Sponzorováno

Meniskus 4.73/5 (11)

Meniskus (což je z řečtiny půlměsíc) je útvar tvořený vazivovou chrupavkou, který se nachází uvnitř kolenního kloubu.

Meniskus je poloměsícovitý chrupavčitý disk nacházející se v koleni mezi kostmi stehenní a holenní. Každé koleno má dva menisky – vnitřní (medialní) a vnější (laterální) meniskus. Menisky mají několik důležitých funkcí v koleni, jako je rozložení váhy těla při chůzi a běhu, tlumení nárazů, ochrana kloubních ploch před opotřebením a zlepšení stability kolen.

Meniskus - anatomie

Meniskus – anatomie

 

Meniskus může být poškozen při různých sportovních aktivitách nebo v důsledku degenerativních změn spojených s věkem. Poškození menisku může způsobit bolest, otok, omezení pohybu a narušení funkce kolenního kloubu. V některých případech může být nutná operace, aby byl meniskus opraven nebo dokonce odstraněn.

Sponzorováno

Meniskus má několik funkcí. Pomáhá rovnoměrně rozložit váhu těla mezi kolenem a chrání kloub proti opotřebení. Taktéž také zvyšuje stabilitu kloubu a usnadňuje jeho pohyby. Meniskus má také význam při tlumení nárazů a při rozptylování synoviální tekutiny (mazové tekutiny v kloubu), která maže kloub a chrání jeho struktury.

Meniskus může být poškozen zraněním, jako je například přetížení, pád, náraz nebo sportovní úraz. Tyto úrazy mohou vést k bolesti, otoku, omezení pohybu a nestability kloubu. V některých případech může být poškozený meniskus léčen konzervativně (například pomocí klidu, fyzioterapie, protizánětlivých léků), v některých případech však může být nutný chirurgický zákrok, jako například menisektomie (operace odstranění menisku) nebo meniskoplastika (operace opravy menisku).

Sponzorováno

Zdroj obrázku: corbacserdar.gmail.com / depositphotos.com

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost




Přečtěte si také naše další články