Sponzorováno

Řitní trhlina (anální fisura, anální trhlina) – co je to – příznaky, příčiny a léčba 4.73/5 (15)

  • Řitní trhlina, známá též jako anální fisura, je malá lineární trhlina v tkáních v okolí řitního otvoru. Tento problém může být bolestivý a může způsobit nepříjemné příznaky.
  • Některé z charakteristických znaků a příznaků řitní trhliny jsou: Bolest: Jedním z hlavních příznaků je bolest, zejména během stolice nebo po ní. Bolest může trvat nějaký čas po vyprázdnění střev. Krvácení: Může docházet k malému krvácení během nebo po pohybu střev (po stolici). Štípání: Pacienti mohou pociťovat štípání nebo pálení v oblasti řitního otvoru. Svědění: Někteří lidé mohou mít svědění v okolí anální trhliny.
  • Řitní trhlina může vzniknout z různých důvodů, například: Tvrdá stolice: Pravidelné časté a tvrdé stolice mohou způsobit tlak na oblast řitního otvoru a vést k vytvoření trhliny. Zácpa: Nedostatek vlákniny a hydratace, stejně jako nedostatečná fyzická aktivita, může přispět k zácpě, což může zvyšovat riziko vzniku řitních trhlin. Chronické střevní problémy: Některé střevní onemocnění nebo poruchy, jako je Crohnova choroba, mohou zvyšovat riziko vzniku análních trhlin.
  • Léčba řitní trhliny zahrnuje obvykle změny v životním stylu, jako jsou změny stravy a pitného režimu, aby se zmírnila zácpa, a někdy mohou být předepsány i léky. V některých případech může být nutný chirurgický zákrok. Je vždy vhodné konzultovat s lékařem, pokud máte příznaky anální trhliny.

Anální trhlina je trhlina ve výstelce análního kanálu nebo trhlina v oblasti řitního otvoru, která zasahuje do análního kanálu. Řitní trhlina může být důsledkem zácpy, análního sexu, infekcí a dalších faktorů.

Může způsobit bolest během a po stolici a ve stolici může být i krev.

Většina análních trhlin má průměr menší než jeden centimetr, ale řitní otvor je vysoce citlivá část těla. Výsledkem je, že bolest v této oblasti může být velmi silná, dokonce i s malou trhlinou.

V tomto článku se budeme zabývat příznaky, diagnózou a léčbou análních trhlin a podíváme se i na způsoby, jak jim lze předcházet.

Rychlá fakta o análních trhlinách

Zde jsou některé klíčové body o análních fisurách. Další podrobnosti a podpůrné informace jsou ve článku.

  • Častou příčinou análních fisur je poškození sliznice řitního otvoru.
  • Anální trhliny mohou být idiopatické (tj. bez známé příčiny).
  • Během života je anální trhlinou alespoň jednou postiženo přibližně 11 % lidí.
  • Dobrá hydratace může pomoci předcházet análním trhlinám.
  • Anální trhliny jsou běžným onemocněním, které postihuje lidi všech věkových skupin. Mohou se vyskytnout u jednotlivců bez ohledu na pohlaví nebo věk.
  • Anální trhliny mohou být spojeny s bolestí, pálením nebo svěděním v oblasti řitního otvoru. Tyto pocity mohou být nejen fyzicky nepříjemné, ale mohou také ovlivnit kvalitu života.
  • Anální trhliny se mohou vyskytovat i u novorozenců, zejména u těch, kteří mají problémy s tvrdou stolicí. Tento problém je obvykle přechodný a často se zlepší s několika změnami výživy.
  • V mnoha případech lze anální trhliny úspěšně léčit změnami v životním stylu. To znamená například přidání více vlákniny do stravy, zvýšení příjmu vody a pravidelná fyzická aktivita.
Řitní trhlina (anální fisura) - ilustrace

Řitní trhlina (anální fisura) – ilustrace

 

Příčiny – čím je anální trhlina způsobena?

Anální trhliny se mohou objevit z mnoha důvodů.

  • Zácpa: Velká, tvrdá stolice pravděpodobně způsobí trhliny v anální oblasti během pohybu střev.
  • Průjem: Opakovaný průjem může způsobit vznik anální trhliny.
  • Svalové křeče: Odborníci se domnívají, že svalové křeče análního svěrače mohou zvýšit riziko vzniku anální trhliny. Křeč je krátký, automatický trhavý pohyb svalu, když se sval může náhle stáhnout. Svalové křeče mohou také narušit proces hojení.
  • Těhotenství a porod: Těhotné ženy mají vyšší pravděpodobnost vzniku anální trhliny ke konci těhotenství. Sliznice řitního otvoru může také prasknout během porodu.
  • Sexuálně přenosné infekce: Také známé jako sexuálně přenosné nemoci, jsou spojeny s vyšším rizikem análních trhlin. Příklady jsou syfilis, HIV, HPV (lidský papilomavirus), herpes a chlamydie.
  • Některé nemoci: Některé základní stavy, jako je Crohnova choroba, ulcerózní kolitida a další zánětlivá onemocnění střev, mohou způsobit tvorbu vředů v anální oblasti.
  • Anální sex: Ten může ve vzácných případech způsobit anální trhliny.

Dva svalové svěrače ovládají řitní otvor – vnější svěrač je ovládán vědomě; vnitřní není. Vnitřní svěrač je pod stálým tlakem. Odborníci se domnívají, že pokud je tlak příliš velký, vnitřní svěrač může spasmovat, což snižuje průtok krve a zvyšuje riziko trhliny.

Příznaky anální fisury

Mezi hlavní příznaky a symptomy anální trhliny patří:

  • Bolest: Během stolice je bolest ostrá a poté se může dostavit delší hluboký pocit pálení. Strach z bolesti může některé pacienty odradit od chození na toaletu, což zvyšuje jejich riziko zácpy. Pokud osoba otálí s použitím toalety, může to zhoršit bolest, protože stolice bude tvrdší a větší. Někteří lidé mohou pociťovat ostrou bolest, když se utírají toaletním papírem.
  • Krev ve stolici: Protože je krev čerstvá, bude jasně červená a lze ji zaznamenat na stolici nebo toaletním papíru. Anální trhliny u kojenců běžně krvácejí.
  • Svědění: Objevuje se v anální oblasti. Pocit může být přerušovaný nebo trvalý.
  • Dysurie: Dysurii definujeme jako obtížné, nepříjemné močení. Nepohodlí se objevuje při močení (méně časté). Někteří pacienti mohou močit častěji.

Jaké jsou rizikové faktory pro anální fisury?

Anální trhliny mohou postihnout lidi jakéhokoli věku nebo pohlaví. Je nejčastější příčinou krvácení z konečníku u kojenců a dětí. Některé děti může pohled na jasně červenou krev ve stolici a toaletním papíru znepokojovat.

Sponzorováno

Ve většině případů se anální trhliny vyřeší bez nutnosti lékařského ošetření nebo operace. Topické krémy, čípky nebo obojí a léky proti bolesti mohou pomoci s příznaky. Někteří lidé však mohou mít chronické problémy, pokud se léze nezahojí správně.

Anální trhlina, která trvá méně než 8 týdnů, se nazývá akutní anální trhlina. Chronická anální trhlina má příznaky déle než 8-12 týdnů. Primární anální trhlina nemá žádnou identifikovatelnou příčinu, zatímco sekundární anální trhlina má identifikovatelnou příčinu.

Léčba – Jak se zbavit anální trhliny?

Ve většině případů se anální trhlina sama vyřeší během několika týdnů. Lékař může doporučit některé léky ke zmírnění příznaků bolesti, pálení nebo nepohodlí. Pokud pacient trpí zácpou, může být předepsán změkčovač stolice.

Pacient bude také povzbuzován ke zvýšení příjmu vlákniny, což pomůže změkčit stolici. Lékaři obecně doporučují, aby dospělí konzumovali 25-30 gramů (g) vlákniny denně.

Pokud je příjem vlákniny rychlý a příliš vysoký, hrozí žaludeční křeče, větry, nadýmání a průjem. Navyšování by proto mělo probíhat postupně. Pacient by měl také pít dostatek tekutin, nejlépe čisté vody.

Bolest

Lékař může doporučit nějaké lokální anestetikum. Lokální znamená, že se aplikuje přímo na kůži (na místo). Pro prodloužený pocit pálení po odchodu na toaletu může pomoci Paracetamol nebo ibuprofen (pacienti by měli požádat svého lékaře o radu). Někteří pacienti zjistili, že teplá (ale ne příliš horká) koupel či sedací koupel pomáhá uvolnit svaly a zmírnit bolest.

Lokální léčba nitroglycerinem pomáhá urychlit hojení lézí rozšířením krevních cév v oblasti. Lékař může předepsat tento lék, pokud je hojení pomalejší, než se očekávalo.

Blokátory vápníkových kanálů

Lék původně určený ke snížení vysokého krevního tlaku; uvolňuje také svěračový sval a také zvyšuje prokrvení postižené oblasti, což urychluje hojení.

Steroidní krém/mast

Tím se sníží zánět kolem léze, což může pomoci s příznaky svědění a bolesti.

Botulotoxin (botox)

Úspěšně se používá při mnoha poruchách se svalovými křečemi.

Chirurgická operace

Pokud je fisura chronická (dlouhodobá) a nehojí se, může být možností operace. Část análního svěrače je chirurgicky odstraněna, což má za následek méně závažné křeče – tento postup je známý jako vnitřní sfinkterotomie.

Fisurektomie je chirurgické odstranění fisury – tento postup je hodně vzácný a může být použit u dětí.

Domácí prostředky na léčbu análních trhlin

Chcete-li uklidnit bolest nebo nepohodlí doma, může člověk zkusit teplou sedací koupel. To je většinou dobrá domácí léčba, která pomáhá.

Kromě toho budete pít dostatek vody a jíst dostatek vlákniny – může stolice změkčit, aby se trhlina dále nezhoršovala. Člověk může také zvážit užívání doplňků vlákniny, jako je psyllium.

Takto vypadá anální trhlina - ilustrace

Takto vypadá anální trhlina – ilustrace

 

Prevence anální trhliny

Níže jsou uvedeny tipy pro prevenci anální trhliny:

  • Udržujte měkkou stolici: Jezte dobře vyváženou stravu s dostatkem vlákniny. Dbejte na příjem tekutin – pamatujte, že nejlepší tekutinou je čistá voda.
  • Neodkládejte používání toalety: Čekání znamená, že když stolice nakonec bude větší a tvrdší. To nechcete.
  • Děti: Časté výměny plen mohou snížit riziko vzniku análních trhlin u dětí.
  • „Ostré“ potraviny: Vyhýbejte se potravinám, které nemusí být dobře stravitelné, jako jsou ořechy a popcorn.
  • Otírání: Pokud je jedinec náchylný, může pomoci použití navlhčených hadříků nebo vatových tamponů k čištění po použití toalety. Vyhněte se hrubému nebo parfémovanému toaletnímu papíru.
  • Cvičení: Pravidelné cvičení může snížit riziko vzniku zácpy, což má za následek menší riziko análních trhlin. Buďte dobře hydratovaní během a po cvičení.
  • Namáhání: Vyhněte se namáhání a dlouhému sezení na záchodě.

Jak se anální trhlina diagnostikuje?

Lékař bude obvykle schopen diagnostikovat anální trhlinu po fyzickém vyšetření anální oblasti. Pokud není nic vidět, jemný tlak na anální oblast často způsobí bolest, pokud je v oblasti anální trhlina.

Rektální vyšetření

Rektální vyšetření zahrnuje vložení prstu v rukavici nebo malého nástroje do konečníku. Obvykle to však lékař neudělá, protože to může způsobit přílišnou bolest. Specialista může aplikovat anestezii na oblast před rektálním vyšetřením.

Pokud má lékař podezření, že se může jednat o něco vážnějšího, bude pacient odeslán ke specialistovi.

Sigmoidoskopie nebo kolonoskopie

Ke kontrole řitního otvoru a konečníku se používá tuhá nebo flexibilní trubice. Toto diagnostické vyšetření lze objednat, pokud chce lékař vyloučit závažnější onemocnění řitního otvoru.

Souhrn

Anální trhlina je trhlina nebo řez v tenké kůži řitního otvoru nebo análního kanálu, což může být způsobeno zácpou, análním sexem, infekcemi a dalšími faktory.

N8sledek může být bolest během a po stolici a ve stolici mohou být stopy krve. Anální trhlina může být chronická nebo akutní a jsou k dispozici i určité léčebné postupy.

Nejlepší způsob, jak zabránit rozvoji, je však jíst dostatek vlákniny a zůstat dobře hydratovaný.

Sponzorováno

Máte s análními trhlinami nějaké zkušenosti? Napište nám do komentářů.

Studie a zdroje článku

  • Anal Fissures Autoři: Brian Jahnny; John V. Ashurst.
  • Zdroj obrázku: ArtistUI / depositphotos.com

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva