Sponzorováno

Jak vybrat zdravé spodní prádlo pro muže? Co říká urolog? 4.82/5 (11)

  • Výběr zdravého spodního prádla závisí na osobních preferencích a pohodlí jednotlivce. Existuje několik různých stylů spodního prádla pro muže, jako jsou slipy, boxerky, boxerky typu "trunky" nebo trenýrky. Každý styl má své vlastní výhody a je vhodný pro různé aktivity a preference.
  • Pohodlí: Vyberte si spodní prádlo, které je pohodlné a dobře padne. Materiál by měl být měkký, prodyšný a příjemný na dotek.
  • Materiál: Dávejte přednost přírodním materiálům, jako je bavlna nebo bambus, které jsou prodyšné a pomáhají udržovat suchost a ventilaci. Vyhněte se syntetickým materiálům, které mohou způsobovat pocení a podráždění pokožky.
  • Podpora: Zajímejte se o spodní prádlo s adekvátní podporou a pohodlným elastickým pásem. Správná podpora je důležitá pro pohodlí a ochranu intimní oblasti.
  • Aktivita: Zvažte svou aktivitu a životní styl. Pokud se věnujete sportu nebo fyzické aktivitě, slipy nebo boxerky typu "trunky" (upnuté) s větším zakrytím a podporou mohou být vhodnější. Pro běžné nošení a pohodlí v běžném životě mohou být boxerky dobrou volbou.
  • Hygiena: Důležitá je také snadná údržba a hygiena spodního prádla. Zkontrolujte štítky na prádlo ohledně instrukcí praní a vybírejte spodní prádlo, které lze snadno udržovat v čistotě a hygieně.
  • Zdravé spodní prádlo je spíše individuální volbou, která by měla být založena na osobních preferencích a pohodlí. Zkuste různé styly a materiály a vyberte si takové, které vám poskytují nejvyšší míru komfortu a podpory.

Výběr zdravého spodního prádla závisí spíše na osobních preferencích a pohodlí jednotlivce.

Výběr zdravého spodního prádla závisí spíše na osobních preferencích a pohodlí jednotlivce.

V dnešním světě máme to štěstí, že si můžeme vybrat z rozličného množství spodního prádla. Střih, materiál, provedení. Na výběr je toho mnoho. Rozhodli jsme se tedy vám tento výběr trošku usnadnit.

Požádal jsem mého kamaráda urologa, aby vysvětlil co je nejlepší pro muže z pohledu zdraví – volné boxerky, upnuté boxerky, slipy? A nesnižují slipy počet spermií?

„To není pravda,“ uvádí hned na začátku urolog. „To je pohádka starých dob.“ Není si jistý, jak vznikl mýtus – že přiléhavé slipy udržují varlata příliš blízko tělesného tepla, zvyšují jejich teplotu a zahřívají tak 400 milionů spermií uvnitř. Každopádně je to fáma, kterou slyšel znovu a znovu, každý rok, přes 20 let praxe jako urolog.

„Byly provedeny studie k analýze teplot varlat mužů, kteří nosí boxerky oproti slipům, a absolutně tato záležitost nijak neměnila plodnost mužů.“

Jsou tedy podle urologů nejlepší volbou boxerky či slipy?

Pánové, jaké spodní prádlo tedy máme nosit?

„Scvrkává se to vlastně na toto: noste, co je vám pohodlné,“ říká. „Není v tom žádný rozdíl.“

Mohlo by to být opravdu tak jednoduché? Skepticky jsem se rozhodl následovat kamarádovu radu a získat druhý názor od jiného doktora, který by mohl dát k věci další názor. To se přeci hodí.

Boxerky

Když se zeptáte jakékoliv ženy, asi uslyšíte: boxerky jsou sexy. Připadají mnoha ženám jakoby „dospělejší“ než slipy.

Sponzorováno

Na druhou stranu, boxerky mohou být někdy nepříjemné, podle spotřebitelského průzkumu: „Vytahování nohaviček boxerek je nejčastější stížností mezi nositeli boxerek,“ tvrdí výrobce spodního prádla.

A urolog nabízí další důvod, proč se vyhýbat boxerkám, zvláště pokud jste aktivní chlap: „Boxerky mohou být špatné, zvláště při sportu, kvůli tření vedoucímu k podráždění. Torze varlat je také problémem pro sportovce kvůli nedostatečné podpoře varlat.“

Rychlé internetové hledání vám odhalí, že torze varlat je něco, co rozhodně nechcete. Poznámka: Neprovádějte v tomto směru vyhledávání v oblasti obrázků. Jak asi tušíte, bolí to… hodně.

Torze varlat je zdravotní problém, při kterém dochází k otočení varlete kolem své osy. Varlata jsou párové orgány, které se nacházejí v šourku (skrotu) a jsou zodpovědná za produkci spermií a mužského hormonu testosteronu. Torze varlat je považována za závažnou a naléhavou lékařskou situaci, která vyžaduje okamžitou lékařskou péči.

Slipy

Takže sportovci, máte odpověď: Vezměte si slipy, že? Ale ne tak rychle. Ukázalo se, že zatímco slipy nabízejí podporu varlat a snižují tření, dělají trochu horké a vlhké prostředí – vytvářejí přesně ten druh sauny v tříslech, kterou si plísně užívají. Zvýšená vlhkost může vést k infekčním kožním problémům, jako je tinea cruris.

Pokud se rozhodnete pro slipy, zvolte materiály odvádějící vlhkost a po cvičení se nezapomeňte osprchovat a obléct si nové spodní prádlo.

Náš tip: před oblékáním spodního prádla si oblečte ponožky. Je to proto, že plíseň z atletické nohy se vám může dostat do rozkroku, když si stoupnete do spodků.

Na závěr

Rada, abyste se drželi toho, co je vám příjemné, se zdá být nejlepší. Základem je, že se opravdu nemusíte starat o to, že spodní prádlo ovlivňuje vaši plodnost, můžete si vybrat cokoli, co vyhovuje vašemu životnímu stylu a standardům pohodlí.

„Lidé ztrácejí čas mluvením o pohádkách starých babiček, které nemají nic společného s vědou, namísto věcí, na kterých skutečně záleží,“ říká mi na rozloučenou kamarád.

„Poslední tip,“ říká urolog. „Vidím tolik lidí ve své ordinaci – dokonce i profesionálů na vysoké úrovni – se špinavým či krví potřísněným spodním prádlem. Buďte zdvořilí a noste denně čisté spodní prádlo a hodně zašpiněné spodní prádlo (které nejde už vyprat) vyhoďte.“

Sponzorováno

A jaké spodní prádlo nosíte, pánové, vy? Napište mi do komentářů.

A dále si na toto téma přečtěte

Studie a zdroje článku

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva