Sponzorováno

Mortonova neuralgie (Mortonův neurom) – co je to – příznaky, příčiny a léčba 4.79/5 (19)

  • Mortonova neuralgie, také známá jako Mortonův neurom, je stav, který postihuje nervy mezi kostmi v přední části nohou, obvykle mezi třetím a čtvrtým metatarzálním kostí (kostí v přední části chodidla). Tento stav je způsoben tlakem nebo podrážděním nervu v těchto oblastech a může způsobovat bolest a nepohodlí v přední části nohy, často v oblasti mezi prsty.
  • Příznaky Mortonovy neuralgie zahrnují bolest v přední části nohy, brnění, pálení nebo necitlivost mezi třetím a čtvrtým prstem. Bolest bývá obvykle horší při chůzi nebo stání a může se zmírnit, když si jedinec sundá obuv a masíruje postiženou oblast.
  • V závažnějších případech může být léčba nutná, včetně úpravy obuvi, fyzioterapie nebo dokonce chirurgického zákroku k odstranění tlaku na nerv. Osoby s příznaky Mortonovy neuralgie by měly vyhledat odbornou lékařskou radu pro stanovení nejvhodnější léčby.

Mortonův neurom je benigní, ale bolestivý stav, který postihuje bříško chodidla. Nazývá se také intermetatarzální neurom, protože se nachází v bříšku chodidla mezi vašimi metatarzálními kostmi.

Stává se to, když tkáň kolem nervu, který vede k prstu, ztloustne v důsledku podráždění nebo stlačení. Nejčastěji se vyskytuje mezi třetím a čtvrtým prstem nohy, ale může se objevit i mezi druhým a třetím prstem. Nejčastěji se vyskytuje u lidí středního věku, zejména u žen středního věku.

Mortonova neuralgie (Mortonův neurom) - ilustrace

Mortonova neuralgie (Mortonův neurom) – ilustrace

 

Jaké jsou příznaky Mortonovy neuralgie?

Bolest, často přerušovaná, je hlavním příznakem Mortonova neuromu. Můžete ji cítit jako palčivou bolest v chodidle nebo jako byste stáli na kamínku nebo oblázku v botě nebo jako byste stáli na pokrčené ponožce.

Ve vašich prstech na nohou můžete pociťovat necitlivost nebo mravenčení, jak bolest vyzařuje ven. Kvůli bolesti můžete mít potíže s normální chůzí. Na noze však nebudete mít žádný znatelný otok.

Někdy můžete mít Mortonův neurom bez jakýchkoli příznaků. Malá studie z roku 2000 zkoumala lékařské záznamy od 85 lidí, kteří si nechali vyšetřit nohy pomocí magnetické rezonance (MRI). Studie zjistila, že 33 procent účastníků mělo Mortonův neurom, ale pociťovali žádnou bolest.

Příčiny – co způsobuje Mortonův neurom?

Mortonův neurom je často způsoben příliš těsnými botami nebo botami s vysokými podpatky. Tyto boty mohou způsobit stlačení nebo podráždění nervů na nohou. Podrážděný nerv vlivem tlaku na něj ztloustne a postupně se stává bolestivější. Další možnou příčinou je abnormalita chodidla nebo chůze, která může vést k nestabilitě a může také způsobit tlak na nerv v noze.

Mortonův neurom je často spojován s těmito problémy:

Mortonův neurom je také spojován s aktivitami, jako jsou:

  • opakované sportovní aktivity, jako je běh nebo raketové sporty, které zvyšují tlak na chodidlo
  • sporty, které vyžadují velmi těsné boty, jako je lyžování nebo balet

Někdy je neurom výsledkem zranění nohy.

Příčiny Mortonovy neuralgie tedy zahrnují několik faktorů:

  • Komprese nebo tlak: Tlak na nerv v důsledku stlačeného obuvi nebo deformovaných kostí, jako jsou čištěná kladívková palce, může způsobit tento stav.
  • Přetížení: Opakované přetížení nebo mikrotraumata mohou také vést k Mortonově neuralgii.
  • Anatomické faktory: Jedná se o nejběžnější faktor. Někteří jedinci mají anatomické rysy, které zvyšují riziko vzniku tohoto stavu, jako jsou abnormální kostní výrůstky nebo výběžky.

Kdy byste měli navštívit lékaře?

Pokud máte bolesti nohou, které neustupují ani po výměně obuvi nebo po ukončení činností, které by mohly být zodpovědné, navštivte svého lékaře. Mortonův neurom je léčitelný, ale pokud není léčen okamžitě, může vést k trvalému poškození nervů.

Váš lékař se vás zeptá, jak bolest začala, a fyzicky prohlédne vaši nohu. Bude zkoušet vyvíjet tlak na bříško vaší nohy a pohybovat vašimi prsty, aby viděl, kde vás bolí. Lékař bude obvykle schopen diagnostikovat Mortonův neurom pouze z fyzického vyšetření a diskusí o vašich příznacích.

Chcete-li vyloučit další možné příčiny vaší bolesti, jako je artritida nebo stresová zlomenina, může váš lékař někdy nařídit zobrazovací testy. Mohou to být:

  • Rentgen k vyloučení artritidy nebo zlomenin
  • Ultrazvukové snímky k identifikaci abnormalit v měkkých tkáních
  • MRI k identifikaci abnormalit měkkých tkání

Pokud má váš lékař podezření na jiné nervové onemocnění, může také provést elektromyografii. Tento test měří elektrickou aktivitu produkovanou vašimi svaly, což může pomoci vašemu lékaři lépe porozumět tomu, jak dobře fungují vaše nervy.

Léčba – jak se Mortonův neurom léčí?

Léčba závisí na závažnosti vašich příznaků. Váš lékař obvykle použije odstupňovaný plán. To znamená, že začnete s konzervativní léčbou a přejdete na agresivnější léčbu, pokud vaše bolest i nadále přetrvává.

Konzervativní a domácí léčba

Konzervativní léčba začíná používáním podpěr klenby neboli vložek do bot pro vaše boty. Ty pomáhají zmírnit tlak na postižený nerv. Mohou to být volně prodejné vložky nebo na zakázku vyrobené na předpis, aby seděly přesně na vaši nohu. Váš lékař může také doporučit volně prodejné léky proti bolesti nebo nesteroidní protizánětlivé léky, jako je ibuprofen nebo aspirin.

Mezi další konzervativní léčby patří:

Sponzorováno

  • fyzikální terapie
  • protahovací cvičení k uvolnění šlach a vazů
  • masírovat bříško chodidla
  • cvičení na posílení kotníků a prstů na nohou
  • dopřát noze odpočinek
  • přikládání ledu na bolavá místa

Možností jsou i injekce

Pokud vaše bolest přetrvává, může lékař zkusit injekce kortikosteroidů nebo protizánětlivých léků do oblasti bolesti. K znecitlivění postiženého nervu lze také použít injekci lokálního anestetika. To může pomoci dočasně zmírnit vaši bolest.

Alkoholové sklerotizační injekce jsou dalším lékem, který může poskytnout krátkodobou úlevu od bolesti. Dlouhodobá studie zjistila, že pouze 29 procent lidí, kteří dostali alkoholové injekce, bylo následně bez příznaků.

Chirurgická operace

Pokud jiná léčba neposkytne úlevu, může lékař navrhnout operaci. Chirurgické možnosti mohou zahrnovat toto:

  • neurektomie, kdy je odstraněna část nervové tkáně
  • kryogenní chirurgie, známá také jako kryogenní neuroablace, kde jsou nervy a myelinová pochva, která je pokrývá, zabity extrémně nízkými teplotami
  • dekompresní chirurgická léčba, kdy se tlak na nerv uvolňuje přeříznutím vazů a dalších struktur v okolí nervu

Co můžete očekávat?

Doba zotavení bude záviset na závažnosti vašeho Mortonova neuromu a typu léčby, kterou dostáváte. Některým lidem přináší rychlou úlevu přechod na širší boty nebo vložky do bot. Jiní mohou vyžadovat injekce a léky proti bolesti, aby získali úlevu v průběhu času.

Doba zotavení po operaci se také liší. Zotavení po operaci dekomprese nervu je rychlé. Ihned po operaci budete moci nést váhu na noze a používat polstrovanou botu.

U neurektomie je zotavení delší, pohybuje se od 1 do 6 týdnů, v závislosti na tom, kde je chirurgický řez proveden. Pokud je řez ve spodní části nohy, možná budete muset být o berlích tři týdny a mít delší dobu zotavení. Pokud je řez na horní části chodidla, můžete nohu okamžitě zatěžovat a nosit speciální botu.

V obou případech budete muset omezit své aktivity a sedět s nohou zvednutou nad úrovní srdce tak často, jak jen můžete. Budete také muset udržovat nohu v suchu, dokud se řez nezahojí. Váš lékař vymění chirurgický obvaz za 10 až 14 dní. Jak brzy poté se můžete vrátit do práce, bude záviset na tom, jak moc vaše práce vyžaduje, abyste byli na nohou.

V malém počtu případů se Mortonův neurom může po počáteční léčbě znovu objevit.

Cvičení & cviky

Mortonův neurom dobře reaguje na odpočinek, ale pokud to úrovně bolesti dovolí, některá protahovací a posilovací cvičení mohou pomoci udržet a zlepšit sílu v klenbě nohy.

Příklady zahrnují cvičení, která protahují bérce a lýtkové svaly a ta, která protahují Achillovu šlachu a plantární fascii podél spodní části chodidla.

Je důležité začít cvičit nohu pomalu, aby se nerv znovu nezanítil.

Některá jednoduchá cvičení jsou:

  • Protažení plantární fascie: Položte ručník na podlahu a položte chodidlo na nejbližší okraj. Pomocí prstů na noze zmačkněte ručník tak, abyste přiblížili vzdálený okraj ručníku. Přidáním závaží na ručník je toto cvičení náročnější.
  • Protažení palce u nohy: Posaďte se na podlahu a obtočte kolem palce nohy cvičební pás. Natáhněte nohu a pomocí pásku jemně zatáhněte nohu dozadu. Poté použijte palec k tlačení chodidla dopředu. Opakujte třikrát.
  • Cvik s míčkem: Umístěte golfový míček nebo míček podobné velikosti pod chodidlo a rolujte s ním po dobu 1 minuty.

Výzkum ukazuje, že nejlepší výsledky může přinést kombinovaná fyzikální terapie, která zahrnuje cvičení, masáže, mobilizaci postiženého kloubu a edukaci o léčbě bolesti.

Jaký je výhled pacientů?

Konzervativní léčba přináší lidem s Mortonovým neuromem úlevu v 80 procentech případů. Existuje jen málo dlouhodobých studií výsledků chirurgické léčby, ale jedna studie uvádí, že operace účinně zmírňuje nebo snižuje příznaky v 75 až 85 procentech případů.

Statistiky porovnávající výsledky různých léčebných postupů jsou omezené. Malá studie z roku 2011 zjistila, že 41 procent lidí, kteří si vyměnili obuv, nevyžaduje žádnou další léčbu. Z lidí, kteří dostali injekce, 47 procent zaznamenalo zlepšení a nepotřebovali další léčbu. U lidí, kteří potřebovali operaci, se problém zlepšil u 96 procent z nich.

Co můžete udělat, abyste předešli opakování Mortonova neuromu?

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak zabránit opakování Mortonova neuromu, je nosit správný druh obuvi. A přidáme i pár dalších rad:

  • Vyhněte se nošení těsných bot nebo bot s vysokými podpatky po dlouhou dobu.
  • Kupujte si boty, které mají širokou špičku se spoustou prostoru pro pohyb prstů.
  • Pokud to lékař doporučí, noste ortopedickou vložku, abyste omezili tlak na bříško chodidla.
  • Noste vycpané ponožky, které vám mohou pomoci chránit nohy, pokud hodně stojíte nebo chodíte.
  • Pokud děláte atletiku, noste obuv, která je polstrovaná, aby chránila vaše nohy.
  • Pokud stojíte delší dobu v kuchyni, u pokladny nebo u psacího stolu, pořiďte si protiúnavovou podložku. Tyto polstrované podložky mohou pomoci poskytnout úlevu vašim nohám.
  • Zkuste také chtít navštívit fyzioterapeuta, aby vám provedl a ukázal rutinní protažení a cvičení na posílení nohou a kotníků.

Většina lidí s Mortonovým neuromem je schopna najít vhodnou kombinaci léčby, která zmírňuje jejich příznaky. Jakmile bude váš postižený nerv méně zanícený, měli byste být schopni vrátit se ke všem svým obvyklým činnostem bez bolesti. Možná budete muset nosit jiné boty nebo změnit druh fyzických aktivit, které děláte, ale po Mortonově neuromu byste neměli mít žádné dlouhodobé dopady.

Sponzorováno

Máte s tímto problémem zkušenosti? Napište nám je do komentářů. Mohou pomoci našim čtenářům se stejným problémem.

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva