Sponzorováno

Jak vybrat zdravé kalhotky? 4.87/5 (15)

  • Při výběru kalhotek s ohledem na zdraví je dobré brát v úvahu několik faktorů. V tomto článku je několik tipů, které vám mohou pomoci vybrat kalhotky, které budou pohodlné a přispějí k udržení zdravého prostředí v oblasti intimních partií.
  • Materiál: Volte kalhotky vyrobené z přírodních, prodyšných materiálů, jako je bavlna nebo bambusová vlákna. Tyto materiály jsou měkké na kůži, dobře absorbuji vlhkost a umožňují kroužení vzduchu, což pomáhá upravovat vlhkost a potenciální podráždění.
  • Velikost: Zajistěte, aby kalhotky byly správné velikosti a dobře padly na tělo. Příliš těsné kalhotky mohou způsobovat tření, podráždění a narušovat cirkulaci vzduchu. Naopak, příliš volné kalhotky mohou dráždit a zvyšovat tření.
  • Hygienické zvyky: Dbejte na správnou hygienu, včetně pravidelné výměny kalhotek, zejména po cvičení nebo při nadměrném pocení. Udržujte svou intimní oblast čistou, což pomáhá minimalizovat riziko infekce a podráždění.
  • Pozor na alergie: Pokud máte citlivou pokožku nebo alergii na určité látky, vyhněte se kalhotkám s přísadami, barvivy nebo chemickými látkami, které by mohly vyvolat podráždění.
  • Je také důležité pečovat o obecné zdraví intimní oblasti, jako je pravidelné mytí jemným mýdlem a vyhýbání se agresivním chemikáliím a parfémovaným produktům. Pokud máte nějaké specifické zdravotní problémy nebo obavy ohledně intimní hygieny, je nejlepší se poradit s lékařem nebo gynekologem, kteří vám poskytnou přesné rady a doporučení.

Které kalhotky jsou ty zdravé?

Které kalhotky jsou ty zdravé?

Říkáte si někdy: „Mám vůbec správné spodní prádlo?“. Nákup kalhotek je asi nedílnou součástí naší rutiny, asi to není něco, o čem průměrný člověk moc přemýšlí. Ale holky, zamysleme se. Máme správné a zdravé spodní prádlo?

Věděli jste například, že existují určité látky, které jsou pro vás zdravější, nebo že i u spodního prádla existuje určité datum spotřeby?

Tato nevyslovená pravidla spodního prádla mohou mít dopad na vaše intimní zdraví – a v závislosti na stylu mohou dokonce ovlivnit vaši náladu!

Udělala jsem tedy několik výzkumů, prokopala jsem se několika studiemi v oblasti hygieny spodního prádla a promluvila jsem si i s gynekologem, abych mohla napsat těchto 8 pravidel pro zdravý výběr spodního prádla.

1. Celkově vybírejte přírodní látky — konkrétně bavlnu

Možná jste to už slyšeli, ale se všemi roztomilými styly a obrázky na různých látkách, které jsou k dispozici, stojí za to znovu říci: bavlna je nejlepší tkanina pro spodní prádlo.

„Pochva je velmi citlivá a jemná oblast, citlivostí se podobná rtům na vaší tváři. Chcete s touto intimní oblastí zacházet jemně,“ potvrdila mi gynekoložka.

A ta nejjednodušší a nejjemnější látka na dotek vaší pokožky? Ano, bavlna. Je také prodyšná a absorbující, což může pomoci předcházet kvasinkovým infekcím.

„Protože je zdravé mít jemný vaginální výtok – podobný vlhkosti, kterou máte vždy v ústech – chcete, aby vaše spodní prádlo jemně absorbovalo veškerou nadbytečnou vlhkost,“ vysvětluje dále gynekoložka.

Syntetické materiály jako nylon a spandex neumožňují této jemné oblasti dýchat. Místo toho zachycují teplo a vlhkost a vytvářejí tak dokonalou živnou půdu pro kvasinkové infekce. To nechcete.

2. Zaměřte se na výměnu spodního prádla každý den, a i více než jednou, pokud to tak cítíte!

Co tak znám z okolí, obvykle nosíme jedny kalhotky denně a pak je vkládáme do prádla k vyprání. Tak je to fajn. Ale pozor. Nemusíte být omezena pouze na jedny kalhotky denně denně.

Někteří lékaři říkají, že můžete nosit spodní prádlo dva dny po sobě, pokud nemáte moc výtoků nebo potu. Ale pokud se začnete cítit nepříjemně kvůli nahromadění vaginálního výtoku, můžete je měnit více než jednou denně, jak gynekoložka ostatně svým pacientkám neustále připomíná.

„Mnohým z mých pacientek tato vlhkost vadí a neustále nosí slipové vložky,“ říká. „Myslím, že to není nejzdravější chování, protože vložky mohou způsobit tření a podráždění. Spodní prádlo s bavlněnou podšívkou tento problém vyřeší a je v pořádku měnit ho více než jednou denně.“

Pak kalhotky hoďte do koše k vyprání. Na rozdíl od džínů by se spodní prádlo nemělo už znovu nosit, jen abyste ušetřili zátěž přírody.

3. V čem spát? Je v pořádku spát v kalhotách?

Hodně se diskutuje o tom, zda je pro vás lepší jít spát bez spodního prádla nebo ne.

Pro ty, kteří mají zdravou pochvu, je každá volba v pořádku. Pro ty ženy, které se potýkají s běžnými kvasinkovými infekcemi, může mít velký význam jít do postele bez kalhotek.

Bez látkové bariéry může oblast přes noc „dýchat“ a zabraňuje se hromadění vlhkosti neboli vytváření prostředí pro tvorbu bakterií.

„Věřím, že oblast vulvy by měla být vystavena vzduchu, stejně jako jakákoli jiná oblast vašeho těla,“ radí mi gynekoložka.

Pokud opravdu nemáte rádi pocit být nahá, doporučuje gynekoložka nosit volné pyžamové kalhoty. Nezapomeňte, že i spodní prádlo, ve kterém spíte, je třeba je také často prát.

V podstatě ale není na škodu spát přes noc bez spodního prádla.

Sponzorováno

4. Dobře padnoucí spodní prádlo odvádějící vlhkost je nejlepší na cvičení

Opět platí, že zda jít na cvičení bez kalhotek nebo ne, je spíše osobní preference. Pokud máte na sobě šortky, ve kterých je zabudované spodní prádlo odvádějící vlhkost, můžete spodní prádlo vynechat.

Nosit něco mezi vámi a látkou šortek může být pohodlnější a ještě zdravější způsob, jak zachytit pot. Nejdůležitější je ujistit se, že dobře sedí a kalhotky nezpůsobují tření.

Jakmile najdete svou ideální velikost, můžete si vybrat ze spousty skvělých možností spodního prádla pro konkrétní cvičení, dají se v pohodě koupit online v mnoha e-shopech.

5. Tanga nejsou zas tak špatná pro vaše intimní zdraví

Vždy se předpokládalo, že tanga nemohou být dobrá pro zdraví vašich intimních míst.

Studie však nenašly důkazy, že by tanga způsobovaly kvasinkovou vaginitidu, bakteriální vaginózu nebo infekce močových cest – tři z hlavních intimních problémů, které ženy zažívají:

Jedna studie řešila přímo na spodní prádlo a zjistila, že mikroprostředí vulvální kůže se vůbec nemění kvůli stylu spodního prádla. Spodní prádlo nemělo žádný vliv na pH, pokožku mikroklima neboli aerobní mikroflóru.

Nedávná studie se zabývala asociací tanga s výše zmíněními problémy a opět se nenašly žádné důkazy podporující předpoklady, že tyto problémy mohou způsobit tanga. Místo toho dospěli k závěru, že sexuální chování a hygienické návyky způsobily tyto stavy.

Vyvarujte se častého sprchování. Studie z roku 2011 specificky spojovala sprchování se zvýšeným rizikem bakteriální infekce. Každodenní koupání mírně zvýšilo šanci na tyto infekce. Bakteriální infekce nebyla spojena s materiálem spodního prádla, vložkami nebo tampony.

Takže se nebojte nosit tanga, když to příležitost vyžaduje. Je to v pohodě.

6. Perte si spodní prádlo v hypoalergenním mýdle

Se všemi druhy spodního prádla by se mělo zacházet šetrněji než se zbytkem vašeho šatníku, nejen se speciálními krajkovými tangy.

Je to hlavně proto, že kalhotky „sedí“ na vaší citlivější oblasti pokožky po dlouhou dobu. Gynekoložka tak doporučuje k jejich mytí používat jemné hypoalergenní mýdlo, protože cokoli silně mýdlového nebo chemického v blízkosti těchto intimních míst může vést k podráždění, svědění, alergickým reakcím.

Nejčistší způsob praní spodního prádla:

  • Vyperte kalhotky v hypoalergenním mýdle.
  • Po vyprání sušte 30 minut v sušičce na nízkou teplotu.
  • Nemocný spolubydlící nebo rodina? Nemíchejte spodní prádlo do stejné dávky v pračce.
  • Nemíchejte kontaminované spodní prádlo s čistým spodním prádlem nebo s kalhotami, pokud máte bakteriální infekci.
  • Spodní prádlo perte odděleně od oblečení, které bylo kontaminováno jinými tělesnými tekutinami.

7. Zvažte pravidelnou každoroční výměnu spodního prádla

Zní to trochu přehnaně, zvláště u něčeho, co se tak pravidelně pere. Ale podle některých odborníků může i čisté spodní prádlo obsahovat až 10 000 živých bakterií.

Je to proto, že ve vodě z pračky jsou bakterie – asi jeden milion bakterií v pouhých 2 polévkových lžících použité vody! Dále asi 83 procent „čistého“ spodního prádla obsahuje až 10 000 bakterií.

Kromě bakterií existuje šance, že vaše spodní prádlo může obsahovat maličká části stolice. Je to tak. Podle některých zdrojů je v průměrném spodním prádle asi desetina gramu stolice.

Každoroční vyhazování spodního prádla není tou nejekologičtější možností, a pokud tam dole nemáte problémy s bakteriemi, možná nebudete muset každoročně spodní prádlo měnit.

Pokud však často pociťujete příznaky bakteriálních infekcí nebo jiné příznaky, odborníci říkají, že byste měla měnit spodní prádlo každý rok.

8. Styl spodního prádla může ovlivnit vaši náladu

I když je neviditelné (z větší části), spodní prádlo může ve skutečnosti hrát hlavní roli v tom, jak se cítíte.

V americkém celostátním průzkumu provedeném společností ShopSmart 29 procent žen odhalilo, že jejich nálady byly ovlivněny „neatraktivním“ nebo nějak nepadnoucím spodním prádlem. Zjistili také, že téměř polovina dotázaných žen (47 procent) se cítila více sexy nebo sebevědoměji, když měla na sobě speciální pár spodního prádla.

Nepodceňujte sílu svého nejintimnějšího oděvu ani si nemyslete, že jen proto, že ho nikdo nevidí, nemusí vypadat úžasně.

Pokud se někdy budete cítit trochu na dně, vraťte se ke svým nejsvůdnějším kalhotkám. Je to maličkost, ale mohlo by to pěkně zvýšit sebevědomí. To je takový můj malý soukromý tip na závěr.

Sponzorováno

A co vy? Jak často měníte kalhotky v šatníku?

A dále si u nás přečtěte

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Dara Slánská (více o nás)

 

Dara má na starosti ženská témata v našem magazínu. Má rozhled, životní zkušenosti, ráda bloguje. Mezi její oblíbená témata patří zdravý životný styl, cvičení, ženská krása a obecně problémy, které trápí něžnější část populace. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva