Sponzorováno

Jak zvýšit a zlepšit elasticitu (pružnost) kůže? Dá se to vůbec? 4.75/5 (16)

  • Zlepšení a zvýšení elasticity kůže je možné prostřednictvím několika opatření, která mohou posílit kolagen a elastin, dva klíčové proteiny odpovědné za pružnost kůže. I když nelze očekávat úplné zázraky, tipy v tomto článku mohou pomoci zlepšit elasticitu kůže.
  • Dostatečný přísun vody je klíčový: Udržujte hydrataci těla, protože dehydratace může snižovat pružnost kůže. Pijte dostatek vody každý den a omezte konzumaci dehydratačních látek, jako jsou alkohol a kofein.
  • Výživná strava je také hodně důležitá: Konzumujte potraviny bohaté na vitamíny a minerály, které podporují zdraví kůže. To zahrnuje potraviny s obsahem vitamínu C, vitamínu E, zinku, omega-3 mastných kyselin a antioxidantů.
  • Posilujte svaly kolem problémových oblastí, protože silné svaly mohou pomoci udržet kůži v lepším tvaru. Cvičení je navíc pro krásu pleti super.
  • Dodržujte preventivní opatření proti poškození pleti slunečním zářením. Sluneční záření může přispívat k předčasnému stárnutí kůže. Používejte opalovací krém s vysokým SPF a chrání se před přímým slunečním zářením.
  • Kouření může způsobovat ztrátu elasticity kůže. Když přestanete kouřit, může to přinést zlepšení vzhledu kůže.
  • Doplňky stravy s kolagenem: Mnoho lidí vidí přínosy z užívání doplňků kolagenu. Je však důležité si být vědom toho, že výsledky mohou být individuální.
  • Hydratační péče o pleť je fajn. Používejte hydratační krémy nebo oleje, které poskytují potřebnou vlhkost kůži.
  • Nedostatek spánku může negativně ovlivnit vzhled kůže. Snažte se každý den mít dostatečný (7-9 hodin) a kvalitní spánek.

Jak mít pleť více elastickou a pružnou?

Jak mít pleť více elastickou a pružnou?

Elasticita pokožky znamená schopnost vaší pokožky natáhnout se a vrátit se zpět na místo. Elasticita naší pokožky je to, co nám vlastně dělá pokožku kyprou a zdravě vypadající. Jak kůže ztrácí svou elasticitu s postupujícím věkem, začíná ochabovat a vrásčit se. Proto si chceme udržet dobrou elasticitu kůže co nejdéle.

Elasticita naší pokožky je nejvyšší, když jsme mladí, a s věkem pomalu klesá. I když je (bohužel) nevyhnutelné, že naše pokožka bude s přibývajícím věkem méně elastická, existují určité způsoby, jak tento proces zpomalit. A na ty se zaměřím v dnešním článku.

Co je elasticita kůže?

Naše pleť se skládá ze tří vrstev. Epidermis je vnější vrstva, dermis je střední vrstva a subcutis je nejhlubší vrstva. V dermis, střední vrstvě, naše kůže obsahuje dva druhy proteinů nazývané kolagen a elastin. Tyto proteiny se nacházejí v pojivových tkáních kůže a jsou zodpovědné za její elasticitu.

Proces stárnutí pleti

Proces stárnutí pleti

 

Kolagen je důležitým stavebním kamenem pro naši pokožku, vlasy a nehty. Tvoří také naše svaly, kosti a šlachy. Kolagen a elastin jsou vlákna, která umožňují, aby se kůže natahovala a pružila zpět na své místo.

Co způsobuje ztrátu elasticity pokožky?

Ztráta elasticity kůže, známá také jako elastóza, je přirozenou součástí procesu stárnutí. Environmentální faktory a škodlivé produkty, které používáme (byť často v dobré víře) mohou proces urychlit.

Stárnutí

S přibývajícím věkem naše pokožka přirozeně ztrácí pružnost a začíná vykazovat známky stárnutí. Ženy, dle studií, začínají ztrácet kolagen ve svých 20 letech a také ztrácejí asi 30 % celkového kolagenu v prvních pěti letech menopauzy. Tato ztráta kolagenu má za následek ochablejší kůži a tvorbu vrásek.

Naše tváře také ztrácí tukové zásoby v průběhu stárnutí. Bez tukových zásob, které vyplňují pokožku na obličeji, pokožka přirozeně začne ochabovat. Naše pokožka také s věkem ztrácí bílkoviny a kyselinu hyaluronovou.

Jak naše pokožka s věkem ztrácí kolagen, vazba mezi epidermis a dermis slábne. Toto oddělení vrstev kůže způsobuje, že kůže ochabuje a vypadá jako vrásčitá. Protože kolagen drží naši pokožku pohromadě, při jeho úbytku přirozeně přebírá vládu gravitace, která stahuje kůži dolů.

Životní prostředí, ve kterém žijeme a životní styl, který žijeme

Kromě procesu stárnutí mohou k ochabování pokožky přispívat také faktory životního prostředí. Protože se kolagen a elastin nacházejí v dermis, jsou ovlivněny prostředím. Tyto proteiny mohou být poškozeny slunečním ultrafialovým (UV) zářením, stejně jako kouřením a okolním znečištěním (toxiny v ovzduší a podobně). Odborníci odhadují, že až 90 % stárnutí kůže, včetně ztráty elasticity, je způsobeno vystavením UV záření.

Když UV paprsky dopadají na buňky v dermis, poškozují kolagenová vlákna a stimulují produkci abnormálních elastinových vláken. Tato abnormální vlákna dále poškozují kolagenová vlákna, což vede k poškození kůže, která se předčasně vrásčí a ochabuje.

Stejně jako UV záření, kouření a znečištění jsou škodlivé pro pokožku a mohou urychlit stárnutí. Cigaretový kouř je toxický pro všechny buňky těla. Způsobuje ztenčení kůže, což vede k ochabování a vráskám.

Špatná péče o pleť

I když to není tak nebezpečné jako poškození sluncem nebo kouření, i špatné návyky péče o pleť mohou vést ke ztrátě elasticity pokožky. Jednou za čas se může stát, že si zapomenete umýt obličej na noc, to ještě jde, ale když budete každou noc spát v make-upu a jiných produktech, mohou se vám ucpat póry. To následně vede k prasklinám a hromadění oleje. Nejlepší je mýt si obličej jednou nebo dvakrát denně, v závislosti na tom, jak je vaše pleť mastná. Mytí více než dvakrát denně může zbavit vaši pokožku jejích přirozených olejů a vlhkosti, takže vrásky a jemné linky budou znatelnější.

Tlak nebo tahání za jemnou pokožku kolem očí může také vést ke ztrátě elasticity. Tato oblast kůže je citlivá a přílišná manipulace může vést k prasknutí cév a jemným vráskám. Tak na kůži na obličeji zbytečně nevyvíjejte tlak.

Faktory životního stylu, které pomáhají elasticitě pokožky

Jak jsem již psala dříve, ztráta elasticity pokožky v průběhu času je přirozený proces, který nelze zastavit; lze jej však zpomalit. Změny životního stylu, jako je časté používání sluneční ochrany a odvykání kouření, mohou pomoci vaší pokožce zachovat si přirozenou elasticitu o mnoho déle.

Které faktory životního stylu jsou pro zachování dobré elasticity pokožky důležité? Pojďme se na ně podívat.

Strava & jídelníček

Chcete-li přirozeně zlepšit pružnost pokožky, začněte u svého jídelníčku. Naše tělo potřebuje širokou škálu živin, aby mohlo fungovat co nejlépe. Pokud ve vaší stravě chybí hlavní skupiny potravin, vaše tělo nebude mít energii a zásoby, které potřebuje k pokračování tvorby kolagenu. Špatná strava může fakt hodně urychlit ztrátu kolagenu, což vede k předčasnému stárnutí a ochabování pokožky.

K výrobě kolagenu vaše tělo potřebuje aminokyseliny. Jsou to složky bílkovin a lze je nalézt v potravinách bohatých na bílkoviny, jako je drůbež, ryby, hovězí maso, mléčné výrobky, vejce a fazole. Produkce kolagenu také vyžaduje vitamín C z potravin, jako jsou citrusové plody, červená paprika, rajčata, špenát a brokolice. Kromě bílkovin a vitamínu C naše tělo potřebuje k produkci kolagenu i zinek a měď. Tyto minerály lze získat z masa, ořechů, fazolí a celozrnných potravin.

Kromě toho, že naše strava poskytuje stavební kameny pro produkci kolagenu, může také pomoci snížit ztrátu kolagenu. Konzumace potravin bohatých na antioxidanty, zejména ovoce a zeleniny, může pomoci neutralizovat volné radikály v těle. Volné radikály přispívají ke stárnutí pokožky tím, že rozkládají kožní buňky a kolagen.

Další potravinou, kterou byste měli začít začleňovat do svého jídelníčku pro zdraví pokožky, je kvalitní vývar z kostí. Vyrábí se extrakcí kolagenu z hovězích nebo drůbežích kostí a jí se teplý.

A co dále? Hodně kvalitní hořká čokoláda obsahuje kakaové flavanoly, přirozeně se vyskytující živiny v kakaových bobech, které mohou zlepšit elasticitu pokožky. Jedna studie zjistila, že když ženy konzumovaly nápoj s kakaovými flavanoly denně po dobu 24 týdnů, jejich pleť vykazovala výrazné zlepšení vrásek a pružnosti. Kakaové flavanoly mohou také zlepšit známky poškození způsobeného sluncem, jako jsou stařecké skvrny.

Doplňky stravy

Většina odborníků se domnívá, že všechny živiny, které vaše tělo potřebuje, můžete získat ze stravy. Pokud se však snažíte držet dobře vyváženou stravu nebo prostě chcete přijmout více dobrých živin, může být pro vás vhodný doplněk stravy. Vzhledem k tomu, že vitamín C, zinek a měď jsou nezbytnými složkami produkce kolagenu, může být v tomto každodenně užívaný multivitamin hodně prospěšný.

Doplňky stravy s kolagenem mohou pomoci zachovat pružnost pokožky a zabránit vráskám. Studie z roku 2019 zjistila, že denní užívání kolagenového doplňku výrazně zlepšilo hydrataci a elasticitu pokožky. Zdá se také, že pomáhá pokožce udržovat její tloušťku a hustotu. Užívání kolagenového doplňku, zejména v období menopauzy (kdy naše tělo rychle ztrácí přirozený kolagen), může mít velký vliv na vzhled vaší pokožky.

Cvičení & pohyb

Je známo, cvičení prospívá každému systému v těle, zejména kůži. Cvičení může pomoci odvrátit proces stárnutí pokožky, zachovat její zásoby kolagenu a udržet její tloušťku. Studie zjistily, že kůže cvičenců starších 40 let vypadala při zkoumání pod mikroskopem spíše jako kůže někoho ve věku 20 let. Vzorky kůže od těch, kteří pravidelně cvičili, měly více kolagenu a vypadaly silnější.

Vědci ze studie také získali vzorky kůže od sedavých jedinců starších 65 let před a po zahájení programu mírného cvičení. Po třech měsících vypadaly jejich vzorky pleti výrazně jinak a mladistvěji. To je super zjištění, že?

Spánek

Dostatek spánku každou noc vám nejen zlepší náladu; pomůže vám také vypadat mnohem lépe. Jen si vzpomeňte, kolikrát vám po špatné noci někdo řekl: „Vypadáš hrozně“. A ono je to tak. Po špatném spánku nevypadáme kdo ví jak dobře.

Když jsou naše těla bez kvalitního spánku, uvolňují stresový hormon kortizol. Kortizol podporuje záněty v těle, a to i záněty v kůži. Takový zánět může vést k zarudnutí, podráždění a vráskám. Kolagen a elastin nemohou správně fungovat, když je kůže zanícená.

Během spánku vaše tělo uvolňuje lidský růstový hormon. Tento hormon je nezbytný pro produkci kolagenu. Zaměřte se na sedm až devět hodin nepřerušovaného spánku každou noc, abyste pomohli svému tělu uzdravit se, regenerovat a hormonům obnovit se. Vypněte televizi a telefon hodinu před spaním, aby se vaše mysl uvolnila, a promluvte si se svým lékařem, pokud trpíte nespavostí. Spánek je pro naše zdraví i krásu naprosto zásadní.

Hydratace těla a pokožky

Pokud jste hydratovaní, vede to k jasnější pleti, a k lepší pružnosti pleti. Naše kožní buňky, stejně jako každá buňka v těle, jsou tvořeny vodou. Když je pokožka dehydratovaná, nemůže správně fungovat a vypadá suchá a šupinatá. Suchá pleť bývá méně odolná a dříve se u ní začínají objevovat jemné linky a vrásky. Chcete-li udržet pokožku hydratovanou, začněte u jídelníčku. Pijte hodně vody každý den, snažte se vypít alespoň 8 sklenic čisté vody za den. Každý den používejte jemný hydratační krém, zejména po sprchování nebo mytí obličeje.

Pleťové produkty, které podpoří pružnost pleti

Jakmile provedete pozitivní změny ve svém životním stylu, jako je více spánku a pití více vody, mohou být produkty péče o pleť vaší další linií obrany proti stárnutí a ztrátě elasticity. Různé topické přípravky obsahující opalovací krém, kolagen nebo vitamíny mohou chránit vaši pokožku před okolním prostředím a pomáhají zachovat přirozený kolagen ve vaší pleti. Po kterých produktech pro péči o pleť sáhnout?

Opalovací krém

Nejúčinnějším produktem péče o pleť proti stárnutí bude vždy dobrý a kvalitní opalovací krém. Blokování některých UV škodlivých paprsků je zásadní pro podporu pružnosti pokožky. Šáhněte proto po širokospektrálním opalovacím krému, který chrání před UVB a UVA paprsky ze slunce. UVB paprsky působí na svrchní vrstvu pokožky a způsobují spálení. UVA paprsky pronikají hlouběji a jsou zodpovědné za ztrátu elasticity pokožky z poškozených kolagenových a elastinových vláken (pokud by vás to zajímalo více, zde je studie). Váš opalovací krém by měl mít SPF 30 nebo vyšší.

Sponzorováno

Další způsoby, jak chránit pokožku před sluncem, jsou:

  • Nosit oblečení obsahující UPF (ochranný faktor proti ultrafialovému záření)
  • Nosit klobouk se širokou krempou
  • Zůstat ve stínu deštníku
  • Vyhnout se špičkám slunečního svitu (11:00 až 15:00)

Kolagenové krémy

V dnešní době jsou k dispozici i různé krémy a pleťové vody, které obsahují kolagen. I když má smysl nahradit kolagen, který přirozeně ztrácíte, kolagenem lokálně aplikovaným, nebylo tak úplně prokázáno, že by tyto produkty výrazně zlepšují elasticitu pokožky. Dermatologové se domnívají, že retinolové a retinoidní krémy jsou účinnější než ty obsahující kolagen. A to nás přivádí k dalšímu bodu.

Retinol a retinoidy

Produkty péče o pleť obsahující retinol a retinoidy prokazatelně podporují tvorbu kolagenu a mohou dokonce zvrátit některé známky stárnutí. Retinol je forma vitamínu A, u které bylo ve studiích prokázáno, že zlepšuje elasticitu pokožky v kombinaci s vitamínem C. Retinol a retinoidy lze nalézt v mnoha volně prodejných pleťových produktech a dokonce i v lécích na předpis.

Kyselina hyaluronová

O té jsem se již ve článku zmínila. Kyselina hyaluronová se nachází v pojivové tkáni pokožky a pomáhá udržovat pokožku hydratovanou a „promaštěnou“. Postupem času se snižuje v důsledku stárnutí a vystavení UV záření ze slunce nebo solária. Kyselina hyaluronová je prodávána jako zázrak proti stárnutí, protože má schopnost hydratovat pokožku. Zadržuje 1 000násobek své vlastní hmotnosti ve vodě, což udržuje pokožku hydratovanou a přitahuje více vlhkosti k kožním buňkám. Díky tomu bude vaše pokožka pevná a pružnější a méně náchylná k vráskám.

Genistein

Genistein je druh sójového isoflavonu, který napodobuje účinek estrogenu v těle. Může být užíván jako doplněk nebo ve výrobcích ze sójových bobů. Podobně jako hormonální substituční terapie může tento fytoestrogen zlepšit elasticitu pokožky, když je užíván perorálně. Před zahájením doplňku genisteinu si ale promluvte se svým lékařem.

Vilín

Vilín je rostlina, kterou najdete v mnoha volně prodejných a přírodních pleťových produktech. Jedna malá studie zjistila, že topická aplikace vilínu může pomoci s ochabováním kůže a vráskami. Je to proto, že vilín zřejmě pomáhá při opravě elastinu poškozeného sluncem. Promluvte si s dermatologem, pokud máte otázky ohledně zahájení používání vilínu na pleť.

Odborná a lékařská ošetření pro podporu elasticity pleti

Pokud změny životního stylu a produkty péče o pleť proti stárnutí nepřinesly takové výsledky, po kterých toužíte, dalším krokem může být nějaká lékařská procedura. Lékařské procedury prováděné kosmetickým dermatologem mohou zlepšit elasticitu pokožky stimulací růstu nového kolagenu. Takové lékařské ošetření vám může pomoci zachovat pružnost pokožky efektivněji, než jiné možnosti. Ale takové metody jsou také o dost dražší.

Laserové ošetření

Laserové ošetření pleti lze použít k léčbě chronických kožních onemocnění, jako je psoriáza a ekzém. Může ale také zlepšit známky stárnutí pokožky. Studie ukazují, že laserová terapie pomáhá stimulovat produkci kolagenu v kožních pojivových vláknech. Zvýšený obsah kolagenu zlepšuje vzhled pokožky a zvyšuje její přirozenou elasticitu; také zlepšuje vzhled vrásek.

Laserová léčba je obvykle považována za méně invazivní a s nízkým rizikem ve srovnání s jinými léčebnými postupy. Během laserové terapie bude vaše pokožka připravena znecitlivujícím krémem a zákrok je většinou bezbolestný. Po laserovém ošetření je normální zarudnutí a otok. Možná rizika jsou vzácná – může se objevit menší infekce a zjizvení.

Mikrojehličkování s radiofrekvencí

Jedná se o minimálně invazivní postup, který pomáhá budovat kolagen v kůži. Speciální jehly, které dodávají vysoce intenzivní radiofrekvenční energii, se vkládají do tkáně v kůži, což dodává rovnoměrný hřejivý efekt do hluboké tkáně a stimuluje růst nových kolagenových vláken Mikrojehličkování pomocí radiofrekvence může vést k výraznému zlepšení kvality pokožky a textura.

Tento postup může nejen zpevnit pokožku, ale také pomoci s jemnými linkami, rozšířenými póry, vráskami, jizvami po akné a striemi. Zlepšení je patrné tři až šest měsíců po zákroku. Většina lidí podstoupí dvě až tři ošetření.

Ulterapie

Ultherapie je neinvazivní procedura, která využívá mikrofúzované ultrazvukové vlny ke stimulaci růstu kolagenu v těle a napnutí pokožky. Funguje tak, že pod kůží vytváří tepelný efekt, který nastartuje produkci kolagenu v těle. Váš ošetřovatel či lékař použije ultrazvuk k vizualizaci vrstev vaší kůže během procedury, aby zajistil, že správné množství energie bude směrováno do správné oblasti.

Lidé, kteří podstoupí ulterapii, obvykle vidí výsledky za dva až tři měsíce. Mohou také zaznamenat zlepšení pleti šest měsíců poté a výsledky mohou trvat rok nebo déle.

Chemický peeling

Chemický peeling se obvykle provádí na obličeji a dokáže ošetřit i krk a ruce. Chemický peeling také zlepšuje známky stárnutí, jako jsou stařecké skvrny a vrásky.

Během chemického peelingu vám lékař na obličej nanese slabý chemický roztok. Tento roztok funguje jako exfoliant a odstraňuje svrchní vrstvy pokožky. Když pokožka doroste, spustí se produkce nového kolagenu, takže pokožka bude hladší a mladší.

Existují různé stupně chemického peelingu. Pro zlepšení elasticity vám váš lékař s největší pravděpodobností doporučí lehký nebo střední peeling. Hloubkový chemický peeling proniká hluboko do pokožky a obvykle se používá k léčbě jizev nebo prekanceróz.

Jako u každého lékařského zákroku, chemický peeling s sebou nese rizika. Po peelingu je normální zarudnutí, zánět a olupování kůže. Tento zánětlivý proces spouští nové kožní buňky a růst kolagenu. Zjizvení a infekce jsou vzácné, ale možné.

Dermabraze

Dermabraze je další exfoliační technika, kterou provádí dermatolog nebo plastický chirurg. Během dermabraze odborník použije nástroj k „broušení“ vaší pokožky a odstranění vnějších vrstev. Dermabraze může zlepšit vzhled vrásek a ochablé kůže. Používá se také na akné, jizvy, stařecké skvrny a prekancerózní výrůstky. Studie zjistily, že dermabraze je účinnější při stimulaci růstu nového kolagenu než chemický peeling.

Dermabraze má také rizika; je po ní možná infekce. U lidí s tmavším odstínem pleti je větší pravděpodobnost zjizvení a trvalých pigmentových změn. Tak na to pozor.

Plazmové injekce bohaté na krevní destičky

Injekce plazmy bohaté na krevní destičky je relativně nový kosmetický postup, ale již léta se používá k podpoře hojení ran po operaci nebo traumatu. Tato metoda léčby vlastně znamená odebrání krve a následné oddělení krevních destiček a růstových faktorů. Buňky krevních destiček vám při řezání kůže sráží krev, ale mají i další výhody. Krevní destičky obsahují proteiny a růstové faktory, které mohou hojit pokožku a podporovat produkci kolagenu.

Jakmile jsou krevní destičky a růstové faktory odděleny od zbytku krve, mohou vám být aplikovány do obličeje, krku nebo rukou. Tyto buňky pak stimulují nový buněčný růst a hojení. Po injekci plazmy bohaté na krevní destičky se spustí fibroblasty v kůži, což dle studií vede k novým kožním buňkám a produkci kolagenu.

Dermální výplně a fillery

Některé výplně jako Sculptra a Radiesse stimulují tělo k tvorbě kolagenu.

Sculptra je doplňující léčba kolagenem určená k obnovení ztraceného kolagenu a objemu v obličeji. Sculptra obsahuje poly-L kyselinu mléčnou, která může stimulovat produkci kolagenu a napínat pokožku. Lékař vstříkne výplň do různých míst vašeho obličeje a dokončení postupu trvá asi 20 až 30 minut. Roztok vyplňuje duté oblasti a hluboké záhyby kůže. Výsledky jsou obvykle patrné po jednom měsíci, ale pro optimální výsledky mohou být zapotřebí tři až čtyři ošetření metodou Sculptra.

Radiesse je aktivní výplň, která odstraní hluboké vrásky a nastartuje tvorbu vlastního kolagenu pro obnovu pevnosti kůže. Radiesse obsahuje hydroxylapatit vápenatý a ředí se fyziologickým roztokem a lidokainem, když se používá ke stimulaci produkce kolagenu a zpevnění pokožky. Pro dosažení nejlepších výsledků možná budete potřebovat jedno až tři ošetření v prvním roce a poté jedno ošetření každých 12 až 18 měsíců, aby se výsledky udržely.

Kosmetická chirurgie je také cestou

Kosmetické operace k řešení vrásek a ochablé pleti jsou: lifting obličeje, obočí a lifting krku. Při těchto procedurách plastický chirurg provede řez do kůže. Chirurg poté zvedne kůži a spodní svalovou tkáň. Tuk může být také redistribuován. Přebytečná kůže se pak odřízne a řezy se uzavřou stehy. Výsledkem těchto operací je pevnější vzhled postižené kůže.

Kosmetická chirurgie s sebou nese všechna rizika jakékoli operace, jako je infekce a jizvy. Vyžaduje celkovou anestezii, která s sebou nese další rizika. Promluvte si se svým lékařem o rizicích a potenciálních přínosech, abyste spolu mohli učinit správné rozhodnutí.

Malé shrnutí informací

Elasticita pokožky dodává naší pokožce mladistvý vzhled a pocit krásy a mládí. Je vhodné si ale určitě uvědomit, že i když je určitá ztráta elasticity přirozená, je možné proces zpomalit a udržet naši pokožku mladší déle.

Svou pokožku můžeme jednak chránit před poškozením používáním vhodných opalovacích krémů, vyhýbáním se alkoholu a cigaretovému kouři, zdravou stravou a dostatkem spánku.

Pro ještě lepší výsledky v oblasti elasticity kůže můžete vyzkoušet i různé produkty péče o pleť a moderní lékařská ošetření. Promluvte si s dermatologem ve vašem okolí o otázkách týkajících se elasticity pokožky, abyste vytvořili fakt dobrý a fungující plán, který je pro vás ten pravý.

ČASTO KLADENÉ OTÁZKY

Které vitamíny pomáhají s elasticitou pokožky?

Mezi vitamíny, které napomáhají pružnosti pokožky, patří vitamín A, vitamín E a vitamín C. Pokud nejíte dostatek potravin, které tyto vitamíny obsahují, není to dobré vzhledem k prevenci známek stárnutí; proto se někteří lidé také obracejí na každodenní užívání multivitaminů obsahující měď, zinek a vitamín C. Každý z nich je základní složkou při produkci kolagenu. Lepší je ale všechny tyto živiny přijímat v jídelníčku, než v tabletách.

V jakém věku pleť ztrácí pružnost?

Ženy ve věku 20-25 let nebo jemně starší, si mohou začít všímat, že jejich kůže začne ztrácet elasticitu, ale neexistuje jeden konkrétní věk, kdy k tomu dojde. Každý z nás je jiný. Existuje mnoho faktorů, které mohou ovlivnit elasticitu pokožky. Může být ovlivněna vaší stravou, spánkovým režimem, cvičením, hydratací, rutinní péčí o pleť, životním stylem (pokud kouříte nebo jste často vystaveni UV záření) a genetikou. To vše má na elasticitu pleti výrazný vliv.

Existují potraviny, které zpevňují pokožku?

Ne, neexistují žádné potraviny, které zpevňují kůži. Zpevnění kůže lze provést pouze pomocí léků na předpis nebo pomocí lékařského postupu, jako je ultrazvuková terapie, injekce botoxu, chemický peeling a laserový resurfacing. Nicméně jíst zdravou a vyváženou stravu, pít hodně vody, cvičit a používat opalovací krém když jste venku může zlepšit vzhled a celkové zdraví pokožky. A také je dobré se zaměřit na hydratační potraviny, tím si můžete jemně pomoci.

A to je vše. To byl ode mne kompletní přehled toho, jak podpořit elasticitu pokožky.

Máte nějaké svoje metody na lepší a pružnější pleť? Napište mi je do komentářů, budu moc ráda.

A dále si o pleti přečtěte

VIDEO: Jak správně hydratovat pleť?

Sponzorováno

Studie a zdroje článku

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Dara Slánská (více o nás)

 

Dara má na starosti ženská témata v našem magazínu. Má rozhled, životní zkušenosti, ráda bloguje. Mezi její oblíbená témata patří zdravý životný styl, cvičení, ženská krása a obecně problémy, které trápí něžnější část populace. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: , ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva