Sponzorováno

Smrtelná dávka kofeinu – kolik kofeinu vás může zabít? 4.87/5 (15)

  • Smrtelná dávka kofeinu závisí na mnoha faktorech, jako jsou věk, pohlaví, hmotnost a tolerance jednotlivce k této látky.
  • Obecně se uvádí, že pro dospělého člověka může být smrtelná dávka kofeinu kolem 10 gramů, což je ekvivalent asi 100 šálků kávy v krátkém čase.
  • Nicméně, i nižší dávky kofeinu mohou způsobit zdravotní problémy, jako jsou nevolnost, zvracení, tachykardie a křeče.
  • Je důležité dbát na umírněnou konzumaci kofeinu a v případě jakýchkoli potíží vyhledat lékařskou pomoc.

Kofein může být pomocník i zkáza.

Kofein může být pomocník i zkáza.

Hned na začátku článku musím říct, že předávkování kofeinem je poměrně vzácné. Obvykle to znamená vysoké dávky kofeinu užívané ve formě prášku nebo tablet, nikoli nápojů (třeba kávy).

Důvod je prostý. Je velmi těžké získat takové množství kofeinu, když pijete nápoje, kvůli času, který je k jejich vypití potřeba.

Smrtelná dávka kofeinu pro většinu lidí je asi 10 gramů, i když se to liší od člověka k člověku. Šálek kávy má kolem 100 až 200 miligramů kofeinu. Energetický nápoj obsahuje 50 až 300 mg kofeinu. Plechovka sodovky (kolového nápoje) má obvykle méně než 70 mg.

Takže i v případě energetického nápoje s nejvyšším obsahem kofeinu byste jich stále museli vypít asi 30 v rychlém sledu, abyste dosáhli hranice 10 g. To jen tak nedáte.

Je pravděpodobné, že pokud byste se pokusili vypít tolik, vaše tělo by vás zastavilo dříve, než byste dosáhli toxických hladin. Prostě by to vaše tělo jen tak nedalo.

Pokud mají lidé akutní příznaky toxicity kofeinu, většinou to začíná nevolností a zvracením. Takže to obvykle působí jako ochrana, protože prostě vyzvracíte kofein, než se stane příliš toxickým.

Ale s kofeinovým práškem nebo tabletami však můžete přijmout velké množství současně. Čajová lžička prášku má 3 200 mg kofeinu.

Výhody a rizika kofeinu

Kolem 90 procent dospělých na světě konzumuje kofein skoro denně – ve formě kávy, čaje, sody, energetických nápojů a dalších nápojů. I taková čokoláda obsahuje malé množství kofeinu.

Kofein má na tělo mnoho účinků, ne všechny jsou škodlivé. Výzkum, který byl proveden v mnoha laboratořích po celém světě, ukazuje, že v mírných dávkách kofein pravděpodobně není škodlivý. Některé studie ukazují, že kofein může zvýšit bdělost, duševní energii a koncentraci, zejména u lidí, kteří jsou unavení. Primární účinek kofeinu a důvod, proč ho lidé konzumují, je ten, že působí proti únavě. A to funguje skvěle.

Nevýhodou užívání kofeinu k udržení bdělosti je samozřejmě to, že pak třeba nemůžete spát. V mírných dávkách – pár plechovek coly nebo šálků kávy – kofein zvyšuje krevní tlak a snižuje srdeční frekvenci.

Někteří lidé však mohou vypít několik šálků kávy denně a téměř nepociťují její účinky. Jiní mají problémy se spánkem poté, co před spaním snědli příliš mnoho čokolády.

Genetika může hrát roli při určování toho, proč jsou někteří lidé citlivější na kofein. A i zdravotní problémy – jako ty, které se týkají srdce – nebo léky mohou také vést k silnější reakci na kofein. A lidé, kteří konzumují kofein méně často, jej mohou méně snášet.

Může kofein zabíjet?

V toxických hladinách – zvláště když je užíván v krátké době a ve velikém množství – může kofein začít způsobovat řadu nepříjemných vedlejších účinků: bolest hlavy, nevolnost, zvracení, nervozita a podrážděnost.

Závažnější účinky toxicity kofeinu zahrnují bolesti břicha, záchvaty, zvýšené hladiny kyseliny v krvi, nepravidelný nebo rychlý srdeční tep a snížený průtok krve do srdce – to vše zvyšuje riziko úmrtí.

Sponzorováno

Smrt způsobená kofeinem je však opravdu vzácná. Jedna studie z roku 2017 identifikovala 51 úmrtí souvisejících s kofeinem. Další studie, publikovaná v Food and Chemical Toxicology, zjistila, že 14 z 26 zpráv o předávkování kofeinem mělo za následek smrt.

Mnoho z těchto úmrtí (souvisejících s kofeinem) bylo spojeno s expozicí řádově nebo 10 g kofeinu nebo více. Jedna osoba, která zemřela, požila dokonce 51 g kofeinu.

V mnoha z těchto případů se jednalo o konzumaci velkého množství ve velmi krátkém čase, často ze zdroje, jako jsou kofeinové pilulky nebo prášková forma kofeinu, spíše než energetické nápoje nebo káva. I když lidé nezemřeli, stále pociťovali mnoho závažných příznaků předávkování kofeinem.

Vypít spoustu energetických nápojů v krátkém časovém období, i když to nevede ke smrti, tak to může určitě vést k problémům se srdcem nebo k něčemu, co bude vyžadovat návštěvu pohotovosti.

A opět se zdá, že někteří lidé jsou kofeinem ovlivněni více než jiní, a to i při vyšších dávkách. To ztěžuje předpověď, kdo bude mít špatnou reakci.

Důkazy ukazují, že existovali jedinci, kteří jsou citliví, ať už je to někdo, kdo má onemocnění, které je činí náchylnějšími, něco, co interaguje odlišně s kofeinovými receptory, nebo jej možná metabolizují jinak.

V jednom případě osoba utrpěla zástavu srdce a zemřela po požití pouze 240 mg kofeinu. Výzkumníci píší, že tento případ je neobvyklý a může souviset s již existujícími nemocemi, které daný člověk měl.

Každopádně nadměrné popíjení kofeinových nápojů může mít někdy neočekávané následky – i když vypijete méně než 500 mg kofeinu. Osoba požila hodně kofeinu za tu krátkou dobu, a vypití energetických nápojů jen přispělo s problémy se srdeční arytmií.

Energetické nápoje mohou také obsahovat další stimulanty, jako je guarana, L-karnitin a taurin, které komplikují reakci těla.

Kolik kofeinu je tedy bezpečné?

Je to cca méně než 400 mg denně pro zdravé dospělé – nebo méně než 3,5 mg na kilogram tělesné hmotnosti za den pro zdravé dospívající – je „přijatelné“.

Odborníci ale také doporučují, aby dospívající ve věku 12 až 18 let nepřijímali více než 100 mg kofeinu denně. Mladší děti by se mu měly vyhýbat úplně.

Nedávná úmrtí nebo toxické reakce na kofein nabízejí další lekci pro rodiče, dospívající a další.

PAMATUJTE: To, že jsou tyto produkty legální, neznamená, že jejich nadměrné používání nemůže být škodlivé.

Množství kofeinu v různých nápojích

Množství kofeinu v různých nápojích se může lišit v závislosti na způsobu přípravy, značce a mnoha dalších faktorech. Níže uvádím orientační průměrná množství kofeinu v některých běžných nápojích:

Káva (230 ml šálek): 70-140 mg kofeinu (na udávaných 10 g, neboli 10 000 mg, byste museli vypít cca 75 – 140 káv v rychlém sledu)
Čaj (230 ml šálek): 14-60 mg kofeinu
Cola (330 ml plechovka): 30-50 mg kofeinu
Energy drinky (230 ml): 40-250 mg kofeinu
Čokoláda (30 gramů): 5-35 mg kofeinu

Je důležité si uvědomit, že tato množství jsou pouze orientační a mohou se lišit v závislosti na značce a přípravě. Dále je třeba brát v úvahu individuální tolerance a citlivost na kofein.

Sponzorováno

A kolik kofeinu jste kdy přijali vy? A berete někdy kofeinové tablety? Napište nám do komentářů pod článkem.

A dále si o kofeinu přečtěte

Studie a zdroje článku

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: , ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva