Sponzorováno

Tejpování kolene – jak na to – co a jak dělat? 4.79/5 (19)

  • Tejpování kolena je technika používaná zejména v oblasti sportovního léčení a fyzické terapie. Používá se k podpoře kloubů, svalů a šlach, a to včetně kolenního kloubu. Tato technika může mít mnoho výhod, na ně se podíváme v tomto článku.
  • Stabilizace kloubu: Tejpování může pomoci stabilizovat kolenní kloub, což je zvlášť užitečné při sportovních aktivitách, kde je kloub vystaven stresu a riziku poranění.
  • Podpora svalů a šlach: Tejpování může pomoci lépe udržet správnou polohu svalů a šlach, čímž se snižuje riziko natažení nebo jiných poranění.
  • Redukce bolesti: Správně provedené tejpování může pomoci snížit bolest v oblasti kolena tím, že poskytuje určitou míru tlaku a podpory.
  • Zlepšení propriocepce: Propriocepce je schopnost vnímat polohu a pohyb těla. Tejpování může podpořit tuto schopnost, což může zvýšit stabilitu a snížit riziko úrazů.
  • Prevence opakování zranění: U lidí s historií zranění kolena může tejpování pomoci prevencí opakování těchto zranění tím, že poskytuje dodatečnou ochranu a podporu.
  • Psychologická podpora: Tejpování může mít i psychologický efekt na sportovce nebo jedince trpícího bolestí v oblasti kolena. Poskytuje pocit větší stability a důvěry, což může vést k lepšímu výkonu nebo snížení obav z bolesti.
  • Důležité je si uvědomit, že účinnost tejpování kolena může být individuální a závisí na několika faktorech, včetně závažnosti poranění, techniky aplikace a reakce jednotlivce. Je vhodné konzultovat s odborníkem, jako je lékař nebo fyzioterapeut, než začnete používat tejpování nebo jakoukoli jinou terapii.

Jak tejpovat koleno? Na to se podíváme v dnešním článku

Jak tejpovat koleno? Na to se podíváme v dnešním článku

Pokud sportujete nebo musíte být z nějakého důvodu mimořádně aktivní, ale nemůžete nosit běžnou ortézu, může vám kinezio páska pomoci s bolestmi kolen a umožnit vám opravdu pohodlný pohyb. Ale než dojdete k této variantě, je důležité znát další parametry, které ovlivňují životaschopnost a kvalitu kolenní pásky, stejně jako zdraví vašeho kolene!

Tejpovací páska na koleno je barevná páska, která je obvykle aplikována na místo, kde vás trápí bolest nebo na místo, které je oslabené. Má vliv na zklidnění svalů, vazů a kloubů, a proto ji nejčastěji využívají závodníci a fyzicky aktivní jedinci, kteří buď nemohou nosit běžnou ortézu, nebo pro jejich druh problému není ortéza dostupná.

Páska může snížit bolest svalů a kloubů, snížit pravděpodobnost vzniku otoku, poskytnout podporu pro oslabené místo těla atd. Zatímco pásku lze použít téměř kdekoli, v oblasti kolen se s ní setkáváme asi nejčastěji.

Kdy tejpovací páska na koleno opravdu pomůže?

Poté, co sáhnete po správné tejpovací pásce a dobře ji aplikujete, mohou být receptory bolesti uvolněny. Kromě toho se zlepší krevní a lymfatický průtok, což zásadně urychlí hojení vašeho problému.

Kromě toho mohou tejpy aktivovat určitý sval, mohou nabídnout pomoc při úlevě nebo mohou zpevnit bolestivou a rizikovou zónu. Vzhledem k tomu, že budete mít poškozené koleno nebo budete trpět vrozenou nemocí kolene, může vám nabídnout vítanou úlevu.

Co byste měli vědět, když tejpujete koleno?

Pokud dobře neznáte anatomii, určitě není dobré si tejpy aplikovat sami, ale raději se obrátit na profesionála, který přesně ví, kam a jak by měl tejpy nalepit, aby se vaše koleno plně uzdravilo.

Při bolestech kolen a při sportu nezanedbávejte dlouhodobé užívání kvalitní kloubní výživy, která obsahuje soubor několika látek. Ve složení by neměl chybět kolagen, MSM, glukosamin, chondroitin, boswellie, vitamin C a další prvky, které udržují normální stav kloubů, svalů, kostí a vazů.

Tejpování kolene kvůli ucelené podpoře

Jednotlivé vrstvy lze kombinovat, ale není nutné využívat všechny. Navíc při tejpování kolene, jsme schopni pracovat s napětím kineziologického tejpu, což nám umožňuje přivést koleno zpět ke správnému pohybu. I tato kombinace tejpů může v několika případech nahradit ortézu a prokazatelnou výhodou tejpů je jejich variabilita v napětí, jejich přesná míra, tejpy také zamezují vzniku otoku atd. Ať je to jakkoli, páska nemůže nahradit ortézu s horizontálními kovovými výztuhami, ale může být kombinována s ortézou.

Podpora kolena tejpováním

Podpora kolena tejpováním

 

Příčin bolestí kolen může být mnoho a je neustále dobré sledovat a vnímat bolesti a poradit se s lékařem. Správná aplikace kinezio pásky může pomoct bolest zpacifikovat, ale musíte znát i příčinu vzniku bolesti. Zranění kolene vznikají z mnoha příčin. Mezi nejčastější patří pád nebo náraz, po kterém následuje svalová disbalance, špatné postavení nohy v dolní části, kolene nebo kyčle, špatný postoj, problémy s meniskem nebo možné přetrénování. Úspěšná léčba těchto zranění zahrnuje zlepšení krevního oběhu, podporu šlach, snížení hmotnosti a udržení rozsahu pohybu, čemuž opět napomáhá využití tejpování. Tejpování kolene přináší pevnost a plný rozsah pohybu. To zahrnuje nejen zpevnění, ale navíc i zmírnění bolesti, aniž by byl omezen skutečný pohyb nebo oběh v těle.

Sponzorováno

Mrkněte na video, jak obecně zpevnit kolenní kloub:

Jak si můžete zatejpovat koleno

Tejpování kolena bezesporu není určené pro začátečníky, takže v případě, že nemáte s tejpováním žádné zkušenosti, je nejlepší se s ním svěřit odborníkům. Protože jinak si špatně nalepenou páskou můžete pouze ublížit. A to nepochybně nepotřebujete.

Kdo se vydá na cestu, může si připravit 7 pásků různých barev a velikostí, které jsou vytvarovány do tvaru písmene „I“. Dvě středně dlouhé modré, dvě středně dlouhé růžové, dlouhá černá, dvě kratší tělové. Základní (černá) páska se nalepí vpředu pod čéškou, na výběžek holenní kosti. Noha je při nalepení v pravém úhlu, páska je nalepena od středu, a to s vysokým napětím. Zbytek pásky po stranách je nalepen bez tlaku. Noha je v tomto bodě pokrčená v koleni s poloflexí 30 % a obě tělové pásky jsou nalepeny po stranách kolene s vysokým tlakem (od středu). Modrá páska je přilepena k první třetině stehenního svalu s nízkým tlakem směrem ke kolenní čéšce.

Při vysokém napětí obkrouží čéšku, aniž by ji zasáhla. Konec modré pásky je přilepen bez tlaku. Stejná strategie se poté provede na druhé straně kolene, kde podle modré pásky shodně nalepíte i tu druhou. Růžové pásky jsou přilepeny v opačném směru než modré, kotva je přilepena bez napětí. Při zakrytí první využijte 100 % napětí pásky až do horního místa čéšky. Zbytek pásky je přilepen bez jakéhokoliv napětí. Stejnou metodou se poté použijí u růžových pásek na druhé straně.

Tapování kolene při nestabilitě kolene side-to side

V neutrální poloze segmentu aplikujte kotvu I tapu bez napětí do oblasti hlavice fibuly. Pacient udělá výpad – čili semiflexi kolenního kloubu, a s tlakem do 100 % přiloží pásku přes vnější kolaterální šlachu. Konec tejpu bez napětí nalepte do oblasti nad horizontálním kondylem femuru. Aplikujte kineziotape zažehlením.

V rámci neutrální polohy aplikujte bez tahu kotvu I pásky mediálně od tuberozitás tibie. Pacient v klidu provede opět výpad, tj. semiflexi kolenního kloubu, a pásku aplikujte s tlakem do 100 % nad vnitřní kolaterální šlachu. Konec tejpu dolepte bez napětí do oblasti nad středním femorálním kondylem. Aplikaci kineziotapu dokončíme zažehlením.

Mrkněte na video níže:

Tapování při vybočení čéšky

  1. V poloflexi kolenního kloubu aplikujte I tape od středu s tlakem 50-75 %.
  2. V největší flexi kolene upravte patelu přes pásku manuálně mediálně
  3. Okraj čéšky je přibližně v polovině šířky tejpu.
  4. Třete kineziotape aby co nejlépe přilnul

Mrkněte na video níže:

Tapování při bolesti stehna a podkolenní jamky

  1. Při semiflexi kolenního kloubu přiložte na čéšku beznapěťovou pásku ve tvaru síťky
  2. Přiveďte koleno do největší flexe a plynule přiložte čtyři pásy tejpu s 10-20 % tlakem nad kolenní kloub
  3. Konec tejpu bez tlaku přilepte na tuberositas holenní kosti
  4. Aplikaci kineziotape dokončete třením

A ještě video:

Tapování nemocných úponů čtyřhlavého svalu stehenního

Při protažení a v průběhu musculus réktus femoris nasměrujte pásku Y z přední části dolní spina přes patelu. Přiložte pásku inhibičně, tj. s tlakem 15-25 %, s využitím strategie paper off tension. Při maximální flexi kolene oviňte patelu oběma konci pásky bez tlaku. Kineziotape nakonec přežehlete. V poloflexi kolene přiložte I-tape od středu dolního pólu čéšky s tlakem 50-75 %. Přiveďte koleno do největší flexe a bez tlaku zalepte konce tejpů. Kineziotape opět přežehlete.

Tapování nemocných úponů čtyřhlavého svalu stehenního na videu:

Zkoušeli jste tejpovat koleno? Jak to dopadlo? Napište nám.

A dále si o tejpování přečtěte

VIDEO: Jak tejpovat koleno

Sponzorováno

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Jana Kolínková (více o nás)

 

Jana Kolínková je specialistkou na téma kolem fyzioterapie a rehabilitace. Aktivně sportuje a její práce je i její zálibou. Spolehněte se na ni v oblasti tejpingu a ve všem kolem fyzioterapie. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva