Sponzorováno

Vysoký tlak a víno – zvyšuje či snižuje krevní tlak? Co říkají studie 4.86/5 (7)

Vysoký tlak a víno - zvyšuje či snižuje krevní tlak? Co říkají stuadieStudie po léta prokazují vztah mezi pitím mírného množství červeného vína a dobrým zdravím srdce, ale odborníci tvrdí, že je důležité dobře pochopit, co to znamená, než si sami předepíšete sklenku nebo dvě červeného vína denně.

Žádný výzkum neprokázal souvislost příčiny a následku mezi pitím alkoholu a lepším zdravím srdce. Studie spíše zjistily souvislost mezi vínem a takovými výhodami, jako je nižší riziko úmrtí na srdeční choroby. Není jasné, zda je červené víno přímo spojeno s tímto přínosem, nebo zda jsou ve hře jiné faktory.

Je možné, že u konzumentů vína je prostě větší pravděpodobnost, že budou mít zdravější životní styl a zdravější stravu, jako je středomořská dieta, o které je známo, že je kardioprotektivní. Nebo prostě si „pijáci“ vína rádi večer posedí u vína a zarelaxují, odpočinou si, zasmějí se. A ta relaxace a smích mají ve finále kardioprotektivní účinky. Takže je obtížné říct, že přímo víno může za tyto účinky. Může v tom být více faktorů.

Ale možná ani nebudete muset pít červené víno, abyste získali takový prospěch. Mírné množství piva a lihovin bylo také spojeno s nižším rizikem srdečních onemocnění.

Obecně se předpokládá, že červené víno může být dobré pro srdce, protože obsahuje antioxidanty, jako je resveratrol, který se nachází především ve slupce hroznů, ale také v arašídech a borůvkách. Některé studie naznačují, že právě resveratrol může snížit hladinu cholesterolu a snížit krevní tlak.

Probíhá debata o tom, zda je resveratrol skutečně kardioprotektivní nebo ne. Navíc se diskutuje o množství resveratrolu, které byste museli požít, abyste dosáhli ochranného účinku. Získat ekvivalent množství resveratrolu, o kterém se uvádí, že má ochranný účinek, by pravděpodobně znamenalo požití velkého přebytku vína.

Sponzorováno

Obecně odborníci doporučují, že pokud pijete alkohol, abyste tak činili s mírou. To znamená ne více než jeden až dva drinky denně pro muže a jeden drink denně pro ženy. Podle odborníků je jeden takový alkoholický nápoj 330 ml piva, 120 ml vína, 30-40ml silných lihovin. Tak na toto množství myslete!

Studie zjistily, že mírná konzumace alkoholu může mít určité zdravotní přínosy, včetně zvýšení hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu a snížení rizika cukrovky. Ale pozor na následující větu. Nadměrné pití však může vést k řadě zdravotních problémů, včetně poškození jater, obezity, některých typů rakoviny a mrtvice, nemluvě o jeho negativním vlivu na srdce. Ono je opravdu celkem snadné sklouznout k tomu nadměrnému pití, tak pozor na to.

Nadměrný přísun alkoholu je opravdu velmi špatný pro srdce. Může způsobit vysoký krevní tlak a podporovat arytmie. Může způsobit kardiomyopatii, kde je alkohol ve skutečnosti toxický pro buňky srdečního svalu, a to může vést k srdečnímu selhání. Fakt je to nebezpečné.

Prokázat, že mírné pití alkoholu přímo způsobuje lepší zdraví srdce, by bylo složité. V ideálním případě by to vyžadovalo rozsáhlou prospektivní studii, která nejen náhodně zařadí lidi do skupiny, která nepije alkohol, nebo do skupiny s mírným pitím, ale která také porovná různé druhy alkoholu – červené víno, bílé víno, pivo, lihoviny – aby se zjistilo, zda jeden z nich je opravdu lepší.

A pak byste museli kontrolovat různé faktory – věk, pohlaví, kardiovaskulární riziko, jejich jídelníček. A lidé by museli vše dodržovat mnoho let.

Sponzorováno

Je zde také etické dilema – brát do studií lidi, kteří nepijí a říct jim, aby se stali mírnými uživateli alkoholu.
V tuto chvíli rozhodně není poselstvím jít ven a začít pít. Pokud nepijete alkohol, nepijte ho. Děláte dobře. Ale pokud alkohol pijete, pít s mírou je cesta, jak nemít problémy.

A dále něco k čtení

Studie a zdroje článku

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva