Sponzorováno

Vestibulární rehabilitace – co je to a s čím může pomoci? 4.5/5 (12)

  • Vestibulární rehabilitace je speciální forma fyzioterapie zaměřená na diagnostiku a léčbu poruch rovnováhy a vestibulárního systému, který je odpovědný za vnímání polohy těla a udržování rovnováhy. Vestibulární systém zahrnuje části vnitřního ucha a mozku, které spolupracují na udržování stability a koordinace pohybů.
  • Cílem vestibulární rehabilitace je zmírnit příznaky, jako jsou závratě, nevolnost nebo problémy s rovnováhou, které mohou být způsobeny dysfunkcí vestibulárního systému.
  • Vestibulární rehabilitace může pomoci lidem trpícím závratěmi a vertigem způsobeným různými podmínkami, jako jsou benigní paroxysmální polohové vertigo (BPPV) nebo Menièrova nemoc.
  • Pacienti s traumatickým poraněním mozku mohou mít narušený vestibulární systém, což může vést k problémům s rovnováhou a pohybovou koordinací. I jim může tato forma rehabilitace pomoci.
  • Vestibulární rehabilitace může být užitečná pro starší lidi, kteří zažívají problémy s rovnováhou způsobené stárnutím.
  • Tato léčba také může pomoci lidem se závratěmi nebo nerovnováhou po chirurgických zákrocích v oblasti ucha nebo vnitřního ucha.
  • Vestibulární rehabilitace může zahrnovat různé cvičení a terapeutické postupy zaměřené na zlepšení stability, koordinace pohybů a adaptaci na změny polohy těla. Léčebný plán je často přizpůsoben individuálním potřebám pacienta na základě diagnostického vyšetření prováděného odborným fyzioterapeutem.

Vestibulární rehabilitace

Vestibulární rehabilitace

Vestibulární systém – to je něco, o čem většina lidí nikdy neslyšela, ale všichni na něj silně spoléháme. A asi třetina z nás s vestibulárním systémem bude mít v určité chvíli života nějaké problémy.

Tento systém se skládá z orgánu ve vnitřním uchu, který detekuje polohu a pohyb hlavy, a také z částí mozku, které tyto informace zpracovávají.

Naše schopnost vnímat pohyb hlavy, zůstat ve vzpřímené poloze a jasně vidět, když je tělo v pohybu, je vše díky vestibulárnímu systému, takže si dokážete představit potíže způsobené tím, že nefunguje správně!

Nejlepším řešením pro léčbu problémů s vestibulárním systémem je vestibulární rehabilitace. Tato terapie je přístup založený na výzkumu, kde se používají individualizované techniky, které pomáhají mozku kompenzovat problémy vestibulárního systému.

Tato léčba také využívá manévry, které se provádějí k nápravě mechanických dysfunkcí ve vestibulární části vnitřního ucha.

Vestibulární rehabilitace vyžaduje studium a školení a je prováděna převážně fyzioterapeuty, ale mohou ji poskytnout i ergoterapeuti nebo audiologové.

Vestibulární potíže mohou mít mnoho podob

Vestibulární poruchy mohou pocházet z patologií v jakékoli oblasti komplexního vestibulárního systému.

Poruchy mohou vzniknout „z ničeho nic“ nebo mohou pocházet z faktorů, jako je trauma (autonehody, pády atd.), infekce vnitřního ucha, stárnutí, léky, nádory nebo jiné problémy související s mozkem nebo jako příznaky jiných nemocí/stavů. Příznaky mohou zahrnovat závratě, vertigo, neklid nebo pády, rozmazané vidění při pohybu, citlivost na pohyb a nevolnost nebo zvracení.

Může také způsobit další komplikace, jako je špatná koncentrace, snížená aktivita, omezení pohybu, uzavřenost, úzkost a deprese.

Co očekávat při vestibulární rehabilitaci

Správné posouzení vestibulární rehabilitace je možná na první pohled trochu zdlouhavé, ale je důkladné. Můžete očekávat:

  • Diskuse o historii problému a povaze vašich příznaků
  • Screening na závažnější příčiny závratí nebo nestability
  • Hodnocení pohybů očí pomocí infračervené videoanalýzy
  • Testování citlivosti na pohyb nebo změnu polohy těla
  • Hodnocení stacionární a pohyblivé rovnováhy
  • Testování dalších oblastí, které by k tomu mohly přispívat, jako jsou problémy s krkem nebo krevní tlak

Po posouzení je k dispozici celkem široká škála možností léčby. Ty mohou zahrnovat oční cvičení, trénink na snížení citlivosti, problémy s rovnováhou a strategie pro řešení kognitivních a psychologických dopadů.

Sponzorováno

V případech benigního paroxysmálního polohového vertiga (BPPV – nejčastější příčina vertiga) lze použít manévry přemístění kanálků. Výsledky jsou často dramatické. V léčbě BPPV zadního kanálku je nejčastěji využíván Epleyho manévr a pro horizontální kanálek se používá BBQ manévr.

Rekvalifikace rovnováhy prováděná v rámci vestibulární rehabilitace je také účinná pro klienty, kteří nemusí mít nutně vestibulární problém, ale mají ortopedické, smyslové nebo jiné mozkové poruchy ovlivňující jejich rovnováhu.

Proč je vestibulární rehabilitace stále tak neznámá?

Pro ty, kteří zamíří ke svému lékaři se závratěmi a problémy s rovnováhou, může být náročné dostat se k hlavní příčině. Mnoho lékařů volí přístup „počkej a uvidíš“ nebo říká, že se nedá nic dělat.

Ti, kteří mají specializovaný výcvik ve vestibulární rehabilitaci, vědí, že je toho víc, co se dá udělat.

Může se zdát rozumné jednoduše se vyhnout věcem, které způsobují závratě, ale to může zpomalit zotavení a obecně zhoršit kvalitu života.

S velkým množstvím výzkumu, pokynů pro klinickou praxi a stanovisek specialistů je jasné, že vestibulární rehabilitace je platná a prospěšná léčba, ale mnozí o ní nejsou informováni.

Vestibulární rehabilitační terapie zahrnuje cvičení, která vám pomohou zvládnout závratě a problémy s rovnováhou (nerovnováhu). Tato terapie může lidem pomoci vyrovnat se s příznaky stavů, jako je vertigo a labyrintitida (zánět vnitřního ucha).

Nyní, když víte, co je vestibulární systém, můžete si ho více vážit a uvědomovat si, kdy se problémy začnou objevovat. Vestibulární rehabilitace by měla být vaším běžným řešením, pokud začnete pociťovat zde popsané příznaky.

Jak dlouho trvá typický vestibulární rehabilitační program?

To záleží na vaší situaci. Kolik terapie budete potřebovat, závisí na tom, proč máte závratě nebo problémy s rovnováhou a jak na terapii reagujete. Většina lidí má cca šest sezení týdně. Někteří lidé mohou potřebovat pouze jedno nebo dvě sezení. Jiní lidé mohou potřebovat několik měsíců pokračující léčby, včetně samostatného cvičení.

Někdy jsou závratě a nerovnováha trvalými problémy, které ovlivňují kvalitu vašeho života. Vestibulární rehabilitace zahrnuje cvičení, která vám pomohou znovu získat smysl pro rovnováhu a zvládnout závratě.

Jak tedy vestibulární cvičení fungují?

Účelem těchto cvičení je zlepšit centrální nebo mozkovou kompenzaci zranění nebo abnormalit vestibulárního nebo rovnovážného systému. Mozek interpretuje informace získané z vestibulárního nebo rovnovážného systému. Když dojde ke zranění nebo abnormalitě v jakékoli části tohoto systému, musí být mozek přetrénován nebo naučen správně interpretovat informace, které obdrží.

Vestibulární cvičení pouze stimulují vestibulární aparát. Tato stimulace produkuje informace, které má mozek zpracovat. Cílem při opakování těchto cvičení je, aby se mozek naučil tolerovat a přesně interpretovat tento typ stimulace. Opakovaným prováděním těchto cvičení lze dokonce naučit mozek přizpůsobit se abnormálnímu podnětu. Tato cvičení fungují v podstatě stejným způsobem jako cvičení bruslaři nebo tanečníci, aby se jim netočila hlava, když se rychle točí. Jednoduše řečeno, člověk musí vyhledat a překonat ty pozice nebo situace, které způsobují závratě. Vyhýbání se jim pouze prodlouží rekonvalescenci.

Máte s vestibulární rehabilitací nějaké zkušenosti? Napište nám do komentářů.

VIDEO: Vestibulární rehabilitace

Sponzorováno

Studie a zdroje článku

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva