RADA: Jak vypadá fibrom?« Zpět na seznam otázek

Dá se nějak popsat nebo říci, jak vypadá fibrom? Zajímá mne to, dnes jsme si o tom povídali u kožního lékaře a zajímalo by mne, jak takový fibrom vlastně vypadá. Mám takové výrůstky, tak jestli to nejsou fibromy. Daniela

Zeptal se na 27 března, 2023 15:07
1

Fibrom je benigní tumor, který se obvykle vyskytuje pod kůží, ale může se vyskytovat i v měkkých tkáních jako jsou svaly, šlachy nebo vazivová tkáň. Vzhled fibromu se může lišit v závislosti na jeho umístění a velikosti, ale obvykle má následující charakteristiky:

– Je to tvrdá, kulatá nebo oválná hrudka pod kůží, která se může pohybovat.
– Má hladký, lesklý povrch a může být barvy kůže nebo mírně tmavší.
– Obvykle je menší než 2 cm v průměru, ale může se zvětšovat.
– Obvykle nezpůsobuje bolest, ale může být citlivý na dotek.

Fibrom vypadá jako bradavička, jde o nebolestivý útvar ve tvaru kuličky či válečku, který je zbarvený jinak než okolní kůže.

Fibromy jsou obvykle bezpečné a nevyžadují léčbu, pokud nezpůsobují žádné příznaky nebo nepůsobí estetické problémy. Pokud je fibrom velký nebo se nachází na nevhodném místě, může být odstraněn chirurgickým zákrokem nebo kryoterapií (odstraněním pomocí mrazu). Je důležité se poradit s lékařem, pokud si nejste jisti, zda máte fibrom nebo jiný druh kožní léze.

Vzhledem k tomu, že fibromy se mohou vyskytnout v různých částech těla, mohou mít různé velikosti a tvary. Obvykle jsou to malé (několik milimetrů až několik centimetrů), kulaté nebo oválné útvary s hladkým povrchem. Mohou být měkké nebo pevné na dotek a obvykle nezpůsobují bolest, pokud nejsou umístěny v blízkosti nervů nebo cév. Barva fibromů může být různá, obvykle jsou to barvy podobné okolní kůži, ale mohou být i nažloutlé, hnědé nebo růžové.

Odeslal Tým rehabilitace.info + Mudr. Radim Poslepek
Odpověděl 27 března, 2023 15:11