Sponzorováno

Pupalkový olej na vlasy – jaké má účinky a jak ho použít? 4.75/5 (16)

V tomto článku se dozvíte o nejnovějších vědeckých objevech používání pupalkového oleje při vypadávání vlasů, abyste mohli určit, zda je to ten správný doplněk k vaší rutině péče o vlasy.

Nejprve vysvětlíme, co je pupalkový olej, jeho původ a historické použití. Potom se ponoříme do všech odborných studií, které zkoumaly, jak účinný může být pupalkový olej pro růst vlasů.

A potom nastíním některé potenciální vedlejší účinky používání a také dva hlavní způsoby použití, které vám ukáží, že ho můžete začít používat sami. Tak, pojďme na to.

Co je pupalka?

Pupalka dvouletá neboli Oenothera biennis je rostlina se žlutým květem, která se vyskytuje především v Severní Americe, Střední Americe a Evropě. Podle některých autorů je v ČR původní, což je zpochybňováno. Jiné prameny pokládají za místo původu Severní Ameriku.

Pupalka dvouletá, známá také jako Verbascum thapsus, je tedy vytrvalá bylina původem z Evropy, která je známa svými léčivými vlastnostmi a estetickou hodnotou. Zde je několik zajímavých informací o této rostlině:

Vzhled: Pupalka dvouletá je robustní rostlina dosahující výšky až 2 metry. Má velké, srdečité listy pokryté hustými chlupy, které jí dodávají světle šedozelený vzhled. V létě vykvétá vysokým květenstvím s množstvím žlutých květů, které tvoří charakteristickou osu.

Léčivé vlastnosti: Pupalka dvouletá má dlouhou historii v tradiční medicíně. Její květy, listy a kořeny se používají pro léčení různých zdravotních problémů. Obsahuje slizy, flavonoidy, saponiny a jiné účinné látky, které mají protizánětlivé, expektorační, sedativní a protibakteriální účinky.

Léčení dýchacích potíží: Pupalka dvouletá je známá svou schopností podporovat zdraví dýchacího systému. Je často používána pro zmírnění kašle, nachlazení, astmatu, bronchitidy a dalších respiračních potíží. Má schopnost uvolňovat hleny, usnadňovat vykašlávání a zmírňovat záněty.

Přírodní lék na kůži: Listy pupalky dvouleté mohou být použity k přírodní léčbě kožních problémů, jako jsou vyrážky, popáleniny, vředy, svědění nebo ekzémy. Jejich protizánětlivé a hojivé vlastnosti mohou pomoci uklidnit podrážděnou pokožku a podpořit její regeneraci.

Estetické využití: Květy pupalky dvouleté mají výraznou žlutou barvu a vytvářejí atraktivní květenství, které může být estetickým doplňkem ve vaší zahradě. Rostlina je také oblíbená mezi včelami a motýly, protože je to hojný zdroj nektaru.

Zaměřme se na pupalkový olej

Olej, který se získává ze semen pupalky, má terapeutické vlastnosti. Studie říkají, že kromě listů a kořenů pupalky dvouleté používali domorodí Američané olej na širokou škálu onemocnění, od drobných ran a modřin až po gastrointestinální poruchy a hemoroidy.

Pupalkový olej má ve svém složení esenciální mastné kyseliny, jako je kyselina linolová, gama-linolová a glutamin. Kyselina linolová je považována za esenciální omega-6 mastnou kyselinu, protože naše tělo si tuto mastnou kyselinu neumí samo vyrobit.

Omega-6 je nezbytný pro lidské zdraví. Hraje klíčovou roli v mozkové a nervové činnosti, stejně jako v růstu a vývoji buněk. Omega-6 navíc udržuje zdraví kostí, podporuje reprodukční systém, reguluje metabolismus a přispívá ke zdravým vlasům. I když v současné době existují omezené důkazy, pupalkový olej se může ukázat jako slibný v boji proti různým podtypům alopecie, jako je alopecia areata a effluvium telogen. Může být také účinný při léčbě vypadávání vlasů v důsledku hypertyreózy nebo hyperaktivní štítné žlázy.

Pupalkový olej, kromě toho, že stimuluje zdravou pokožku a vlasy, má silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, které vyživují pokožku hlavy a dodávají základní živiny pro podporu růstu vlasů.

Takže, co vlasy? Výhody pupalkového oleje pro růst vlasů

Nyní se podívejme podrobněji na to, jak může použití pupalky dvouleté zpomalit vypadávání vlasů a dokonce přispět k jejich opětovnému růstu.

1. Pupalkový olej a jeho úloha ve fázi růstu vlasů

Růst vlasů má tři hlavní fáze:

  1. anagenní,
  2. katagenní,
  3. telogenní.

Anagenní fáze je aktivní fáze, kdy se buňky rychle dělí, jak se tvoří nové vlasy. Katagenní fáze je přechodná fáze, která umožňuje připojení vlasové pochvy k příslušnému vlasovému kořínku. Telogenní fáze je klidová fáze, kde nejsou v pohybu žádné aktivity. Toto je fáze, kdy vlasy a chloupky přirozeně vypadávají. Zdravým jedincům vypadne asi 25 až 100 vlasů denně.

Nedávné studie ukázaly, že pupalkový olej může mít skutečně přímý vliv na vlasové folikuly. Pojďme se na některé z nich podívat.

Ve studii z roku 2016 vědci odebrali prameny vlasů od zdravých lidských dobrovolníků ve věku 20 až 50 let a měřili účinek kyseliny arachidonové na prodloužení vlasu, jeho růstu a přežití in-vitro, nebo použitím izolovaných lidských buněk. Mezitím vědci aplikovali směs buď placeba, kyseliny arachidonové nebo minoxidilu každý den po dobu čtyř týdnů na oholená záda myších samic. Tyto myši právě ukončily telogenní fázi a prošly anagenní fází růstu. Anagenní vlasy / chlupy byly poté zkoumány o 28 dní později. Vícenásobné výsledky se ukázaly jako velmi pozitivní. Buňky v dermální papile byly životaschopnější až do 2 uM kyseliny arachidonové. Došlo ke zvýšení fibroblastových růstových faktorů a dalších molekul, které stimulují produkci vlasů a přežití. Navíc vlasový stvol vedl k výraznému prodloužení při mírné dávce kyseliny arachidonové.

A myším, kterým byla na záda aplikována kyselina arachidonová, rostlo více vlasů rychleji než myším ve skupinách s placebem nebo minoxidilem.

Aplikace pupalkového oleje může vašim vlasům prospět

Aplikace pupalkového oleje může vašim vlasům prospět

 

2. Účinky pupalkového oleje na záněty pokožky hlavy

Zánět je přirozenou obrannou reakcí našeho těla na škodlivé podněty, jako je poranění tkání nebo alergie. Nekontrolovaná zánětlivá reakce je však zdrojem rozsáhlého kontinua ochromujících poruch souvisejících s metabolickými syndromy a autoimunitními problémy.

U jedinců s chronickým vypadáváním vlasů vyvolává nepřirozená akumulace látek, jako jsou volné radikály, DHT a bakterie v oblasti pokožky hlavy, zánětlivou reakci těla. Příznaky zánětu, jako je svědění a suchost, poškodí folikuly. To nakonec povede k chronickému vypadávání vlasů, které se může stát nevratným.

Dřívější studie předpokládaly, že polynenasycené mastné kyseliny v pupalkovém oleji by mohly být hlavními deriváty pro úlevu od zánětu.

Sponzorováno

V jedné studii tým dermatologů vzal mladé pacienty s atopickou dermatitidou a rozdělili je do dvou skupin – jedna užívala 500 mg pupalkového oleje a druhá 300 mg slunečnicového oleje. Po 5 měsících nepřetržitého používání výzkumníci porovnali výsledky a zjistili, že 96 procent uživatelů pupalkového oleje vykazovalo podstatná zlepšení, na rozdíl od pouze 32 procent uživatelů slunečnicového oleje.

Stejně jako dřívější studie, i vědci v této studii podporují teorii, že nedostatek omega-6 mastných kyselin hraje roli při vyvolání zánětu. Tuto teorii však dále upřesňují tím, že navrhují, že to není nutně nedostatek kyseliny linolové (aka omega-6 esenciální mastná kyselina), která je zdrojem zhoršení zánětu, ale spíše snížená přeměna na kyselinu gama-linolenovou (GLA) – to je pravděpodobnější viník.

I když vědecká komunita má protichůdné názory, snížená produkce kyseliny gama-linolenové může přispívat ke zvýšené pravděpodobnosti zánětu.

Zde by tedy pupalkový olej mohl pěkně pomoci.

3. Pupalkový olej a antioxidant vitamín E

Volné radikály napadají důležité molekuly, což vede k poškození a narušení buněk. Cíle volných radikálů jsou všechny druhy molekul v těle, jako jsou lipidy a proteiny. Jakmile v určitém místě propukne kaskáda poškození buněk, například na pokožce hlavy, tělo spustí zánětlivou reakci, aby zastavilo poškození a začalo buňky opravovat. Pokud se však s volnými radikály řádně nebojuju, dojde k chronickému zánětu.

Dřívější studie předpokládaly, že chronické vypadávání vlasů může být přičítáno nezvladatelným volným radikálům a nižším hladinám antioxidantů v oblasti pokožky hlavy, což vede k vysokému oxidačnímu stresu.

Antioxidanty zabraňují volným radikálům způsobovat škody tím, že darují jeden ze svých vlastních elektronů. Pravděpodobně existují tisíce různých antioxidantů, které zvládají různé podskupiny volných radikálů.

Mezi mnoha antioxidanty v pupalkovém oleji je jedním z nejhojnějších silný vitamín E. Vitamin E obsažený v pupalkovém oleji může pomoci snížit oxidační stres z volných radikálů ve vlasové pokožce, a tím snížit vypadávání vlasů a stimulovat růst vlasů. Vitamin E je v tucích rozpustný antioxidant známý pro svou schopnost budovat a opravovat a regenerovat tkáně. Vitamin E je také silný antioxidant pohlcující radikály, který je nejvíce známý tím, že působí jako inhibitor peroxidace lipidů neboli degradace lipidů způsobené volnými radikály.

Aby vědci prokázali souvislost mezi vitaminem E a prevencí vypadávání vlasů, ve studii vzali 38 zdravých mužů a žen s různou úrovní alopecie, kteří byli rozděleni buď do skupiny placeba, nebo do skupiny doplňku tokotrienolu (člen rodiny vitaminu E) po dobu osmi měsíců – dávali jim celkem 100 mg denně.

Pak byl změřen počet vlasů a hmotnost vlasů. Výsledky ukázaly, že počty vlasů v 8měsíčním intervalu byly významně vyšší než na začátku a ve 4měsíčním intervalu ve skupině užívající vitamin E. Naproti tomu skupina s placebem vykazovala po 8 měsících velmi malý růst (takže suplementace vitaminem E zvítězila o 35 procent). Bohužel tato studie nenašla žádný statistický rozdíl v hmotnosti pramenů vlasů.

Jak používat pupalkový olej na vlasy?

Existují dva způsoby, jak přidat pupalkový olej do své každodenní péče o vlasy.

Jako doplněk stravy

Pupalkový olej lze užívat jako perorální doplněk. Prodává se ve formě kapslí nebo měkkého gelu. Každá kapsle obvykle obsahuje 1000 mg. Poraďte se se svým lékařem o nejlepším dávkování na základě vašich okolností.

Jako aplikace na pokožku hlavy

Jednou z nejúčinnějších metod využití pupalkového oleje je jeho přímé nanesení na pokožku hlavy. Dokáže lépe pronikat do pórů a hloubkově vyživuje vlasy a jejich folikuly.

Můžete ji nechat hloubkově aplikovat tak, že ji necháte přes noc na pokožce hlavy a ráno ji smyjete. Pro ještě efektivnější využití oleje můžete kombinovat také s technikami stimulace vlasové pokožky, jako je masáž a mikrojehličkování.

Masáž i mikrojehličkování působí na zvýšení průtoku krve do vlasové pokožky a zároveň snižují zánět. A dokonce bylo prokázáno, že obě tyto techniky mají pozitivní účinky na růst vlasů u lidí s plešatostí.

Potenciální rizika a vedlejší účinky

Přestože pupalkový olej nemá mnoho vedlejších účinků, může negativně interagovat s některými léky. Měli bysto ho používat opatrně, pokud užíváte následující léky:

Antikoagulační a antiagregační léky: Olej z pupalky dvouleté má antikoagulační účinek (ředění krve), takže u lidí užívajících jakýkoli lék na ředění krve, jako je warfarin (Coumadin), existuje vyšší riziko krvácení. Proto by tito pacienti neměli olej používat.

Simvastatin a niacin: Antioxidanty, jako je pupalka dvouletá, mohou oslabit příznivé účinky léků na cholesterol tím, že zablokují odpověď HDL („dobrého“ cholesterolu) .

Chemoterapie a ozařování: Antioxidanty působí v těle, aby zabránily oxidaci, a jako takové může jejich použití snížit účinnost těchto terapií inhibicí buněčného oxidačního poškození.

Pokud jste těhotná nebo kojíte, je nejlepší si promluvit se svým lékařem před použitím (nebo pokračováním užívání) pupalky.

Pokud trpíte nějakými chronickými zdravotními problémy nebo užíváte léky, které nejsou uvedeny výše, je také dobré poradit se se svým lékařem, než začnete suplementaci.

Závěr

Stejně jako u každé „přirozené“ léčby vypadávání vlasů ani pupalka není všelékem na recesi vlasové linie a plešatění. Ačkoli jeho různé prospěšné vlastnosti v důsledku vysokého obsahu esenciálních mastných kyselin mohou přispět ke zmírnění vypadávání vlasů a možná i podpoře jejich opětovného růstu. To platí zejména tehdy, když je pupalkový olej kombinován s vědecky ověřenými technikami, jako je masáž a mikrojehličkování.

Ale pravdou je, že nejlepší způsob, jak léčit vypadávání vlasů, je řešit základní problém. To se bude samozřejmě lišit od osoby k osobě a může to být nutné konzultovat s dermatologem, abyste zjistili skutečnou příčinu (a dostupné léčby) problému.

Pokud však chcete vlasy a vlasovou linii posílit, pupalka se svým obsahem antioxidantů a dalších látek je vhodnou volbou.

Sponzorováno

Zkusili jste pupalkový olej na vlasy? Jak vám to pomohlo? Budeme moc rádi, pokud ses námi podělíte o zkušenosti.

A dále si o pupalkovém oleji přečtěte

Studie a zdroje článku

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Dara Slánská (více o nás)

 

Dara má na starosti ženská témata v našem magazínu. Má rozhled, životní zkušenosti, ráda bloguje. Mezi její oblíbená témata patří zdravý životný styl, cvičení, ženská krása a obecně problémy, které trápí něžnější část populace. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: , ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva