Sponzorováno

Antipyretika 5/5 (5)

Antipyretika jsou léky, které slouží k snižování horečky (zvýšené tělesné teploty). Horečka je normální obrannou reakcí těla na infekce, záněty nebo jiné zdravotní problémy. Antipyretika působí tak, že snižují produkci a uvolňování látek nazývaných pyrogeny, které způsobují zvýšení tělesné teploty.

Antipyretika působí na termoregulační centrum v mozku a snižují teplotu těla.

Existuje několik druhů antipyretik, z nichž nejčastěji používanými jsou:

Paracetamol: Je široce dostupný a účinný při snižování horečky. Má také mírné analgetické účinky (proti bolesti). Je důležité dodržovat doporučené dávkování.

Sponzorováno

Kyselina acetylsalicylová (aspirin): Kromě snižování horečky má také protizánětlivé a analgetické účinky. Nicméně Aspirin není vhodný pro děti a mladistvé, protože může způsobit vážné vedlejší účinky, jako je Reyův syndrom.

Ibuprofen: Patří do skupiny nesteroidních protizánětlivých léků. Snižuje horečku, zmírňuje bolest a má protizánětlivé účinky. Je také důležité dodržovat doporučené dávkování.

Antipyretika lze užívat k řízení horečky a ke zmírnění příznaků spojených s ní, jako je bolest, nevolnost nebo pocení.

Sponzorováno

Je však důležité si uvědomit, že horečka je normální reakce těla na infekci a pomáhá imunitnímu systému bojovat proti infekci. Proto je důležité konzultovat s lékařem, zejména pokud jde o děti, aby se zjistil příčina horečky a posoudilo se, zda je vhodné podávat antipyretika.

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost




Přečtěte si také naše další články