Sponzorováno

Babské rady na cukrovku – přírodní léčba cukrovky 4.86/5 (7)

  • Babské rady se často předávají z generace na generaci a mohou obsahovat různé nápady a doporučení ohledně cukrovky. Je důležité si uvědomit, že tyto rady nejsou vědecky ověřené a nemohou nahradit konzultaci s lékařem. V tomto článku najdete několik často uváděných babských rad týkajících se cukrovky.
  • Kontrola jídelníčku / stravy: Doporučuje se dodržovat zdravou stravu s nízkým obsahem sacharidů a vyšším obsahem vlákniny. To znamená omezit příjem cukrů a rafinovaných sacharidů a upřednostňovat potraviny s nízkým glykemickým indexem, jako jsou celozrnné produkty, ovoce a zelenina.
  • Je důležitá fyzická aktivita: Pohyb a pravidelná fyzická aktivita jsou důležité pro udržení zdravé hladiny cukru v krvi. Doporučuje se pravidelně cvičit a zapojit se do aerobních aktivit, jako je rychlá chůze, plavání nebo jízda na kole.
  • Bylinné čaje a doplňky stravy: Některé bylinné čaje a doplňky stravy se uvádějí jako pomocné prostředky pro udržení hladiny cukru v krvi. Patří sem například hořčík, skořice, gymnema sylvestre nebo aloe vera. Nicméně je důležité být opatrný při užívání přípravků a konzultovat to s lékařem, protože mohou mít interakce s léky a ovlivnit zdravotní stav.
  • Kontrola stresu: Někteří lidé věří, že snižování stresu a uvolnění může pozitivně ovlivnit hladinu cukru v krvi. Praktikování relaxačních technik, jako je jóga, meditace nebo hluboké dýchání, může pomoci při zvládání stresu.
  • Opravdu pamatujte na to, že každý případ cukrovky je individuální a vyžaduje individuální přístup. Nejlepším zdrojem informací a doporučení je lékař nebo specialista na diabetologii - ti budou schopni poskytnout přesné a personalizované rady pro péči o cukrovku.

Úprava jídelníčku je u cukrovky zásadní, to věděly i naše babičky

Úprava jídelníčku je u cukrovky zásadní, to věděly i naše babičky

Některé výzkumy opravdu naznačují, že několik přírodních léků na diabetes 2. typu vám může pomoci vyrovnat hladinu cukru v krvi, zvláště když se používají ve spojení s perorálními léky. Patří mezi ně ženšen, hořčík, skořice, aloe vera, pískavice a další. Tyto bylinky často používaly i naše babičky (a i babičky našich babiček).

I když Diabetická asociace České republiky (DAČR) nenašla přesvědčivé důkazy o tom, že by bylinná léčba nebo vitamínové a minerální doplňky prospěly lidem s diabetem, pokud nemají základní nedostatky, můžete po domluvě s vaším lékařem vyzkoušet některé z těchto přístupů.

Tento článek vysvětluje, co je známo o několika přírodních doplňcích stravy, které byly doporučeny pro pomoc při léčbě cukrovky.

PAMATUJTE: Před vyzkoušením doplňkových terapií, jako jsou tyto, se vždy poraďte se svým lékařem. Některé pro vás nemusí být vhodné nebo se mohou vzájemně ovlivňovat s léky, které již užíváte a které může být nutné upravit, aby se zabránilo nízké hladině cukru v krvi (hypoglykémii).

Takže, co používaly a doporučovaly na cukrovku naše babičky?

Ženšen

Ačkoli existuje několik různých typů ženšenu, nejslibnější studie o ženšenu a cukrovce používají americký ženšen (Panax quinquefolius).

Jedna metaanalýza ukázala, že americký ženšen může významně zlepšit kontrolu krevního cukru a hladiny glukózy nalačno (ukazatel vaší obecné hladiny cukru v krvi) zvýšením citlivosti vašeho těla na inzulín.​​​

TIP: Hledejte kapsle se standardizovaným extraktem ginsenosidů, aktivní složkou.

Chrom

Chrom je základní stopový prvek, který hraje důležitou roli v metabolismu sacharidů a tuků a pomáhá tělesným buňkám správně reagovat na inzulín. Ve skutečnosti jedna studie zjistila, že výskyt diabetu byl nižší u lidí, kteří v předchozím měsíci užívali doplněk obsahující chrom.

Existuje i několik slibných studií, které naznačují, že suplementace chrómem může být účinná, ale nejsou zdaleka přesvědčivé.

Jeden přehled zkoumal 20 různých randomizovaných kontrolovaných studií s chrómem a zjistil, že suplementace snížila hladiny glukózy v plazmě nalačno v pěti z 20 studií, zatímco hemoglobin A1C se snížil o 0,5 % v pěti ze 14 studií.

Hořčík

Jedna studie naznačuje, že nízké hladiny hořčíku mohou zhoršit kontrolu hladiny glukózy v krvi u diabetu 2. typu. Stejná studie ukazuje, že suplementace hořčíku může pomoci s inzulínovou rezistencí zvýšením citlivosti na inzulín.

Hořčík je minerál, který je potřebný pro více než 300 různých biochemických reakcí. Pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a je potřebný pro normální funkci svalů a nervů, srdeční rytmus, imunitní funkce, krevní tlak a zdraví kostí.

Hořčík je dostupný ve formě doplňků a přirozeně se vyskytuje v potravinách, jako je zelená listová zelenina, ořechy, semena a celá zrna.

POZOR: Ačkoli jsou obecně bezpečné, velmi vysoké dávky hořčíku mohou způsobit průjem, nevolnost, ztrátu chuti k jídlu, svalovou slabost, potíže s dýcháním, nízký krevní tlak, nepravidelnou srdeční frekvenci a zmatenost. Hořčík může také interagovat s některými léky, jako je léčba osteoporózy, blokátory vápníkových kanálů používané pro hypertenzi, stejně jako některá antibiotika, svalové relaxanty a diuretika.

Zdravé lidské tělo nemá problém s odstraněním nadměrného množství hořčíku prostřednictvím ledvin.

Skořice

Ve studiích bylo zjištěno, že skořice má schopnost snižovat hladinu glukózy a zároveň snižuje lipidové biomarkery včetně triglyceridů, cholesterolu s nízkou hustotou lipoproteinů (LDL) a celkového cholesterolu.

Tato vysoce kvalitní klinická studie sledovala suplementaci skořice u 140 lidí s diabetem 2. typu po dobu tří měsíců. Ve studii byli účastníci rozděleni do skupin a buď dostávali dvě kapsle denně po 500 miligramech skořicového prášku, nebo placebo. Nikomu z nich nebylo řečeno, co dostali.

Po třech měsících statisticky významná zjištění zahrnovala následující zlepšení v léčené skupině:

  • Tělesný tuk, viscerální tuk a index tělesné hmotnosti (BMI)
  • Plazmatická glukóza nalačno
  • A1C
  • Produkce inzulínu
  • Rezistence na inzulín
  • Lipidy

Největší účinky byly zaznamenány u osob s BMI vyšším než 27 (což je považováno za nadváhu).

Aloe Vera

Přestože je gel z aloe vera je obecně známější jako domácí lék na drobné popáleniny a další kožní onemocnění, jedna studie naznačuje, že gel z aloe vera může pomoci lidem s cukrovkou.

Je to díky řadě aktivních fytosterolových sloučenin z rostliny, u kterých bylo zjištěno, že snižují hladinu glukózy v krvi a hemoglobinu A1C tím, že zvyšují ukládání a využití glukózy.

Gymnema

Studie naznačují, že bylina Gymnema (Gymnema sylvestre) může snížit hladinu cukru v krvi u lidí s diabetem 2. typu. Gymnema může ve skutečnosti způsobit, že sladká jídla budou chutnat méně sladce, takže jich nakonec budete chtít jíst méně.

Vlastnosti byliny inhibující enzymy jsou dobře známé pro jejich schopnost snižovat hromadění tuku a pomáhat při hubnutí. Jedna taková studie navíc zjistila, že silná antioxidační aktivita Gymnemy může pomoci zabránit poškození orgánů, které je často pozorováno u diabetu.

Vzhledem k tomu, že Gymnema může významně snižovat hladinu cukru v krvi, lidé užívající léky na cukrovku nebo užívající inzulín by neměli současně užívat Gymnema, pokud nejsou pečlivě sledováni lékařem.

Pískavice řecké seno

Semena pískavice řecké seno (Trigonella foenum-graecum) se používají jako koření při vaření a často se používají v bylinné medicíně pro přírodní léčbu široké škály onemocnění.

Existuje jen málo důkazů o tom, že pískavice má významné výhody pro jakýkoli zdravotní stav. Existují však některé studie, které ukazují, že může pomoci lidem s cukrovkou kontrolovat hladinu cukru v krvi. Pokud máte prediabetes, bylina může také pomoci zabránit progresi onemocnění v cukrovku.

Sponzorováno

Semena můžete přidat při vaření nebo použít doplňky vyrobené ze semen pískavice.

Zinek

Studie ukázaly, že zinek má řadu výhod pro diabetes typu 1 i typu 2. Zdá se, že zlepšuje kontrolu glykémie a podporuje zdravé triglyceridy a cholesterol.

Ve skutečnosti se zdá, že suplementace nízkými dávkami zinku nižšími než 25 miligramů (mg) má pozitivní dopad na hladinu glukózy v krvi nalačno, inzulínovou rezistenci, triglyceridy, celkový cholesterol a LDL cholesterol.

Listy manga

Listy manga jsou známé jako účinný domácí lék na léčbu a zvládání cukrovky. Můžete na slunci usušit jemné lístky manga, rozdrtit je na jemný prášek a denně ráno a večer konzumovat s vodou.

Opravdu některé studie naznačují, že listy manga (Mangifera indica) by mohly mít určité přínosy pro lidi s cukrovkou. Nicméně, je důležité si uvědomit, že výzkum na této tématiku je omezený a výsledky nejsou jednoznačné.

Studie naznačují, že extrakt z listů manga by mohl mít hypoglykemický účinek, což znamená, že by mohl pomoci snižovat hladinu cukru v krvi. Obsahuje různé přírodní sloučeniny, jako jsou polyfenoly a flavonoidy, které by mohly přispět ke snížení glykemie a zlepšení metabolické kontroly.

Další studie ukázaly, že extrakt z listů manga může mít pozitivní vliv na insulínovou rezistenci, snižovat hladinu krevního tlaku a zlepšovat lipidový profil. Tyto faktory jsou důležité pro řízení cukrovky a prevenci komplikací spojených s touto chorobou.

Přestože tyto výsledky jsou slibné, je třeba provést více výzkumu, aby bylo možné potvrdit a lépe porozumět přínosům listů manga u lidí s cukrovkou. Je také důležité zdůraznit, že extrakt z listů manga by neměl být považován za náhradu standardního léčebného režimu cukrovky, včetně léků na předpis, dietního plánu a fyzické aktivity.

Listy Moringy

Listy stromu Moringa jsou známé svou schopností zvýšit energii a udržovat hladinu cukru v krvi. Listy tohoto stromu obsahují živiny, které zvyšují sekreci inzulínu v těle, a je také známo, že mají protizánětlivé vlastnosti a jsou bohaté na antioxidanty. Tyto listy můžete konzumovat tak, že je přidáte do jídla, salátu nebo v páře jako špenát.

Listy ze stromu moringa (Moringa oleifera) byly zkoumány pro svůj potenciál při podpoře řízení cukrovky, a některé studie naznačují určité přínosy. Nicméně, je důležité si uvědomit, že výzkum na toto téma je omezený a další studie jsou potřebné k potvrzení těchto účinků.

Některé studie naznačují, že listy moringy mohou pomoci snižovat hladinu cukru v krvi. Obsahují různé bioaktivní sloučeniny, jako jsou polyfenoly, flavonoidy a alkaloidy, které by mohly mít hypoglykemické účinky a podporovat lepší kontrolu glykemie.

Další studie ukázaly, že konzumace moringy může přispět ke snížení insulínové rezistence, zlepšení citlivosti na inzulin a regulaci hladiny hemoglobinu A1c (dlouhodobý ukazatel kontroly cukru v krvi). Moringa také obsahuje vlákninu, která může pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi a zlepšovat trávení.

Navíc, moringa je bohatá na různé živiny, včetně vitamínů, minerálů a antioxidantů, které mohou přispět ke zdraví obecně a podpořit imunitní systém.

Opět ale musíme připomenout, že moringa by neměla být považována za náhradu standardního léčebného režimu cukrovky, včetně léků na předpis, dietního plánu a fyzické aktivity.

Vláknina

Podle stravovacích pokynů od odborníků by dospělí měli každý den sníst 22 až 34 gramů vlákniny. Dosažení tohoto cíle je pak zvláště důležité pro diabetiky, protože vláknina může pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi.

Abyste uspokojili své potřeby vlákniny, můžete svou stravu doplnit nepotravinovými zdroji, jako je psyllium, doplněk rozpustné vlákniny. Výzkum neprokázal rozdíl mezi suplementy, jako jsou tyto, a plnohodnotnými zdroji vlákniny, jako je ovoce, zelenina, obiloviny nebo ovesné vločky.

Indický angrešt (Amla)

Amla, známá také jako indický angrešt (Emblica officinalis), je ovocem, které se používá v tradiční indické medicíně Ayurveda. Některé studie naznačují, že amla by mohla mít určité přínosy pro lidi s cukrovkou, nicméně výzkum v této oblasti je stále omezený a další studie jsou potřebné k potvrzení těchto účinků.

Indický angrešt, také nazývaný amla, je jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C; a je známo, že pomáhá udržovat hladinu glukózy v krvi vyrovnanou. Můžete konzumovat syrovou amlu každý den nebo smíchat 1 polévkovou lžíci alma šťávy s jedním šálkem šťávy z hořké tykve a pít denně. Můžete také smíchat 2 polévkové lžíce alma šťávy s šálkem vody a vypít každé ráno na lačný žaludek.

Amla obsahuje velké množství vitamínu C a různých antioxidantů, jako jsou polyfenoly, flavonoidy a tanniny. Tyto sloučeniny by mohly mít příznivý vliv na hladinu cukru v krvi. Některé studie ukázaly, že amla může pomoci snižovat hladinu glukózy v krvi a zlepšovat metabolickou kontrolu u lidí s diabetem.

Další studie naznačují, že amla může mít přínosy pro kontrolu krevního tlaku a lipidový profil, což jsou další důležité faktory při léčbě cukrovky a prevenci souvisejících komplikací.

Přestože tyto výsledky jsou slibné, je důležité si uvědomit, že amla by neměla být považována za samostatnou léčbu cukrovky. Je nezbytné dodržovat lékařské pokyny a správný léčebný režim, včetně dodržování vhodného jídelníčku, fyzické aktivity a užívání předepsaných léků.

Hořká tykev

Na indickém subkontinentu známá jako Karela. Hořká tykev obsahuje sloučeniny, které jí umožňují snižovat hyperglykémii neboli zvýšení hladiny cukru v krvi. Šťávu ze syrové zeleniny můžete také konzumovat každé ráno na lačný žaludek.

Hořká tykev je plod rostliny Momordica charantia a je známá svou hořkou chutí. V tradiční medicíně se hořká tykev často používá pro podporu kontroly hladiny cukru v krvi. Některé studie naznačují její potenciální přínosy pro lidi s cukrovkou, ale je třeba si uvědomit, že výzkum v této oblasti je stále omezený a výsledky nejsou jednoznačné.

Některé studie ukázaly, že extrakt z hořké tykve může mít hypoglykemický účinek a pomáhat snižovat hladinu cukru v krvi. Předpokládá se, že bioaktivní sloučeniny obsažené v hořké tykvi, jako jsou charantin a polypeptidy s podobným účinkem inzulinu, mohou přispět k těmto účinkům.

Další studie ukázaly, že hořká tykev může také pomáhat zlepšovat inzulínovou rezistenci, což je stav, kdy buňky těla neefektivně reagují na inzulin, a tím přispívat ke snižování hladiny cukru v krvi.

Opět myslete na to, že hořká tykev by neměla být považována za samostatnou léčbu cukrovky. Je nezbytné dodržovat lékařské pokyny a správný léčebný režim, včetně dodržování vhodného jídelníčku, fyzické aktivity a užívání předepsaných léků.

Rizika vyhýbání se standardní léčbě cukrovky

Pokud jsou použity, měly by tyto přírodní léky našich babiček doplňovat – nikoli nahrazovat – vaši standardní léčbu diabetu.

Bez řádného lékařského ošetření a pravidelného testování hladiny cukru v krvi může diabetes progredovat a vést k vážným a možná smrtelným komplikacím, jako jsou:

  • Poškození očí
  • Rakovina jater
  • Nemoc ledvin
  • Poškození nervů
  • Diabetické kóma
  • Mrtvice

Shrňme si to

Bylinné léčby a doplňky výživy jsou často chváleny pro svou schopnost regulovat hladinu cukru v krvi. A i naše babičky, přestože cukrovka byla v minulosti spíše výjimečná, přírodní prostředky na cukrovku zkoušely. Ve skutečnosti ale existuje jen málo důkazů o jejich účinnosti. Ve většině případů však přidání některých z těchto přírodních léků do vaší stravy a jejich použití spolu s předepsanými léky a léčbou nepoškodí a může nabídnout určité výhody.

Zkuste je, ale zároveň informujte vašeho lékaře.

Některé přírodní léčby diabetu, zejména vláknina, dobře zapadají do zdravé stravy a zdravého života, který je nezbytný pro kontrolu diabetu.

Sponzorováno

A které přírodní přípravky na diabetes používáte vy? Napište nám do komentářů.

A dále si o cukrovce přečtěte

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva