RADA: Jak dlouho člověk vydrží bez vody?« Zpět na seznam otázek

Dá se nějak říct, nebo odhadnout, jak dlouho člověk dokáže vydržet bez vody? Třeba na moři, kdyby plul dlouho na lodi a neměl by sladkou vodu, jak dlouho by bez vody takto vydržel na živu? Dá se to nějak odhadnout? Karolína.

Zeptal se na 8 března, 2023 11:11
1

Člověk může přežít bez vody pouze několik dní, v závislosti na podmínkách prostředí, fyzické kondici a dalších faktorech. Obecně se uvádí, že průměrná doba, po kterou člověk bez vody vydrží, je asi 3-5 dní. Avšak tato doba může být mnohem kratší, pokud se jedná o extrémní podmínky, jako je slunečné, horké a suché prostředí, fyzická námaha nebo nemoc. Tak to může být 2 dny, třeba.

Je důležité si uvědomit, že dehydratace může mít vážné zdravotní následky a v extrémních případech může snadno vést k smrti. Jak asi víte, obecně se považuje za nezbytné, aby člověk denně vypil nejméně 2-3 litry vody.

Je velmi důležité udržovat tělo hydratované, zvláště pokud se nacházíte v suchém a horkém klimatu nebo pokud provádíte náročnou fyzickou aktivitu. Pokud si nejste jisti, zda pijete dostatek vody, můžete se poradit se svým lékařem nebo odborníkem na výživu, kteří vám mohou pomoci sestavit plán hydratace.

Odeslal Tým rehabilitace.info + Mudr. Radim Poslepek
Odpověděl 8 března, 2023 11:14