Sponzorováno

Flavanoly a jejich účinky a benefity pro zdraví 4.64/5 (11)

Kakao bohaté na flavanoly zlepšuje funkci cévního endotelu prostřednictvím aktivace syntázy oxidu dusnatého.

Kakao bohaté na flavanoly zlepšuje funkci cévního endotelu prostřednictvím aktivace syntázy oxidu dusnatého.

Flavanoly jsou podtřídou větší skupiny chemikálií, které známe pod jménem flavonoidy. Možná jste ještě neslyšeli o zdravotních přínosech flavanolů.

Tyto sloučeniny jsou jedním z důvodů, proč je kakao (ve své přírodní, čisté, neupravené formě!) mnohými považováno za zdravou potravinu (ano, díky, flavanolům). Takže předpokládám, že chcete flavanoly poznat více.

Zde je to, co potřebujete vědět, včetně toho, proč byste měli získat ten svůj z doplňku CocoaVia.

Co jsou flavanoly?

Flavanoly jsou podtřídou větší skupiny chemikálií, které známe pod jménem flavonoidy.

Flavonoidy jsou přirozeně se vyskytující sloučeniny vyskytující se v rostlinách. Mezi flavonoidy existuje podskupina známá jako flavonoly. Tyto flavanoly převládají v potravinách a nápojích, jako je čaj, jablka, hrozny, červené víno a kakao.

A kakaové flavanoly jsou zvláštní samy o sobě – jsou jedinečnou směsí fytonutrientů, které se nacházejí pouze v ceněných kakaových bobech. Než si poběžíte koupit svou oblíbenou čokoládovou tyčinku, uvědomte si, že ačkoli jsou kakaové boby přírodním zdrojem, zpracování kakaových bobů – fermentace, pražení a alkalizace – může vést ke zničení některých z těchto jedinečných flavanolů. A proto vždy hledejte a kupujte nealkalizované kakao.

Účinky flavanolů

Samozřejmě záleží na tom, co konkrétně mohou udělat pro vaše tělo, a výzkum ukazuje na některé docela působivé zdravotní přínosy flavanolů.

Četné studie prokázaly, že kakaové flavanoly pomáhají podporovat zdraví krevních cév a zdravý krevní oběh. To je dobrá zpráva pro vaše srdce a vaše celkové zdraví, protože oběhový systém je cestou pro dodávání životně důležitého kyslíku a živin do orgánů a tkání.

Flavanoly jsou sloučeniny, které se přirozeně vyskytují v rostlinách, kde plní řadu funkcí, jako je ochrana rostlin před UV zářením nebo dodávají nepříjemnou chuť, která odrazuje býložravce. Jedinečné odrůdy flavanolů jsou mimo jiné přítomny v potravinách, jako jsou jablka, hrozny a zelený čaj.

1. Pozitivní vliv na funkce krevních cév

Krev protékající cévami, jako jsou tepny a kapiláry, přenáší kyslík a živiny do každé buňky v těle.

S věkem začnou stěny těchto cév tvrdnout. To může souviset s aterosklerózou a mezi další příčiny patří kouření a špatná strava. Ty mohou omezit krevní oběh. Špatná cirkulace způsobuje nejrůznější nepříjemné příznaky. Nejvíce je to spojeno s chladnými nebo necitlivými končetinami, ale může způsobit vše od vředů po zažívací potíže. Ateroskleróza může nakonec vést k ucpání cév a zvýšenému riziku mrtvice a dalších závažných onemocnění.

Sponzorováno

Kakaové flavanoly způsobují, že tělo zvyšuje produkci oxidu dusnatého. Ten je produkován tělem, aby plnil různé funkce; uvolňuje krevní cévy a umožňuje jejich stěnám dilataci, což pomáhá tělu remodelovat jeho cévní architekturu a poskytuje výhody pro krevní oběh.

2. Pozitivní vliv na lidi s vysokým krevním tlakem

Uvolňování oxidu dusnatého a následné rozšíření tepen má také výhody pro lidi s vysokým krevním tlakem. Antioxidační a protizánětlivé vlastnosti kakaa mohou mít také pozitivní dopad.

Vysoká spotřeba kakaa souvisí se sníženým rizikem kardiovaskulárních onemocnění, protože může snižovat krevní tlak. To bylo pozorováno u zdravých lidí i u těch, o kterých je známo, že jsou vyšším tlakem ohroženi.

Studie ukázaly, že může dokonce snížit pravděpodobnost, že člověk utrpí mrtvici nebo srdeční infarkt.

3. Zlepšení paměti a zdraví mozku

V mozku je špatná cirkulace spojena s únavou, špatnou náladou, ztrátou paměti a potížemi se soustředěním.

Kakaové flavanoly mohou zlepšit průtok krve mozkem zvýšením hladiny oxidu dusnatého, což způsobuje uvolnění a rozšíření stěn krevních cév. Mohou mít také pozitivní účinky na náladu a paměť, protože flavanoly se hromadí v oblastech mozku spojených s učením a pamětí, jako je hippocampus. Zvířecí modely prokázaly neuroprotektivní vlastnosti kakaových flavanolů ve vztahu k normálnímu stárnutí, mrtvici a demenci.

Bylo také prokázáno, že flavanoly mají pozitivní vliv na náladu a hladinu stresu, i když je zapotřebí dalšího výzkumu a zatím není jasné, zda nějaké psychické změny způsobují živiny v čokoládě nebo požitek z její konzumace.

Zdroje flavanolů – Kde je najít

Pokud chcete zvýšit příjem kakaových flavanolů, můžete jíst více syrových kakaových bobů. Většina lidí však přijímá kakaové flavanoly z konzumace produktů odvozených z kakaa, jako je hořká čokoláda.

To nemusí být nejlepší způsob, jak zvýšit příjem flavanolů, protože čokoláda má vysoký obsah tuku i cukru, což vyvrací jakékoli pozitivní účinky. 200 g vysoce kvalitní hořké čokolády – což představuje 165 % denní doporučené dávky tuku – obsahuje pouhých 100 mg kakaových flavanolů. Obsah flavanolů se může mezi těmito produkty dramaticky lišit, přičemž je známo, že průmyslové zpracování snižuje hladiny flavanolů. Vysoce kvalitní hořká čokoláda bude obsahovat více než komerční mléčná čokoláda.

Flavanoly můžeme nalézt v relativně vysoké koncentraci v ovocných džusech, marmeládách, jablkách, avokádech, fíku, mangu, jahodách, kakau, třešních, černém a zeleném čaji, bílém vínu a v portském vínu.

Sponzorováno

Flavanoly se nacházejí v různých potravinách, včetně mnoha druhů ovoce, ale jejich hladiny se mohou lišit, takže neexistuje způsob, jak zjistit, kolik jich skutečně přijímáte. Nejlepší způsob, jak zaručit, že jich ve vaší stravě přijímáte hodně, je prostřednictvím kakaových extraktů. Takové extrakty poskytují až 375 mg kakaových flavanolů v každé porci.

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: , ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva