Sponzorováno

Jak vybrat zdravou aktovku do školy? 4.79/5 (14)

  • Výběr školní aktovky pro dítě může být důležitý, protože aktovka bude doprovázet dítě po celý školní rok a měla by být pohodlná a funkční. V tomto článku je několik tipů, které vám mohou pomoci při výběru aktovky.
  • Velikost a kapacita: Aktovka by měla být dostatečně prostorná, aby se do ní vešly všechny potřebné školní pomůcky, učebnice a další věci. Zároveň by ale neměla být příliš těžká, aby ji dítě zvládalo nosit.
  • Ergonomie: Aktovka by měla být pohodlná k nošení. Měla by mít polstrované ramenní popruhy a dobře tvarovaný zádový panel, který pomáhá rozkládat váhu rovnoměrně. Některé aktovky mají také hrudní pásek, který pomáhá udržet aktovku na místě.
  • Kvalita a odolnost: Vyberte aktovku z kvalitních materiálů, které jsou odolné vůči opotřebení a vnějším vlivům. Školní aktovka by měla vydržet po celý školní rok a lépe i déle. Ideálně i několik let.
  • Design: Zvolte design, který se líbí vašemu dítěti. Můžete se společně podívat na různé vzory, barvy a motivy. Dítě bude pravděpodobně více motivováno nosit aktovku, která se mu líbí.
  • Funkčnost: Aktovka by měla mít různé oddělení a kapsy, které umožní organizovat věci. Vnitřní i vnější kapsy jsou užitečné pro ukládání menších věcí, jako jsou pera, mobilní telefon nebo oběd.
  • Testování: Nechte dítě vyzkoušet aktovku, pokud je to možné, a zjistěte, zda je pro něj pohodlná a vhodná. Důležité je, aby i dítě bylo spokojené s výběrem (nejen vy).
  • Váha aktovky bez obsahu: Aktovka by neměla vážit více než 10-15% váhy dítěte bez věcí. Do 15-20% s věcmi. To pomáhá předejít přetěžování a zatěžování dětských zad.
  • Pamatujte, že výběr školní aktovky by měl být společný proces mezi vámi a vaším dítětem, aby se zvolila aktovka, která bude splňovat potřeby a preference obou stran.

Jak vybrat zdravou aktovku do školy?Jako rodiče je naším úkolem pomáhat našim dětem, aby byly připraveny do školy – a je potřeba říct, že se jejich potřeby v tomto směru celkem často mění. Jednou z nejdůležitějších věcí, kterou můžeme jako rodiče udělat, je zajistit, aby měly vhodnou aktovku (školní tašku), do které si děti mohou dát všechny své potřeby.

Pokud kupujete náhradu za starou školní tašku vašeho dítěte, upřednostněte nákup té nejlepší aktovky pro správné držení těla, která je dobrá pro páteř vašeho dítěte, i když je nabitá jeho školními nezbytnostmi. V tomto článku je několik tipů, co hledat a hlídat při nákupu aktovky do školy a jak najít takovou, která bude vašemu dítěti nejlépe vyhovovat.

Nejširší výběr školních aktovek je k dispozici v období konce prázdnin. Zjistíte, že kvalita a cena aktovek se v této době mohou značně lišit. Můžete být v pokušení koupit dítěti aktovku, která je levná a trendy, a možná předpokládáte, že pokud bude mít nějaké problémy, budete aktovku schopni nějakým zázrakem vyměnit. Problém je v tom, že po sezóně prodejů věcí do školy pravděpodobně jen tak snadno nenajdete dobrou a zdravou aktovku.

Levné, nekvalitní aktovky obvykle vydrží jen několik týdnů až několik měsíců. To je dost dlouho na to, aby všechny školní předměty na pultech obchodů mohly být nahrazeny sezónním dovolenkovým zbožím. Omezený výběr aktovek může trpět problémy s kvalitou a nemusí správně vyhovovat ani vašemu dítěti. Jasně, dnes se dají aktovky koupit online, ale i tak v půlce září bude nabídka dobrých aktovek omezena i v e-shopech. Tedy první rada zní: kupujte vhodnou aktovku pro školáka hned na první pokus, ne na „blind“. A právě s tím vám pomůže tento článek.

Na co se tedy při výběru zdravé školní aktovky pro dítě koukat?

1. Váha aktovky

Pro začátek je důležitá jak hmotnost tašky, tak maximální zatížení, které unese. Jak bude vaše dítě stárnout, bude se aktovka postupně zaplňovat dalšími učebnicemi, takže výběr hodně těžké aktovky nebude moudrý, pokud uvažujete dlouhodobě. Proto se snažte vyhnout aktovkám a taškám, které používají těžké materiály, jako je kůže, která může zátěž výrazně zvýšit.

Pravidlo zde zní: Udržujte váhu sbalené aktovky na 15 % tělesné hmotnosti vašeho dítěte. Důležité je děti nepřetěžovat. Školní aktovka, stejně jako její obsah, by neměl tvořit více než 15 % hmotnosti dítěte.

Chcete příklady? Takže:

  • 30 kilové dítě by nemělo mít aktovku těžší než 4,5 kg
  • 35 kilové dítě by nemělo mít aktovku těžší než 5,25 kg
  • 40 kilové dítě by nemělo mít aktovku těžší než 6 kg
Aktovka by neměla vážit více než 10-15% váhy dítěte

Aktovka by neměla vážit více než 10-15% váhy dítěte

 

Látka, ze které je aktovka vyrobena, udává její odolnost, váhu atd. Je vidět, že syntetika vydrží maximum, syntetické látky jsou lehčí na nošení než kožená taška; polyester a syntetika jsou odolnější vůči vodě než jiné tkaniny, jako je bavlna.

V ideálním případě by aktovka měla být 5cm nad pasem dítěte, aby se zabránilo jakýmkoli onemocněním zad a páteře.

2. Vyberte správnou velikost aktovky

Velikost aktovky je stejně důležitá jako její váha. Pokud dítě bude mít aktovku, která je příliš malá, vaše dítě bude nevyhnutelně občas nosit nějaké věci v rukou. Při nákupu školní tašky pro vaše dítě zkontrolujte, zda je v tašce dostatek místa, aby si mohlo vzít vše, co potřebuje, aniž by byla příliš těžká nebo objemná. Prostorná taška mu umožní mít všechny nezbytnosti po ruce.

Šířka aktovky by měla být relativně úměrná šířce osoby. Například malé dítě by samozřejmě nemělo nosit aktovku či batoh velikosti pro dospělé.

Ano, tato aktovka je opravdu pro dítě příliš veliká

Ano, tato aktovka je opravdu pro dítě příliš veliká

 

3. Hledejte široké, polstrované a nastavitelné popruhy

Hledejte široké popruhy s vycpávkami pro ramena, která nabízejí více pohodlí a chrání ramena před nadměrným tlakem. Je důležité, aby byly použity oba popruhy stejně, aby se hmotnost aktovky rozložila rovnoměrně. To je důležité, takže hlídejte, že jsou popruhy nastaveny stejně. Použití pouze jednoho popruhu velmi zvyšuje zátěž pro jedno rameno. Nastavitelné popruhy jsou užitečné nejen pro správný „sed“ aktovky na ramena, ale také pro správné umístění na těle – aktovka by měla sedět těsně nad pasem a oba popruhy by měly zůstat stejně dlouhé.

Sponzorováno

Aktovku by dítě nemělo mít nízko

Aktovku by dítě nemělo mít nízko

 

4. Hledejte kapsy a přihrádky

Je také fajn koupit aktovku s kapsami, otvory a přepážkami – jednak je to super pro dítě, že si tam může dávat různé pomůcky, a také se tak moc pěkně rovnoměrně rozloží váha všech věcí. Těžší předměty by měly být umístěny blíže k zádům dítěte. Lehčí předměty mohou být v aktovce dále od těla.

Pokud to pomůže, sepište si seznam věcí, které bude vaše dítě denně nosit do školy, než prozkoumáte různé možnosti školních aktovek. Bude to užitečné, když věci jako jeho láhev s vodou, peněženka, učebnice a složky budou mít v tašce vlastní vyhrazenou přihrádku. Vaše dítě tak bude mít snadný přístup k těmto každodenním věcem, aniž by potřebovalo více času na jejich hledání mezi učebnicemi.

5. Dítěti kupte aktovku s hrudním i bederním popruhem

Nejlepší aktovky jsou navrženy tak, aby pojaly nejen náklad učebnic a dalších potřeb, ale aby byly také pohodlné pro nositele. Tašky s nastavitelnými bederními popruhy nebo hrudními popruhy mohou opět pomoci rovnoměrně rozložit váhu, díky čemuž je zátěž na ramena a krk vašeho dítěte lépe zvládnutelná.

Pokud má aktovka hrudní nebo bederní popruhy, ujistěte se, že správně „sedí“ na vašem dítěti. Některé aktovky nabízejí hrudní nebo bederní popruhy, které pomáhají rozložit váhu. Pokud na vašem dítěti nebudou správně „sedět“, nepomohou rozložit váhu a mohou dokonce vést k nepohodlí. Tyto popruhy jsou fajn, ale musí být také správně nastaveny, jinak nepomáhají.

Hrudní popruh by měl být nastaven tak, aby se ramenní popruhy mohly volně pohybovat a bederní pás by měl ovinout boky vašeho dítěte. Výška hrudního popruhu by měla být umístěna tam, kde je to pro dítě nejpohodlnější.

6. Otestujte aktovku před nákupem

Do obchodu si s sebou vezměte pár věcí, třeba učebnic, které dítě bude běžně nosit v aktovce. Při zkoušení je vložte do tašky, abyste získali lepší představu o rozložení hmotnosti atd.

7. Design a další prvky

Vaše dítě bude každý školní den nosit svoji aktovku do školy a ze školy. Bude součástí identity dítěte. I když správný střih, velikost, váha a obecně dobrá kvalita jsou největšími faktory, které je třeba hledat, styl je stále prvkem, který je třeba zvážit. Dítěti na něm bude hodně záležet. Chcete si být jisti, že vašemu dítěti se aktovka, kterou bude v průběhu roku používat, skutečně líbí.

Pokud vaše dítě chce aktovku, která je nekvalitní a špatně sedí, jen proto, že je všude namalovaná oblíbená kreslená nebo filmová postava, můžete stále dělat kompromisy. Na kvalitních batozích hledejte zářivé barvy a trendy vzory. Jakmile budete mít barvu nebo vzor, který se vašemu dítěti líbí, přidejte doplňky, které mu aktovku přizpůsobí do stylu, jež se mu líbí. Na aktovku můžete přidat přívěsky na klíče a přívěsky, které ukazují osobní zájmy vašeho dítěte (třeba přívěšky oblíbené filmové postavy). Můžete také přišít nebo nalepit záplaty. Děti jsou s tímto spokojeny a rodiče si přišli na své.

Další stylové doplňky, které zvyšují bezpečnost, jsou odrazky a reflexní pásky. Pokud bude vaše dítě čekat na školní autobus podél silnice nebo půjde pěšky do školy, přidejte na aktovku svého dítěte reflexní prvky. Malé odrazky lze nalézt v obchodech se sportovním zbožím. Galanterie jsou dobrým zdrojem reflexních pásek.

Blikající světla, která musí vaše dítě rozsvítit nebo vypnout, nejsou dobrou volbou. Zatímco dospělí si možná pamatují, že mají rozsvítit blikající světlo přidané k bundě nebo na kole, děti často nejsou připraveny pamatovat na to, aby světlo důsledně zapínaly nebo vypínaly. Místo toho přilepte reflexní prvky a reflexní pásky, které budou vždy vidět na aktovce vašeho dítěte.

Voděodolnost: Je dobré, aby aktovka byla alespoň částečně voděodolná, aby chránila školní materiály před deštěm.

Další tipy pro nakupování aktovky do školy

Zde je několik tipů, jak aktovku nakupovat s dítětem.

Udělejte z toho společné rozhodnutí

Děti mohou být loajální k určitým značkám a brandům a pravděpodobně budete „muset“ navštívit některý z těchto obchodů. I tak nezapomínejte na pravidla z tohoto článku.

Aktovka je módním doplňkem pro doplnění stylu a i děti (jako vy nebo já) chtějí vyjádřit svůj individuální styl a osobnost. Pomozte svému dítěti udělat chytrý nákup, ale dejte mu prostor pro konečný výběr.

Co aktovka z minulého roku?

Zvažte také použití loňské aktovky, pokud je stále v dobrém stavu. Pokud je s ní vaše dítě stále spokojené a pokud je stále v dobrém provozním stavu, možná by stálo za to ponechat ji sloužit ještě další rok.

Pokud nakupujete ve výprodeji a najdete hodně dobrou cenu aktovky, můžete zvážit nákup dvou aktovek. Tím, že máte dvě, máte aktovku v záloze, kdyby vaše dítě zlomilo přezku nebo popruh na aktovce. Nebo pokud se vám pokazí zip na aktovce (jako nám). Pro vaše dítě bude také zábavné občas vyměnit školní tašku, jen tak, pro změnu.

Použijte oba  popruhy, stejně nastavené

Použijte oba popruhy, stejně nastavené

 

Kupujte offline

Někdy je lepší vybrat aktovku v kamenném obchodě. Výhody jsou nasnadě. Dítě si ji může vyzkoušet, můžete si ji osahat, prohlédnout zevnitř, vidíte reálnou velikost (ne jen velikost na fotce), dáte ji dítěti na záda, něco do ni zkusíte dát. I když online najdete mnoho druhů aktovek, zkuste nejdříve zajít do kamenného obchodu. Při nákupu aktovky online si vyberte takový obchod, který nabízí bezplatnou výměnu či vrácení.

A jak jste vybírali školní aktovku pro vaše dítě vy? Napište mi do komentářů, budu ráda.

A dále si přečtěte

VIDEO: Jak vybrat školní batoh s fyzioterapeutem Mgr. Jakubem Veškrnou

Sponzorováno

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Dara Slánská (více o nás)

 

Dara má na starosti ženská témata v našem magazínu. Má rozhled, životní zkušenosti, ráda bloguje. Mezi její oblíbená témata patří zdravý životný styl, cvičení, ženská krása a obecně problémy, které trápí něžnější část populace. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva