Sponzorováno

Lesní mysl, les a zdraví – vliv přírody na budování odolnosti proti stresu 4.83/5 (24)

  • Procházka v lese, známá také jako "shinrin-yoku" nebo lesní koupání, má řadu pozitivních účinků na zdraví.
  • Snížení stresu: Procházka v lese snižuje hladinu stresových hormonů v krvi, což může pomoci snížit úzkost a stres.
  • Zlepšená nálada: Pobyt v přírodě může zvýšit produkci hormonů štěstí, jako je serotonin, což má pozitivní vliv na náladu.
  • Lepší spánek: Pravidelné procházky v lese mohou pomoci zlepšit kvalitu spánku a regulovat spánkový cyklus.
  • Posílení imunity: Kvalitní čas strávený v lese může podpořit imunitní systém a zvýšit odolnost vůči infekcím.
  • Zlepšení koncentrace a kreativity: Pobyt v přírodě může zvýšit schopnost koncentrace a podporovat tvůrčí myšlení.
  • Fyzická aktivita: Procházka v lese je skvělým způsobem, jak cvičit a zlepšit fyzickou kondici. Lesní trasy často nabízejí různé terény, což může poskytnout různorodé tréninkové možnosti.
  • Zvýšená kapacita dýchacího systému: Čerstvý vzduch v lese a éterické oleje uvolňované stromy mohou podporovat zdraví dýchacího systému.
  • Sociální interakce: Procházky v lese mohou být společenskou aktivitou, která podporuje sociální interakce s rodinou, přáteli nebo dalšími lidmi, což je pro duševní zdraví také důležité.
  • Snížení krevního tlaku: Pobyt v přírodě může pomoci snížit krevní tlak a podpořit kardiovaskulární zdraví.
  • Zlepšený kontakt s přírodou: Lesní procházky mohou zvýšit environmentální povědomí a motivaci k ochraně přírody.
  • Je důležité poznamenat, že užitečné účinky procházky v lese jsou založeny na pravidelném kontaktu s přírodou. I krátké procházky v lese mohou mít pozitivní vliv na vaše fyzické a duševní zdraví.

Les je velmi zdravé místo

Les je velmi zdravé místo

Les, pobyt v přírodě – to je přírodní antidepresivum. Procházka mezi stromy, ponoření se do atmosféry lesa a vdechování povzbuzující vůně snižuje hladinu stresu, zvyšuje produkci serotoninu a mobilizuje náš imunitní systém k práci. Příroda spojuje tělo i mysl a Lesní mysl zesiluje a prohlubuje přirozené léčivé účinky lesa. Zajímá vás co je Lesní mysl? Není nic jednoduššího než ji vyzkoušet v praxi. Kde? Nejlépe v lese.

Proč je les zelený?

V listech stromů je chlorofyl, který odráží částice světla a přeměňuje bílou barvu na zelenou. Většina chlorofylu se využívá pro fotosyntéze, tedy při výživě stromů. Ten zbývající krásně odráží sluneční světlo a ukazuje nám zelený les.

Čím je les mladší, potřebuje k růstu silnou fotosyntézu, tím méně ho zůstává v listech a tím méně pracuje na odrazu zeleného světla. Proto jsou na jaře jasné barvy listů, v létě intenzivně zelené a na podzim mizí s listů chlorofyl, protože se ukládá pod kůrou, proto jsou listy žluté, oranžové nebo červené. Les nám ukazuje různé barvy, podle jeho růstové fáze a v závislosti na ročním období.

Výzkumy a léčivé účinky pobytu v přírodě

Fenomén lesa a jeho blahodárné účinky na naše zdraví se snažilo pochopit mnoho vědců a došli k závěru, že les nás léčí. Nepotřebujeme složitý výzkum, abychom si všimli, že pohled na živou zeleň nám jednoznačně pomáhá, umožňuje nám relaxovat, cítit se posilněni a ve výsledku efektivněji pracovat nebo studovat.

Doposud však nebylo jasné, jak dlouho a jak často by člověk měl trávit čas v přírodě. Také nebyl známý fyziologický základ těchto výhod. Vědci z University of Michigan tvrdí, že pouhých 20 minut kontaktu s přírodou stačí k výraznému snížení hladiny stresu.

Japonci zjistili, že k dosažení tohoto efektu stačí 2 hodiny chůze denně po dobu několika dní. Vytvořili speciální centra lesní terapie, která existují a rozšiřují se dodnes, kde lidé bojují se stresem a vyhořením procházkami mezi stromy. Nejsou to jen Japonci, kteří povzbuzují lidi k procházkám do lesa. Zdraví prospěšných účinků lesů využívají ve svých sociálních programech i Finové, Američané a pomalými krůčky, díky různým přírodním směrům (ať už je to Lesní mysl, lesní terapie nebo koupání v lese) je vidět pokrok i u nás.

Pojďme se podívat jaké další výhody má vliv pobytu v přírodě na náš zdravotní stav:

doba strávená v přírodě vliv na zdravotní stav
10 min. pokles krevního tlaku
20 min. zlepšení nálady
60 min. zbystření pozornosti
2 hod. zotavení imunitního systému
5 hod. měsíčně nárůst pozitivních emocí
3 dny
  • posílení imunitního systému, zvýšení množství proteinu, který zamezuje rakovině
  • snížení množství stresových hormonů
  • ustálení hladiny krevního cukru
  • pokles zvýšeného krevního tlaku
  • snížení pocitu únavy a deprese
  • posílení pocitu vitality

 

Stromům a rostlinám se od pradávna připisovaly léčebné účinky. Právě v lůně přírody zažíváme pocit blaženého a vnitřního klidu, zde je nejlepší se zklidnit a utřídit myšlenky. Při procházkách, v parku nebo v lese získáváme odstup od mnoha každodenních záležitostí i od sebe samých.

TIP! Věděli jste, že procházka v bukovém lese podporuje imunitní systém a pobyt v jehličnatém lese zase napomáhá dýchacímu ústrojí?

Sponzorováno

Co je Lesní mysl?

Lesní mysl je finský koncept seberozvoje, sebepéče a je založen na krátkých cvičení nefyzického charakteru. Jednotlivé cvičení nás vedou k zastavení, ztišení, zklidnění, načerpání energie, hledat otázky a také si na ně odpovídat. Cvičení jsou jednoduchá a člověk je zvládne sám, avšak ve skupině či více lidech nabízí Lesní mysl další rozměr, a to v setkání a sdílení. Cvičení pomáhají začít s péčí o sebe.

Při chůzi v lese se myšlenky lépe usazují a pamatují, jsou rozdělená tří různých úrovní a některé se překrývají:

  • cvičení pro zbystření smyslů, relaxaci, být tady a teď, načerpání energie
  • uvědomění si vlastních myšlenek, pocitů, tělesných vjemů, trénink mindfulness
  • zaměření se na hlubší úvahy o hodnotách a cílech v životě

Lesní mysl se opírá o aktuální směry v psychologii, terapii a koučování, zahrnující prvky mindfulness a life coachingu, v přirozeném prostředí nebo s přirozenými představami.

První knihu o Lesní mysli napsala Sirpa Arvonen, která za celým konceptem stojí. U nás se Lesní mysl zakořenila především díky zakladatelce Martině Holcové a dalším instruktorům a Lesní mysli.

Kniha Lesní mysl

Kniha Lesní mysl

 

Nevíte, co si pod takovým cvičením Lesní mysli představit? Mám pro vás ukázku dvou mých nejoblíbenějších cvičení Lesní mysli, které si můžete vyzkoušet:

Vědomá chůze – Umění být v přítomnosti, pozorování, relaxace, načerpání energie

  • Při chůzi zpomalte tempo
  • Uvědomte si své kroky. Jaký povrch máte pod nohama? Jaký pohyb noha dělá?
  • Pozorujte svůj trup, postoj, náklon.
  • Sledujte rytmus chůze a to, jak se tempo odráží v těle.
  • Uvědomte si svůj dech, bránici a žebra a jak vám pomáhají při dýchání.
  • Poté pokračujte ve svém přirozeném tempu a přemýšlejte, co jste při pomalé vědomé chůzi vypozorovali.

Zdroj síly – Hodnoty, potenciál, vnitřní zdroje

  • Na své cestě přemýšlejte o hodnotách, které jsou pro vás důležité.
  • Po chvíli se zastavte a z větví a klacíků si udělejte rám.
  • Do rámu umístěte přírodniny, které najdete kolem sebe a které symbolizují vaše hodnoty.
  • Dobře si vše zapamatujte nebo si ho můžete vyfotit a v myšlenkách a reálu se k němu vracet.

Pojďte si odpočinout a zahodit stres s instruktorem Lesní mysli

O Lesní mysli je velmi těžké hovořit a psát, chce ji zkrátka zažít a prožít. Já sama jsem instruktorkou Lesní mysli v projektu Zažij les, jinak. A svým účastníkům na workshopu pokládám otázku, kterou položím i vám: „Kdy naposledy jste šli do lesa, jen tak se zastavili, opřeli se o strom a zaposlouchali se do zpěvu ptáků, přivoněli si k lesní bylině, vzali si do ruky šišku?“. Většinou jdeme do přírody za nějakým cílem (vyvenčit psa, na houby, na dříví, z bodu A do bodu B) a člověk nevidí kolem sebe to hezké, nebo se na to nezaměří. A díky Lesní mysli to opravdu jde.

Proč jít na vycházku do lesa s instruktorem Lesní mysli?

S pomocí instruktora Lesní mysli, který hlídá čas, trasu, vybírá vhodná cvičení a podporuje sdílení se dostanete zpět do období dětské bezstarostnosti a hravosti. Během vedených cvičení se dokážete oprostit od neustálých myšlenkových změn a soustředit se plně na přítomný okamžik. Zároveň objevíte les v novém světle a otevřete se různým pohledům a perspektivám.

TIP: Seznam instruktorů Lesní mysli najdete ZDE.

Pro koho je vhodná Lesní mysl?

Lesní mysl je vhodná pro každého:

  • pro širokou veřejnost,
  • děti a mládež,
  • osamělé seniory,
  • rodiny s dětmi,
  • unavené maminky,
  • podnikatelé, firmy a instituce,
  • učitelé, lékaře,
  • zkrátka pro všechny milovníky přírody.

Na workshopu jsem provázela jednotlivce i manželské páry. Mezi mé oblíbené workshopy patří ty, které jsou vyhrazeny pro rodiny s dětmi. Les je i výborným vychovatelem dětí, venku se lépe rozvíjejí, zlepšuje se jejich fyzická zdatnost a rozvíjí motorika. Děti se v přírodě rychleji učí a pamatují si detaily. Stávají se pozornější. Při samotném sdílení cvičení z Lesní mysli dochází mnohdy k “aha” momentům, což je velmi obohacující pro všechny členy rodiny. Naopak pokud se dítko v přírodě zabaví, zvládne nebo chce dělat cvičení samo, je tu i prostor pro samotné rodiče si odpočinout a dobít baterky.

Sponzorováno

Čím více s Lesní myslí pracuji, tím mi dává větší smysl. Workshopy Lesní mysli nás naučí, jak znovu navázat vztah s přírodou. Učí, jak čerpat z jeho darů a krásy. Učí všímavosti a péči o ni. Lesní mysl může být nejen cestou hluboko do lesa, ale také cestou hluboko do sebe. Beze slov, jen cítit a vnímat okolí všemi smysly.

A dále si přečtěte

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Renáta Šestáková (více o nás)

 

Renáta je naše specialistka na svět wellness. Má zkušenosti v oblasti wellnessu a balneoterapie (masérka, spa manager), zajímá se o zdravý životní styl. Má ráda cestování, přírodu a les. Renáta je instruktor Lesní mysli - finského konceptu seberozvoje a sebepéče. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva