Sponzorováno

Jak na celulitidu na břiše? 4.82/5 (11)

  • Celulitida na břiše je běžným problémem mnoha lidí, a existuje několik způsobů, jak ji řešit. Zde je několik tipů, jak celulitidu na břiše řešit.
  • Zdravá strava: Zahrňte do své stravy potraviny bohaté na vlákninu, ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a libové bílkoviny. Omezte příjem nezdravých tuků, rafinovaných cukrů a příliš slaných potravin.
  • Pravidelný pohyb: Zařaďte do svého režimu pravidelnou fyzickou aktivitu. Kardiovaskulární cvičení, jako je chůze, běh, plavání nebo jízda na kole, pomáhají spalovat tuk a zlepšují cirkulaci.
  • Různá posilovací cvičení: Zaměřte se na cvičení, která posilují břišní svaly, jako jsou sklapovačky a plank (prkno). Posilování svalů může pomoci zpevnit a vytvarovat oblast břicha.
  • Masáže a lymfatická drenáž: Masáže a lymfatická drenáž mohou pomoci zlepšit cirkulaci, redukovat zadržování tekutin a zlepšit vzhled kůže.
  • Pitný režim: Dodržujte dostatečný pitný režim a pijte hlavně vodu. Hydratace pomáhá udržovat pružnost kůže a zlepšuje její vzhled.
  • Omezte stres: Stres také může mít negativní vliv na celulitidu. Snažte se vyhýbat stresovým situacím a hledejte způsoby relaxace, jako je jóga, meditace nebo horké koupele.
  • Pamatujte, že celulitida není jednoduchý problém a její kompletní eliminace může být obtížná. Pravidelnost, trpělivost a kombinace různých metod mohou pomoci dosáhnout viditelných výsledků.

Celulitida na břiše může být obtížně redukovatelná, ale existují způsoby, jak s ní bojovat.

Celulitida na břiše může být obtížně redukovatelná, ale existují způsoby, jak s ní bojovat.

Celulitida je vlastně kůže s ďolíčky podobná pomerančové kůře (proto se jí také někdy říká pomerančová kůže), které si nejčastěji všimnete kolem boků a stehen. Ale není to pravidlo – celulitidu můžete nalézt i v jiných oblastech těla, i na břiše. A tohle si zapamatujte: celulitida není omezena na určité typy těla. Ve skutečnosti může zasáhnout lidi všech tvarů, velikostí a hmotností. A ano, i hubení lidé mají celulitidu (ačkoliv jejich fotografie na sociálních sítích možná tvrdí opak – ale filtry umí zázraky).

Přestože celulitida sama o sobě nepředstavuje žádná zdravotní rizika, mnoho lidí by se jí raději zbavilo – nebo alespoň aby byla méně nápadná. Ale pokusy o zbavení se celulitidy mohou být velmi frustrující a možnosti léčby mohou být zavádějící a nejasné.

Tento článek prozkoumá možnosti, jak se vypořádat s celulitidou na břiše a co ji vlastně způsobuje.

Příčiny – co způsobuje celulitidu na břiše?

Výrazná hrbolatá struktura kůže celulitidy je způsobena tukovou tkání hluboko v kůži, která tlačí na pojivovou tkáň.

Celulitida se může objevit na kterékoli části vašeho těla, včetně břicha. Nejčastěji se vyskytuje v oblastech, které mají více tukové tkáně.

Přestože celulitida může postihnout muže i ženy, je mnohem častější u žen. Ve skutečnosti výzkum ukázal, že může do určité míry ovlivnit až 90 procent žen.

Dalším faktorem je věk. Jak se vaše pokožka s věkem ztenčuje, celulitida se stává výraznější. Většina lidí si však celulitidy začne všímat až ve 30 letech.

Roli hraje i rodinná historie. Pokud celulitidu měli vaši rodiče, máte vyšší šanci, že ji budete mít také, a můžete si toho všimnout v nižším věku.

Mezi další příčiny celulitidy na břiše patří:

  • Těhotenství. U některých žen se během těhotenství a po něm rozvine celulitida na břiše v důsledku zvýšeného váhového přírůstku v krátkém čase a také vysoké hladiny estrogenu.
  • Vaše strava / jídelníček. Strava bez rostlinných potravin bohatých na antioxidanty a vody může způsobit, že vaše pokožka ztrácí kolagen a vypadá dehydratovaná. Oba faktory mohou časem způsobit, že celulitida bude výraznější.
  • Zánět. Předpokládá se, že i zánět může mít vliv na pojivovou tkáň, což může vést k celulitidě.
  • Kolísání hmotnosti. Extrémní hubnutí a přibývání na váze může způsobit natažení pokožky, což může vést k nahromadění větších tukových buněk.

Může cvičení pomoci s celulitidou na břiše?

Ano, a to velmi. Protože se celulitida skládá z tuku, nejlepší způsob, jak se s ní vypořádat, je omezení tukových buněk. Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak toho dosáhnout, je právě cvičení.

Bodové ošetření, jako jsou různé masti, vás celulitidy na břiše fakt nezbaví. Nejúčinnějším způsobem, a to i dle různých odborných studií, jak se zaměřit na celulitidu, provádět kardio cvičení na spalování tuku každý den v kombinaci se dvěma až třemi silovými tréninky týdně.

Zvažte kombinaci kardio cvičení a snažte se zvýšit intenzitu kardio cvičení, jakmile budete o něco silnější. A zejména tato cvičení mohou pomoci spalovat tělesný tuk a minimalizovat výskyt celulitidy na břiše v průběhu času (buďte trpěliví):

  • rychlá chůze, jogging nebo běh, ať už venku nebo na běžeckém pásu
  • cvičit na eliptickém stroji
  • jízda na kole (stacionární nebo klasicky venku)
  • plavání
  • veslování
  • tanec

Některá cvičení na posilování břicha mohou také budovat svaly a redukovat tuk, ale pouze v kombinaci se zdravou stravou a kardio cvičební rutinou. Zeptejte se svého trenéra na následující cviky:

  • kliky, na podlaze nebo se stabilizačním míčem
  • prkno
  • boční prkno

Klíčem je začít na své vlastní kondici a postupem času zvyšovat intenzitu tréninku. Pamatujte, že i sportovci mohou mít celulitidu. Cílem je zde snížit tělesný tuk a minimalizovat projevy celulitidy. Ani cvičením se ale celulitidy nadobro nezbavíte.

PAMATUJTE: Poraďte se se svým lékařem a zjistěte, zda jsou pro vás tato cvičení vhodná, zvláště pokud se vám nedávno narodilo dítě nebo pokud podstupujete léčbu jakýchkoli zdravotních problémů.

Další způsoby léčby celulitidy na břiše

Navzdory marketingovým a reklamním tvrzením některých produktů výzkum ukázal, že žádná léčebná metoda vás nemůže zcela zbavit celulitidy, bez ohledu na to, kde se nachází. Takže s tím tak trošku počítejte.

Sponzorováno

I když existují způsoby, jak zredukovat „dolíčkovou“, nerovnoměrnou strukturu pokožky, budete pravděpodobně muset jakékoli ošetření opakovat, abyste si výsledky udrželi po dlouhou dobu.

Podívejme se blíže na nejběžnější ošetření pro minimalizaci výskytu celulitidy na břiše.

Terapie akustickými vlnami

Podle malé studie z roku 2017 je terapie akustickými vlnami (AWT) jednou z terapií, které jsou nejslibnější při snižování výskytu celulitidy. V této studii účastníci také ztratili centimetry kolem svých boků a použití terapie bylo považováno za bezpečné, bez známých vedlejších účinků.

Vše je vlastně založeno na sérii „rázových vln“, které pomáhají narušit tkáně tvořící celulitidu. Na druhé straně mohou vlny s vysokou energií také zlepšit kolagen a elasticitu.

Existuje několik metod využívajících akustické vlny k zlepšení vzhledu celulitidy. Jedna z nich je terapie rázovými vlnami, známá také jako akustická rázová vlnová terapie (ESWT). Při této terapii se pomocí speciálního zařízení aplikují rázové vlny na postižené oblasti kůže, což podporuje rozpad tukových buněk, zlepšuje průtok krve a lymfatický systém a stimuluje tvorbu kolagenu.

Další metodou je akustická vlnová terapie, která využívá nízkofrekvenčních akustických vln k masáži a stimulaci tkání. Tato terapie pomáhá zlepšit krevní oběh, odstranění toxinů a zvýšení elasticity kůže.

Přestože existují některé studie a zkušenosti pacientů, které naznačují, že akustické vlny mohou pomoci zlepšit vzhled celulitidy, je důležité si uvědomit, že výsledky se mohou lišit u každého z nás. Je také vše důležité konzultovat s odborníkem a provést podrobnou konzultaci před zahájením jakékoliv terapie.

Laserové ošetření

Laserové ošetření, které se používá pro různé kožní stavy, může také pomoci snížit výskyt celulitidy na břiše. Funguje tak, že zlepšuje průtok krve v postižené oblasti. To může pomoci zpevnit pokožku, takže nebude vypadat matně.

Laserové ošetření celulitidy může pomoci snížit množství tukové tkáně v ošetřované oblasti.

Masáž

Profesionální masáž pomáhá nejen uvolnit napjaté svaly, ale může také zlepšit lymfodrenáž a krevní oběh v celém těle. Odstraněním toxinů a zvýšením průtoku krve může masáž pomoci dočasně zlepšit vzhled pokožky a učinit celulitidu méně nápadnou.

Nevýhodou je, že oblast břicha není obvykle zahrnuta do masáže kvůli své citlivosti. Stále ale můžete získat některé stejné výhody masáže pomocí pěnového válečku doma na oblast břicha.

Uvolnění tkáně pomocí vakua

Při tomto postupu dermatolog používá zařízení s malými břity k proříznutí pruhů celulitidy, aby je uvolnil. To umožňuje tkáni pohybovat se nahoru, což může pomoci zlepšit vzhled dolíčkové kůže.

Podle malé studie z roku 2015 může vakuové uvolnění tkáně pomoci snížit celulitidu až na jeden rok. Je však třeba provést další studie, abychom se podívali na dlouhodobější úspěch této léčby.

Tělové zábaly

Vyhřívané tělové zábaly, naplněné esenciálními oleji a krémy, se často používají v lázních, aby pomohly vyhladit a zmenšit tukové buňky.

Ačkoli můžete zhubnout pomocí zábalu, pravděpodobně zhubnete pouze vodu, nikoli tuk. Účinky jakéhokoli zlepšení celulitidy jako takové mohou trvat jen několik dní.

Prevence – Jak předcházet celulitidě na břiše

I když je těžké celulitidě předejít, mohou existovat způsoby, jak ji omezit. Zvažte následující kroky:

  • Dbejte na dobrou hydrataci. Snažte se vypít alespoň 8 šálků čisté vody denně, abyste pomohli vyplavit toxiny z těla.
  • Jezte hodně ovoce a zeleniny. Voda v produktech vám také může pomoci zůstat hydratovaní.
  • Omezte zpracované potraviny a potraviny s vysokým obsahem cukru. Tyto potraviny mohou způsobit a podpořit hromadění toxinů ve vašem těle. To nechcete!
  • Zhubněte nebo si udržte zdravou váhu. Menší váha může pomoci tukovým buňkám zmenšit a celulitida bude méně nápadná.
Obrázek: zdravá pokožka x pokožka s celulitidou

Obrázek: zdravá pokožka x pokožka s celulitidou

 

Celulitida na břiše – sečteno a podtrženo

Přestože se celulitidy nemůžete zbavit, existují procedury, které mohou celulitidu alespoň dočasně zmírnit. Užitečné může být také pravidelné cvičení, udržování dobré hydratace, udržování zdravé hmotnosti a zdravá strava.

Pokud chcete minimalizovat celulitidu, poraďte se nejlépe se svým lékařem o nejbezpečnějších a nejúčinnějších způsobech, jak toho dosáhnout.

Celulitida na břiše může být obtížně řešitelná, ale existují způsoby, jak s ní bojovat. Zde je několik tipů, které vám mohou pomoci:

Zdravá strava: Zaměřte se na vyváženou stravu bohatou na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a bílkoviny. Omezte příjem nezdravých tuků, přílišného cukru a soli.

Pravidelný pohyb: Zahrňte do svého režimu cvičení cviky zaměřené na břicho a celkové posílení těla. Aerobní cvičení, jako je běh, plavání nebo jízda na kole, může pomoci spalovat tuky.

Masáže: Masáže mohou pomoci zlepšit průtok krve a lymfatický systém, což může přispět k redukci celulitidy. Vyzkoušejte masážní techniky jako je lymfatická masáž nebo masáž válečkem.

Hydratace: Pijte dostatek čisté vody každý den, abyste udržovali hydrataci těla. To může pomoci zlepšit pružnost kůže a redukovat vzhled celulitidy.

Omezte stres: Stres může mít negativní vliv na tělo, včetně tvorby celulitidy. Snažte se najít způsoby, jak se uvolnit a snižovat stres, jako je jóga, meditace nebo relaxační cvičení.

Je důležité mít realistická očekávání a pamatovat si, že celulitida je běžný jev. S pravidelným cvičením, zdravou stravou a péčí o tělo můžete pomoci zlepšit vzhled celulitidy na břiše.

Sponzorováno

Máte vy sami nějaké zkušenosti s tím, jak řešit celulitidu na břiše? Napište nám do komentářů.

A dále si o celulitidě přečtěte

Studie a zdroje článku

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Dara Slánská (více o nás)

 

Dara má na starosti ženská témata v našem magazínu. Má rozhled, životní zkušenosti, ráda bloguje. Mezi její oblíbená témata patří zdravý životný styl, cvičení, ženská krása a obecně problémy, které trápí něžnější část populace. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva