5 (14)

  • Elastin je protein nacházející se v tkáních lidského těla, zejména v kůži, cévách, plicích a dalších elastických tkáních. Hlavní funkcí je poskytovat elasticitu a pružnost tkání, což umožňuje tělu udržovat tvar a odolávat deformacím.
  • V kůži je elastin klíčovým prvkem, který ji pomáhá udržovat pevnost a pružnost.
  • Elastin je odpovědný za pružnost kůže. Spolu s kolagenem tvoří strukturální síť, která poskytuje pevnost a zároveň umožňuje kůži pružně se vrátit do svého původního tvaru po natažení nebo stlačení.
  • Elastin také umožňuje pleti reagovat na pohyb a změny tvaru těla. Bez elastinu by kůže byla méně schopná udržet svou strukturu při každodenních pohybech.
  • Elastin spolu s kolagenem hraje roli při prevenci vzniku vrásek. Když je kůže pružná a pevná, může lépe odolávat vlivům stárnutí, slunečnímu záření a dalším faktorům, které mohou způsobit vznik vrásek.
  • V cévách, jako jsou tepny a žíly, elastin umožňuje těmto strukturám pružně se roztahovat a smršťovat v reakci na pulzující krevní tlak.
  • Přirozený proces stárnutí, expozice slunečnímu záření a jiné environmentální faktory mohou způsobit postupný úbytek elastinu v kůži, což může vést k ztrátě elasticity a vzhledu ochablé pleti. Péče o pleť zaměřená na udržení nebo podporu tvorby elastinu, jako jsou hydratace, chránění před sluncem a používání kosmetických produktů s účinnými látkami, může pomoci zachovat zdravý stav a vzhled pleti.
  • Elastin se s věkem v těle přirozeně "vyčerpává" a zanechává tak pokožku náchylnější k viditelnému ochabnutí, jemným linkám a vráskám.

I když kolagen může být módním heslem v oblasti krásy současnosti a je nejhojněji zastoupeným proteinem v těle, kolem elastinu začíná být také celkem rozruch, a to právem. Ale co je to vlastně elastin a jaké jsou výhody elastinu v pokožce? Co může přinést naší kráse? Právě na elastin se podívám v dnešním článku trochu blíže.

Co je Elastin?

Elastin je protein přirozeně produkovaný v těle. Elastin je tvořen peptidy, fibroblasty a aminokyselinami, jež jsou strukturovány do určitého tvaru, který určuje jeho funkci. Elastická vlákna jsou svazky elastinu, které se nacházejí v dermis (střední vrstvě) kůže, stejně jako v krevních cévách, plicích, vazech a dalších. Hlavním účelem elastinu je poskytnout buňkám pružnost.

Vrstvy kůže a elastin - ilustrace

Vrstvy kůže a elastin – ilustrace

 

Spolu s kolagenem tvoří strukturální síť, která poskytuje pevnost a zároveň umožňuje kůži pružně se vrátit do svého původního tvaru po natažení nebo stlačení.

Jaký je rozdíl mezi elastinem a kolagenem?

I když elastin i kolagen jsou proteiny, které jsou často uváděny společně, jejich funkce jsou velmi odlišné, ale navzájem se dobře doplňují.

Pokud jde o jejich roli ve zdraví pokožky, kolagen je strukturální protein, který tvoří základ pokožky. Kolagen se nachází v podkoží (vnitřní vrstvě) kůže a poskytuje ji pevnost, zatímco elastin, který se nachází blíže k povrchu pokožky než kolagen, poskytuje pleti pružnost. Ve skutečnosti je elastin přibližně 1000krát pružnější než kolagen. Díky své pružnosti umožňují elastická vlákna pokožce natažení a stažení, když se vrací do původní podoby. Tato funkce podobná gumičce je nezbytná třeba pro ukázku našich emocí v obličeji – prostřednictvím výrazů. A také je elastin potřeba pro možný pohyb v naší vlastní kůži. Bez elastinu bychom se neobešli.

Výhody elastinu pro krásu

Jak již bylo zmíněno, elastin nám umožňuje vyjadřovat výrazy a pohybovat naším tělem způsoby, které by jinak bez této elastické charakteristiky nebyly možné.

Výhodou elastinu v oblasti krásy je zejména to, že můžeme v obličeji ukázat emoce – starosti, štěstí, smutek nebo hněv, aniž by tyto výrazy vedly k trvalému natažení kůže. Stejně tak pro ty, kteří náhodou spí na boku nebo na břiše, se díky elastinu natažení pokožky obličeje o polštář během spánku nestane trvalým (ačkoli by nám to z dlouhodobého hlediska mohlo způsobit vrásky). Elastinu také vděčíme za hladkou a mladistvě vypadající pleť.

Co způsobuje pokles produkce elastinu?

I když elastin je obecně jednou z nejdéle fungujících struktur v lidském těle, protein není imunní vůči degradaci. I když vnitřní faktory našeho těla spojené s genetikou a stárnutím mohou způsobit předčasnou degradaci elastinu, vnější faktory, jako je znečištění kolem nás nebo časté vystavení pleti slunci, jsou hlavními viníky předčasné degradace zdravého elastinu a snížené produkce elastinu ještě před dosažením sedmdesátky. Přidejte k tomu fakt, že produkce elastinu po narození rychle klesá až do té míry, že ve středním věku je tělem produkován už jen tenký pramínek elastinu. Z těchto důvodů je pro udržení zdravého množství elastinu v pleti naprosto klíčová prevence.

Proces stárnutí pleti

Proces stárnutí pleti

 

Na stárnutí pokožky má obecně vliv mnoho faktorů. Z velké části je rozpad kolagenu a ztráta elasticity naprosto normální – jak stárnete, můžete si všimnout, že vaše pokožka je suchá, matná a vrásčitá, a to je vlastně přirozené. Tyto změny však mohou také pramenit z:

Sponzorováno

  • Častému vystavení slunci. Sluneční paprsky mohou způsobit poškození UV zářením, které přispívá ke vzniku ochabnutí a vrásek. Kůže vystavená slunci bez ochrany je také vystavena většímu riziku poškození DNA a buněk.
  • Znečištění. Znečištění vzduchu je často přehlíženo, pokud jde o péči o pleť, ale vaše pokožka jistě pocítí jeho účinky. Volné radikály vzniklé znečištěním ovzduší a dalšími faktory životního prostředí mohou vést ke vzniku předčasného stárnutí pokožky.
  • Váš životní styl. V mnoha ohledech vaše pokožka odráží to, jak s ní zacházíte – například výzkumy ukazují, že volné radikály jsou vytvářeny třeba i cigaretovým kouřem, což může přispívat k časným známkám stárnutí.

Jak zvýšit produkci elastinu

Několik tipů pro zvýšení elastinu v pleti mám:

Zvlhčovače pleti

Stárnutí pleti je faktem života, ale můžete mít viditelně zdravou pokožku, když ji budete udržovat hydratovanou. Pro viditelně pevnější vzhled používejte produkty s přísadami, které se zaměřují na viditelné účinky úbytku elastinu v pleti, jako jsou třeba peptidy.

Opalovací krém

Každodenní používání opalovacího krému po celý rok pomáhá předcházet viditelným známkám stárnutí pokožky. Vyberte si ideálně opalovací krém s hydratačními látkami, aby se vaše pokožka cítila dostatečně pohodlně a mohli jste nosit takovou UV ochranu každý den.

Opalovací krém je nezbytný v jakékoliv výbavě pro boj proti stárnutí, aby se zabránilo poškození naší pleti sluncem a v tomto případě následné degradaci elastinu.

Antioxidanty

Chraňte pokožku před viditelnými známkami stárnutí před UV zářením a znečištěním tím, že do své péče o pleť zařadíte antioxidanty. Například vitamíny C a E jsou přírodní složky bohaté na antioxidanty s velkými přínosy pro krásu.

Strava

OK, všechno asi nevyřeší zelené smoothie, ale trocha zeleně v žaludku rozhodně neuškodí. Jíst pestrou škálu ovoce a zeleniny je dobrým základem pro jakýkoli stravovací plán – doplňte je celozrnnými a libovými bílkovinami, abyste naplnili své potřeby makroživin.

Voda & pitný režim

Zařaďte do svého denního režimu dostatek hydratace, aby vaše pleť vypadala nádherně a mladistvě. Zaměřte se na 2,7 až 3,7 litru vody denně. To neznamená jen vodu: Kousnutí do šťavnatého pomeranče také přispívá k vašemu dennímu příjmu vody.

Retinoidy

Dále místní aplikace retinoidu tretinoinu byla spojena se zlepšením kvality elastinových vláken, což z tretinoinu činí účinnou léčbu pro zvrácení problémů pramenících z UV záření.

Určité doplňky stravy

Doplňky stravy mohou být také účinné při podpoře produkce elastinu. Doplněk stravy s mědí může pomoci při prevenci poškození elastinu a studie ukázaly, že doplněk stravy vitamín A může zvýšit produkci elastinu o 300 %.

Moderní estetická ošetření

Pokud jde o moderní estetická ošetření, mikrojehličkování může účinně zvýšit produkci kolagenu a elastinu, i když viditelné účinky napnutí pokožky jsou omezené.

Pro zlepšení vzhledu ochablé pokožky pod bradou nebo podél čelisti mohou být lepší sázkou ošetření proti stárnutí zaměřené na zpevnění pokožky. Tato ošetření jsou bezpečná pro všechny tóny pleti a využívají radiofrekvenční technologii, která dodává rovnoměrné teplo hluboko pod povrch pokožky, čímž nastartuje přirozenou produkci kolagenu a elastinu v pokožce. Vhodná může být v tomto směru i ultherapie.

Elastin je jen jedním z nástrojů, který vaše pokožka používá, aby se udržela v kondici. Existuje mnoho důvodů, proč pleť ztrácí elastin, ale naštěstí existuje stejně mnoho způsobů, jak udržet pleť mladistvou po mnoho let.

Sponzorováno

A co vy? Jak o elastin v pleti pečujete vy? Napište mi do komentářů.

A dále si o krásné a zdravé pokožce přečtěte

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Dara Slánská (více o nás)

 

Dara má na starosti ženská témata v našem magazínu. Má rozhled, životní zkušenosti, ráda bloguje. Mezi její oblíbená témata patří zdravý životný styl, cvičení, ženská krása a obecně problémy, které trápí něžnější část populace. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: , ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva