Sponzorováno

Jak vyčistit plíce? A dají se plíce vůbec vyčistit? 4.8/5 (15)

  • Plíce mají přirozenou schopnost se čistit a regenerovat, avšak při dlouhodobém kouření nebo vystavení znečištěnému ovzduší může dojít k poškození plicních funkcí. Existuje několik způsobů, jak podpořit zdraví plic a přispět k čištění plicní tkáně.
  • Přestaňte kouřit: Pokud jste kuřák, nejlepším krokem k obnově zdraví plic je zcela přestat kouřit. Tímto rozhodnutím minimalizujete další poškozování plicní tkáně a dáváte jim příležitost se regenerovat.
  • Fyzická aktivita: Pravidelná fyzická aktivita, jako je cvičení, může podpořit cirkulaci krve a zlepšit dýchací schopnosti. Aerobní cvičení, jako je běh, plavání nebo jízda na kole, může posílit plicní kapacitu a zlepšit dýchání.
  • Zdravá strava:
  • Konzumace vyvážené stravy bohaté na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a zdravé tuky může přispět k posílení imunitního systému a podpořit zdraví plic. Některé potraviny, jako je česnek, zázvor a čaj z pelyňku, jsou známy svými příznivými účinky na dýchací systém.
  • Hydratace: Dbejte na dostatečný příjem vody, aby se udržela optimální hladina hydratace a pomohlo to udržet plicní tkáň vlhkou.
  • Snažte se také minimalizovat vystavení škodlivým znečišťujícím látkám ve vzduchu, jako je pasivní kouř, prach, chemické zplodiny apod. Používejte kvalitní filtry vzduchu v domácnosti a vyhýbejte se oblastem s vysokým znečištěním.
  • Navštivte lékaře a pravidelně se nechte kontrolovat, zejména pokud jste dlouhodobý kuřák nebo máte jiné faktory rizika spojené s plicními onemocněními. Lékař vám může poskytnout další doporučení a provést potřebné vyšetření.
  • Plně obnovit plicní tkáň po dlouhodobém kouření může být obtížné, avšak změny ve životním stylu a pečlivá péče o zdraví plic mohou přispět k zlepšení jejich funkce a snížení rizika plicních onemocnění.

Kterými metodami se dají vyčistit plíce?

Kterými metodami se dají vyčistit plíce?

Některé techniky čištění plic mohou pomoci lidem vystaveným tabákovému kouři nebo znečištěnému ovzduší a i lidem s chronickými dýchacími potížemi. Vdechování znečištěného ovzduší, cigaretový kouř a další dráždivé látky mohou poškodit plíce a mohou způsobit postupem času nemalé zdravotní potíže. Udržování dobrého zdraví plic je nezbytné pro udržení zdravého zbytku těla.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) způsobí vystavení znečištění ovzduší kolem 4,2 milionu úmrtí ročně (na celém světě). Kouření cigaret je v Evropě příčinou úmrtí 1 z 5 lidí.

Vzhledem k tomu, že plíce jsou samočisticí orgány, tak to znamená, že se mohou začít samy uzdravovat, jakmile přestane být vystavení znečišťujícím látkám. To je jistě dobrá zpráva.

V tomto článku se podíváme na některé metody, které mohou lidé použít, aby vyčistili své plíce.

Je možné vůbec nějak vyčistit plíce?

Člověk může přispět k „vyčistění“ plic a obecně zlepšit zdraví plic. Nejlepší způsob, jak člověk může zajistit, aby jeho plíce byly zdravé, je vyhýbat se škodlivým toxinům, jako je cigaretový kouř a znečištěné ovzduší, které dýchá. To je základ pro zdraví plic.

Kromě toho může člověk také začlenit do svého života určité životní styly, jako je pravidelné cvičení a dobré stravování. Ano, i toto ke zdraví plic hodně přispívá.

Po expozici škodlivinám se může hrudník (plíce) člověka zdát jakoby přetížený nebo zanícený. To je hlen. Hlen se shromažďuje v plicích, aby zachytil mikroby a patogeny, což může přispět k tomuto pocitu těžkosti.

Lidé mohou použít specifické techniky, které pomohou vyčistit plíce od hlenu a dráždivých látek, aby se zmírnilo „přetížení“ hrudníku a další nepříjemné příznaky. Tak funguje „pročištění“ plic.

Některé z metod pročištění plic mohou také pomoci otevřít dýchací cesty, zlepšit kapacitu plic a snížit zánět, což může dále pomoci snížit účinky škodlivin v plicích.

Způsoby, jak vyčistit plíce

Níže se podíváme na dechová cvičení a změny životního stylu, které mohou pomoci odstranit přebytečný hlen z plic a zlepšit dýchání. Prostě si vyčistíte plíce. Zkuste to takto.

1. Inhalace páry

Inhalace páry vlastně znamená vdechování vodní páry k otevření dýchacích cest a může to také pomoci uvolnit hlen.

Lidé s plicními onemocněními často mohou zaznamenat zhoršení příznaků v chladném nebo suchém vzduchu. Takové klima může totiž vysušovat sliznice v dýchacích cestách a omezit průtok krve.

Naopak pára dodává vzduchu teplo a vlhkost, což může zlepšit dýchání a pomoci uvolnit hlen v dýchacích cestách a plicích. Vdechování vodní páry může poskytnout okamžitou úlevu a pomoci lidem snadněji dýchat.

Některé důkazy poznamenávají, že inhalace páry může být užitečná pro zklidnění bolesti v krku, uvolnění hustého hlenu a může být přínosem po pobytu v prostředí se znečišťujícími látkami.

Tato terapie může být účinným dočasným řešením, ale vědci musí provést více studií, než plně pochopí výhody parní terapie na zdraví plic.

2. Kontrolovaný kašel

Kašel je vlastně způsob, jakým tělo přirozeně vylučuje toxiny, které zachytilo v hlenu. A existuje i něco jako kontrolovaný kašel.

Kontrolovaný kašel uvolňuje přebytečný hlen v plicích a posílá ho nahoru dýchacími cestami.

Lékaři mohou doporučit, aby lidé s plicními onemocněními, jako je chronická obstrukční plicní nemoc, prováděli toto cvičení, které jim pomůže vyčistit plíce.

Lidé mohou své plíce očistit od přebytečného hlenu pomocí kontrolovaného kašle takto:

  1. posaďte se na židli, uvolněte ramena a obě nohy mějte na podlaze
  2. dejte si ruku přes břicho
  3. začněte pomalu vdechovat nosem
  4. pomalu vydechujte a přitom se předkloňte a tlačte rukou na žaludek
  5. dvakrát nebo třikrát zakašlete při výdechu, mějte ústa mírně otevřená
  6. pomalu opět vdechujte nosem
  7. odpočiňte si a opakujte podle potřeby

3. Vypouštění hlenu z plic

Posturální drenáž znamená to, že ležíte v různých polohách a použijete gravitaci k odstranění hlenu z plic. Tato praxe může zlepšit dýchání a pomoci při léčbě nebo prevenci plicních infekcí.

Sponzorováno

Techniky posturální drenáže se liší v závislosti na poloze:

1. Poloha na zádech

  1. Lehněte si na podlahu nebo na postel.
  2. Umístěte polštáře pod boky, abyste zajistili, že hrudník bude níže než boky.
  3. Pomalu se nadechněte nosem a vydechněte ústy. Každý výdech by měl trvat dvakrát déle než nádech, tomu se říká dýchání 1:2.
  4. Pokračujte takto několik minut.

2. Poloha, kdy ležíte na boku

  1. Lehněte si na jednu stranu, hlavu opřete o paži nebo polštář.
  2. Umístěte polštáře pod boky.
  3. Opět dýchejte dechový vzor 1:2.
  4. Pokračujte takto několik minut.
  5. Opakujte na druhé straně.

3. Poloha na břiše

  1. Položte na podlahu hromádku polštářů.
  2. Lehněte si břichem přes polštáře. Mějte boky nad hrudníkem.
  3. Ruce si dejte pod hlavu pro podporu.
  4. Dýchejte dechový vzor 1:2.
  5. Pokračujte takto několik minut.

4. Cvičení je super na vyčištění plic

Nejen, že pravidelné cvičení může zlepšit fyzické a duševní zdraví lidí a snížit riziko mnoha zdravotních stavů, ale může také pomoci člověku udržet si zdravé plíce.

Cvičení nutí svaly pracovat tvrději, což zvyšuje dechovou frekvenci těla, což má za následek větší přísun kyslíku do svalů. Zlepšuje také cirkulaci, takže tělo efektivněji odstraňuje přebytečný oxid uhličitý, který tělo produkuje při cvičení.

Tělo se začne přizpůsobovat nárokům pravidelného cvičení. Svaly se naučí efektivněji využívat kyslík a produkovat méně oxidu uhličitého.

I když může být cvičení pro lidi s chronickými plicními onemocněními obtížnější, mohou tito jedinci také těžit z pravidelného cvičení. Je vhodné, aby se lidé s onemocněními, jako je CHOPN nebo astma, poradili s lékařem před zahájením nového cvičebního režimu. Na to pamatujte.

5. Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje mnoho antioxidantů, které mohou pomoci snížit zánět v plicích. Tyto sloučeniny mohou dokonce chránit plicní tkáň před škodlivými účinky vdechování kouře.

Studie z roku 2018 zahrnující více než 1000 dospělých v Koreji uvádí, že lidé, kteří pijí alespoň dva šálky zeleného čaje denně, měli lepší funkci plic než ti, kteří nepili žádný.

6. Protizánětlivé potraviny

Zánět dýchacích cest může ztížit dýchání a způsobit pocit tíhy a překrvení hrudníku. Konzumace protizánětlivých potravin může snížit zánět a zmírnit tyto příznaky.

Mezi potraviny, které pomáhají bojovat proti zánětu, patří:

  • kurkuma
  • listová zelenina
  • třešně
  • borůvky
  • olivy
  • vlašské ořechy
  • fazole
  • čočka

Více se o protizánětlivých dietách dozvíte zde.

7. Perkuse hrudníku

Perkuse hrudníku je další metoda, která pomáhá odstranit přebytečný hlen z plic. Lékař nebo nějaké zdravotnický pracovníkpoužije sevřenou ruku k rytmickému poklepávání na hrudní stěnu, aby uvolnil zachycený hlen v plicích.

Kombinace poklepu na hrudník a posturální drenáže může pomoci vyčistit dýchací cesty od přebytečného hlenu.

8. Zkuste trávit více času venku

Dostatek čerstvého vzduchu může pomoci rozšířit tkáně v plicích a udržet je zdravé.

Zkontrolujte předpovědi a informace znečištění ve vaší oblasti. Vyhněte se cvičení venku, když je znečištění vysoké, a držte se dál od spalování odpadků, spalování dřeva nebo jiných druhů kouře.

Choďte do lesa, to je také super.

9. Změňte svůj jídelníček

Vaše strava může ovlivnit vaše zdraví plic různými způsoby.

Vitamín D
Konzumace potravin bohatých na vitamín D může zlepšit zdraví vašich plic. Studie z roku 2017 na lidech s astmatem zjistila, že zdravé hladiny vitaminu D snižují počet astmatických záchvatů, které vyžadují léčbu kortikosteroidy.

Nejlepším potravinovým zdrojem vitamínu D jsou obvykle živočišné produkty, jako je losos, sardinky a vejce. Nicméně snídaňové cereálie a další produkty, které vitamín přirozeně neobsahují, jím mohou být obohaceny.

Protizánětlivé potraviny a nápoje
Některé potraviny a nápoje obsahují protizánětlivé antioxidanty. Snížení zánětu dýchacích cest vám může pomoci snadněji dýchat – a antioxidanty mohou pomoci. Mezi další protizánětlivé možnosti patří bobule, brokolice, kurkuma a hořká čokoláda.

Zdravé tuky
Můžete si také vybrat stravu s nižším obsahem sacharidů a vyšším obsahem zdravých tuků. Metabolizace sacharidů produkuje více oxidu uhličitého a spotřebuje více kyslíku než metabolismus tuků.

Upozornění – na co myslet

Jak popisuje tento článek, v současné době neexistují žádné léky ani léčebné postupy, které by konkrétně pročistily plíce. Místo toho je vhodné, aby se člověk snažil potenciálním škodlivinám vyhýbat.

To může zahrnovat změny chování, jako je odvykání kouření, aby se zabránilo expozici, nebo úprava stravy a pravidelné cvičení, které pomůže zlepšit zdraví plic.

ZAPIŠTE SI ZA UŠI: Jako takové není vhodné, aby člověk zkoušel jakékoli pilulky nebo metody čištění plic, které nemají žádné vědecké důkazy na podporu jejich tvrzení. Pokud si člověk přeje zlepšit své zdraví plic, může se poradit se svým lékařem a požádat o radu.

Sponzorováno

A co vy? Zkoušeli jste nějak čistit plíce? Jaké metody jsou podle vás funkční? Napište nám do komentářů.

A dále si o plících přečtěte

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: , ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva